Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1250 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
В третата книга от поредицата, „Каменоделецът“ (след „Ледената принцеса“ и „Проповедникът“), действието все така се развива в крайбрежното градче Фелбака, където един рибар намира удавено в морето момиченце. Предположението за нещастен случай бързо е отхвърлено - в дробовете на седемгодишната Сара откриват сладка сапунена вода. Детето явно е било убито, преди да бъде хвърлено в морето. Разследването е поверено на Патрик Хедстрьом, който току-що е станал баща и който разпознава в момиченцето дъщерята на приятелка на спътницата си Ерика. Кой е убил момиченцето и защо? Патрик търси отговора в настоящето и миналото, множество истории се преплитат, идиличната фасада на туристическото градче се пропуква, преди истината да излезе на повърхността на водовъртеж от мрачни тайни и убийства.
...

Продължава
През 2013 г. Художествената галерия в Добрич отбелязва половин вековна дейност. На тази годишнина е посветена изложбата от фонда, подредена в две зали, имаща за цел да представи неконвенционални за времето, в което са създадени, творби. Това са работи от хартия от изложбите „Хартията“, които галерията организира в продължение на повече от едно десетилетие, както и дигитални принтове върху платно - от дарението на известния български художник Александър Стефанов, носител на голямата награда „Златен медал“ на Международната изложба - конкурс за силикатен дизайн във Валенсия и на наградата на СБХ за 1990 г.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Знаете ли, че човек притежава генетични заложби за живот от 120 до 180, че дори и повече години? Не използваме тези възможности, защото не живеем разумно и мъдро, в съзвучие с природните закони, които управляват Вселената. Дамян Глуховски, автор на наскоро излязлата от печат книга „Българска динамична йога“, повече от две десетилетия работи упорито със своето тяло и психика, а резултатите са наистина поразителни - оздравяване от дузина болести, перфектни резултати от клиничните лабораторни изследвания на кръвта, върхови световни спортни постижения, които подобрява с всяка изминала година... Накратко казано: завръщане към годините на младостта, въпреки седемдесетте му години!
...

Продължава
Изложбата „Масичке, дай да ям!“, която ще бъде открита на 20-ти юни от 18:00 ч. в галерията на Чешки център ( ул. „Раковски“ 100), отразява специфичната атмосфера на чешките приказки, привличащи вниманието на публиката от цял свят. Подборът е дело на Михаел Вашку, куратор и дизайнер от Czechdesign (неправителствена организация, създадена през 2003 г. с цел насърчаване и популяризиране на чешкия дизайн).
Пътуващата изложба на съвременен чешки дизайн е включена в програмата на петото поред издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура „Sofia Design Week“ (21 – 30.6.2013).
„Чешките приказки са високо ценени, заради своята специфична проникновеност и оригиналност....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В „Арт Муза“ (ул. „11 август“ 23) е подредена изложба на учениците на ателие - галерията. Около 30 деца и 7 пораснали художници показват свои картини и рисунки, сътворени от началото на 2013 г.  С всяка следваща изложба малките и големи творци боравят все по-умело с богатите възможности на класическото и модерно изкуство.
В изложбата участват: Васил Кючуков, Весела Спасова, Вероник Бостанджиян, Ивон Кючукова, Карина Андонова, Красимира, Милена Цакова, Михаил и Петя Цанкови, Полина  Стефанова, Савина Николаева, Симон и Давид, Симона Томова, Таниел Гюлиян, Юлина и др.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Възрастна съпружеска двойка, която инспектор Валман е познавал от дете, е намерена мъртва в тяхната вила „Скугли“. Разследването е поверено на Анита Хег, любимата на Валман. Случилото се, довело до смъртта на двамата съпрузи, е пълна загадка. Наяве излизат тайни, които пораждат подозрения, че няколко души са имали явни мотиви да премахнат съпрузите Хамерсенг. Но скоро и заподозрените са открити мъртви. Валман стига до заключението, че всички следи водят до вила „Скугли“.
...

Продължава
В малкото градче Дианиум на испанското крайбрежие, сред комфорт и разкош, необезпокоявани от никого, са свили уютно гнездо група бивши нацисти, уверени, че владеят тайния еликсир на вечната младост. Норвежците Фредрик и Карин Кристенсен, от обкръжението на Хитлер, привидно мили и добронамерени старци, взимат под крилото си една млада жена, Сандра, дошла тук, за да избяга от предишния си живот и от мъжа, от когото чака дете, объркана, диреща своето място в света. Ала ето че на пътя им се появява Хулиан, испански републиканец, оцелял от концлагера „Маутхаузен“, посветил остатъка от дните си на преследване и лов на някогашните злодеи. И от този донякъде случаен сблъсък на героите Клара Санчес заплита психологически съспенс с хичкоковски привкус, с една странна любовна история и с неочаквана развръзка.
...

Продължава
Теоретичните основи на несторианската традиция през погледа на най-известния й мислител - епископът на Мопсуестия Теодор, е обект на изследване от страна на д-р Светослав Риболов в неговия труд „Изворът на асирийското и халдейско християнство“.
Днес се смята, че най-пряко свързани с несторианската традиция са т. нар. „асирийско християнство“ (или Асирийската църква) и т. нар. Халдейска църква, разглеждащи себе си като наследници на древната катедра на Селевкия-Ктезифон. След вътрешна схизма през 1552 г. Халдейската църква е основана като отделна църковна йерархия и скоро след това нейният духовен водач (патриарх-католикос) подписва уния с Римския епископ. Богослужебният език и на двете християнски общности и до днес е гаршуни - източен диалект на сирийския (арамейски) език....

Продължава
На 1-ви юни в София започва третото издание на фестивала за градско изкуство „Urban Creatures“.
Тази година събитието ще продължи цели тридесет дни, a не обичайните два, като включва в себе си три основни проекта.
„Urban Creatures“ е фестивал, който се фокусира върху градското изкуство (urban art) и огромното въздействие, което то има върху средата, в която живеем и хората, които я обитават. Идеята на организаторите е да използват изкуството като инструмент за реализация на промяната, от която всички имаме нужда....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
„Книга на мъртвите“ е за древните египтяни онова, което за християните е Старият завет. Тя е наследник на хилядолетна традиция, която за първи път е документирана в епохата на строителството на пирамидите. Някои от заклинанията на книгата са част от „Текстове на пирамидите“, записани в средата на III хил. пр. Хр. В основата си обаче тези заклинания принадлежат на епохата на Средното царство и са част от корпуса на „Текстове на саркофазите“. В епохата на Новото царство заклинанията се появяват върху папирус като част от погребалния инвентар; те имат множество варианти, промени и грешки в преписването, затова е трудно да се говори за единно произведение - въпреки широката употреба на името.
...

Продължава
Мишел дьо Нострадам (1503-1566) е един от най-прочутите пророци. Роден е в малкото френско градче Сен Реми дьо Прованс. Изучава медицина и билкови лечения. По време на чумната епидемия открива средство за предпазване от чума. Има видения за бъдещето, които записва и по-късно издава в книгата „Столетия“ („Центурии“ - 1555 г.). В тях има предсказания за събития от световната история. Те са в 4 части, всяка от които по 100 катрена (строфи от четири стиха). Предсказанията му са кодирани: в първите букви на катрените е даден кодът за разчитане на датите и имената на предсказанията, като всеки стих означава определено число. Нострадамус, за да избегне преследване от Светата инквизиция, допуска „грешки“, които допълнително затрудняват разчитането на текстовете. „Центуриите“ имат 970 четиристишия, което означава, че предсказанията достигат до седмото хилядолетие - но катрените, отнасящи се за събитията след 2300 г., са загубени. Нострадамус не оставя писанията си в хронологичен ред, а нарочно разбърква подредбата на страниците.
...

Продължава
На 27, 28 и 29 май в Дом на киното ще се проведе „RecyCult“ - тридневен фест на филми за Земята. Организаторите от Арт Фест и екологично сдружение „За Земята“ ще насочат вниманието на зрителите към състоянието на околната среда със селекция от нови документални филми.
...

Продължава
Д-р Бен Голдейкър - автор на книгата „Псевдонауката“, от която са продадени близо половин милион копия само във Великобритания - спази обещанието си в една от главите на бестселъра си, посветена на измамите на фармацевтичните компании, като отдели много по-сериозно внимание на проблема в най-новата си книга „Капаните на фармацевтиката“ (ИК „Изток-Запад“). Тя носи подзаглавието „Как фармацевтичните компании подвеждат лекарите и вредят на пациентите“. В нея Голдейкър разкрива машинациите на фармацевтичните компании, които провеждат нелепи тестове на медикаментите си, фалшифицират и крият от лекарите и пациентите крайните (особено неприятни) резултати от тези тестове и преувеличават ползите от своите продукти. Повечето от данните от тези изпитвания, които се представят на регулаторните органи, са само от началните етапи от пътя на медикамента. Така пред обществеността се излага изкривена картина на истинските въздействия на лекарствата, а това изкривяване на данните води и до изкривено прилагане на лекарствените средства впоследствие.
...

Продължава
Чешкият център в София съвместно с Община Велико Търново и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ организират „Включи се в мисията“ - отбелязване на 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на Кирил и Методий.
...

Продължава
На 21-ви май от 18:00 ч. в галерия „Арте“ (ул. „Г.С. Раковски“ 183 А) ще бъде представена изложбата „Баскервилското куче“ на Явор Гюзелев. Авторът е носител на редица награди, а през 2004 г. получава сребърен медал от асоциацията на илюстраторите в Ню Йорк. Негови творби са показвани в Германия, САЩ, Чехия Австрия, Франция и др. Гюзелев е илюстрирал книгите „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“ от Луис Карол, „Пинокио“ на Карло Колоди, „Дама пика“ от А.С.Пушкин, „Оливер Туист“ на Чарлз Дикенс; приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин, митологичните истории за „Артур и Екскалибур“, „Орфей и Евридика“ и много други. Канадското издание на „Алиса в страната на чудесата“ е наградено със сребърен медал на Американското общество на илюстраторите и получава голямата награда за оформление на корица на Американския институт за графично изкуство.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
„Принцът на мъглата“ е смела и мрачна история, в която плавно се смесват забравени мистерии и неизпълнени проклятия, призрачен потънал кораб и загадъчен пазач на фар, часовници, които стремително вървят назад и животни, слуги на злото... а в една тайна градина, забулена в неземна мъгла, гротескни статуи менят положението си безспир, подклаждани от неведома сила, която далеч не е приключила с пъклените си планове. В наглед скучноватото градче на океанския бряг три деца ще се сблъскат с Каин - обаятелна демонична фигура, която може да изпълни всяко желание, но на цена, която не всеки може да плати.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас