Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 536 резултата.
Етикет: Изложби Подредба по 
Изложбата "Рефлексии от Детството" представя художествен проект на Николай Маринов, който е резултат от няколкогодишни изследвания. Погледът към детството, към запазените детски рисунки на художника, е не само тема или отправна точка за необходима равносметка, а и основополагащ фундамент в творчеството му.
През 2009 г. Николай Маринов защитава докторска дисертация по изкуствознание в Художествената академия на тема: "Развитие на идеята за "детско изкуство" през втората половина на ХХ век", в която изследва проектите, практиките и стратегиите на различни художници, свързани с детството като ресурс за артистично вдъхновение. В подобна посока е друг проект на художника - "Стратегии в контекста на Детството" - СБХ, юни 2007 г.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 14-ти март от 18:00 ч. в Софийска градска художествена галерия ще се открие изложба, на която бъде представена лентата "Цветанка" на Юлиян Табаков.
"Цветанка" е поетичен филм за историята на България от XX век, разказана през погледа и невероятния житейски път на д-р Цветанка Гошева.
Родена в заможно семейство, като дете Цветанка мечтае да стане актриса, но историята на България през XX век радикално променя съдбата й. XX век е уникален за България с резките преходи между три епохи - монархия, комунизъм и демокрация. Епохите се сменят, а заедно с тях се променят страната и хората, които живеят в нея....

Продължава
В рамките на своята платформа за съвременно изкуство "Място за срещи", галерия "Васка Емануилова" представя най-новия проект на Борис Праматаров. Изложбата е курирана от Десислава Панчева (Dssy Mssy), която през април 2011 г. създаде "Хип хип ателие" в София.
Борис Праматаров завършва наскоро Националната художествена академия, но зад гърба си вече има натрупан опит от специализации в областта на илюстрацията, участия в конкурси и изложби. Тази година той бе сред първите десет автора, номинирани в конкурса "Млади таланти" на 40-ти международен фестивал за изкуството на комикса в Ангулем, Франция....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
До 19-ти март в Полски институт продължава фотоизложбата на Михал Кренц "Paradise Patterns and Other Stories" (Шарки от рая и други истории).
...

Продължава
Ян Стеклик, роден на 5.6.1938 г. в Усти над Орлици, е художник, визуален поет, график, автор на колажи и пърформанс. Той е едно от главните действащи лица на художественото поколение през 60-те години на миналия век. В началото се занимава с абстракции, които възприема като оригинални идеи, изцяло се дистанцира от екзистенциалната тревожност. Заедно с Карел Непраш (чак до смъртта му) три десетилетия е директор на Ордена на чистия хумор без шега (обединение на млади художници, музиканти и писатели, които чрез творчески предизвикателства противодействат на тоталитарния режим). Ян Стеклик е една от видните личности на чешката художествена сцена, създател на лирическото концептуално изкуство, инициатор на събития, в които активно участва публиката, на събития в природата, автор на оригинални инсталации, рисунки, колажи, обекти…...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В края на месец февруари и в началото на март галерия "Арт Муза" (ул. "11 август" 23, на ъгъла с ул. "Искър") предоставя територията си на жени, обвързали живота си с изкуството. Те се представят преимуществено с живопис и отчасти чрез фотографията. Женският поглед към живота е интересен, пречупен през женската духовна призма. Жената - създателката на живота, възпитаваща бъдещето, е едновременно здраво стъпила на земята с едната нога и с другата направила крачка към духовното израстване. Реалността за нея е изкуството на висшия пилотаж да съчетае семейната вечеря с добрата дума, да скрие грозотата в цвете и сълзите да превърне в песен. Каква е женската същност на изкуството? Да преобразиш света в по-хармоничен и съвършен, ако не можеш целия свят, то поне да прекроиш своя собствен свят и да го споделиш с останалите.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
За девета поредна година в галерия "Дебют" (бул. "Васил Левски" 62) се провежда конкурс за артистична рисунка, вдъхновен от творчеството на патрона на Художествената гимназия - акад. Илия Петров....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Тази събота от галерия "Арт Рентал" са решили да съчетаят забавното с практичното. Взимайки под внимание 14-ти февруари, какво по-романтично от това сами да спретнем изненадата за своята половинка? Пътят от куп цветни хартийки и комплект канцеларски материали до оригинална авторска картичка, която да трогне любим човек, ще бъде извървян стъпка по стъпка заедно с художничката Лена Захариева. Както сама споделя за себе си "не тя е избрала своето арт-занимание, а то нея". Идеята да твори авторски картички и хрумва след конкретна случка. В ролята си на клиент, тя получава уж професионално опаковане на подарък, а всъщност лишено от всякаква фантазия. Това я провокира да изпита собствената си креативност....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 12-ти февруари от 18:00 ч. в галерия-книжарница "София Прес" (ул. "Славянска" 29) ще бъде открита изложба живопис "Градината на Слънцето". Игната Василева е автор, който в последните си търсения се вдъхновява от средновековната литература и изкуство. Изворите, от които черпи идеи и мотивация, са от средновековна Западна Европа, Византия и Далечния Изток. Член е на СБХ, както и на Българско Дружество за Защита на Птиците. През 1996г. завършва Академия "Жул Паскин" в София. Нейни преподаватели са Долорес Дилова, Огнян Цеков и проф. Николай Майсторов.
Според авторката "градината е уникално място, спомен за първия ни дом. Ето защо: "Моята градина съществува само в моите мисли. Създадена е от многото градини, които обичам и  рисувам....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Цикълът обекти и фотографии "Uncle Man" е вдъхновен от Чичо Йедличка (1923-1993), детски комик, който (колкото и да е парадоксално) според негови съвременници не е обичал деца. Това несъответствие инспирира Антонин Ират към творби, черпещи идеи от този факт и имащи много общо с Чичото.
Инсталацията от обекти и фотографии образува един вид приказка, една история скрита между редовете.
"Чрез дребни трикове, Антонин Ират приближава и обогатява реалността. Донякъде недодялано и дръзко той я разклаща и разлюлява. Вмъква в обикновеното ежедневие иронични бисери, забързани софистични прозрения, малки и по-големи невероятни открития, неотложни въпроси. Когато и да поиска, Ират искрено и с невероятно желание разклаща безопасната равнина, по която като че ли автоматично крачат нашите усещания. Дадаизъм. Пънк. Романтика. Уханието на изминалата вечер....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 5-ти февруари от 18:00 ч. в Полски институт ще бъде открита изложба фотография "Paradise Patterns and other stories" (Шарки от рая и други истории) на Михал Кренц.
Mихал Кренц е фотограф, художник и архитект. В различните области на изкуството изследва сложните взаимоотношения между хората и мястото, където живеят. Водил е авторска тв програма, представяща не особено популярни артистични събития под формата на филми. Той е сценарист и режисьор на няколко късометражни ленти (през 2011 печели наградата в категорията си на Sofia Film Festival Short Film Challenge за видеоклип на групата Viperfish "Right where I Belong", на който е сценарист и режисьор....

Продължава
На 26-ти януари от 16:00 ч. в галерия "Арт Рентал" в Сити Център София ще се проведе безплатен уъркшоп по косплей. Така наречените "косплейъри" са онези фенове на японската анимация (аниме), японските комикси (манга) и видео игрите, които се превъплъщават изцяло в своя любим герой. Те пресъздават не само визията на определен персонаж, но се опитват да влязат и в характера, поведението, маниерите му. В България "косплейят" все още набира инерция, но не се оплаква и от липса на фенове.
Целта на работилницата е да събере любопитните и да ги запознае с това интересно явление....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
За девета поредна година галерия "Дебют" (бул. "Васил Левски" 62) показва различни тематични експозиции, с творби от ателието на акад. Илия Петров: "Скици, рисунки" - 2005 г., "Пейзажи, композиции" - 2006 г., "Творби от Индия и Индонезия" - 2007 г. "Човекът, Моделът" - 2008 г., "Лицето, характерът" - 2009 г., "Рисунки" - 2010 г., "Детайлът" - 2011 г., "Краят на света" - 2012 г.
Тазгодишната експозиция е повод да отбележим 110-годишнината от рождението на художника, чието име носи Художествената гимназия  в София. Освен скици, рисунки и живопис на Илия Петров, изложбата добавя още един пласт към сложната личност на автора, включвайки гледната точка и на Анна Петрова .
Художничката е малко известна на съвременната публика. Тя е родена в София през 1924 година. Постъпва в Художествената академия, в класа на проф. Борис Митов....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Един от най-успешните за изминалата година арт проекти в България "Събудете стените си!" продължава и през новата 2013-та. С нови сили на 16-ти януари "Арт Рентал" откриха новото си изложбено пространство в търговски център Софарма Бизнес Тауърс. Едновременно с това бе поставен и старт на тазгодишното издание на проекта "Събудете стените си!". В експозицията участват над 60 визуални артисти, познати ни вече от миналогодишните изложби.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Художникът Атанас Хранов ще представи на 9-ти януари от 10:20 ч. в училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" (ул. "Ломско шосе" 177) своята изложба "Абсолютно необходими неща". Целта на събитието е незрящите деца, които също се занимават с текстилно изкуство, изработване на пластики от глина и пластeлин, рисуване със шило върху брайлова хартия, да успеят да се докоснат до неговото изкуство.
Идеята за тази изложба се появява, след като Атанас Хранов гледа документалната лента за незрящи актьори "Невиждан театър" на младата българска режисьорка Дора Петрова.
Атанас Хранов е роден през 1961 г. Завършва Национална художествена академия през 1987 г. със специалност "Резба" при професор Антон Дончев....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
"За монументите и хората" не може да се нарече изложба, или поне не в онзи смисъл, който традиционно сме свикнали да влагаме в тази дума. В пространството на галерия "Васка Емануилова" е предоставена възможност за опознаване на историята на четири от най-обсъжданите в страната ни през новото хилядолетие скулптурни монументи - паметник на Съветската армия, монументалната композиция "1300 години България", скулптурата "Света София", дело на Георги Чапкънов, както и проект за комплекса "Васил Левски" край Свиленград, който предстои да бъде издигнат до 2017 г.
Една история, която продължава да бъде дописвана чрез стотиците коментари (често анонимни) във виртуалното пространство, множеството репортажи в електронните медии, десетките публикации в печатните издания....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
"Koлекциониране - състояние на духа, което никога не можах да разбера и да аргументирам. Лутах се и се опитвах да намеря собствената мотивация за това, което правя. Казвам се Йонко Василев и от 10 г. колекционирам съвременно изкуство - това е моята цел за самоиндентификация.
Закупих първата си картина през някоя година (вече не помния коя). Ще покажа работи на автори, с които на този етап съм намерил общ език и съм могъл да си ги позволя, каквото и да значи това.
Съвременно - това все ми е било в главата и ми е било водещо в избора не само за изкуство. Труд - другата дума, която подхожда на моите настроения.
Ще видите творби на автори като RASSIM, д-р Гатев, Любен Костов, Ала Георгиева, Иван Кюранов, Иван Мудов, Димитър Яранов, Ива Яранова....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 22-ри ноември в галерия "Ракурси" ще бъде представена колекция от непоказвани и изключително редки произведения на изкуството на български художници от ХХ век. Те са събирани от галерията и аукционната къща през последните няколко години и ще бъдат предложени за продажба.
Сбирката обхваща няколко емблематични картини на Сирак Скитник, рисунка на Иван Милев, произведения с колекционерска стойност на Анастас Стайков, Константин Щъркелов, Давид Перец, Александър Мутафов, Иван Кирков и други забележителни представители на българското изкуство.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
След четиригодишна пауза Андрей Янев представя в галерия "Юзина" изложбата "Тайнства". 20 живописни платна, създадени през последните няколко години, изразяват неговите духовни търсения и интерпретации на срещи с "Отвъд видимото", инспирирани от пътувания до Света гора - Атон и други свети места по света.
Безспорен майстор в пресъздаването на мистиката на православието, Андрей Янев ни напомня за съществуването на Ангелите около нас. Картините му са своеобразни притчи, изпълнени с послания. Те препращат към спомени, оказали влияние върху живота му, и запечатали символи, въплъщаващи вярата на хилядолетията....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложба на Иван Кюранов, RASSIM, Свилен Стефанов, Росен Тошев и Борис Сергинов в галерия "Aросита" - това със сигурност е събитие, носещо знака на съществувалата през 90-те години група XXL. Но авторите на инсталации, видеоарт и пърформанси от легендарната група и едноименна столична галерия, днес работят преднамерено в полето на живописта. Идентично обръщане към "традиционни" изразни средства е характерно и за другите членове на XXL, работещи от години в Ню Йорк.
Видимо в тази изложба е пародирането на традиционните техники (RASSIM), използването на фотографски и компютърно манипулирани образи (Тошев и Сергинов), наративен постекспресионизъм (Стефанов) или преформатирането на наследството на автоматичното рисуване (Кюранов)....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас