Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 597 резултата.
Етикет: Литература Подредба по 
Произведенията на британския класик сър Артър Конан Дойл се завръщат в книжарниците с „Три романа за Шерлок Холмс“ (ИК „Изток-Запад“) - богато илюстрирано издание, в което са включени някои от най-знаковите романи на автора.
Книгата започва с „Етюд в червено“ - мрачна и обаятелна история, в завръзката на която стои загадъчно убийство, което на пръв поглед изглежда невъзможно за разкриване, „Знакът на четиримата“, където в сложната фабула се намесва откраднато съкровище, а накрая попадаме в „Долината на ужаса“, хипнотизирани от сюжет, майсторски развит чрез задкулисното присъствие на проф. Джеймс Мориарти, един от най-коварните престъпни умове в света и заклет враг на Холмс.
„Три романа с Шерлок Холмс“ допълнително въздейства на читателите с илюстрациите на българския художник Петър Станимиров, а преводът е дело на Огняна Иванова.
...

Продължава
Никълас Ортнър е изпълнителен директор в компания, чиято мисия е насочена към популяризиране метода на потупване и техниката за емоционална свобода (ТЕС). ТЕС е водеща енергийна терапия, която се използва ефективно за намаляване на въздействието на физически и емоционални проблеми, страхове и фобии, тревожност, лоши навици, болки в гърба, безсъние и др. Само по себе си потупването оказва благотворно въздействие върху човек, съчетавайки древната китайска акупресура и съвременната психология.
Целта на Ник Ортнър е да разкрие пред хората нови възможности, които да допринесат за тяхното здравословно и финансово състояние. Авторът успява да популяризира методите си чрез книги, филми, сидита, онлайн събития по темата.
...

Продължава
Дена Попова е родена през 1987 г. в София. Завършва кинознание и политология в САЩ и Испания. Нейни текстове са публикувани в различни списания и вестници. Докато учи в университета „Уитмън“ във Вашингтон, е част от редакционната колегия на две литературни списания - „Quarterlife“ и „Blue Moon“, наградено от Колумбийския университет за най-добро университетско литературно списание през 2008 г. Същата година Дена е един от участниците в първия Семинар по творческо писане, Созопол, организиран от фондация „Елизабет Костова“. Първата й книга - „Момичета от добри семейства“, излиза през 2009 г.
...

Продължава
Езотериката е неизменна част от живота ни под една или друга форма. Вярваме в нея или я отхвърляме напълно, тя настойчиво дебне от всеки ъгъл, опитвайки се да ни улови в примамливите си капани, обещаващи (без капчица гаранция) по-добро бъдеще и доживотно благополучие. Романът „От Космоса с любов“ (ИК „Изток-Запад“) на Станислава Чуринскиене проследява историята на младата и чувствителна Ангелина и майка й Лора, която е силно повлияна - дори обсебена - от идеята, че се е срещала с извънземни, които диктуват всяко събитие в нейния живот...
Под тази на пръв поглед житейска история обаче прозират множество проблеми в дълбочина....

Продължава
Трюгве Гюлбрансен (1894-1962) е един от най-големите норвежки класици. В средата на ХХ век той е четвъртият най-продаван автор в света благодарение на трилогията си „Бьорндал“, съдържаща романите „Отвъд пеят горите“, „Полъх от Планината на мъртвите“ и „Път заобиколен няма“. Българското издание включва трите романа, събрани в един том, както е и при последното норвежко издание.
Трюгве Гюлбрансен е роден в квартал на Осло. Семейството му е заможно, докато бащата има успешен бизнес с недвижими имоти, но след голяма банкова криза семейството едва свързва двата края. Майка му е добър разказвач и историите, които разказва, са вдъхновение за много от темите в книгите на бъдещия писател.
...

Продължава
„Подсъзнателното“ (ИК „Изток-Запад“) на Ленард Млодинов е дръзко и фантастично приключение из дебрите на човешкия мозък, а след прочитането й научаваме повече не само за света наоколо, но и за този, който е скрит вътре в нас.
Мислите си, че знаете защо харесвате даден човек? Защо сте се насочили към дадена работа? Защо държите на определено решение? Помислете пак! Ако пък не стигнете сами до прозрение, прочетете „Подсъзнателното” на Ленард Млодинов. Може да се окаже, че пътешествието из собственото Ви съзнание е навлизане в една непозната и прелюбопитна територия. Ако сте достатъчно храбри и честни, може дори да успеете да се запознаете със самите себе си; ако обаче видяното не Ви хареса, не бързайте да избягате - то може да бъде променено, стига преди това да го разучите.
...

Продължава
Във фабриката за бои „Пофугл“ избухва пожар, предизвикан от експлозия, и отнема живота на 15 души, включително и на управителния съвет на компанията. Смята се, че експлозията е умишлена - заради парите от застраховката на компанията и на загиналите. Собственикът Хагбарт Хелебюст остава жив, но след инцидента напуска града и се връща само в един-единствен ден от годината. Случаят остава неразрешен почти 30 години въпреки усилията и професионалния опит на полицейския следовател Ялмар Нюмарк. През всичките тези години той събира в картонена кутия улики, свързани с „Пофугл“. Вече 70-годишен разказва за инцидента на детектива Варг Веум с надеждата, че той ще стигне до истината. Съвсем неочаквано Нюмарк е блъснат от кола, в продължение на месец го лекуват в болница, но още на първия ден от прибирането си вкъщи умира. Кутията със снимките и материалите е изчезнала от дома му....

Продължава
Въпросът за съществуването на Бог и човешките представи за него е все по-актуален. Карън Армстронг, бивша монахиня, превърнала се в един от най-влиятелните автори по сравнително религиознание, проследява начина, по който хората са възприемали Бог от Авраам до днес в амбициозното изследване „Историята на Бог“ (ИК „Изток-Запад“),. Книгата съдържа девет карти с местностите, на които са се разпространявали основните авраамически религии през вековете, а в нея Армстронг разглежда темата за единствения Бог, за троичността на християнския Бог и за единността на Бога на исляма, задавайки логичния в XXI век въпрос: Има ли Бог бъдеще? Тя пояснява и разликата между понятията вяра и убеденост, подчертавайки, че убеждението не предполага упование, докато вярата върви ръка за ръка с него; освен това твърди, че определението за Бог - „Всевишният дух, който единствен съществува сам по себе си и е безкрайно съвършен във всяко отношение“ - е прекалено схематично, помпозно и напълно невярно.
...

Продължава
„Отклонения“ на Дарин Тенев - литературовед и преподавател в Софийския университет, е първата монография на български автор, разглеждаща един от най-видните съвременни френски философи и писатели.
Жак Дерида (1930-2004) е сред най-известните съвременни френски мислители. Работещ на границата между философия и литература, критическа теория и изкуство, етика и културология, Дерида е най-често свързван с понятието деконструкция, определяно от самия него като опит за невъзможното, който ни отваря към другия и другото....

Продължава
През 2012 г. човечеството чества 200 години от рождението на Чарлс Дикенс (1812-1870), един от най-значимите английски прозаици на всички времена и със сигурност най-големият писател на викторианската епоха. Славата си той печели още приживе, което е рядка съдба за повечето писатели, а много от произведенията и героите му са емблематични и дори се превръщат в нарицателни имена за редица характери и явления. Сред най-известните му творби са „Оливър Туист“, „Дейвид Копърфилд“, „Големите надежди“, „Студеният дом“, „Коледна песен“. Романите и разказите на Дикенс са толкова популярни, че от създаването си до днес те постоянно се преиздават, филмират и продължават да водят едва ли не самостоятелен живот.
...

Продължава
Преди броени дни се състоя двойна литературна премиера на алманах-списание „Културна палитра“. Изданието бе представено в малкия салон на Двореца на културата, както и в галерия „Кракра“, Перник.
Това е пети брой на списанието за литература, изкуство и креативност. На неговите страници можете да се запознаете с творчеството на пернишки автори, творци от страната, живеещи в чужбина българи, както и чуждестранни автори от Китай, Италия, Испания, Сърбия, Турция и други.
...

Продължава
Запознайте се с Лицето на новото хилядолетие - Чанинг Манхайм, най-ярката звезда на Холивуд, която буди възхищение у милиони. Всички го боготворят и благоговеят пред него. А може би не всички...
Няколко дни преди Коледа актьорът получава неочакван подарък - черна кутия със зловещо съдържание. Кой е изпратил кутията и какво е страховитото й послание?
Докато търси отговор на тези въпроси, Итън Труман, бивш детектив от отдел „Убийства“ и настоящ началник на охраната на Лицето, започва малко по малко да губи връзка с реалността: тялото на най-добрия му приятел изчезва чудодейно от моргата, някой го дебне от огледалото, а един глас, който звучи досущ като този на мъртвата му съпруга, оставя загадъчни съобщения по телефона.
...

Продължава
Бутилки с уиски, пътуване на автостоп, архимандрит в компанията на двайсетгодишна американка, спяща в ковчег в задната част на катафалка и носеща медальон от лунен камък, върху който е инкрустирана буквата „А“, означаваща не adalture, т.е. прелюбодейство (като в любимия й роман „Алената буква“ на Натаниъл Хоторн), а по-скоро „анархия“ - все белези и персонажи, характерни за един друг тип живот, доста различен от свещеническия... Или пък не?
В „Кирил и Хипатия“, роман, написан от отец Николай Петков, свещеник от шуменското Дивдядово, е описано всичко това и много повече. Разказвайки историята на своя герой с духовен сан архимандрит Кирил, който води нестандартен, дори чудат за човек с такова звание начин на живот, разкрасявайки и вмъквайки неща, авторът в голяма степен описва себе си....

Продължава
През 618 г. в Китай на трона се възкачва генерал Ли Юан, който приема името Гаодзу и основава династията Тан (618-907). Годините на нейното управление са определяни като период на реставрация на Велик Китай. В тази епоха страната е прочута със своята армия, с търговията и забележителната за времето си контролирана икономика. Завземането на властта от династията Тан води и до множество промени в административната система с цел нейното укрепване - серия от аграрни декрети, предвиждащи всяко семейство да получи парче земя, позволяваща му да осигури своето изхранване, данъчно райониране, подобряване инфраструктурата на речния и сухоземния транспорт, въвеждане системата за набиране на мандарини (служителите, които били гръбнакът на китайската администрация векове наред) и др....

Продължава
В третата книга от поредицата, „Каменоделецът“ (след „Ледената принцеса“ и „Проповедникът“), действието все така се развива в крайбрежното градче Фелбака, където един рибар намира удавено в морето момиченце. Предположението за нещастен случай бързо е отхвърлено - в дробовете на седемгодишната Сара откриват сладка сапунена вода. Детето явно е било убито, преди да бъде хвърлено в морето. Разследването е поверено на Патрик Хедстрьом, който току-що е станал баща и който разпознава в момиченцето дъщерята на приятелка на спътницата си Ерика. Кой е убил момиченцето и защо? Патрик търси отговора в настоящето и миналото, множество истории се преплитат, идиличната фасада на туристическото градче се пропуква, преди истината да излезе на повърхността на водовъртеж от мрачни тайни и убийства.
...

Продължава
Знаете ли, че човек притежава генетични заложби за живот от 120 до 180, че дори и повече години? Не използваме тези възможности, защото не живеем разумно и мъдро, в съзвучие с природните закони, които управляват Вселената. Дамян Глуховски, автор на наскоро излязлата от печат книга „Българска динамична йога“, повече от две десетилетия работи упорито със своето тяло и психика, а резултатите са наистина поразителни - оздравяване от дузина болести, перфектни резултати от клиничните лабораторни изследвания на кръвта, върхови световни спортни постижения, които подобрява с всяка изминала година... Накратко казано: завръщане към годините на младостта, въпреки седемдесетте му години!
...

Продължава
Възрастна съпружеска двойка, която инспектор Валман е познавал от дете, е намерена мъртва в тяхната вила „Скугли“. Разследването е поверено на Анита Хег, любимата на Валман. Случилото се, довело до смъртта на двамата съпрузи, е пълна загадка. Наяве излизат тайни, които пораждат подозрения, че няколко души са имали явни мотиви да премахнат съпрузите Хамерсенг. Но скоро и заподозрените са открити мъртви. Валман стига до заключението, че всички следи водят до вила „Скугли“.
...

Продължава
В малкото градче Дианиум на испанското крайбрежие, сред комфорт и разкош, необезпокоявани от никого, са свили уютно гнездо група бивши нацисти, уверени, че владеят тайния еликсир на вечната младост. Норвежците Фредрик и Карин Кристенсен, от обкръжението на Хитлер, привидно мили и добронамерени старци, взимат под крилото си една млада жена, Сандра, дошла тук, за да избяга от предишния си живот и от мъжа, от когото чака дете, объркана, диреща своето място в света. Ала ето че на пътя им се появява Хулиан, испански републиканец, оцелял от концлагера „Маутхаузен“, посветил остатъка от дните си на преследване и лов на някогашните злодеи. И от този донякъде случаен сблъсък на героите Клара Санчес заплита психологически съспенс с хичкоковски привкус, с една странна любовна история и с неочаквана развръзка.
...

Продължава
Теоретичните основи на несторианската традиция през погледа на най-известния й мислител - епископът на Мопсуестия Теодор, е обект на изследване от страна на д-р Светослав Риболов в неговия труд „Изворът на асирийското и халдейско християнство“.
Днес се смята, че най-пряко свързани с несторианската традиция са т. нар. „асирийско християнство“ (или Асирийската църква) и т. нар. Халдейска църква, разглеждащи себе си като наследници на древната катедра на Селевкия-Ктезифон. След вътрешна схизма през 1552 г. Халдейската църква е основана като отделна църковна йерархия и скоро след това нейният духовен водач (патриарх-католикос) подписва уния с Римския епископ. Богослужебният език и на двете християнски общности и до днес е гаршуни - източен диалект на сирийския (арамейски) език....

Продължава
„Книга на мъртвите“ е за древните египтяни онова, което за християните е Старият завет. Тя е наследник на хилядолетна традиция, която за първи път е документирана в епохата на строителството на пирамидите. Някои от заклинанията на книгата са част от „Текстове на пирамидите“, записани в средата на III хил. пр. Хр. В основата си обаче тези заклинания принадлежат на епохата на Средното царство и са част от корпуса на „Текстове на саркофазите“. В епохата на Новото царство заклинанията се появяват върху папирус като част от погребалния инвентар; те имат множество варианти, промени и грешки в преписването, затова е трудно да се говори за единно произведение - въпреки широката употреба на името.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас