Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1250 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
На 28-ми март 2014 г. от 18:00 часа в зала „Червен“ на Русенския исторически музей (пл. „Ал. Батенберг“ 3) ще се открие фотоизложбата „Пещерите и ние“, организирана от Спелео клуб „Приста“ - Русе, със съдействието на Българската федерация по спелеология и Балканския Спелеоложки Съюз. В изложбата са включени най-добрите снимки от третия Балкански фотоконкурс „We and Caves“. В него вземат участие общо 54 автори със 168 снимки. Участници са пещерняци и фотографи от всички балкански страни, както и гости, любители на пещерните красоти от цял свят. Работите са представени в два раздела - „Хората в подземния свят“ и „Красотата на пещерите“.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Мистика и тъмнина обгръщат света на „Херкулес“ в дебютния трейлър към 3D продукцията, която идва в кината у нас едновременно със световната си премиера - 25 юли. Видеото включва смразяващи сцени, представящи някои от великите подвизи на Херкулес -  битките с лернейската хидра, немейския лъв и еримантския глиган. Освен гласа на Дуейн „Скалата“ Джонсън, който изпълнява главната роля във филма, в трейлъра чуваме и Иън Макшейн (в ролята на царя на Аргос, Амфиарай), който ни потапя в загадъчната атмосфера с думите „Колкото и далеч да стигне, човек не може да избяга от съдбата си“.
...

Продължава
През 50-те години на ХХ век ненадминатият Итало Калвино („Ако пътник в зимна нощ“, „Американски лекции“) пише трилогията „Нашите предци“, в която дава воля на чувството си за хумор и на желанието си за игра, и демонстрира отличните си познания за приказките, добити след дългогодишни занимания с италианското фолклорно наследство. „Разполовеният виконт“ (1952), „Баронът по дърветата“ (1957) и „Несъществуващият рицар“ (1959) са три независими новели, в които - в едно смътно и смутно, но славно и вълнуващо средновековие - трима благородници проправят своя необичаен път през живота: добрата и лошата половина на разкъсания от турско гюле виконт Медардо; барон Козимо, който на дванайсет години се покатерва на един дъб, казва: „А пък аз вече никога няма да сляза!“, и удържа на думата си; ходещите бели доспехи с дъгоцветни пера, в които няма рицар на име Аджилулфо....

Продължава
Пленяващ разказ от първо лице за моралния избор, пред който се изправя едно 16-годишно момиче в САЩ през 30-те години на XX век е романът „Бряг край мътни води“ на Джо Р. Лансдейл. Книгата проследява мрачна и странна история за мистериозно убийство, разказаната по интригуващ начин от първо лице.
Един ден, докато ловят риба в местната река Сабайн, 16-годишната решителна тийнейджърка със завиден характер Сю Елън, баща й, чичо й и приятелят й Тери случайно се натъкват на мъртвото тяло на младата красавица Мей Лин - приживе мечтала за бляскава кариера в Холивуд - около чийто крак е завързана пишеща машина....

Продължава
„6.66 евро“ е роман за умелата манипулация, за цинизма на рекламистите „криейтъри“ и техните работодатели, за снобеещите „англофони“, населяващи този уникален свят (и не един роман на Бегбеде) - и за нашата, на потребителите, глупост. Останалото е любов, пътешествия, пари и пак пари, смърт и възкръсване - всичко това описано от Октав, алтер егото на Бегбеде, с онази безподобна ирония, вече прекрасно позната на българския читател. „Завърших моята книга, която струва 6.66 евро“ - ни казва авторът накрая, малко преди да обяви, че съвременният свят, така или иначе, няма алтернатива.
...

Продължава
Четиринадесетгодишната Лея живее с родителите и годеника си в селцето Каш. Безмилостното номадско племе юруци напада семейството и любимия й. След като ги измъчват жестоко, убиват ги и опожаряват Каш до основи. Пленяват Лея и я продават за наложница в харема на султан Мурад III в Константинопол.
Хана и Исак Леви пристигат в Константинопол от Венеция със сина си Матео. Славата на Хана на акушерка, способна да се справи и с най-трудните израждания, достига до почитаемата валиде султан.
Една нощ на вратата й се появява пратеник на султанa с молба да помогне на обичната му съпруга Сафие да роди безболезнено. Великата Османска империя отчаяно се нуждае от мъжки наследник, който да заздрави позициите й. С помощта на Хана Сафие ражда дъщеричка и си спечелва ненавистта на валиде султан.
...

Продължава
В Отвъдие - свят на магия, героични сражения и приказни същества - той е известен като Каин, Острието на Тишал, страховит убиец на владетели и благородници, злодеи и герои. Той е безмилостен и неуловим, просто най-добрият в занаята.
В родния си свят - Земята от нашето бъдеще - Каин е Хари Майкълсън, суперзвезда, чиито приключения в Отвъдие съпреживяват милиони зрители, свързани с него чрез виртуален интерфейс.
Ала извън помещенията на Студията - корпорацията, която продава приключенията му по света - той е никой; намира се някъде по средата в йерархията на едно жестоко кастово общество и често му се налага да се опитва да забрави, че в един далечен свят избива хора за забавление на богатите лентяи от собствената си планета.
Но сега нещата са стигнали твърде далеч....

Продължава
Започнал като бедно момче, с инженерна диплома от не особено престижен университет, Казуи Инамори изгражда международна корпорация с активи за милиарди. Той е не само прозорлив и успешен бизнесмен, но и много уважаван филантроп и визионер. Практикуващ будист, Инамори се опитва да покаже, че е възможно да постигнеш успех в живота и бизнеса, ако се ръководиш от морални и духовни принципи и имаш високи идеали. Носител е на множество международни награди за приноса си в развитието на технологиите, културата и комуникациите, както и за налагане на високи духовни принципи в бизнеса. Учредител е на престижната международна награда Киото за изключителни постижения в областта на технологиите, науката, философията и изкуството.
...

Продължава
Популярният индийски лекар и мистик Дипак Чопра омайва с уникалното съчетание от разказани истории и разяснителни поучения в новия си провокативен роман „Бог“ (ИК „Изток-Запад“). Авторът изследва еволюцията на Бог, давайки универсални уроци за истинската му същност.
Ревностните защитници на вярата са в яростни дебати и разпри с привържениците на светското откакто свят светува. И ако векове наред е властвала вярата, то днес надмощие сякаш имат светски ориентираните рационално мислещи хора. В търсене на логично обяснение какво е довело до тази трансформация Дипак Чопра проследява етапите на развитие на Бог през вековете, стигайки до заключението, че не той, а човешкото съзнание е това, което еволюира с времето.
...

Продължава
София Филм Фест е първият филмов фестивал, който откликва на огромния интерес по темата за Босненските пирамиди и новия подход към тях в археологията.
Когато през 2005 г. американският доктор по антропология, босненецът Семир Османагич, се осмелява да твърди, че няколко хълма около градчето Високо на трийсетина километра от Сараево са древни пирамиди, светът не е подготвен за такава провокативна идея. Днес, през 2014 г., част от това, което се крие под зелените босненски хълмове, е изровено на бял свят с помощта колкото на учени и археолози, толкова и на доброволци и ентусиасти. Съмненията и споровете продължават, но светът е променен. На различни места по земята започват да „изникват“ структури, за които се предполага, че са пирамиди.
...

Продължава
Върху стара изоставена сграда в димитровградския парк „Марица“ се появи образът на „Любимеца“ на бългаския театър и кино - Апостол Карамитев. Автор на артистичната хрумка е бившата пиарка на димитровградския театър - Мирела Караджова.
Портретът на актьора се вижда отдалече, а усмивката му се прокрадва измежду боровите дървета. Творбата е с размери 2 х 1,50 м.
Мирела е от Бургас. Това, което я отвежда в Димитровград миналата година, е нейната магистърска степен по „ПР на арторганизации“....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
„Приятелство с Бога“ от Нийл Доналд Уолш - дългоочакваното продължение на поредицата „Разговори с Бога“ вече е факт. Книгата подлага на размисъл аспекти като смисъла на живота, смъртта, човешките взаимоотношения, трудностите в живота, отговорността за съдбата ни, отношението към парите и материалното благоденствие, духовното и физическото здраве и др. Необичайният диалог е отговор на духовните търсения на човек, носи утеха и вдъхновява.
Нийл Доналд Уолш получи световно признание със серията „Разговори с Бога“, преведена на повече от 30 езика. Той е автор на над 20 книги на духовна тематика, които се радват на нестихващ интерес.
Преди да стане известен обаче, Нийл Доналд Уолш преживява редица съкрушителни удари в личен и професионален план. Домът му и всичките му вещи изгарят в пожар, банкрутира, бракът му се разпада, а той сериозно пострадва в автомобилна катастрофа. Когато се възстановява, Уолш се оказва безработен и сам, известно време живее и се препитава като клошар.
...

Продължава
Как по-лесно да открием и задържим сродната ни душа и да заживеем в рая на земята разбираме от известния доктор на биологическите науки и специалист в областта на Новата биология Брус Липтън и книгата му „Магията на медения месец“ (ИК „Изток-Запад“).
Храната и водата далеч не са най-важното за човека. Хората изпитват непреодолима нужда от общуване и споделяне. Може би затова един от най-големите страхове на човек е да не бъде отхвърлен от общността, т.е. да остане сам(отен).
В своята книга „Магията на медения месец“ (с подзаглавие „Научно ръководство за създаване на рая на земята“) Липтън твърди, че намирането на половинката в живота далеч не е толкова трудно, колкото мнозина смятат, и дори ни показва как да открием и задържим сродната си душа....

Продължава
Поредицата „Никола за най-малките“ обхваща четиринадесет заглавия и е подходяща е за дечица в предучилищна възраст или в детската градина, които прохождат в четенето. Освен че са идеални за сричане, книжките са богати на илюстрации и са пригодени за невинната психика на малчуганите. Авторите са адаптирали разказите на Госини, насищайки повествованието с пряка реч. Приключенията на малкия Никола и щурото му обкръжение се развиват в реалния детски свят и несъмнено ще се харесат на всички будни и усмихнати палавници.
...

Продължава
Френският историк на изкуството и специалист по класическо ренесансово изкуство Даниел Арас тълкува велики творби на световно признати майстори на четката като Тициан, Питер Брьогел Стария, Диего Веласкес и др. в книгата „Да гледаш и да виждаш“ (ИК „Изток-Запад“). Луксозното издание съдържа над 50 цветни илюстрации и детайлни фрагменти, в които изкуствоведът анализира отделни елементи.
Чувствителността и финият усет към детайла са ключови качества за всеки, дръзнал да се занимава с изкуство. Често, когато става дума за класически творби, смятаме, че няма какво ново да се напише, каже или разтълкува за утвърдените от векове имена в изобразителното изкуство и станалото им канон творчество. Французинът Даниел Арас (1944-2003) - историк на изкуството и специалист по класическо ренесансово изкуство, обаче е на друго мнение.
...

Продължава
„Стокхолмската октава“ ни пренася в края на осемнайсети век, за да ни запознае с Емил Ларсон, самодоволен бюрократ от Управата на митниците в Стокхолм. Той живее като „истински“ градски човек - пияч, картоиграч и ерген, докато една вечер не среща гледачката мадам Врабц. Спътникът, Затворникът, Учителят, Вестоносецът, Пакостникът, Свраката, Наградата, Ключът - тези мистични карти ще променят живота на Ларсон, а съдбата му се оказва обвързана с националната участ на Швеция.
...

Продължава
На 18-ти март в галерия-книжарница „София Прес“ ще бъде открита изложба с непоказвани творби на Вадим Лазаркевич.
Експозицията представя непознати на широката публика творби на един от колосите в българската илюстрация и книжно оформление. В нея се отразява специалното отношение на художника към словото, неговата страст към четенето и познаването на литературната класика.
Акцент на предстоящата изложба, наред с илюстрации на библейска тематика, ще бъде цикъл от произведения, вдъхновени от „Фауст“ на Гьоте....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Галерия „Аросита“ представя изложба, в която действащите лица са художници, които (поне на пръв поглед) не изповядват сходни изобразителни принципи. Показаните неща са различни и като знакова система, и като стилови характеристики. Но е възможно тъкмо оттук да започва разкриването на същността на тази изложба, защото общото между двамата автори е по-скоро в начина на осмисляне на съвременната живопис. Очевидно е, че те се чувстват свободни да пресичат най-различни полета. От фигуралния мистичен символизъм на Ива Яранова, до експресионистичния, достигащ понякога до абстрактност живописен почерк на Йонко Василев.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас