Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 597 резултата.
Етикет: Литература Подредба по 
Мишел дьо Нострадам (1503-1566) е един от най-прочутите пророци. Роден е в малкото френско градче Сен Реми дьо Прованс. Изучава медицина и билкови лечения. По време на чумната епидемия открива средство за предпазване от чума. Има видения за бъдещето, които записва и по-късно издава в книгата „Столетия“ („Центурии“ - 1555 г.). В тях има предсказания за събития от световната история. Те са в 4 части, всяка от които по 100 катрена (строфи от четири стиха). Предсказанията му са кодирани: в първите букви на катрените е даден кодът за разчитане на датите и имената на предсказанията, като всеки стих означава определено число. Нострадамус, за да избегне преследване от Светата инквизиция, допуска „грешки“, които допълнително затрудняват разчитането на текстовете. „Центуриите“ имат 970 четиристишия, което означава, че предсказанията достигат до седмото хилядолетие - но катрените, отнасящи се за събитията след 2300 г., са загубени. Нострадамус не оставя писанията си в хронологичен ред, а нарочно разбърква подредбата на страниците.
...

Продължава
Д-р Бен Голдейкър - автор на книгата „Псевдонауката“, от която са продадени близо половин милион копия само във Великобритания - спази обещанието си в една от главите на бестселъра си, посветена на измамите на фармацевтичните компании, като отдели много по-сериозно внимание на проблема в най-новата си книга „Капаните на фармацевтиката“ (ИК „Изток-Запад“). Тя носи подзаглавието „Как фармацевтичните компании подвеждат лекарите и вредят на пациентите“. В нея Голдейкър разкрива машинациите на фармацевтичните компании, които провеждат нелепи тестове на медикаментите си, фалшифицират и крият от лекарите и пациентите крайните (особено неприятни) резултати от тези тестове и преувеличават ползите от своите продукти. Повечето от данните от тези изпитвания, които се представят на регулаторните органи, са само от началните етапи от пътя на медикамента. Така пред обществеността се излага изкривена картина на истинските въздействия на лекарствата, а това изкривяване на данните води и до изкривено прилагане на лекарствените средства впоследствие.
...

Продължава
Чешкият център в София съвместно с Община Велико Търново и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ организират „Включи се в мисията“ - отбелязване на 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на Кирил и Методий.
...

Продължава
„Принцът на мъглата“ е смела и мрачна история, в която плавно се смесват забравени мистерии и неизпълнени проклятия, призрачен потънал кораб и загадъчен пазач на фар, часовници, които стремително вървят назад и животни, слуги на злото... а в една тайна градина, забулена в неземна мъгла, гротескни статуи менят положението си безспир, подклаждани от неведома сила, която далеч не е приключила с пъклените си планове. В наглед скучноватото градче на океанския бряг три деца ще се сблъскат с Каин - обаятелна демонична фигура, която може да изпълни всяко желание, но на цена, която не всеки може да плати.
...

Продължава
Успоредно със световната премиера на най-новата киноекранизация на романа, създадена от Баз Лурман („Мулен Руж“) и с участието на Леонардо ди Каприо, в нов превод на български излиза тази вечна история за любов, честолюбие, предразсъдъци и амбиции. Той е дело на Емил Минчев - преводач на Оскар Уайлд и на двукратния носител на награда „Букър” Питър Кери. Изданието е на ИК „Персей“.
...

Продължава
Вечерта на 15-ти май 2013 г. ще мине под знака на публичните четения. Макар и да се провежда в България едва за втори път, инициативата се радва на голям интерес в различни български градове, сред които Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Шумен.
Събитието е инициирано от Чешки център и осъществено в сътрудничество с мрежата културни институти EUNIC. На неговата седма годишнина ще се включат Прага, Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург, Флоренция и множество други градове.
Нощта на литературата е форма на диалог между изкуството и градската среда, една среща на култури, автори, преводачи, издатели и любители на литературата.
...

Продължава
Днес живеем според правила, които друг е написал, губим себе си и сетивата си в търсене на „правилните“ неща, вместо на онези, които истински желаем. За да превърнем тези желания в реалност ни е нужна смелостта да мечтаем и да признаем пред себе си какви са всъщност те. Философското познание „Wishpin“ е плод на уникално преплитане на научни доказателства, древни знания, реален опит и конкретни указания как да открием това, което всички търсим - щастието. То е различно за всички ни, но начинът да го намерим - общ. „Wishpin“ е урок по личностно израстване, който ни разкрива как да преодолеем страховете си и да реализираме мечтите на сърцето си....

Продължава
Внучката на Никола Обретенов - Лиляна Балканска, разказва за подвизите и злощастната съдба на своята прабаба Тонка Обретенова и нейните деца и внуци в изданието „Потомците на Баба Тонка и Народният съд“ със съставител Веселина Антонова.
Баба Тонка Обретенова е представител на известна българска фамилия, която е оказала сериозна морална и финансова помощ на Русенския революционен комитет, основан в нейния дом от сина й Никола Обретенов. Родът Обретенови е живял в град Русе от ХVІІІ в., по време на освободителните борби и изграждането на нова България, до трагичните дни и нощи на комунистическия терор след 9 септември 1944 г., когато внучката на прочутата Баба Тонка (която носи и нейното име) и съпругът й Нико Просенички биват отведени от двама непознати за разпит в милицията и видени за последен път от своите деца - Милкана Обретенова и Лиляна Балканска (съпруга на известния български художник Ненко Балкански).
...

Продължава
Октомври 1968 г. Шестнадесетгодишната Калина и майка й напускат за пръв път България. Крайната цел на пътуването им е Куба. Престояват 24 часа в Прага. Миговете, прекарани в сърцето на обсадения град, ще разтърсят из основи душата на младото момиче. Вече нищо няма да е както преди. Три години по-късно, въоръжена с цялата си смелост, решителност и находчивост, Калина ще поеме пътя на изгнанието, сама,  само с пет долара в джоба и носеща със себе си няколко поеми на Гарсия Лорка. Тя напълно съзнава, че няма път назад. Знае, че няма да види отново нито родината си, нито родния си град, нито близките си.
От Източна Европа към Северна Америка, от комунизма към капитализма, от юношеството към майчинството - това е разказ за едно изключително пътешествие, пропито от стремежа към свободата....

Продължава
Чарлс Дюиг е завършил Харвардската бизнес школа и Йейлския университет и работи като разследващ журналист на „Ню Йорк Таймс“. Автор е на статии от поредицата „Златни възможности“ (Golden Oportunities, 2007), разкриваща опитите на различни компании да се възползват по непочтен начин от възрастните американци, „Равносметката“ (The Reckoning, 2008), изследваща причините и последствията от финансовата криза, както и „Отровни води“ (Toxic Waters, 2009), посветена на все по-интензивното замърсяване на водите в САЩ и реакцията на законодателите.
За работата си Дюиг е удостоен с наградата на Националната академия на науките на САЩ, националните награди за журналистика „Джордж Полк“, „Джералд Лоуб“ и други отличия. През 2009 г. е сред финалистите за наградата „Пулицър“.
...

Продължава
Млада жена без документи е намерена мъртва в близост до границата между Норвегия и Швеция. Дали това е злополука или убийство? Главен инспектор Валман от полицията в Хамар се забърква във верига от събития, която го отвежда до зона, където никоя власт не може да контролира или да наблюдава пътищата, пресичащи границата. Престъпността винаги е процъфтявала тук, но сега е на път да придобие нови измерения. Валман е подложен на изпитание, с каквото не се е сблъсквал досега, натъквайки се на смъртоносно опасна игра.
Норвежката и шведската полиция обединяват усилията си за разкриването на голяма престъпна групировка, занимаваща се с трафик на наркотици и момичета от бившия Източен блок....

Продължава
"Първите 90 дни" на Майкъл Уоткинс дава полезни съвети и обяснява на лидерите на екипи, които току-що са встъпили в длъжност, как да се справят с всички предизвикателства и пречки, пред които се изправят още в първите дни начело на екипа, който са поели.
Структурата на съвременните организации е особено сложна. Бързината, с която се вземат управленските решения, а също и предизвикателствата пред новия лидер на екип, днес са по-тежки от всякога. Преходите и периодите на дребните несъответствия в действията на новия лидер могат да окажат особено голям ефект върху резултатите на неговата работа....

Продължава
Кои са реалните хора, вдъхновили някои от най-известните герои в шедьоврите на родната литература - от Гергана и Боримечката до Бай Ганьо, Фани Хорн и Шибил, ни разяснява литературният историк Петър Величков в изданието "Прототипи и герои" (ИК "Изток-Запад"). Освен български литературни персонажи, той  разглежда и прототипите на безсмъртните герои на Карл Май, Александър Дюма-баща и Антоан дьо Сент-Екзюпери.
Прототип е личност, вдъхновила даден писател да използва факти от нейния живот, външния й вид или емоциите й, като ги възпроизведе в герой от свое произведение. Изследването на прототипите в световен мащаб е твърде популярно занимание, тъй като предизвиква допълнителен интерес около старите книги и техните автори....

Продължава
Едгар Кейси едва ли има нужда от представяне. И все пак повечето хора го познават само като най-големия медиум, пророк и лечител на 20-ти век, но едва ли подозират колко трудно е извоювал той това признание и колко суров и изпълнен с изпитания е бил животът му. Едгар Кейси е помогнал на десетки хиляди хора да решат здравните си и житейски проблеми, но самият той е бил отричан, обвиняван в шарлатания и преследван. Дарба или проклятие са били необикновените му способности в чисто житейски план?
В личен план  неговата дарба неимоверно усложнява живота му и няколко пъти му се налага да започва буквално от нулата. Непрекъснато трябва се бори с предразсъдъците на лекарската гилдия относно нестандартните си методи на лечение, включващи революционни за времето си методи като ароматерапия, хомеопатия, масажи, диети.... Не по-лесно е и общуването му с обикновените хора, повечето ревностни християни, за които е трудно да приемат и асимилират неортодоксалните за западния свят идеи за карма и прераждане (самият Кейси също е шокиран от тези си разкрития, които не се вписват и в собствените му представи)....

Продължава
Действията наистина говорят повече от думите - клише, но факт.  Именно в това ни убеждават известният експерт в Бюрото по невербална комуникация на ФБР Джо Наваро и мениджърът Тони Сиара Пойнтър в книгата "По-красноречиво от думите" (ИК "Изток-Запад").
Комуникацията в XXI век - вербална или невербална - е изключително развита. Въпреки множеството определения за думата комуникация, които се променят с всеки изминал ден, може би най-простото, разбираемо и правилно е: процес, при който хората и останалите живи организми обменят информация помежду си. Думите обаче далеч не са единственият начин за обмяна на информация между хората. Чрез действията си във всеки един момент ние издаваме нещо за себе си на околните - движенията на тялото, израженията на лицето, начинът, по който говорим, начинът, по който изразяваме емоциите си, стилът ни на обличане, предметите, на които държим, нашите съзнателни и несъзнателни жестове, постъпки и маниери, дори средата, в която се намираме, а също и обкръжението ни - всичко това е невербално общуване и то разказва много повече за нас от думите.
...

Продължава
Паралелно обсъждане и дискусия върху две сензационни книги за Холокоста, издадени на български от издателство "Колибри"....

Продължава
До 19-ти март в Полски институт продължава фотоизложбата на Михал Кренц "Paradise Patterns and Other Stories" (Шарки от рая и други истории).
...

Продължава
Саймън Мордън е ракетен инженер, специализирал в областта на геофизиката и геологията. Екзотичното му образование го обрича на алтернативни занимания, а първите му литературни изяви са жанрова провокация - разкази с елементи на фентъзи, научна фантастика и ужаси.
Романите "Още една война" и "Изгубеното изкуство" постигат главозамайващ успех, който го мотивира да създаде трилогията за Самуил Петрович. Именно тя спечели наградата "Филип К. Дик" за 2012 г. - престижно отличие, присъждано на оригинални творби с научнофантастичен сюжет.
...

Продължава
Възможно  ли е президентът на САЩ да обяви една война за спечелена точно в момент, в който напрежението започва да ескалира? Как можа финансовият министър на Съединените американски щати - финансист и почти милиардер - да каже през май 2008 г., че най-лошото от финансовата криза вече е преминало, а през август същата година да се окаже въвлечен в яростна борба за спасяване на световната финансова система? Това са само част от темите, които засяга щатският журналист и бизнесмен Джошуа Купър Реймо в изданието "Ерата на немислимото" (ИК "Изток-Запад").
Днес живеем в свят, в който самите идеи, които направиха Съединените американски щати велики, застрашават бъдещето на американците....

Продължава
Излиза първото в историята на родната книжнина издание, което събира цялата истина за нашите писатели самоубийци. "Защо се самоубиват поетите" (ИК "Изток-Запад") на Пенчо Ковачев описва биографиите на българските литературни творци, сложили край на живота си.
Всяка национална литература има своите безсмъртни самоубийци. За Русия това са Сергей Есенин, Владимир Маяковски, Александър Фадеев и Марина Цветаева. В немскоезичната литература сред имената на самоубийците срещаме Ернст Толер и Стефан Цвайг, а във френската: тези на Жерар дьо Нервал, Пол Лафарг и Ромен Гари. На Острова англичаните се гордеят с Вирджиния Улф, а янките в САЩ - с Джек Лондон и Ърнест Хемингуей. Родната ни литература също не остава по-назад. Тя също, подобно на чуждата, е обитавана от сенки - тези на Пейо Яворов и Никола Ракитин, на Пеньо Пенев и Петя Дубарова... Ала те далеч не са единствените.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас