Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 597 резултата.
Етикет: Литература Подредба по 
"Първият брой на "Granta България" отправя поглед натам, където животът неизбежно и безотговорно винаги е бил литература - бъдещето.
Едновременно като въпрос към бъдещето и бъдещето като въпрос.
Някои от най-интересните автори на българската и световната сцена днес, обещаващи или вече утвърдени, тук поемат по разклоняващите се пътеки на онова, което предстои, и на онова, което никога няма да се сбъдне, на бъдещето, което е можело да се случи, и на бъдещето, което вече е настъпило. От страниците на този брой ръкавица към всекидневието хвърля бъдещето като личен проект, но и като несигурност, която ни надхвърля, бъдещето, надзъртащо от собственото ни минало, и бъдещето, което стои като необяснима загадка в настоящето.
...

Продължава
Име: Алис Бакъл
Възраст: 45 години
Професия: преподавател по театрално изкуство
Семейно положение: омъжена за Уилям от деветнайсет години и триста и няколко дни.
Деца: Зои и Питър
Ежедневието на Алис е отегчителна поредица от вечно мрънкащи деца, семейни бюджети и трескави опити да се нареди на най-бързата опашка в магазина. Тя почти се е примирила с петте килограма, които не може да свали, с това, че започва да прилича на майка си и с факта, че явно е пристрастена към Фейсбук и Гугъл. Но най-тревожно е отчуждението, което е настъпило между нея и съпруга й. Когато в препълнената й електронна поща пристига покана за анонимно онлайн изследване, наречено "Бракът през XXI век", Алис се включва с нетипичен за нея ентусиазъм. Тя няма представа, че това ще промени коренно живота й....

Продължава
Бил ли е Нютон член на тайно общество? Ще умреш ли, ако разкриеш тази тайна?
Показно самоубийство в центъра на Париж. Скоро след това близките на мъртвата, застреляла се пред очите на десетки шокирани свидетели, започват да получават кодирани съобщения и безценни пратки от нея.
Един брилянтен математик трябва да разчете шифрованите послания, получени от жената, която не е преставал да обича, за да разбере причината, накарала я да пожертва живота си.
Защо триста години след смъртта на Исак Нютон неговите окултни и алхимични тайни са толкова ценни и опасни?
Курт Ауст разкрива мистерията около скритата страна на Нютон. Зад този завладяващ сюжет са скрити реални факти и документи, свързани с тайните занимания на Нютон....

Продължава
За поредна година ХГ "Станислав Доспевски" и Регионален исторически музей - Пазарджик ще се включат в "Европейска нощ на музеите".
От 18.00 до 24.00 часа на 19 май (събота) двата културни института ще представят на пазарджишката публика и гостите на града атрактивна програма. Освен експозициите в залите, в програмата ще вземат участие - Младежки дом, ОДК, Мандолинен оркестър "Елена Генова", НБ "Никола Фурнаджиев" с различни видове изкуства - музика, танци, поезия, цирк. Вход свободен.
Събитието се организира подкрепата на община Пазарджик.

Продължава
На 19 май 2012 г. от 16.00 до 24.00 ч. в Русе ще се проведе тазгодишното издание на европейската инициатива "Нощ в музея". Събитието е с вход свободен за всички изяви от програмата.
Инициативите се осъществяват по проект "Девета нощ в музея и Детска нощ в музея" на Сдружение "Приятели на музея - Русе" със съдействието на Община Русе - отдел "Култура". Те се реализират в рамките на кампанията "Русе - кандидат за Европейска столица на културата 2019 г." Детската нощ в музея ще се проведе в Ден на детето - 1 юни 2012 г.
...

Продължава
Дългоочакваният първи роман от бестселъра на "Ню Йорк Таймс" "Досиетата на Дрезден" - най-накрая и на български. "Буреносен фронт" е дебютът на Джим Бъчър и ни запознава с неговия най-популярен герой - Хари Дрезден, наемен магьосник и детектив.
В първия си случай като консултант на полицейския отдел за специални разследвания Хари се заема със зловещо двойно убийство, извършено с помощта на най-черна магия. Магьосническият еквивалент на Филип Марлоу не може да си позволи да откаже, защото отчаяно му трябват парите. Знае се, че там, където има черна магия, има и черен маг. А този черен маг знае името на Хари. И ситуацията става много... интересна.
Пригответе се за среща с мощна магия, свирепи демони, отмъстителни вампири, лукави феи, безскрупулни мафиоти и зли чудовища....

Продължава
Има хора, на които всичко им върви с лекота. Те обаче са малцина сред нас, а умението да общуваме пълноценно не е просто необходимост в наши дни, а повеля за онези, които искат да напреднат в живота и в кариерата си.
Тази книга ще ви научи как да накарате хората срещу себе си да ви слушат с интерес и да вникнат в казаното от вас, ще разберете какво означава да водите разговор, колко е важно не само да слушате, но и да чувате добре събеседника си и да използвате казаното от него в своя полза, ще разкрие пред вас едно от най-важните умения в днешния свят на конкурентен бизнес - умението да се говори пред публика, ще ви научи да водите спор и да излезете победител в него.
...

Продължава
Богомилите са истинско явление в християнската, а до голяма степен и в литературната история на България от Х век. Те са идейни последователи на учението на нашенски свещеник, известен като поп Богомил, живял по времето на цар Петър I (927-969 г.). В своя ръкопис "Богомилите и презвитер Козма" екзарх Стефан разглежда обстойно поддържаните от богомилите тези - отричането на земния живот, обявяването срещу брака, възхваляването на самоубийството и критичните възгледи и отношение на Презвитер Козма спрямо тях.
През вековете мненията за богомилите са полюсни. Те са смятани за крайни еретици, за проповедници на религията на отчаянието или за представители на прогресивно мислене в тъмната епоха на Средновековието. Но каквито и да са били в действителност, богомилите безспорно са оставили своя отпечатък не само в българската, а и в европейската история.
...

Продължава
Над 40 автори от България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Япония и Белгия са представени в новия 11-и брой на Алманаха за литература, наука и изкуство "Света гора", който ще бъде представен на 14 май, понеделник, от 17.30 ч. в Регионална библиотека "Л. Каравелов". С това събитие стартира Националната библиотечна седмица, която тази година е под мотото "Библиотеките - паметта на нацията".
Алманахът е единственото по рода си културно средище, което отстоява в национален мащаб политиката на равнопоставеност между хората на изкуството и творческите формации....

Продължава
В малко английско градче тийнейджърите изведнъж започват да вършат странни неща. Те носят карти за игра на ревера си и се наричат Поп, Вале, Дама и т.н. Това обаче не е просто поредната мода сред подрастващите. Момчетата и момичетата напълно отсъстват от реалността и се държат като зомбита. Тайната за обсебването им се крие в изоставена къща, където група приятели намират странна книга, заключена в сандък. Отгръщайки първата страница на зловещото четиво, те попадат в него. Всеки е обсебен от някой от героите в книгата и напълно загубва представа, че преди е бил съвсем друг човек. Сетне с разплитането на загадката се заема бащата на едно от зомбираните момчета...
Робин Джарвис написва историята, след като сънува част от нея. "Някои книги са вредни, дори опасни. Те изкривяват съзнанието и хранят потайните дълбини на човешката душа....

Продължава
"25 въпроса на Дойче веле" (ИК "Изток-Запад") е четиво, което излиза за първи път през 1996 г. в Свободно поетическо общество. Румяна Таслакова задава 25 еднакви въпроса на известни личности от политиката, икономиката, литературата, живописта, музиката, спорта и техниката, без да дава възможност на анкетираните предварително да се запознаят с темите на въпросите. Идеята за подобен тип анкета се заражда преди повече от двадесет години, докато Румяна чете реномирания германски всекидневник "Frankfurter Allgemeine Zeitung", където ежеседмично се публикува въпросникът на френския писател Марсел Пруст с отговори на германски съвременници. В репликите на анкетираните германци Таслакова открива неизвестни до момента черти от характера, спонтанни изяви на чувства и предпочитания....

Продължава
Джанкарло Брегантини се бори с мафията през целия си живот. "Не можем да мълчим" показва същността на най-потайната и затворена престъпна организация в Италия - калабрийската Ндрангета. За нея почти липсва информация, няма филми, нито ярки литературни творби.
Брегантини пръв описва безчинствата на членовете й, безпощадните войни между фамилиите, драматичните истории на жертвите от позицията на пряк свидетел. Не се колебае да разкрие игрите с голямата власт, корупцията и изнудването, видени през неговите очи. Той не просто разкрива жестокото лице на мафията, а разнищва една конспирация на мълчанието, лъжата и страха.
Брегантини описва ежедневието на жителите на Калабрия, прекарали целия си живот в среда, контролирана от Ндрангетата. Те не познават друг ред освен този на мафията.
...

Продължава
Преди да започне кариерата си на писател, ирландската авторка Сесилия Ахърн (р. 1981 г.) завършва журналистика и връзки с медиите. На 21 години написва първия си роман "P.S. Обичам те!", който незабавно става международен бестселър и е филмиран с Хилъри Суонк в главната роля. Следващите й романи - "Където свършват дъгите", "Ако можеше да ме видиш сега", "Място, наречено ТУК", "Благодаря за спомените" и "Подаръкът" - неизменно оглавяват класациите за бестселъри. Книгите й са издадени в 46 страни и общо са продадени над 10 милиона екземпляра. Сесилия Ахърн е също така съавтор на наградения комедиен сериал "Коя е Саманта?". През 2008 г. печели наградата "Най-добър млад писател" на списание Glamour. Сесилия живее със семейството си в Дъблин, Ирландия.
...

Продължава
През 1976 г. Тициано Терцани среща в Хонконг един гадател, който го преду преждава да не се качва на самолет през цялата 1993 година. И специалният пратеник на сп. "Шпигел" в горещите точки на Жълтия континент решава да се съобрази с това пророчество. С влак, кораб, автобус или на гърба на слон, той открива една друга Азия, непозната за вечно забързания пътешественик, чийто ритъм се определя от самолетните разписания. От гадател на гадател, в Тайланд, Бирма, Лаос, Камбоджа, Малайзия, Сингапур, в тесни улички и странна атмосфера, авторът сякаш търси потвърждение на необичайното предсказание, но и истината за своята съдба, за смисъла на миналото, настоящето и бъдещето. Редом със събитията и процесите, които преобразяват тези държави в края на века, Терцани рисува една от най-богатите и завладяващи картини на Югоизточна Азия, на границата между модернизация и древни култури, в плен на своите демони. Пътуване журналистическо, ала преди всичко духовно, през атавистични вярвания и чудати прорицания, пътуване към магическата азиатска мъдрост и към себеоткриването, дълбоко, неочаквано и пречистващо.
...

Продължава
"Когато се появи детето" е заглавието на популярна ежедневна рубрика в Радио "Франс Eнтер", излъчвана от 1976 до 1978 г., в която Франсоаз Долто отговаря на писма на слушатели. Темите са разнообразни, препоръките - конкретни, основани на богатия й опит на психоаналитик. От първата глътка въздух до встъпването в зрелостта, от "необяснимите" реакции на бебето до сложния свят на юношата, от хигиенните навици и подреждането на играчките до пробуждането на сексуалността - няма незасегнат проблем, с който биха могли да се сблъскат родители, баби и дядовци, учители, педагози. Без претенцията да дава рецепти, Долто откликва с полезни съвети и напътствия. И с едно общо послание, което се съдържа във всеки ред на живия диалог. Детето не е нечие притежание, а самостоятелно същество, чиито пориви и желания трябва да бъдат чувани, разбирани и зачитани. Възпитава се с думи, с обич и търпение, с пример, не с нервност, принуда и насилие. Разговорът, общуването е пътят към сърцето на малкия човек, за да израсне той като пълноценна личност и да открие своето място и призвание в обществото....

Продължава
На 23-ти април 2012 г. от 19 ч. в Sofia Live Club за трети път ще се проведе официалната церемония за връчване на награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев".
Наградата е основана на името на Стоян Камбарев, един  от най-емблематичните театрални режисьори на 90-те - творец и магнетична личност, за когото театърът бе издигнат в култ и превърнат в тотално изкуство.
Макар и сравнително нова, тази награда се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. От миналата година, Председателят на УС на фондацията Деси Тенекеджиева и всички нейни учредители - едни от най-сериозните имена в българската  култура, взеха решение да търсят и подкрепят съвсем млади и медийно неналожени творци....

Продължава
Ивлин Уо (1903-1966) е английски писател, автор на незабравими романи, пътеписи и биографии, които му осигуряват трайно място в английската литература. "Упадък и падение" е първият му роман (1928), но това е произведението, с което той привлича вниманието не само на английската, а и на световната литературна общественост и поставя началото на една великолепна сатирико-комична поредица за висшето английско общество, към което самият автор неудържимо се стреми, колкото и да го осмива.
След скандална пиянска вечер Пол Нитопенс е принуден да напусне Оксфорд и да си търси късмета по белия свят. Съдбата го отвежда в елитно частно мъжко училище, тъй като за голямо негово учудване той се оказва с нужната квалификация за преподавател, после в аристократично провинциално имение, където тъне в разкош, а по някое време попада дори в каторга....

Продължава
Кърт Вонегът (1922–2007) е американски писател, романист и сатирик, който се изявява и в сферата на изобразителното изкуство. Роден е в Индианаполис. Като студент в Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк, в периода 1941-1943 година списва редовна колонка в студентския вестник.
Занимава се с журналистика, преди да влезе в редиците на американската армия, участвала във Втората световна война. Писателят е жив свидетел на бомбардировката над немския град Дрезден през 1945 г. (взела десетки хиляди човешки жертви), където е военнопленник и това става повод и за написването на неговия шедьовър "Кланица 5". Вонегът е прочут с оригиналния си творчески стил и честите нецензурни заигравания с думи, контекст, та дори и с рисунки в книгите си (например в "Закуска за шампиони"). Езикът му е на достъпно за всички социални класи ниво, като същевременно е невероятно увлекателен и неклиширан, спечелвайки си определението "вонегътизъм"....

Продължава
Испанската писателка Мария Дуеняс е доктор по английска филология и преподавател в университета в Мурсия, Испания. Преподавала е също в американски университети, автор е на десетки научни статии и публикации. Първият й роман - "Нишките на съдбата", веднага привлича читателския интерес и за кратко време постига международен успех. Издаден първоначално в едва 3000 броя тираж, днес продажбите му само в Испания надхвърлят 1,5 милиона екземпляра. Книгата е преведена на 26 езика и в момента се снима сериал по нея от испанската телевизия.
"В нишките на съдбата" ще прочетете за историята на Сира Кирога, млада модистка, израснала в Мадрид - в шивашкото ателие, където работи майка й през 30-те години на XX век. До този момент животът й е подреден - тя има годеник, който я обожава, двамата правят планове за бъдещето....

Продължава
Франко Дзефирели (род. 1923 г.), една от най-бележитите личности на XX век, предлага завладяващ разказ за своя богат и разнолик живот. Режисьорските и сценографските му изяви в операта, театъра и киното са епоха в световното изкуство. Прочути драматурзи, режисьори, актьори, певци, диригенти, превърнали се в икони на редица поколения, политици, държавници и общественици пресичат жизнения и творческия му път, пъстър калейдоскоп на един динамичен и противоречив век. Плеяда от бляскави имена присъстват на страниците на автобиографията, със своите дарби, съдби, с чудатите си характери - Лукино Висконти, Ана Маняни, Мария Калас, Джоан Съдърланд, Ленард Бърнстейн, Ричард Бъртън, Елизабет Тейлър, Коко Шанел, английското кралско семейство, Онасис, Берлускони и десетки други.
Емоционално и непосредствено, с чувство за хумор и самоирония, сякаш поканил читателя да си побъбрят в мансардата на бохемите флорентинци от площад "Испания", Дзефирели развързва торбата с мечтите, надеждите, разочарованията, съкровените тайни и пристрастия....

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас