Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 81 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
Посолството на Испания в България и Институт Сервантес-София Ви канят на представянето на испанските преводи на Георги Тенев "Партиен дом" и Елена Алексиева "Кой?". Участие в събитието ще вземат Н. Пр. Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България и на Боян Манчев. Авторите Георги Тенев и Елена Алексиева са подготвили истински пърформанс с аудио-визуални ефекти. За публиката е осигурен симултанен превод. Вход свободен, до запълване на залата. Събитието ще се състои на 2 декември от 17.30 ч. в Тържествената зала на Институт Сервантес-София, ул. "Съборна" 1. С подкрепата на Посолството на Испания в България.
Георги Тенев е роден през 1969 г. в София. Автор е на проза, поезия и драматургия. Постановки по негови текстове са играни в Германия (Лайпциг, 1998), Франция (Париж, 2004, Нанси, 2003), Русия (Санкт Петербург, 2004). Автор е на книгите "Страхът на резидента от отзоваване" (2001), "Цитаделата" (2001), "Свещена светлина", на пиесите "Частите на нощта" (реж. Явор Гърдев), "Атолът" (реж. Явор Гърдев), "Стриндберг в Дамаск" (реж. Иван Добчев) и на романите "Вундеркинд” (2004), "Партиен дом" (2006) и "Господин М." (2010).
...

Продължава
Може ли приятелят ти да се е превърнал в терорист? Нима действително миналото е толкова далечна страна, за да преобърне представите за добро и лошо? Доколко кошмарна касапница в Студентския град е издълбала непоправими бразди в човешките души? Може ли една монета да реши кого да обичаш? Колко земетръсни степени може да издържи едно приятелство и един смесен брак? Разрушени ли са преградните стени в хората след падането на Берлинската стена, или остатъците продължават да дращят в нашето съвремие? Героите на романа настойчиво търсят отговори на тези и още много други въпроси, а авторът навързва лабиринти на динамичен сюжет, който увлича, държи в напрежение и провокира желанието да обичаме и да бъдем обичани.
 Димил Стоилов е роден през 1948 година в Пловдив. Работил е в различни печатни издания и издателствата "Христо Г. Данов" и "Хермес".
...

Продължава
Момченцето, което седеше на брега на малката рекичка Лом, никога не можеше да предположи каква удивителна съдба го очаква в бъдеще.
От поцинкованото корито на мама до яхтата "Хелиос" в Индийския океан, а после Тайланд, Сингапур. Тропически острови и азиатски красавици, океански бури и опасности, спираща дъха екзотика и изтънчени удоволствия, това е моят живот сега.
Живея от години в Тайланд и неспирно обикалям страните в Югоизточна Азия. Обичам пътешествията и приключенията и когато откривам нови страни и познанства, се чувствам истински щастлив. Моят живот се разделя на две половини - първата премина в България, а втората в Азия.
И си мисля, че тази е по-добрата половина. Не е лесно да промениш напълно живота си, но пък си заслужава въпреки трудностите и препятствията.
...

Продължава
На 6-ти ноември от 17.00 ч. в "Дом на киното" ще се състои представянето на "Животът като липсваща лъжица". Това е дебютен роман на Иван Димитров, досега познат на българските читатели със своите разкази ("Местни чужденци", Арс 2010). Книгата не се стреми непременно да предизвика скандал, но би могла да разколебае всеки, който мисли, че младите се занимават само с любов, учение и спорт.
Как се става наркоман? Младият автор дава отговор, който е отчасти уличен, защото улицата присъства активно в романа, и отчасти литературен, заради литературните пристрастия на Иван Димитров към Керуак, Бърджес, Кафка и много други. Романът има толкова общо с химните на Керуак, колкото и с кошмарите на Кафка. Кой пуши трева, познаваш ли наркомани, какъв живот водиш и докъде ще стигнеш? Светът разпитва героя на Димитров и го вкарва във "филм". Той трябва да внимава, да се пази от страха и самосъжалението, за да дочака любовта. Най-страшният грях, който бихме могли да извършим, е да отстъпим от своето желание. Тогава липсващата лъжица от "Матрицата" (There is no spoon...), лъжицата на фантазията, започва да се използва за зло.
...

Продължава
За пръв път български автор предизвиква интереса на издателите в големите азиатски страни, испано- и португалоезичния свят, в това число и на легендарния откривател на Паулу Коелю.
"Джуджетата на Ани" е първата нетеатрална книга на Калина Стефанова. Новата й творба смело преминава границите, смесва жанровете и преплита реалното с необяснимото, рационалното с интуитивното. На пръв поглед тази необикновена книга може да бъде приета за фентъзи, базирано на реалността. Всъщност, тя е по-скоро своеобразен обектив, през който проглеждаме за фантастичните възможности на собствената ни реалност, всички те напълно в наша власт. Пропита с тревога за състоянието на душите ни като причина за състоянието на света днес, "Последният изход" се появява не случайно във време на несигурност и глобални промени, за да ни подсети, че вътре в нас се крие сила, с която можем да спасим не само себе си, но и земята от все по-често спохождащите ни беди.
...

Продължава
Колко пъти ви се случи да доведете мечтите си докрай? Колко пъти пожелахте, осъществихте и документирахте за вековете своя мисъл, план?
Когато за пръв път имах удоволствието да прочета книгата на Румяна Николова и Николай Генов, направо не можех да повярвам до каква степен хора, които не са китаисти, са успели да напипат точните компоненти, които дават опорни точки и подход към китайската култура. От собствен опит знам, че подобни познания се избистрят в обща картина след поне десет години задълбочени занимания с китайски език, литература, история, философия, култура и география. И все пак, ето че пред мен бе мечтаната книга, която аз се гласях един ден да напиша. Увлекателна, с жив език, с ярки картини от действителността, подплатена с множество любопитни факти и собствен поглед към китайския народ и пъстрата общност на малцинствата (в книгата ще се запознаете с цели единайсет от тях).
В България все още твърде малко се знае за чудесната страна Китай. По традиция обаче сме склонни да коментираме и осъждаме дочути от пресата полуистини и доукрасени истории. Точно затова тази книга се явява безценен гид в един далечен от нас свят.
...

Продължава
Владимир Левчев е автор на петнайсет стихосбирки, издадени в България, и три в Съединените щати, както и на два романа, множество есета, статии и литературни преводи. Издавал е списание "Глас", нелегално преди 10 ноември 1989 г. Тринайсет години живее и работи във Вашингтон, а от 2007 г. преподава литература и писане в Американския университет в България.
Книгата "Моят Бог и моите демони" съдържа есета и студии, писани през последните 20 години. Включени са:
Новото Средновековие,
Краят на историята,
Забързването на света,
Масонски символи и митове
...

Продължава
Николай Овчаров е доктор на историческите науки, старши научен сътрудник в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, където работи от 1981 г. От 2003 г. е дипломиран професор в Международния славянски университет - Москва. Преподавал е в Славянския университет (1995-1999) и в Нов български университет (1999-2002). Член на Изследователския борд на Американския биографичен институт. Член на Научния съвет на Македонския научен институт (1998-2002). Почетен председател на изложенията "Културен туризъм 2008" и "Културен туризъм 2009", Велико Търново. От 2010 г. е председател на Националния специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите паметници на културата към българското Министерство на културата.
Интересите на Николай Овчаров са в областта на древното изкуство, архитектура и епиграфика, проблемите на средновековната история, както и на морската история и археология.
...

Продължава
"Откат" е сборник с пиеси и диалози, с които Захари Карабашлиев предизвиква читателите да станат съавтори и режисьори в най-свободния театър - този на въображението. Границите са заличени. Родно и чуждо, локално и универсално, високо и ниско, тук и там се случват на една страница, в една стая, на една сцена.
Динамично. Нецензурно. Тъжно. Смешно. И в крайна сметка - наистина. Захари Карабашлиев този път ще ви отведе към прашния под на сцената, под прожекторите, и ще прави същото, което и досега - ще разказва истории.
...

Продължава
"Данъчна ревизия" е синтезиран вариант на всичко, което е белязало обратите и промените в живота на няколко поколения хора от различни прослойки и с различен манталитет. Героите на пръв поглед нямат връзка по между си, но лутанията им между страсти и дълг, желания и възможности, ги изправят пред дилеми, които те не винаги са в състояние да решат по достоен начин. Припламването и угасването на съпружеската любов, изневярата и справянето с нея са проектирани върху силно осезаем социален и исторически фон.
Как проспериращ бизнесмен от сивата икономика ще понесе огромната сума по ревизионен акт? Дама на средна възраст, предпочела осигурения живот без любов, си дава сметка, че е заложила на "грешния кон". Преждевременно пенсиониран от армията военен се чуди откъде да започне новия си живот и прави странен избор. Безскрупулен висш чиновник неочаквано се озовава в плен на любовта.
Това са само част от историите, които Теодора Колева представя в дебютната си книга "Данъчна ревизия". Изборът на героите може да ви се стори познат: на моменти нелогичен, друг път сякаш старателно обмислен, но винаги свързан с изначалния човешки копнеж по щастието.
...

Продължава
След "Партиен дом" и "Свещена светлина" Георги Тенев отново пише за политика и еротика. Романът ни води едновременно на пътешествие в историята и на пътешествие в космоса. Тенев избира за свой герой писателя и сценарист Георги Марков - интелектуалец, емигрант, жертва на предизвестена смърт. Сюжетът започва в края на 60-те, движи се напред и назад във времето...
Безпартийният М. е драматично свързан с машината на комунистическата пропаганда, чрез нежна принуда и с чувство на интелектуално отвращение. Изведнъж обаче в живота му се случва чудо с библейски измерения.
Историята на М. събира малки и големи теми: спасяването на българските евреи, съдбата на царското семейство, Пражката пролет, откриването на пропагандната сила на телевизията, краха на социалистическата литература, написването на сценария за "На всеки километър".
Романът е раздвоен между слабо познатите страници на историческия архив и прикритата художествена измислица, а двете нива са напълно неразграничими. В тази книга отговорът на въпроса "Кой уби Георги Марков?" не ни дава успокоителна развръзка, а поражда още повече съмнения и догадки.
...

Продължава
Димил Стоилов е роден през 1948 година в Пловдив. Работил е в различни печатни издания и издателствата "Христо Г. Данов" и "Хермес". Автор е на романа "Версия за изневяра" (1990) и на сборниците с разкази "Разписание за изпуснати влакове" (1986), "Възмутително чаровни, хищно хубави" (1998) и "Мъж, вкусен на опитване" (2005), за който е номиниран за награда "Пловдив" и е получил наградата на Дружеството на пловдивските писатели. Разкази на белетриста са отличени в два от международните конкурсa на немското издателство "Literaturpodium" и са включени в сборниците "Falsche Töne" (2009) и "Weiße Weihnacht wieder" (2010). Романът "Дългият бегач на любовни разстояния" е петата му книга.
Може ли приятелят ти да се е превърнал в терорист? Нима действително миналото е толкова далечна страна, за да преобърне представите за добро и лошо? Доколко кошмарна касапница в Студентския град е издълбала непоправими бразди в човешките души? Може ли една монета да реши кого да обичаш? Колко земетръсни степени може да издържи едно приятелство и един смесен брак? Разрушени ли са преградните стени в хората след падането на Берлинската стена, или остатъците продължават да дращят в нашето съвремие?
Героите на романа настойчиво търсят отговори на тези и още много други въпроси, а авторът навързва лабиринти на динамичен сюжет, който увлича, държи в напрежение и провокира желанието да обичаме и да бъдем обичани.
...

Продължава
Доц. Владимир Янев е роден на 26 януари 1950 г. в Пловдив. Професионалната му ориентация се формира още по времето, когато завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1972. След това Владимир Янев продължава професионалното си развитие в областта на науката, за да се върне отново в университета, но вече  със статут на преподавател. От 1981 година до днес той преподава в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Владимир Янев е доцент в катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на университета. Качествата му на специалист не остават незабелязани и в Санкт-Петербургския университет, където е лектор в периода 1995 - 1999 година.
Освен на тази професия, доц. Владимир Янев се е отдал и на още една голяма своя страст – писането. За него то е удоволствие, но и ангажимент - към четящите от една страна, и към културната и литературна памет на България от друга.
В богатата му библиография място намират редица литературоведски книги и учебни помагала - "Живея и препрочитам" (1990); "Признати и непознати" (1999); "Христо Смирненски. Маскарадът и празникът" (2000; ІІ осн. прер. изд. - 2008); "С вас, седмокласници, да прочетем заедно" (2002); "Кратки бележки върху българския литературен авангардизъм (с особен оглед към експресионизма)" (2002); "Българска литература след Първата световна война" (2002).
...

Продължава
"Приказка за вечността" на Гергана Турийска и Стоян Динков е една безкрайна история за срещата на две души във времето. Въпреки привидно традиционната завръзка на взаимоотношенията между един мъж и една жена, тяхната любов не прилича на онези, за които сме свикнали да четем в романите. Книгата е свидетелство за духовните светове, които се разкриват в реално време, когато припознаем себе си в очите на другия. Тяхната връзка протича на едно различно ниво, в което материята сякаш не съществува. Той и Тя разкриват емоциите си, първоначално в размисли, които наподобяват любовни писма. Когато това вече не е достатъчно, диалогът им представя както личните им страсти, така и философски, религиозни и дори магически слоеве в общуването им. Историите, които споделят от реалния свят и живота си, са по-скоро начин да намерят още доказателства, че нищо не се случва за първи път помежду им. Всеки следващ техен разговор ги доближава до момента, в който или ще се отдадат един на друг, или ще оставят историята да се повтори отново и да се срещнат в следващия си живот.
Напред към неизбежното бъдеще или назад към миналото, което винаги им е принадлежало, но никога не са споделяли? Сцените в книгата са едно постоянно дежа ву между двамата.
...

Продължава
Непоносимата невинност
SMS от Аци до Карбовски:
"Как съм?!!"
Който не разбира, бавно ще умира.
Ангел Константинов е. Трябва да го срещнете, да ви пробърбори нещо бързо и да се влюбите.
Невинността, с която той като кентавър посреща живота, е непосилна за другите, за нас. Последният шанс на човечеството да бъде честно със себе си е Ангел. Неговият начин. Дори и начина, по който ползва технологиите. Телефон за чупене на орехи.
Есемесенната поезия е измислена от дебело дете, което обича да пие. Тя е отвъд банализмите и задължителностите. Остава неразбираем за профаните и несвободните. Може би и Непознатите. Но остава чиста и свята като момент на театър, с много болезнени хора, прах и реплики в него. Скуката, Дяволът,  Глупците, Адекватността към свинщината, Съобразяването с етикета на обикновените - тия неща Ангел е прегазил с мощното си тяло и е минал отвъд. Където невинността непоносима е.
Смешен човек. Лаконичен дявол. Перник в короната на Свободата, както я разбираме.
Дете на деца от Наоколото, което понякога е и наше.
...

Продължава
След стихосбирки и сборници с разкази дойде време и за дебютен роман. Той е и автобиографичен мемоар, и почти научно изследване на алкохолизма, но и сюрреалистично пътуване през нашата объркана епоха. В него има погнуса и очарование, лудост и болка, смърт и възкръсване, любов и омраза. И други важни неща, за които сме склонни да замълчим. Или да ги преглътнем. Понякога и с много алкохол.
Издателство "Сиела" ви кани на премиерата на романа "Алкохол" на Калин Терзийски и Деяна Драгоева. Събитието ще се състои на 30 юни, 21 часа, ТР Сфумато, с участието на актьорите: Койна Русева, Ангел Генов, Невена Калудова, Пьотр Кшемински, Филип Аврамов, Мария Сапунджиева, Искра Донова.
"Някои неща трябва да бъдат направени. Когато усетиш косата си развяна и кожата си пареща от особения вятър на неизбежността, ти запретваш ръкави и правиш това, което цялата ти съдба иска от тебе да направиш. И така, един ден аз усетих - шест месеца, след като отново бях сменил живота си с нов, който все още е потресаващо чист и странен, аз усетих, че трябва да напиша роман за това, което се беше случило с мен в последните години. После усетих, че трябва да напиша и за това, което се беше случило с моето поколение в последния четвърт век. Аз бях лекар, психиатър, поет, писател, алкохолик, телевизионен сценарист, самотник и мъченик на времето си, а и на всички времена – защото във всички времена доброто и смисъла се постигат само чрез мъките на мъчениците. И бях видял много неща от много ъгли. Така че аз бях задължен да напиша романа "Алкохол". Той е написан, за да помага.
...

Продължава
"По вина на Боби Фишер" е първата книга на поета Иван Ланджев. В нея могат да се намерят 30 негови стихотворения, а тя самата вече може да се открие в книжарниците. Иван Ланджев също може да бъде намерен - едно от местата е на предстоящата премиера.
Представянето на книгата ще се състои на 16 юни 2010 г. в кино "Влайкова" от 20 ч. с участието на нейния автор, Петър Чухов, редактор на изданието, както и поетите Стефан Иванов и Тома Марков.
В паузите между четенията ще можете да чуете по-доброто от Нирвана, Джими Хендрикс и Джон Фрушанте. А още на входа на кино всеки ще получи своята шахматна фигура и своята глътка уиски.
Авторът би определил книгата като лична, но всъщност не му се определя и "книга със стихотворения" е достатъчно. Заглавието е оправдание - защото вината се нуждае от носител и трябва да се намери виновник за всички странни решения. За налудността в тези стихове и за неадекватността наоколо - за случките, веществата, думите и музиката. Животът не е шах, но хората го играят едни срещу други. Авторът записва ходовете си. Резултатът е поезия.
Ръкописът на тази книга е спечелил I-ва награда от Националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев", 2009.
...

Продължава
Д-р Йордан Ефтимов е главен асистент по теория на литературата в Нов български университет, София.
От 1993 г. с прекъсвания е редактор на независимото седмично издание за култура "Литературен вестник", както и на списанията "Език и литература" и "Следва".
Автор е на научнопопулярните книги "Антична литература" (2001) и "Модернизъм" (2003), както и на монографията "Опроверганата добродетел. Опити върху Цветан Марангозов" (2008). Редактор е на "Увод в литературната теория" на Тери Игълтън (2003) и на сборниците "Литературни култури и социални митове" (ч. I - 2003, ч. II - 2005) и "Да четем Далчев” (2006).
Известен оперативен критик - наблюдател на книжния пазар на вестник "Капитал" (от ноември 2008 г.), автор и водещ на предаването "Книжни тигри" по Radio France International (2001 - 2005), на Студио "Хеликон" в програма "Хоризонт" на БНР (2005 - 2007) и на "Зона за четене" по телевизия Pro.bg от ноември 2009 г.).
"Задача на тази книга е не да реставрира и консервира (ценното), а да инвентаризира (наличното - видимото и скритото). Тя има за противници остарялото, но и тривиалното - критическите шлагери."
...

Продължава
Нина Армада едва дочака осмия си рожден ден, за да избяга от детския дом и да си намери собствен космически кораб, с който да се впусне в лудешко изследване на Вселената. (Преди това беше ходила няколко пъти на Луната и веднъж на Марс, но там не беше нищо особено.) Но дори не мечтаеше, че ще си намери такива приятели – андроидът Ефект, говорещият котарак Фрик и старата космическа лисица, капитан Тула Зак. А когато уловиха сигнал за помощ от непознат извънземен кораб, това беше само първата крачка от безкрайния път…


...

Продължава
Осемнайсет омагьосани истории за пораснали деца. Нощ, тайнствени куфари, сънища, очи, неустоими жени, мъже убийци и поети и други сенчести думи бродят из страниците на книгата. "Приказки за меланхолични деца" е сборник с разкази и мрачно-магични истории за нощно четене. Илюстрирано с тематични фотографии на автора, това е четиво, което увлича и окото, съблазнява, плаши, топли. Като убежище за тайнолюбиви, неспящи деца. Като в книга.
Серия от снимки, привидения, образи, уловени от разказвача, придружават различни по душа приказки - от класически бароково тъмни истории през алено червени, хипнотизирани разкази, брадата на Данте, ренесансови котки и куфари, пълни със секс и ужас до приказка-трилър... по острие и по Дейвид Линчовски.
Един поетичен акт в проза. 
Тодор Тодоров (1977, София) е доктор по философия и преподавател по "Философия на средновековието и ренесанса" и "Ислямска философия" в СУ "Св. Климент Охридски". Чете курс по фотография в специалност Културология.
Автор на десетки научни публикации, есета, публицистика, разкази, стихове и фотографии. Публикувал е думи и образи в редица ежедневници, периодични литературни и други специализирани издания, сборници и списания.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас