Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 597 резултата.
Етикет: Литература Подредба по 
"Анонимни жития" е прозаичният дебют на поета Йордан Велчев. Както всички други негови книги, и тази е посветена на Пловдив. Тя отразява обществения живот в града, а по непряк начин и в цялата страна през първите десетилетия на XIX век. Разказът е исторически, но есеистично пречупен през индивидуалността на автора и опоетизиран.
Йордан Велчев е съсредоточил повествованието си около хора, чиито имена историята високомерно е подминала, но житията на които въплъщават могъщия дух на епохата преди Освобождението – време на национално осъзнаване и борба за църковна независимост.
Книгата създава детайлна картина на Пловдив във всяко отношение – в нея дори звучи езикът на българското Възраждане. Не случайно подзаглавието й е "Предтечите на Българския Великден" като една реплика към емблематичния труд на Тончо Жечев.
Йордан Велчев е роден на 3 април 1949 г. в Пловдив. Завършва история във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Работил е като историк, главен художествен ръководител на Регионален телевизионен център – Пловдив, редактор на сп. "Военно-исторически сборник" при Военно издателство – София. Живее в родния си град. Пише поезия, есеистика, автор е на изследвания върху взаимоотношенията  на цивилизациите в контекста Изток – Запад, на сценарии за документални филми.
...

Продължава
Александър Томов за пореден път ще изненада читателите си с нов тип социална проза. Романът му "Принцесата от калта", издание на ИК "Хермес", ще остави без дъх всички любители на напрегнатите и динамични сюжети и ще провокира към размисъл по не една социално значима тема.
Ширещото се беззаконие, насилственото  принуждаването на малолетни да проституират и превръщането на едно младо момиче в убиец, който не знае милост, няма да оставят безразличен никой, който мисли за бъдещето на страната си и за безопасността на своите деца.
Писателят Александър Томов е добре известен на българските читатели със своята остра социално-психологическа проза, която като огледало отразява проблемите на нашата съвременност. Тези проблеми намират художествена реализация в серията "Лешоядите" и във "Възмездието", но с най-голяма дълбочина са отразени в романа  "Принцесата от калта". Дълбокият психологизъм, съчетан с напрегнат сюжет и реалистични картини от свят, в който свободата е заменена с безнаказано ширеща се свободия, превръщат романа в силно въздействащо четиво, подтикващо към размисъл.
Александър Томов е роден в град София през знаковата 1944 година. През 1972г. завършва българска филология в СУ "Св.Климент Охридски". Работи като журналист в Радио София, като кинодраматург в Студия за игрални филми "Бояна", а от 1997г. до 2001г. е председател на СЕМ. По негови сценарии са създадени 12 филма, участвали на международни фестивали в Берлин и Москва.
...

Продължава
"Книгата не е за онова, което е, а за онова, което би могло да бъде..."
Така започва "Механично пиано" – първият роман на Кърт Вонегът, публикуван и със заглавие "Утопия 14". Биографичните елементи в книгата отразяват работата на писателя в Дженерал Електрик и са осмиващ отговор на намеренията всичко да бъде управлявано от машини.
Вонегът създава със солидна доза черен хумор и ирония антиутопия за механизирания свят на бъдещето и разделението на обществото. На власт е малка група олигарси – инженери и мениджъри, а машините са достигнали своя триумф, измествайки напълно вече безполезните работници от нисшата класа.
Вонегът използва механичното пиано като метафора за едно общество, превърнало се в инструмент, свирещ безгрешно зададена мелодия, но без нужда от човешка намеса.
Писателят става предвестник на това какво ще се случи само половин век по-късно – неговото бъдеще всъщност е нашето настояще…
"Механично пиано" е роман за безнадеждността на революцията в свят, който отхвърля всички революции, и за безсмислената борба на човека, който се опитва да го промени.
...

Продължава
Карън Мерингер е психотерапевт, специалист по трансформация на енергията, както и с 10-годишен опит като семеен консултант.
Нейната книга "Отплавайте в света на мечтите" е пътешествие в света на мечтите, който е достъпен за всеки, стига да намери смелостта да го потърси. Както в приказката за "Али Баба и Четиридесетте разбойници", трябва просто да знаеш паролата, за да влезеш в пещерата на съкровищата. Така и авторката на книгата, след като самата тя открива разковничето на щастието, ни дава ключ към тази страна на мечтите. Чрез прости, но много ефикасни техники тя ни показва как да заживеем по-пълноценен и смислен живот в този момент, а не в някакво утопично бъдеще.
Всеки отлага щастието за утре, за другата седмица, за другата година, докато не намери желаната работа, не купи мечтания дом или не срещне своята половинка. Но и тогава не откриваме очакваното удовлетворение. А един ден, обръщайки се назад, вглеждайки се честно в живота си, се питаме горчиво: Какво направих с мечтите си? Защо забравих да бъда щастлив? И тогава се сещаме за всичките пропуснати мигове на щастие, на пропилени възможности и неосъществени копнежи.
...

Продължава
Издателство "Ера" представя книгата "26 големи загадки най-после решени".
Авторите Пиер Белмар, Жан-Франсоа Намиа търсят отговор на 26 загадки, вълнуващи човечеството и до днес.
Оцеляла ли е Анастасия – дъщерята на руския цар Николай ІІ? Наистина ли се самоубива Мерилин Монро? Какво се случва в Бермудския триъгълник? Кой се крие зад Желязната маска? Какво е отмъщението на Тутанкамон? Съществува ли чудовището от Лох Нес? Отровен ли е Наполеон? Каква е причината за смъртта на Емил Зола? Къде е скрито митичното съкровище на тамплиерите?
Освен отговор на тези интригуващи въпроси в книгата ще откриете и други не толкова известни, но все така загадъчни истории: за убийството на Агнес Сорел, фаворитката на Шарл VІІ, разкрито 554 години след смъртта й, за аферата Пейтел, разследвана лично от Оноре дьо Балзак, за мистерията около съдбата на Наполеоновия маршал Ней и още, и още...
...

Продължава
Свeщeни мeстa пo свeтa oт Юкaтaн дo Химaлaя. Пътищa нa духa
Автори: Никoлaй Гeнoв, Румянa Никoлoвa
*След огромния успех на "Никой не си тръгва от Индия завинаги" и "Книга за България" Румяна Николова и Николай Генов ни предлагат поредното приключение. Новата книга на двамата автори е сборник с пътеписи, плод на пътуванията им по четири континента. Те разказват за свещени за различни култури места, където и днес човечеството съсредоточава своята духовна енергия.
С присъщото си сладкодумие авторите повеждат читателите по Светите места, по стълбите на култовите пирамиди в Мексико, манастирите на Света гора и многобройните храмове из Япония, Непал и Мианмар, по опасната ледена пътека до Занскар и из безкрайните степи на Монголия. Разказват за "града на Али Баба" в Мароко, за древния град Киото, където се срещат будизмът и шинтоизмът, за живата богиня в Непал...
...

Продължава
"Бял шум" (1984г.) е определен от критиката като емблематичен за постмодернизма роман. Наред със световната известност, той донася на автора си наградата National Book Award през 1985 г. Литературният критик Харолд Блум пък нарежда Дон ДеЛило сред най-влиятелните съвременни американски писатели.
"Бял шум" е трагикомичен роман за консуматорското общество, медиите, интелектуалната ексцентрика, дезинтеграцията и реинтеграцията на семействата. Всичко
това е пречупено през една година от живота на Джак Гладни, професор по хитлеристика в един идиличен колеж в малко провинциално градче, край което е изпуснато опасно химическо вещество.
...

Продължава
Издателство “Алтера” представя на българските читатели книгата "Литературността" на Тодор Христов.
Литературността е обширно и задълбочено изследване, което със сигурност би могло да намери разнообразни употреби в съвременната хуманитарна наука и в литературознанието в частност. Книга, която се докосва до интердисциплинарността на литературната теория, която "преиграва" нейните големи дебати, която разглежда подробно множество автори, доскоро минавали за трудно разбираеми у нас. Приносно самостоятелно изследване и учебник за студенти и преподаватели, реализация на един нов, както и по-информиран подход към литературните изследвания – изследването на Тодор Христов се опитва да съчетае всичко това.
...

Продължава
Издателство "Алтера" организира първи от поредица литературни форуми – Алтера форум' 2009. Целта на събитието е да привлече повече внимание върху въпросите на литературата, четенето и книгоиздаването.
В рамките на няколко дискусии – за литературната и културна периодика, както и с кръгла маса със заглавие "Издателство в криза" (този дебат се реализира с домакинството на Българската национална телевизия), Алтера форум' 2009 ще носочи вниманието към актуалната ситуация в сектора на независимото публикуване и ще обсъжда бъдещето на вестниците и списанията за култура и изкуство.
...

Продължава
Издателство "Алтера" представя "Междинна спирка" на Сесил Вайсброт.
Главните действащите лица в книгата са от различни етноси. Те постепенно разкриват своите мечти и реалности.
Романът се базира на няколко опозиции: България е мрачна и бедна, Франция – светла и свободна страна. Миналото е високо и героично, а настоящето – пошло. Текстът се опира на реално съществуващи обекти. Паралелно са описани две сюжетни нишки, които постепенно се сливат в едно цяло.
В историята се разказва за млада българка в началото на промените, която търси нов живот в Париж. Там стремежите й се заплитат в другата важна за романа нишка - любовта между Жазон и Лена.
...

Продължава

"Срам" е трети роман на Салман Рушди, публикуван през 1983 г. след "Среднощни деца" и провокативната творба "Сатанински строфи", заради която аятоласите в Иран го осъждат на смърт.

На повърхността "Срам" разказва за Пакистан и за хората, които са го управлявали, за живота на Зулфикар Али Буто и генерал Мохамед Зия-ул-Хак, за отношенията помежду им. Но всъщност става дума за насилието, породено от срам, което е същината на съвременната история, за наследството и наследствеността, за истинското и истинното, за тяхното въздействие върху Омар, който е главното действащо лице в книгата.

...

Продължава
Маите са завещали много на човечеството, но това, което най-много ни вълнува, е тяхното пророчество. Според него през 2012 г. Земята ще бъде покосена от ужасен катаклизъм, а човешката цивилизация ще бъде на ръба на оцеляването.
Какво се крие зад тези страшни думи? Какви ще бъдат последствията за нас, днешните жители на Земята?
Тази книга отговаря на тези, а и на много други въпроси, свързани с богатото наследство на маите. Д-р Роналд Боневиц умело ни запознава с тяхната цивилизация, култура, религия и научно познание, които потвърждават достоверността на пророчеството. На ясен и достъпен език са представени архитектурните планове на техните градове и храмови комплекси и прецизността на астрономията и бройната им система.
...

Продължава

Заглавие:Лорд Златен
(фентъзи)
Автор: Робин Хоб
Издателство: Бард

(9.02.2009г.)  
Великолепните трилогии "Придворният убиец" и "Шутът и убиецът" утвърдиха Робин Хоб като едно от най-големите имена в световното фентъзи. Във втората книга на зашеметяващата поредица "Шутът и убиецът" продължава разтърсващата история за Фицрицарин Пророка. Лишен от подкрепа и затънал в интриги, Фиц се изправя пред най-голямото предизвикателство – да оцелее по неизбежния и несигурен път, който му е приготвила съдбата. Със сложните си герои, завладяващата магия и шеметното си действие "Лорд Златен" запраща читателите в кипящата смес от жертвоготовност, спасение и предателство.
...

Продължава
Генезис е прецедент в издателската история с най-голям хонорар, платен някога от чуждо издателство за публикуване. Единственият роман заедно с „Хари Потър”, който прави едновременна световна премиера в 17 страни.
Бърнард Бекет /1967/ е новозеландски писател и драматург. За последния си осми роман „Генезис” му е присъдена престижната литературна награда за фантастика „Esther Glen“ за 2007 г., и е номиниран за наградата „Inky“ за 2008 г. 2075 година. Светът не е такъв, какъвто го познаваме. Промените са довели до страх, а страхът до разруха. На един остров съществува република, в която цари законът на подчинението. Анакс мисли, че познава своята история. Но дали е така? Започва нейният петчасов изтощителен изпит. Ако го издържи, ще я приемат в Академията – елитна институция, която управлява това утопично общество... ...

Продължава
Мастиленият Лабиринт е исторически роман, в който всяка сцена е базирана на реална история и съществуващ артефакт. Местата и времето на случващото се в романа са действителни. Някои от имената на участниците са променени. Мастиленият лабиринт има много изходи и единствено от читателя зависи през кой ще успее да излезе. Всяка глава в книгата е нова страница от изгубения край на таен ръкопис, намерен в стара римска библиотека. И боравейки със стотици факти и научни трактовки, романът неусетно преобръща представите ни за история, религия и философия...
...

Продължава
Всяка година десетки хиляди хора от цял свят проявяват интерес към живота и делото на един обикновен човек. Обикновен в повечето отношения: мил съпруг, баща на две деца, талантлив фотограф, добросъвестен учител в неделно училище и запален градинар.
Какво го прави по-различен?
Този човек е сочен за един от най-забележителните медиуми за всички времена. Името му е Едгар Кейси.
През по-голямата част от живота си той демонстрира невероятната способност да изпада в някаква форма на самохипноза. Това състояние на спокойствие му дава възможност да пренесе съзнанието си на всяко място във всеки момент. Под хипноза дава отговори на най-различни въпроси, които стават известни като тълкувания и съдържат толкова ценни прозрения, че дори днес хората черпят съвети от тях. Как да подобрим отношенията си с близък човек, как да се преборим с опасна болест, как да живеем по-близо до Бога, както и много други.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас