Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 536 резултата.
Етикет: Изложби Подредба по 
На 7-ми ноември в галерия "Ракурси" ще бъде открита изложбата "Малко преди това" на Чавдар Гюзелев. Художникът, който се движи между класическия начин на изразяване в изкуството - сценографията, фотографията, илюстрацията и оформлението на книги, показва последните си произведения, които не се вместват в нито една от изброените посоки. Картините му са спонтанни  и впечатляват със свободата на изказа.
За изложбата проф. Георги Лозанов казва: "...малко преди това. Какво е това ли? Не е нито слабо позната калиграфия, нито кардиограма на неизвестен вид, нито нов бестиарий, нито ритуална размяна на тотеми, нито графични ремарки на Индиана Джоунс, нито неоекспресионизъм на хапчета, нито графити за домашна употреба…...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 1-ви ноември от 18.30 ч. в галерия "Аросита" (София, ул. "Врабча" 12-Б) ще бъде открита изложба на немската художничка Райнхилде Герум. Това е нейната втора самостоятелна изложба в България, първата се състои през 2010 година в галерия "София Прес".
Райнхилд Герум ще представи две форми на съвременно изкуство - инсталации и рисунки, създадени през последните няколко години. Работите изследват екстремните ситуации в човешкия живот - желанието за бягство, насилие или неосъзната агресия. Използваните материали са желязо, тел, фолио. Върху фолиа са записани интервюта и истории, разказани от хора, попаднали в екстремни житейски условия. Разработена е и темата за психично гранични ситуации като усещането за безнадеждна самота.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
От 6-ти до 16-ти ноември в галерия "Дебют" ще бъде представена част от творчеството на Елена Каблешкова - бивша възпитаничка на Художествената гимназия в София.
Сбирката е предоставена от семейството на даровитата и отдадена на изкуството авторка, която за съжаление трагично напуска живота и художествената сцена.
Зрителите ще имат възможност да се докоснат до художник с чувствителна същност, интелигентност и размах, поразителен за възрастта й. Неслучайно творческите и качествата са забелязани и поощрени от акад. Дечко Узунов.
В каталог за една от нейните посмъртни изложби, изкуствоведката Светла Москова пише: "Елена ни оставя своя албум на живота с виртуозна линия, деликатен щрих, покой и движение, светлина и сянка, безкрайна гама от нюанси и чисти тонове... Нейната духовна сянка е звънтяща сребърна музика, недосегаема и реална, оставяща следа в душите".
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Регионален исторически музей - Русе осигурява безплатен вход за посещение веднъж седмично на следните експозиции през месец ноември 2012:
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 31 октомври от 18.00 ч. в галерия-книжарница "София Прес" ще бъде открита юбилейната изложба - графика "Между Земята и облаците" на Снежина Бисерова. На събитието ще бъде представена и книгата "В градината вали" на Вера Ташева.
Експозицията включва силиграфии, запазена марка на авторката. Творбите на Снежина Бисерова са вдъхновени и подредени в няколко цикъла, като познатите "Пейзажи от никъде", категоричните "Обекти от натурата" и лиричните "Между Земята и облаците". Неслучайно последните са артистична трансформация на визия и слово. В рамките на изложбата ще бъде представена и една необикновена книга - двуезична, библиофилско издание, издателски проект на д-р Снежина Бисерова. Стиховете в книгата са на Вера Ташева и са събрани под заглавие "В градината вали"....

Продължава
Новият сезон на галерия "Васка Емануилова" започва със самостоятелна изложба на Искра Благоева, представена в рамките на платформата за млади автори и съвременно изкуство "Място за срещи". Събитието ще бъде открито на 18 октомври от 18.00 ч.
Искра Благоева завършва "Живопис" в Университета за приложни изкуства във Виена. Нейните работи често изобразяват определен момент или жест. Те са свързани със създаването на странни образи, които предлагат друга гледна точка към познатото. Художничката работи преди всичко с живопис. Настоящата й самостоятелна изложба включва също и обекти, както и фотография, представена съобразно конкретното пространство на галерията....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
"Рафаел Михайлов, който беше един от мислещите художници у нас...", така Борис Делчев ни представя художника. И в други спомени един от най-интуитивните и поетични творци се разкрива и като проникновен, осъзнаващ човек, за когото България от 50-те и 60-те години на миналия век сигурно не е била много благоприятно място за съществуване и реализация. И въпреки това Рафаел Михайлов остава толкова привързан към родината си, към цветовете, светлините, природата, кътчетата й, че е запомнен като един от най-добрите изследователи и познавачи на нейните нюанси и състояния - в задушевността на бита и интериорните композиции и във въздушната светлост на пейзажите.
Тази година се навършват 110 години от рождението на художника. Роден е във Велико Търново на 29 март 1902 в многодетно свещеническо семейство и рано остава сирак....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложбата "Жива старина" на Регионалния исторически музей - Русе ще участва в Международен фестивал на етноложкия документален филм в Кратово, Македония. На 5-ти октомври проф. Зоранчо Малинов, председател на Македонското етноложко дружество, ще открие фестивала, който събира примери от визуалната антропология. Русенската изложба показва едни от най-старите етнографски снимки на Балканите, композирани в албум, съставен от Димитър Маринов през 1892 г. Експозицията ще бъде представена от Наде Геневска Бракич, етнограф от музея в Битоля, където русенската изложба бе показвана от април до сега.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Преди две години в София беше проведено първото издание на "Международен фестивал на стъклотo". Събитието провокира неочаквано нов поглед към осмислянето на ролята и мястото на художественото стъкло в съвременното ни изкуство. През 2010 г. значението на материала "стъкло" категорично надхвърли рамките на предполагаемата му "приложна" стойност и се отправи към измеренията на онова, което може да се определи като съвременно изкуство в най-чистите му проявления. Тогава тази провокация се случи чрез представянето на две международни изложби с творби на автори от единадесет европейски страни.
През тази година официалното откриване на събитието ще се състои на 18 септември от 19:00 ч. в галерия "Райко Алексиев" (ул. Г.С. Раковски 125, София), а за изложбената програма на "Международен фестивал на стъклотo - 2012" организаторите са планували три изложби, които ще продължат до 8 октомври:
...

Продължава
На 10-ти юли от 17.30 ч. в ГХГ "Асен и Илия Пейкови" (Севлиево, ул. "Стефан Пешев" 62) ще се открие изложбата "Емоции в цвят" на Мая Бокова.
Авторката е родена през 1968 г. в Дупница. Завършва Техникум по строителство и архитектура в София. През 1994г. се дипломира в Университета за строителство и архитектура със специалност "Инженер по промишлено и гражданско строителство".
От две години рисува с маслени бои под ръководството на Страхил Ненов, преподавател в Художествената академия.
Сюжетите на картините й са много разнообразни и провокирани от моментните емоции, състояния и преживявания. Работи с маслени и акрилни бои.
Нейни творби се намират в частни колекции в България, Франция, САЩ, Германия и Гърция.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 22 юни от 18.00 ч. в галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ (бул. "Янко Сакъзов" 15), ще бъде открита първата самостоятелна изложба на Николай Маринов. Тя носи заглавието "Зависимости" и ще продължи до 26 август 2012 г.
Събитието се представя в рамките на програмата за съвременна скулптура на галерия "Васка Емануилова".
Художникът се интересува от зависимостите между материали, изразени чрез следите на въздействието им един върху друг. Той показва отпечатъците като странни графики, загадъчни шифри или бази данни за отминалото време.
Изложбата включва обекти, които изразяват взаимодействието между форма, светлина и обем, като авторът се занимава с идеята как бихме могли да "отпечатаме" спомените си, "архивирайки" ги в определена форма и материал....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 18 юни от 18.00 ч. в галерия "Дебют" (бул. "Васил Левски" 62) ще бъде открита изложба живопис на Констанца Колева.
Авторката е ученичка в 11 клас на НУИИ "Илия Петров". За първата си самостоятелна изложба тя избира творби от учебно-творческата практика в Несебър. Пейзажите и композициите отразяват стремежите й към новото, различното и непознатото.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 8-ми юни от 19.00 ч. в галерия "Юзина" (ул. "Московска" 11, София) се открива изложбата "16 млади фотографи". Проектът предвижда в рамките на месеца на фотографията да бъде представена фотоизложба на съвременни млади фотографи от новата магистърска програма на Художествената академия. Ще бъдат показани 16 автори - дипломирани и настоящи магистри, които имат интерес към използването на фотографията като медия за създаване на съвременно изкуство. Куратор на изложбата е Иван Кюранов.
Идеята на проекта е да бъдат представени пред широка софийска публика творческите постижения на възпитаниците на Националната Художествена академия. Лиляна Караджова, Велина Кокалова, Борис Янев, Елена Иванова, Камелия Магунска, Леда Ванева, Пламен Момчилов, Ваня Божева, Ивона Начева, Екатерина Стаменова, Дени Кирилова, Аделина Каневчева, Ивайло Божинов, Велин Петков, Красимира Серафимова, Ралица Георгиева са млади фотографи, които работят в различни художествени посоки....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Юбилейната самостоятелна изложба на Иван Веселинов представя произведения от областта на сатиричната графика, плаката и живописта.
Разностранната му творческа дейност се свързва освен с карикатурите, които той публикува във вестник "Стършел", така и със режисурата и писането на сценарии за анимационни филми. Изявява се също така и като актьор.
Реализирал е много самостоятелни изложби в чужбина - Франция, Австрия, Аржир, Италия, Турция и други, както и у нас. За художествената си дейност е награждаван многократно, най-значимите ордени от които са "Кирил и Методий" II и I степен от 1972 г. Печелил е награди и като филмов деец - "Сребърен дракон" на Филмовия фестивал в Краков, 1971 г. за "Наследници" (1970) и "Златна Палма" от Филмовия фестивал в Кан за най-добър късометражен филм за "Малка дневна музика" (1971).
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 14 юни от 18.00 ч. в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата "Майстори на българската живопис" от колекцията на Националната художествена галерия. В експозицията са включени над 70 творби на едни от най-известните български художници. Платна на Ярослав Вешин (1860-1915), Иван Мърквичка (1856-1938), Елена Карамихайлова (1875-1961), Сирак Скитник (1883-1943), Никола Петров (1881-1916), Борис Денев (1883-1969), Дечко Узунов (1899-1986), Стоян Венев (1904-1989), Ненко Балкански (1907- 1977), Златю Бяджиев (1903-1976), Вера Недкова (1908- 1996) и много други....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Обещаващ джаз пианист, роденият в България Николай Грозни, заминава за САЩ, за да учи в Музикалния колеж "Бъркли", Бостън. Тази посока на живота скоро му омръзва - и се преселва в Хималаите, за да изучава будизма. В това начинание го подкрепя дребничка тибетска монахиня на име Ани Дауа. Четирите години, прекарани в Дарамсала, Индия, са достатъчен период, по време на който натрупва многобройни проникновени и комични спомени, описани в "Крака на костенурка". "Заминах за Индия, за да уча тибетски език, да участвам в дебати, да изучавам най-важните будистки текстове, преподавани в манастирите, да медитирам и да открия рецептата за навлизане в крайната реалност", разказва Николай Грозни. Вместо това обаче той научава, че най-съществени за него са необикновените отношения с хората, които среща по пътя си. Макар да следва монашеския начин на живот, заради непокорния си характер често пъти му е трудно да постигне вътрешна хармония със себе си....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 5-ти юни от 18.00 ч. в галерия "Арте" (ул. "Г. С. Раковски" 183 А) ще бъде открита юбилейна изложба на Калина Тасева.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 5-ти юни от 18.00 часа в Исторически музей - Русе ще бъде представена гостуващата изложба "Атанасовско езеро - хората, птиците, солта" на Българско дружество за защита на птиците - Бургас.
На събитието ще могат да бъдат разгледани най-добрите снимки, които са участвали в "Атанасовско езеро - хората, птиците, солта" - фотоконкурс, посветен на 30-годишнината от обявяването на езерото за резерват.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В галерия "Юзина", непосредствено след своя празник на 2 и 3 юни, децата ще могат да изразят творческия си потенциал чрез занимания със скулптура от 11:00 до 17:00 ч. Галерията е партньор на проекта "Детски панаир", организиран от Фондация "Изиарт" с подкрепата на Фондация "Америка за България" и Френския Културен институт. В рамките на панаира "Юзина" предоставя безплатна форма, чрез която децата ще се докоснат до света на творчеството.
Културното пространство на галерията ще бъде отворено, достъпно и привлекателно място както за децата, така и за техните родители. В артистичното пространство на "Юзина", чиято сграда е паметник на културата, те ще имат възможност да се запознаят и с ценни произведения на модерното и съвременно визуално изкуство. "Също както при заниманията в Детската Арт Академия на "Юзина" в рамките на Детския панаир ние предоставяме пространството на галерията като открита "класна стая", където децата могат да преживеят своята лична среща с изкуството....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложбата е разделена на две категории. Едната е тематично обвързана с мотото "Портретът от вчера и днес", в която ще бъдат представени няколко колекции от фотографии. Сред тях откриваме имената на Константин Танчев, който участва с портрети на хора на изкуството, Георги Папакочев - със снимки на дейци на българската култура и журналисти, Александър Малев - портрети на естрадни изпълнители, Шаварш Артин и други.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас