Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 2 резултата.
Етикет: Поезия Подредба по 
За втора година ще се проведе официална церемония-концерт за връчване на награда за изкуство "Стоян Камбарев" (www.kambarev.org). Събитието ще се състои на 11 април 2011 г. от 19:00 ч. в "Sofia live club".
Една от основните цели на фондация "Стоян Камбарев" е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци, чрез ежегодно връчване на наградата за "полет" в изкуството, която се състои от бронзова статуетка на Кольо Карамфилов, парична премия в размер на 3000 лв и почетна грамота.
Членовете на фондацията са двадесет от най-утвърдените представители на българската култура. Тази година те решиха да номинират пет млади, талантливи и все още медийно неналожени творци, но направили своите първи смели и забележими стъпки.
...

Продължава
Издателствата "Колибри" и "Сиела" канят всички почитатели на словото на специална литературна вечер с книгите "Вой" от Алън Гинзбърг и "Любов и смърт" на Владимир Левчев. Събитието ще бъде почетено от китарата на Румен Спасов. Изданието на Алън Гинзбърг е в превод от Владимир Левчев.
Литературната вечер ще се проведе в София, на 7 януари, четвъртък, от 19.00 ч. в столичния клуб "Библиотеката" в Народната Библиотека (В рамките на клуба Spirt & Spirit).
Няма поет в американската литература след Уолт Уитман, чиято книга да се е продала в по-голям тираж от "Вой и други стихотворения" на Алън Гинзбърг, споделят издателите. Макар и да не е получавал престижни литературни награди, Алън Гинзбърг преди смъртта си e един от най-известните американски поети. Авторът е роден на 3 юни 1926 г. в Ню Джързи, недалеч от Манхатън. Учи в престижния Колумбийски университет, след което скита из Америка и по света, работи в търговския флот, като мияч на съдове, в редакция на списание. Събира се с Уилям Бъроуз и други звезди на битническото поколение. Гинзбърг е прототип на герой в култовия роман "По пътя" на другия прочут битник и негов приятел – Джек Керуак. Издава първите си книги през 1956 г. в "Сити Лайтс", издателството на поета Лорънс Фърлингети в Сан Франсиско, с предговор на големия поет У. К. Уилямз. За тази книга Гинзбърг е даден под съд за "неморално" съдържание. Съдебният процес само подсилва неговата славата. Младият поет се превръща в политическа фигура, а по-късно е икона и на хипи поколението, на контракултурата от 60-те. Той понякога изпълнява стиховете си със собствен съпровод на странни инструменти заедно с Боб Дилън или Пол Макартни.
...

Продължава
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас