Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 536 резултата.
Етикет: Изложби Подредба по 
Две събития, организирани от Италиански културен институт в София, ще се проведат на 15 юни в рамките на Италианския фестивал.
От 18:00 ч. в централното фоайе на НДК ще бъде открита фотографската изложба "Пътешествие из Сардиния" на Паоло Бианки и Джанлуиджи Бечу, която ще продължи до 21 юни. На нея ще могат да се видят два вида фотографии, които имат за цел да представят остров Сардиния от различни гледни точки. Експозицията се осъществява от Италианския културен институт съвместно с Италианската търговска камара в България.
За вечерта е предвиден ведър концерт на "У’Муначиде", италиански фолклорен ансамбъл от регион Пулия. Събитието ще се проведе от 20:30 ч. на сцената на площада пред Народен театър "Иван Вазов"....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Първата българска частна галерия за традиционно индийско изкуство "Colours of India Gallery" ще бъде открита на 16 юни от 18:30 часа на ул. "Университетска" 2, "Лозенец" (срещу ВИАС).
От изящни миниатюри до картини, дело на опитни майстори, ценителите ще могат да се насладят на автентично изкуство от Индия. Топлият, ярък и наситен колорит, съчетан с деликатен рисунък и фин детайл, както и красивата орнаментална украса ни напомнят за миниатюри от стари манускрипти.
За изпълнението на едни от най-добрите образци от тази живопис, например "Процесията на владетеля" и "Трите града", са използвани натурални пигменти - цветове, добити от стриването на полускъпоценни камъни или извлечени от растения, а златните и сребърни съставки, карат багрите да блестят.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Съюз на българските художници и секция "Монументални изкуства" представят изложбата "Арт код Кападокия". Събитието ще бъде открито официално на 15 юни от 18:00 ч на ул. "Шипка" 6, ет. 3.
"Тази изложба е творчески резултат от едно незабравимо пътуване в Република Турция. То беше организирано от секция "Монументални изкуства". Към нас се присъединиха и група реставратори от секция "Реставрация и консервация" към СБХ.
Пътуването се състоя от 3 до 10 октомври 2010 г. по повод на културните прояви в Истанбул като културна столица на Европа през 2010 г. Посетихме Анкара и древните земи на Кападокия, която ни очарова и плени с мащаба и суровата красота на прочутите по целия свят природни феномени.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 15 юни от 18:00 ч. в галерията на Чешки център ще се открие изложбата "Изкуството в комикса, комичността в изкуството", на която ще бъдат представени дванадесет автора и авторски тандеми, занимаващи се с комикси или изобразително творчество.
След 2000 г. комиксът е феномен за Чешката република - от етикирано нискокачествено четиво се превръща в пълноценна художествена категория, от която се съветват не само медиите, но и читателската общественост. Излизат нови списания, посветени изцяло на това изкуство, реализират се фестивали, раздават се награди.
Заслуга за тази промяна имат най-вече художествените начинания на Ярослав Рудиш и Яромир Швейдик (Алойс Небел), Войтех Машек и Джиан Бабан (Монстркабарето на Фред Брюно), Луциа Ломова (Анна иска да скача) и Иржи Грус (Voleman).
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 8-ми юни от 18:30 ч. в галерия "Бяла зона" ще бъде открита изложбата "Фрагменти" на Геракси Гераксиев.
В експозицията си дават среща две реалности. От една страна е съкровеното и обичано минало, от друга - настоящето, носещо своята естествена, неповторима и невинна преходност. Стари зидове и каменни стени, белязани с отпечатъка на времето, съжителстват с цветове, клонки и плодове. Състояния на неделимост, пропити със собствена красота и чувство за истинност.
Геракси Гераксиев е роден 1974 г. в Асеновград. Има реализирани две самостоятелни изложби и многобройни участия в съвместни арт проекти. Авторът притежава много специфичен и разпознаваем почерк, трайно обвързан с реалистичните форми на живописно изразяване. Негови творби са собственост на частни колекции в България, САЩ, Германия, Италия, Белгия и Великобритания.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 7-ми юни 2011 г., вторник, етноложката Десислава Димитрова ще открие изложбата "Да спи зло под камък. Апотропеи", която ще се състои в Регионален етнографски музей - Пловдив. Тя съдържа 22 предмета от мъниста от фонда на отдел "Етнография" при Регионален исторически музей - Русе, както и множество накити, изработени от Десислава Димитрова по традиционни модели.
Изложбата ще гостува в Пловдив до края на месец юни, когато ежегодно се провежда и Седмицата на занаятите в града. Oткриването на събитието ще бъде съпроводено от демонстрации на старинни техники за изработване на накити и амулети.
"Традиционното фолклорно мислене осъзнава света като система, в която наред с човека съществуват множество враждебни за него същества. В стремеж да неутрализира вредоносните влияния, човекът използва думи, действия или предмети, с които се предпазва....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Drawing Day България е част от международната инициатива Drawing Day 2011, която ще се проведе в цял свят на 4-ти юни. Целта - 1 милион рисунки!    
"Миналата година направихме първите си стъпки в това да се съберем, за да творим заедно. За кратко време се организирахме и проведохме невероятния празник, обходил цял свят. Рисувахме едновременно на 5 места в България, събрахме създаденото и разменихме изложбите. През 2011 г. Drawing Day България ще бъде още по-мащабен", споделя Мария Петрова, организатор на събитието за България.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Художниците Дилян Дочев - DiL и Неви Петкова обичат не само изкуството, но и природата.
Поради тази причина поредната им живописна изложба ще се случи в Априлци - едно райско кътче в сърцето на Стара планина.
Двамата автори ще представят своята изложба "Шарена сянка", на която ще покажат 30 маслени платна. Верни на това да бъдат винаги различни, Дилян Дочев-DiL и Неви Петкова предлагат експресивна и колоритна палитра от нови творчески търсения и духовни провокации, нови експерименти и загадки, гравитиращи към ролята на положителните вибрации.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 8-ми юни от 18:00 ч. в Гьоте-институт ще бъде представена изложбата "Търсене не следи" на Ивайло Стоянов и Дирк Брьомел.
Двамата автори следват фотография в Академията за визуални изкуства към Университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц. Освен общото образование ги свързва и дългогодишно приятелство. На изложбата ще бъдат показани различните им пътища при прилагането на концептуалната фотография. Природата е основен обект в творчеството на Ивайло Стоянов. Вдъхновението си той превръща в сюрреалистични пейзажи, изпълнени с експресивни цветове и силни контрасти. От 2000 г. Дирк Брьомел работи над серията "Презглава" - фотографии на кораби, които отчуждават обекта чрез поглед от птичи полет и детайлно възпроизвеждане.
Куратор на изложбата е Надежда Джакова от Националната художествена галерия.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 4-ти юни в клуб "Строежа" ще бъде представена фотоизложба на любителски фотографии, наречена "3 in PhotoMix".
На събитието ще могат да се видят общо тридесет снимки, изобразяващи различни настроения. Това е първата изложба на Веселина Боянова, Калина Комитова и Христина Мечкова, които се занимават с фотография като хоби от няколко години. Посетителите на "3 in PhotoMix" ще могат да се докоснат до специално подбрани моменти от екзотични пътувания по света, нежни женски изображения и мигове от страната на чудесата (Exotic Moods, Tender Moods, Wonderland Moods). Гостите ще имат възможност и да си направят професионални снимки с ретро реквизит, както и да бъдат част от други малки изненади, замислени от организаторите на събитието....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 3-ти юни от 17:30 часа в Художествената галерия в Добрич ще бъде представена графичната колекция на Румен Райков - художник, умдрюкер и специалист в литографската технология. В изложбата ще могат да се видят над 60 графични листа от почти всички графични техники, като най-голям брой са литографиите. Представени са над 50 творци, сред които Милко Божков, Цветан Казанджиев, Пламен Пенов, Явора Петрова, Петър Лазаров, Димитър Чолаков, Юлиян Йорданов, Стефан Божков, както и автори от Сърбия, Турция, Хърватия и др.
Румен Райков е роден през 1975 г. в Хасково. През 2001 г. завършва висше образование във факултета за изящни изкуства към Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий" с магистърска степен, специалност "Графика". Работи във ВТУ като технолог на учебната база по литография от 2002 г....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Генко Генков (1923-2006) e един от забележителните български художници. Той присъства в историята на изкуството с ярката си индивидуалност, талант и неповторим усет за цветове и форми. През месец юни в изложбеното пространство на галерия "Рефлекс" ще бъдат представени негови творби.
Генко Генков завършва Художествената академия през 1948 в сложен и противоречив момент за съвременното българско общество и изкуство. Едва през 60-те години, време на съзнателно търсени промени, той навлиза в художествения живот заедно с новото по-свободно поколение художници. Между многото имена, неговото прави впечатление в пейзажната живопис. Той е художник, открояващ се със специфичния си колорит, композиция и психологическо внушение. Картините му са шокиращи за мнозина - ярки, странни като композиция и техническо изпълнение....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 2-ри юни от 18:30 ч. в две от залите на Художествената галерия "Станислав Доспевски" в Пазарджик ще се открие самостоятелна ретроспективна изложба на Симеон Спиридонов. Авторът ще представи 120 живописни картини в техниката маслени бои върху ленено платно, в различни размери. Изложбата, както казва Симеон Спиридонов, е "разностилна". Сбирката обхваща 20 години от неговото творчествo, 40 от творбите ще са "стари", а 80 от тях - напълно "нови" платна.
Симеон Спиридонов е роден на 20 август 1944 г. в Севлиево, където са евакуирани родителите му по време на Втората световна война....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 2-ри юни от 18:00 в галерия "Мисията" ще бъде открита благотворителна изложба в помощ на пострадалите от бедствието в Япония. Тя е организирана от Държавен културен институт при Министъра на външните работи и Национално училище за изящни изкуство "Илия Петров". Събитието е под надслов "Изкуство, съпричастност, благотворителност".
Изкуството на младите автори - ученици от Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров", е специалното и най-добро средство, с което те изразяват себе си и желанието си за съпричастност. Чрез него те откриват тайните на света и човешката същност, постигат свобода и реализират мечтите си за един по-добър и по-красив свят.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 27 май от 18:00 ч. в Софийска градска художествена галерия ще бъде открита изложбата "Изборът. 43 изкуствоведи - 43 произведения".
Куратор на проекта е д-р Мария Василева. Тя е поканила 43-ма известни български историци на изкуството и културата от различни поколения и сфери на дейност (преподаватели, научни работници, музейни уредници, директори на галерии, музеи и неправителствени институции, критици, куратори и изследователи на свободна практика) да изберат по една творба от колекцията на СГХГ, като няма значение от период, жанр или изразните средства, които са използвани. Трябва да бъде творба, която всеки от тях харесва и счита за важна, като единствено е необходимо да обосноват този избор в текст от една страница....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 19 май от 18:30 ч. в галерия "Бяла зона" ще бъде открита изложбата "Градски истории" на Милена Мишева.
Експозицията отразява последните творчески търсения на художничката, гравитиращи около градските истории - познати и непознати, забравени и не дотам забравени, забелязани и незабележими, елегантни и истински. Произведенията в преобладаващата си част миниатюри, носещи неподражаем, характерен стил и чувствителност, са станали неизменна част от пъстрото и многолико пловдивско културно пространство.
Милена Мишева е родена на 25 април 1964 г. в Плевен. През 1992 г. завършва Националната художествена академия, специалност "Живопис" в класа на Валентин Колев.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В Русенската библиотека ще бъде подредена изложбата "Възрожденска учебна литература," която показва уникални екземпляри от богатата колекция от старопечатни книги, съхранявани във фонда на библиотеката.
Периодът на Българското възраждане се характеризира с бурен растеж на книгоиздаването, особено след откриването на първите печатници. Учебниците изпълват значителен дял от обема на книжовната продукция от онова време. Част от тях са преводи дело на най-изявените възрожденски просветители като Васил Берон, Васил Априлов, Н. Михайловски, Йоаким Груев, но се появяват и първите български учебници.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 19 май от 18:00 ч. в програмата "Място за срещи" на галерия "Васка Емануилова" ще бъде представена "Случайна изложба" на Светлана Мирчева.
Познаваме работите й от различни изложби, уъркшопи и проекти, свързани с нови медии, дигитално изкуство и дизайн. Художничката най-често създава творби, които предлагат разнообразни форми за представяне на особеностите и най-често грешките при употребата и функционирането на различни технологии. Авторката сякаш непрекъснато иска да ни разколебае в точността, яснотата и реалността на възприятията ни за света, формирани в дигиталната съвременна култура. За тази цел често използва инструментите на дизайна. Произведенията й са принтове, макети, кратки видеа, фотографии, в които има подчертан интерес към графичния знак и характеристики на образа.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
От 23 до 31 май 2011 г. в галерия-книжарница "София Прес" ще бъде представена изложбата "Лудвиг Витгенщайн - живот и размисли" на Мария Щраке.
Авторката е родена през 1955 г във Виена. Тя е внучка на Хелене Витгенщайн (една от сестрите на Лудвиг Витгенщайн). Нейният интерес към изкуството я отвежда през 1973 г. във Виенската академия по изкуствата. Там Мария Щраке учи в класа на професор Адолф Фрохнер. От 1985 г. живее в Каринтия, Австрия, омъжена е за Волфганг Щраке (скулптур и художник), имат три деца.
Изложбата, с която гостува  в галерия-книжарница "София прес", е посветена и инспирирана от живота и делото на Лудвиг Витгенщайн. Фигура с изключително значение в съвременната философия, логика и философия на езика. Творбите в изложбата проследяват ключовите моменти от живота и творчеството му. В експозицията са включени портрети от най-ранна детска възраст, до годините в Кембридж; интересни акценти са и платна, както и рисунки - размишления по ключови твърдения на философа:...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В навечерието на 24 май - празникът на българската духовност, oбщинската изложба на художниците - педагози от Добрич е открояващо се културно събитие, което оставя трайни следи у ценителите и познавачите на изобразителното изкуство.
Съорганизатори на експозицията са община град Добрич и Художествената галерия в Добрич. Те ежегодно обновяват една прекрасна традиция, интересът към която става все по-голям.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас