Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 536 резултата.
Етикет: Изложби Подредба по 
На 5-ти юни от 17.30 ч. в Русенската библиотека ще бъде официално открита изложбата "Пътят до храма". Съорганизатори на инициативата са Русенската библиотека, Държавен архив - Русе и Русенска митрополия. За първи път в експозицията са показани архитектурни проекти и планове на църкви от  Русенска епархия, съхранявани в Държавен архив - Русе, между които на църквите "Всях Светих", "Св. Петка", "Успение Пресвета Богородица" и Църковния салон в Русе, на църквите в Бяла, Две могили, Каран Върбовка, Щръклево, Червена вода и др....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 29 май от 18 часа в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, етаж 3) ще бъде открита юбилейна изложба на художничката Лили Димкова.
Почитателите на творчеството й ще имат възможност да разгледат знаковите цикли "Български светци", "Богомили", "Лазарки и кукери", "Заветът на цветните лъчи на светлината" и "Лица от бъдещето", както и множество портрети и пейзажи.
Картините на Лили Димкова са излагани както у нас, така и в редица престижни музеи по цял свят - Ню Йорк (музей "Николай Рьорих"), Сан Франциско, Виена, Будапеща, Берлин, Алжир, Мароко.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В навечерието на Международен ден на музеите (18 май) във фонда на отдел "Нова история" към Регионален исторически музей - Русе постъпи изключително ценно дарение от проф. Йордан Евлогиев, ръководител на Базата по геотехника в Русе към Геологическия институт в София. Дарението представлява много ценна карта на р. Дунав - от р. Тимок до гр. Силистра, направена през 1904 г. от командира на Дунавската флотилия - Капитан II-ри ранг Матей Стойков. Картата е цветна, подвързана в книжно тяло и е подарена лично с автограф на Негово Царско Височество Княз Борис Търновски от Капитан Стойков....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
По традиция и тази година Софийската градска художествена галерия ще се присъедини към отбелязването на Европейската нощ на музеите и галериите в събота, 19 май.
...

Продължава
За поредна година ХГ "Станислав Доспевски" и Регионален исторически музей - Пазарджик ще се включат в "Европейска нощ на музеите".
От 18.00 до 24.00 часа на 19 май (събота) двата културни института ще представят на пазарджишката публика и гостите на града атрактивна програма. Освен експозициите в залите, в програмата ще вземат участие - Младежки дом, ОДК, Мандолинен оркестър "Елена Генова", НБ "Никола Фурнаджиев" с различни видове изкуства - музика, танци, поезия, цирк. Вход свободен.
Събитието се организира подкрепата на община Пазарджик.

Продължава
На 19 май 2012 г. от 16.00 до 24.00 ч. в Русе ще се проведе тазгодишното издание на европейската инициатива "Нощ в музея". Събитието е с вход свободен за всички изяви от програмата.
Инициативите се осъществяват по проект "Девета нощ в музея и Детска нощ в музея" на Сдружение "Приятели на музея - Русе" със съдействието на Община Русе - отдел "Култура". Те се реализират в рамките на кампанията "Русе - кандидат за Европейска столица на културата 2019 г." Детската нощ в музея ще се проведе в Ден на детето - 1 юни 2012 г.
...

Продължава
На 18 май, Международен ден на музеите, от 17.30 ч. в зала 2 на Художествена галерия - Добрич, се открива изложба под надслов "Магията на дървото" - природни форми на Димитър Костадинов.
Авторът представя 24 пластики. Кори от дървета, дънери и клони са събирани и обработвани с много любов в продължение на 3 години. Материалът е разнообразен - липа, софора, топола, ясен и др. Понякога части от отрязаните дървета от градската среда или парка се превръщат в пластики. В някои от тях намесата е минимална, в други - майсторски е подчертан красивия фладер на дървото. Едни от формите асоциират с конкретни предмети, други - въздействат с естествената природна мекота и пластика.
Димитър Костадинов е роден на 30.06.1960 г. в Добрич. Член е на Сдружение на художниците "Ателие 13" - Добрич....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В навечерието на международната културна инициатива "Нощ на музеите" - 19 май, на "Мост на влюбените" ще бъде представена изложбата "60 години със Софийска градска художествена галерия". Събитието е част от предстоящите чествания на юбилея и представя важни акценти от нейната история, изложби и събития като средище на културния живот на столицата. Изложбата ще продължи до 30 май.
През 1928 г. по повод честванията на половинвековния юбилей от Освобождението на София и 1000-годишнината от Златния век на българската книжнина, със заповед на тогавашния кмет на града генерал Владимир Вазов се учредява Столичен общински музей. Така се поставя началото на събирането на материални свидетелства за историята, културата и изкуството на София - книги, документи, снимки, карти, планове, археологически находки, предмети от бита, скулптури, живописни платна, графики.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Националната гимназия за приложни изкуства "Професор Венко Колев" в Троян ще отбележи своята 100-на годишнина с изложба в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, II етаж).
Училището е включено в системата "Училища по изкуствата" към Министерството на културата и е единственото в България, което подготвя художници, специалисти в областта на традиционната и модерната керамика, а също така и в областта на рекламата. Художествената гимназия разполага с богата материална база - ателиета по керамика, рисуване, живопис, скулптура и рекламна графика, модерна компютърна зала, работилници, керамични пещи, библиотека с разнообразна художествена и специализирана литература, кабинет по история на изкуството с аудиовизуална техника, спортно игрище.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Програма - 19 май 2012 (16.00 - 23.30 ч.)

Галерията ще бъде отворена за безплатно посещение до 23.30 ч.
...

Продължава
Изкуството на младите художнички Николета Плевнелиева и Рая Христова ще стане част от съпътстващата програма на 21-вия международен поп-фестивал "Откритие", който ще се поведе на 19 и 20 май във Варна. Двете момичета ще представят в галерия "Актив арт" графика и живопис, обединени под заглавието "Открития".  
Художничките са възпитанички на факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет. Миналата година двете се дипломират по специалността "Изящни изкуства - Графика" при професорите Никола Хаджитанев и Мотко Бумов. Николета и Рая вече са работили заедно по общ проект. Миналата година отбелязват завършването си с обединената изложба "Графика и платна" във Велико Търново, в която подреждат най-добрите си рисунки от последните пет години. Сега ще покажат работите си и пред варненската публика....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 11-ти май от 18:00 ч. в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, етаж 4) ще бъде открита юбилейна изложба на Генчо Денчев.
Художникът е роден през 1932 г. в София. През 1956 завършва Художествената академия, специалност "Живопис", учи при Ненко Балкански, Дечко Узунов, Илия Петров, Илия Бешков. Участва в много самостоятелни изложби в страната и чужбина (Кипър, Сирия, Братислава, Кувейт и други), както и в редица колективни.
Носител е на наградите на Съюза на българските художници за голо тяло и за портрет.
Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, различни галерии в страната, както и частни сбирки в България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, САЩ, Мексико, Венецуела, Кувейт, Кипър, Сирия, Гърция, Австралия, Япония, Русия.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 11-ти май от 17:30 ч. в Художествена галерия - Добрич, зала 1, ще се открие изложбата "Адриатика" на художници от сдружение Ателие 13. Творбите са инспирирани от посещението на група добрички художници по крайбрежието на Хърватия през септември 2011 г. Участници в този пътуващ пленер са Христо Кралев, Христо Константинов, Георги Атанасов, Николай Тодоров, Венета Ганчева и Димитър Костадинов....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложбата се организира по случай 80-тата годишнина на Александър Дяков и представя проекти на вече реализирани негови творби.
Той завършва "Скулптура" в Художествената академия при Михаил Кац през 1958 г. Две години по-късно получава I-ва награда от Първата младежка изложба (1961) за творбата "Права фигура". От същата година е член на СБХ, а от 1977 - на Съюза на българските филмови дейци. Художник - постановчик е на редица филми, сред които "Вълчицата", "Спомен за близначката", "С любов и нежност", "Бащата на яйцето" и др.
Творческият му път е изпъстрен с монументално - декоративни проекти за паркова скулптура и паметници, участия в общи изложби и биеналета у нас и в чужбина (Париж, Венеция, Равена, Антверпен, Австралия)....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 8-ми май от 18 часа в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, ет. 1) ще бъде открита ретроспективна изложба на Атанас Василев (1942-2011). Събитието ще бъде съпроводено с представяне на книга - албум за автора.
Художникът е роден на 1-ви август 1942 г. в Горна Оряховица.
От 1962 до 1963 г. следва геология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1969 г. завършва Художествената академия в София при проф. Веселин Стайков, специалност "Илюстрация и графика". От 1969 до 1972 г. работи като художник на свободна практика. От 1972 до 1993 г. е художествен редактор в различни издателства. Атанас Василев работи в областта на графиката, илюстрацията и оформлението на книгата, преподава в Славянски университет, частна академия "Жул Паскин" и педагогически факултет на СУ, където преподава графика и перспектива до 2011 г.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Христо Панев е сред утвърдените имена на българската съвременна живопис. Работи също така и в областта на графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства. Живописта е експресионистична, с богата цветова гама, жанрово и тематично разнообразие. В творчеството си той се влияе от българската икона и най-вече от българската фрескова живопис.
Христо Панев е роден през 1942 г. в село Крепост, Хасковска област. През 1969 г. завършва ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Графика". 1976 г. става член на СБХ.
Самостоятелни изложби у нас: Перник (1973); Димитровград (1977); Павликени (1983); Хасково (1989), (1996); Русе (1997), Димитровград (2000); Велико Търново (1971, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002); София (1987, 1996, 2002, 2003).
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Снежина Попгенчева е родена на 3-ти ноември 1943 г. във Варна. Завършва декоративно-монументална живопис в Националната художествена академия. Освен в тази област, тя се изявява и в живописта.
Участва в самостоятелни изложби в страната (София, Русе, Нови пазар, Пловдив, Варна) и в чужбина, в общи представяния в Румъния, Русия, Германия, Египет, Полша, Индия, Югославия, Австрия, Франция, Англия.
Носителка е на престижни отличия. Нейни творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, много галерии и частни колекции в България, Германия, Франция, Англия, Швеция, Югославия.
Умира през 2005 г.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложбата се организира от Съюз на слепите в България, Съюз на глухите в България, Съюз на инвалидите в България, Асоциация на родителите на деца с епилепсия, Национален център за социална рехабилитация, Национален алианс за социална отговорност и Съюз на българските художници.
По национален обхват и мащаб тя е първа по своя характер в страната. Изложбата включва 126 експоната - картини, стъклопис, дърворезба и керамика, които са създадени от 63 творци с различен вид и степен на увреждане. Експозицията се реализира по проект финансиран от фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. Част от творбите бяха изложени в Народното събрание от 29-ти февруари до 9-ти март на текущата година....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 2-ри декември 1954 г. журналисти от Белгия, Франция и Италия основават в Париж Международна федерация на журналистите и писателите по туризма - FIJET. Първият конгрес на новата международна организация се провежда през 1956 г. в Ница. Същата година в България група журналисти, пишещи на туристически теми основават към Съюза на българските журналисти Българската асоциация на журналисти и писатели по туризма - ABUJET, която е приета за член на FIJET през 1957 г. на конгреса в Кьолн. Видни български журналисти са заемали отговорни постове в ръководството на международната федерация - Богомил Нонев, Ясен Антов, Емил Александров, а понастоящем Пламен Старев е член на борда на директорите във FIJET....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
За трета поредна година галерия "Дебют" е домакин на изложба, която е част от съвместен образователен проект между НХА и НУИИ "Илия Петров", насочен към учениците от НУИИ "Илия Петров" за създаване на интерес към специалностите на Националната художествена академия.
Събитието представя автори, които са основни преподаватели в специалност "Плакат и визуална комуникация" на НХА. Освен плакатите, създадени с различен подход и изпълнени в разнообразна техника, публиката ще види шрифтови табла, подвързия на книга и дори живопис.
Възпитаниците на художествената гимназия, които имат интерес към тази специалност, могат лично да се срещнат с авторите. В рамките на изложбата ще могат да се запознаят с някои печатни издания на катедрата и да придобият впечатление за обучението, артистичните инициативи и забавления на студенти и преподаватели.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас