Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 188 резултата.
Етикет: Стоп кадър Подредба по 
Напрегнатият трилър разказва за свят, в който на различни нива се преплитат тайни, власт, интриги, секс и литература. Свят, където нищо и никой не е както изглежда. Юън Макгрегър е писател в сянка, нает да напише мемоарите на бивш британски вътрешен министър - Адам Ланг (Пиърс Броснан), след като предшественикът му загива при злощастен инцидент.
Филмът е екранизация по романа "Сянката" на Робърт Харис.
"Някои неща в сценария са представени по начин, който книгата не може да предаде. Полански оценява първоизточника и винаги казва, че книгата е сценарият. От гледна точка на писател, чието произведение се филмира, това е перфектният режисьор. Да пиша за властта е нещото, което най-много ме интересува и всички мои творби са опит да се изследва тази власт. По-конкретно ме интересува феноменът на губещия власт лидер. Как той се приспособява към реалността след това? Какво е да си на върха на света, а след това да изгубиш всичко", разсъждава Робърт Харис.
Продуцентът Робърт Бенмуса споделя и за подхода на Полански: "Има много променливи в неговата работа, но има също така и някои константи. Една от тях е, че всичките му филми са пречупени през призмата на самия герой. Точно в този филм, ние сме с писателя в сянка от първия до последния кадър. Всичко, което се случва, е от неговата гледна точка, а зрителите остават съпричастни по време на цялото действие. Сянката наистина е герой от филм на Полански."
...

Продължава
Холивудската легенда Робърт Де Ниро се сдобива с цял отбор звездни имена за свои деца в новия филм на Disney "Всичко ни е наред". Това са чаровницата Дрю Баримор, Кейт Бекинсейл и Сам Рокуел.
Семейната драма е изцяло посветена на взаимоотношенията между родители и пораснали деца в едно съвременно семейство. След смъртта на майката, която е била поддържащото звено между баща и деца, родителят тръгва на пътешествие, за да ги опознае отново. Робърт Де Ниро споделя за ролята си на бащата Франк Гууди: "Мога да разпозная себе си във Франк, разбирам през какво преминава той в отношенията си с децата и затова ролята е много интересна за мен". Самият Де Ниро е баща на 5 деца.
"Когато гледаш как Де Ниро се разхожда в супермаркета, дърпайки пътната си чанта, как прави снимки наоколо, а после внимателно прибира фотоапарата в мъничкия му калъф, си казваш "Това е баща ми". Толкова силно усещане за близост ти внушава", разказва Гленис Мъри, един от продуцентите на "Всичко ни е наред".
Дрю Баримор, която играе ролята на малката дъщеря на Франк - Роузи, от своя страна споделя: "Със сигурност не всичко им е наред на членовете на семейство Гууди и това постоянно се случва в модерните семейства. Всеки си слага маска – за мен това е и основната идея в историята. В крайна сметка те осъзнават, че не се предполага всичко да им е наред, а да преживеят заедно това, което всеки от тях наистина изпитва. Семейството е взаимна обич и подкрепа в трудните моменти и мъката, а не само в щастливите и радостни мигове."
...

Продължава
Един от най-авангардните режисьори на Walt Disney Pictures Тим Бъртън ни представя едно фантастично приключение на 3D – Алиса в страната на чудесата. Филмът е алтернативен прочит на две от най-обичаните книги в цял свят.
Мия Уасиковска е 19-годишната Алиса, която се завръща във вълшебния свят, където е попаднала като малко момиченце. Там тя среща отново старите си приятели: Белия заек, Близнаците Туидълди и Туидълдум, Съсела, Гъсеницата, Котарака и, разбира се, Лудия Шапкар (Джони Деп). Алиса предприема едно фантастично пътешествие, за да открие съдбата си и за да спре тиранията на Червената кралица. Сред звездите в лентата са и Ан Хатауей, Хелена Бонъм Картър и Криспин Глоувър.
Филмът на Тим Бъртън улавя неповторимата атмосфера на романите "Алиса в страната на чудесата" (1865) и "Алиса в огледалния свят" (1871) и ги пресъздава с изразните средства на авангардните технологии, запечатвайки едни от най-обаятелните герои в литературната история. "Алиса в страната на чудесата" тръгва на голям екран в Disney Digital 3D™ на 5 март 2010 година.  
Режисьорът Тим Бъртън и Джони Деп отново работят заедно по един от най-амбициозните си проекти. През 1990 г. реализират хитовата лента "Едуард ножиците" и оттогава са близки приятели. Те създават странни и изключителни филми като "Ед Ууд", "Слийпи Холоу", "Чарли и Шоколадовата фабрика", "Булката труп" и "Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт стрийт".
...

Продължава
В навечерието на 13 януари, официалният празник на българското кино и на всички хора, които участват в създаването на филмите у нас, представяме трите най-успешни творби, създадени в последните две години – "Източни пиеси", "Дзифт" и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Успехът се базира на следните показатели: участия на международни фестивали и награди, зрители в България от киноразпространение, продажби извън територията на България за кино и други форми на разпространение. Трите филма могат да бъдат гледани в Дом на киното на 13.01 на промоционални цени.
Българската публика имаше възможност да се увери, че "Източни пиеси" на Камен Калев е най-успешният български филм за 2009 година – за три месеца със седем копия на екран в България са имали възможност да го видят повече от 15 000 души. Стартирал като проект в "София Мийтингс" през 2008 г., "Източни пиеси" дебютира през май 2009 г. на филмовия фестивал в Кан като част от програмата "Петнайсетдневката на режисьорите", първо участие на български филм в тази престижна програма за последните 20 години. Филмът плени сърцата на публиката, прожекциите минаха при голям интерес и заинтригува медиите в Кан. "Ако пропуснете това заглавие, ще изглеждате глупаво след 5 години", пише френския вестник "Liberation". В декемврийското си обобщение на годината, "Screen International" обръща специално внимание на "новите таланти на 2009 година" и сред 16-те имена откриваме Камен Калев, като авторката на статията (Сара Купър) отбелязва очакванията към българския режисьор, особено след като получи награда за своята работа на престижния фестивал в Токио.
...

Продължава
През 2010 година, в рамките на 14-ия Международен София Филм Фест ще бъде връчена наградата Jameson за най-добър български късометражен филм.
Селекционната комисия за осмото издание на конкурса е събрала 5 от най-добрите професионалисти от кино средите на България.
Новите членове на журито са Андрей Паунов - режисьор, който заедно с Борис Десподов е носител на наградата за 2009 година, Захари Бахаров (актьор), Росица Вълканова (продуцент), Антония Ковачева (кинокритик) и председател - проф. Александър Янакиев.
Всяка година съставът на селекционната комисия се ротира с цел да гарантира обективност на конкурса.
Тазгодишната комисия ще подбере 12-те филма за участие в традиционния конкурс за наградата Jameson.
Селектираните ленти ще бъдат гледани от международното жури на официални прожекции в рамките на София Филм Фест. Така ще бъде избран най-добър български късометражен филм, чийто автор ще получи 6 000 евро и дизайнерска статуетка, осигурени от Jameson Irish Whiskey.
Стефан Китанов, директор на София Филм Фест коментира партньорството: "Наградата Jameson се превърна в институция за българския филмов живот!
Финансовото изражение на приза всъщност е една от малкото форми за финансиране на късометражно кино в България. Очакваме рекорден брой заявки и високо качество на предложените филми."
...

Продължава
Фондация "Европейски екологичен фестивал" организира поредната инициатива "Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София", която ще се проведе от 30 ноември до 6 декември, между 17.30 - 20.00 ч. в Чешки център в столицата.
Инициативата се организира броени дни преди Международната конференция на ООН в Копенхаген за изменението на климата и изработване на нов, ефективен договор за намаляване парниковите емисии до 2020 г.
По време на панорамата ще бъдат показани наградените филми от 5-тия  Международен екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век", който се проведе между 10 и 12 юли, 2009 в историческия град-музей на България – Копривщица.
В проявата участваха над 100 продукции на най-големите световни филмови и телевизионни компании от 28 държави, както и водещите български телевизии, независими продуцентски къщи и екологични организации.
По време на инициативата "Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София" публиката ще се срещне с авторите на филмите. Ще се проведат дискусии за ролята на държавите, неправителствените организации и отделния човек в борбата с климатичните промени. Ще се състои дебат за еко предизвикателствата пред България и визията за Зеленото бъдеще. Ще бъдат показани филми от 4 континента за измененията в климата и глобалното затопляне, преработката и унищожаването на битовите отпадъци, постиженията на най-новите екотехнологии, действията на природозащитните организации за опазване на биологичното разнообразие, влиянието на човека върху екологичните процеси, както и творби за опазване на културното и природното наследство.
...

Продължава
Творческият екип, създал "Карибски пирати" - Walt Disney Pictures и Джери Брукхаймър представят "Принцът на Персия: Пясъците на времето", епичен приключенски екшън, чието действие се развива в митичните земи на Персия. Саможив принц (Джейк Гиленхал) неохотно се обединява с мистериозна принцеса (Джема Артъртън), за да отблъсне силите на злото и да запази древна кама, която отприщва Пясъците на времето. Камата е дар от боговете и има силата да връща времето назад. Тя дава на своя притежател силата да владее света.
Филмът е заснет близо до Маракеш, Уарзазат и Ерфуд, Мароко, както и на грандиозни снимачни площадки на Pinewood Studios във Великобритания.
Режисьор на лентата е Майк Нюъл ("Хари Потър и Огненият бокал"), а сред актьорския състав се открояват Сър Бен Кингсли и Алфред Молина.
Официалната премиера на "Принцът на Персия: Пясъците на времето" по кината е на 28 май 2010 г.
Сред другите филми на Майк Нюъл са "Хари Потър и Огненият бокал", "Дони Браско" с Ал Пачино и Джони Деп, "Контролна кула", "Четири сватби и едно погребение" и "Танц с непознат".
Лентите на Джери Брукхаймър са отличени с безброй награди и номинации. Сред тях 41 номинации за "Оскар", 6 спечелени награди, 23 номинации за "Златен глобус" и 4 спечелени награди.
...

Продължава
Фондацията "Робърт Бош" присъжда три награди за копродукции на късометражни филми на млади кинотворци от Германия и Източна Европа в категориите анимация, документален и късометражен филм.
Кандидатите трябва да представят избрано от предишна творба на режисьора, както и подробно описание на проекта и бюджет за реализацията. Всеки филмов екип трябва да включва най-малко продуцент, режисьор, оператор и сценарист.
Подробно описание на критериите и правилата за участие, както и формулярът  за кандидатстване се намират на www.coproductionprize.com. Този адрес може да ви помогне и в търсене на партньор за копродукция.
Субсидията покрива най-вече разходите за пътуване, нощувки и храна на екипа. В по-малка степен е възможно средствата да се използват и за покриване на производствени разходи (монтаж, вадене на копия). Субсидията не покрива разходи за снимачна техника. Наградените проекти могат да получат подкрепа до 70 000 евро.
Проектите ще бъдат разгледани от независимо международно жури, което ще номинира до 15 екипа.
Максимум двама членове от екип ще бъдат поканени на семинарите за финансиране и пичинг. Те ще бъдат поканени и на фестивала goEast във Висбаден през месец април, за да представят проектите си пред журито.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас