Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
"Венко Евтимов е един от поетите, които нямат нужда от представяне. Той тръгна по своята литературна пътека още през 80-те години на миналия век.
Издателство "Захарий Стоянов" представя избраната лирика "Молекула любов" на Венко Евтимов. В книгата са събрани едни от най-изпепеляващите стихотворения в любовната ни поезия. Те са заредени с внезапна и едновременно дълбоко осъзната страст, пречупени са през призмата на дебнещото ни отвсякъде бездуховно всекидневие, заредени са със спасителните молекули на любовта.
...

Продължава
Подножието на вечерята
Автор: Мария Калинова
Издателство: АлтераМария Калинова е завършила българска филология и магистратура "Литературознание" в СУ "Св. Климент Охридски". В момента е докторантка по Българска възрожденска литература в същия университет. Съоснователка e на арт-група "Устата".
Печели наградата "Михаел Клет" за научна дейност в областта на филологическите науки. Носителка е на първа награда в конкурса за поезия "Веселин Ханчев" (2003г.). През 2004 г. излиза дебютната й стихосбирка "Окото".
...

Продължава
Издателство "Алтера" представя "Междинна спирка" на Сесил Вайсброт.
Главните действащите лица в книгата са от различни етноси. Те постепенно разкриват своите мечти и реалности.
Романът се базира на няколко опозиции: България е мрачна и бедна, Франция – светла и свободна страна. Миналото е високо и героично, а настоящето – пошло. Текстът се опира на реално съществуващи обекти. Паралелно са описани две сюжетни нишки, които постепенно се сливат в едно цяло.
В историята се разказва за млада българка в началото на промените, която търси нов живот в Париж. Там стремежите й се заплитат в другата важна за романа нишка - любовта между Жазон и Лена.
...

Продължава
Галерия "Ракурси" представя изложбата "Запазено място" на Румен Нечев.
В неговите творби е очертана специална житейска територия, където е струпана самоличността ни, където сме най-много себе си. Вътре в пространството на картината, населено с цветове и фини релефи, е видимо друго пространство, което разказва своя отделна история.
Това е втора изложба на Румен Нечев в галерия "Ракурси".

...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
"Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов", пише проф. Аксиния Джурова и припомня, че той е:
- минал през всички течения в изкуството, без да се определи към някое от тях;
- преживял остаряването на собствените си ученици;
- допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции;
- издигнал се до най-висок пост на Международната Асоциация за пластични изкуства (AIAP) към ЮНЕСКО и играещ ролята на консолидиращ интелигентите от всички гилдии в България;

...

Продължава
Етикети: Изложби Събития

"Срам" е трети роман на Салман Рушди, публикуван през 1983 г. след "Среднощни деца" и провокативната творба "Сатанински строфи", заради която аятоласите в Иран го осъждат на смърт.

На повърхността "Срам" разказва за Пакистан и за хората, които са го управлявали, за живота на Зулфикар Али Буто и генерал Мохамед Зия-ул-Хак, за отношенията помежду им. Но всъщност става дума за насилието, породено от срам, което е същината на съвременната история, за наследството и наследствеността, за истинското и истинното, за тяхното въздействие върху Омар, който е главното действащо лице в книгата.

...

Продължава
Маите са завещали много на човечеството, но това, което най-много ни вълнува, е тяхното пророчество. Според него през 2012 г. Земята ще бъде покосена от ужасен катаклизъм, а човешката цивилизация ще бъде на ръба на оцеляването.
Какво се крие зад тези страшни думи? Какви ще бъдат последствията за нас, днешните жители на Земята?
Тази книга отговаря на тези, а и на много други въпроси, свързани с богатото наследство на маите. Д-р Роналд Боневиц умело ни запознава с тяхната цивилизация, култура, религия и научно познание, които потвърждават достоверността на пророчеството. На ясен и достъпен език са представени архитектурните планове на техните градове и храмови комплекси и прецизността на астрономията и бройната им система.
...

Продължава
В изложбата е показан артистичен проект на Боряна Венциславова, който цели да привлече вниманието към проблемите на миграцията като важен процес в съвремието ни. Това е продължение на видео инсталацията We Shall Overswim, представена през януари в Галерия Академия.
Проектът сe базира на срещи с реални ситуации и хора, принудени да напуснат дома си и да търсят убежище другаде. Боряна Венциславова е заснела различни представители на обществото, намиращи се в сходна ситуация на безизходица. В кадрите ролите на персонажите са разменени – реално проспериращи хора са показани като бежанци.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Галерия Сариев, Пловдив представя изложбата "Градски същества" на проф. Божидар Бончев и проф. Георги Георгиев.
Авторите се изразяват с керамични скулптури във видимо различен стил - постмодерно-наративен при Божидар Бончев и геометричен при Георги Георгиев.
Името на изложбата е комбинация от наименованията на предишни изложби на авторите "Градски План" (Г. Георгиев, Галерия Сариев, 2007) и "Същества" (Б. Бончев, Галерия Арт-алея, 2006) и цели да проблематизира абсурда на съществуване в градска среда.

...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Тодор Панайотов е емблематичен автор за българската графика. На 18 февруари в изложбените зали на СБХ ще бъде открита негова експозиция. В нея са подбрани графики и рисунки.
Произведенията на Тодор Панайотов са изпълнени с изтънчен пластичен усет, отличават се с чистота, категоричност, сила и зрялост. Той създава индивидуален стил, изпълнен в специфична графична техника, която прилага, за да постигне странно вибриращи фактури, сложен колорит, абстрактни хармонии, фигури със специфични пропорции, монументално звучене, индивидуална енигма.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
14.02.2009, събота 19.00
В ПРЕГРЪДКАТА НА ВИОЛОНЧЕЛОТО
Празничен концерт за "Свети Валентин"
Мястото: Национална опера и балет - София
Соло – виолончело:  Светлозар Радуканов
Диригент:  Григор Паликаров


СВЕТЛОЗАР РАДУКАНОВ вече 45 години е "в прегръдката на виолончелото", а от 30 години е концертмайстор-виолончелист на оркестър на Софийската опера. Солист на камерни и симфонични оркестри в България и чужбина. Негов рецитал от 2003 г. е в Златен фонд на Българското национално радио. В Лас Палмас свири соловите партии за виолончело в концерти на Мирела Френи и Пласидо Доминго. Участва в записи на CD на рецитали на Никола Гюзелев и Мария Христова, а в Националното радио участва в записи за Английски кралски балет с диригент Бонд на "Лебедово езеро" и "Спящата красавица".
Започва да свири на виолончело на 10 годишна възраст. Завършва Средното музикално училище в Русе, а след това Музикалната академия в София.
Светлозар Радуканов произхожда от фамилия на музиканти. Неговият дядо - Никола Радуканов е ръководил оркестър за салонна музика, който озвучавал немите филми в градското кино "Модерен театър", а чичото - Пеко Радуканов е бил цигулар, възпитаник на Виенската консерватория.
"В прегръдката на виолончелото" е една сбъдната мечта за Светлозар Радуканов. Програмата е в хармония с неговата романтична натура и е горещ поздрав към всички, които не се страхуват да изразят любовта си. Своята любов той поднася чрез виолончелото в съчетание с палитра от красиви оркестрови, вока...

Продължава
Етикети: Събития Опера
Събитието: Драматичен театър "Ст. Киров" - Сливен гостува на софийска сцена.
Времето: 18 февруари /сряда/ 2009г.
Часът: 19.00
Мястото: Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов", зала Щастливеца
Пиесата: "Какво се случи, след като Нора напусна мъжа си, или опорите на обществото"
Авторът: Елфриде Йелинек
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
Future Shorts представя селекция от най-добрите кратки филми, излъчени през 2008 г. (The Very Best of 2008). Сред най-интересните заглавия се открояват "Директор на водопад" на Иван Ковачев, лентата "Толя" на Родеон Бродски, както и анимацията "Аз срещнах моржа", илюстрираща интервюто на 14-годишно момче с Джон Ленън от 1969 г. Могат да бъдат видяни и клипове на Utah Saints, Gnarls Barkley и Chemical Brothers....

Продължава
Етикети: Събития Кино
Малък градски театър "Зад канала"

Програма 


снимка: Красотата спи


Февруари 2009 г.

10 (вторник)
ШВЕДСКА ЗАЩИТА
от Жорди Галсеран
19.00 ч

11 (сряда)
СПИ С МЕН
от Ханиф Курейши
19.00 ч

12 (четвъртък)
ЖЕНСКО ЦАРСТВО
от Ст.Л.Костов
19.00 ч

13 (петък)
ОХРАНИТЕЛИ
от Джон Годбър
19.00 ч

клуб-фоайе “При жабите”
ДИАЛОЗИ ПРЕЗ МАСА
по откъси на Стриндберг и Шницлер
20.00 ч.

14 (събота)
ВАЛЕНТИНОВ ДЕН
от Ив. Вирипаев
19.00 ч

клуб-фоайе “При жабите”
ДИАЛОЗИ ПРЕЗ МАСА
по откъси на Стриндберг и Шницлер
20.00 ч.

15 (неделя)
РИТЪМ ЕНД БЛУС
музикален спектакъл на Румен Цонев
19.00 ч

17 (вторник)
КРАСОТАТА СПИ
от Теди Москов
19.00 ч

18 (сряда)
ЖИВОТНО НА ТРОНА
от Теди Москов
по Карло Гоци
19.00 ч.

19 (четвъртък)
ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ РОГОНОСЕЦ
от Фернан Кромелинк
19.00 ч.

20 (петък)
ОХРАНИТЕЛИ
от Джон Годбър
19.00 ч.

клуб-фоайе “При жабите”
ДИАЛОЗИ ПРЕЗ МАСА
по откъси на Стриндберг и Шницлер
20.00 ч

21 (събота)
ШВЕДСКА ЗАЩИТА
от Жорди Галсеран
19.00 ч

22 (неделя)...

Продължава
Етикети: Събития Театър

Заглавие:Лорд Златен
(фентъзи)
Автор: Робин Хоб
Издателство: Бард

(9.02.2009г.)  
Великолепните трилогии "Придворният убиец" и "Шутът и убиецът" утвърдиха Робин Хоб като едно от най-големите имена в световното фентъзи. Във втората книга на зашеметяващата поредица "Шутът и убиецът" продължава разтърсващата история за Фицрицарин Пророка. Лишен от подкрепа и затънал в интриги, Фиц се изправя пред най-голямото предизвикателство – да оцелее по неизбежния и несигурен път, който му е приготвила съдбата. Със сложните си герои, завладяващата магия и шеметното си действие "Лорд Златен" запраща читателите в кипящата смес от жертвоготовност, спасение и предателство.
...

Продължава
За поредна година в галерия "Дебют" ще бъде открита изложба на акад. Илия Петров. След предишните успешни изложби с творби от ателието на автора (2005 – скици, рисунки; 2006 – пейзажи, композиции; 2007 – творби от Индия и Индонезия; 2008 – "Човекът, Моделът") галерия "Дебют" представя нова експозиция, наречена "Лицето, Характерът".
Творбите на Илия Петров са и повод за младите художници – учениците от Художествената гимназия, да приемат творческото предизвикателството, което е участие в конкурс за артистична рисунка.

...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В изложбата на секция "13" на СБХ са включени художници, които се занимават с техники и медии извън характеристиките на традиционните видове изобразителни изкуства. Тя е различна и провокативна от експозициите на останалите секции. С известно предубеждение авторите наричат себе си авангардисти. На изложбата могат да бъдат видяни работи, които са социални, автобиографични, критични и т.н.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В рамките на една седмица ще бъдат показани най-добрите филми от фестивала "Цветята на Корана", който вече стартира в София на 12 януари. Това са непоказвани досега шедьоври в България. Зрителите ще могат да видят филми на Мохсен Махмалбаф, Еран Риклис, Юмит Юнал и Самира Махмалбаф и др.
Представят: Pozor, Art Film, Open Arts Foundation
Място: Кино Лъки Синема, Пловдив
(6 февруари - 12 февруари )

...

Продължава
Етикети: Събития Кино
НОВ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР "СЪЛЗА И СМЯХ"

Програма

Март 2009 г.
         
4 (сряда)
Копродукция на НДТ “Сълза и смях”, ЕТ “Рефлекс-Христо Гърбов”
 и Агенция “ПРИМА”   
ФЕНОВЕ
от Елин Рахнев
режисьор: Иглика Трифонова
участват: Христо Гърбов и Валентин Танев
начало: 19.00
край: 20.30

5 (четвъртък)
КАЗАНОВА
Авторски спектакъл на Диана Добрева
Участват: Владимир Карамазов, Биляна Петринска, Диана Спасова, Анели Пино, Жана Илиева, Даниел Рашев и др.
начало: 19.00
край:  20.30

6 (петък)
ЛАЗАРИЦА
От Й. Радичков
режисьор: Крикор Азарян
участват: Валентин Танев и Малин Кръстев
начало: 19.00
край: 20.20


7 (събота)
Гостува Театрална формация “Мелпомена”
ВРАЖАЛЕЦ
от Ст. Л. Костов
сценична версия и постановка: Георги Стоилов
начало: 19.00
край: 20.30

8 (неделя)
Гостува БЪЛГАРИЯ АРТ  ГРУП
СЛЕДОБЕДНИ ИГРИ
от Рома Майо
режисьор Боян Иванов
начало: 19.00
край: 20.20

9 (понеделник)
КРАСИВИ ТЕЛА
от Лора Кънингхам
режисьор: Владимир Люцканов
участват: Силвия Лулчева, Нона Йотова, Антоанета Добрева – Нети, Стефания Колева, Кристина Янева и Искра Ангелова
начало: 19.00
край: 21.20

10 (вторник)
Копродукция с «Кан 65.47»
360 °
авторски спектакъл на Андрей Баташов
начало: 19.00
кра...

Продължава
Етикети: Събития Театър
Тома Трифоновски се завръща към живота и творчеството с тридесет живописни платна, които ще покаже от 3 до 19 февруари в галерия "Ракурси".
"Слънцето и Луната" е името на изложбата, която той ще открие в навечерието на своя рожден ден. В сбирката греят платна с топлото червено на Слънцето и магическото синьо на Луната. Типичните за него портрети на момичета, натюрморти и голи тела. "Когато човек се докосне до смъртта, започва да вижда и да осмисля кръговрата на живота по-различно. Моите момичета са уж същите, но са по-мъдри и сякаш по-силни", споделя Трифоновски. "Пластичната задача, която си  поставих е да бъда още по-синтетичен, освободен изцяло от разказа и сюжета", допълва той. 
Докосването до отвъдното осезателно е повлияло върху гледната точка на твореца.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 81 82 83 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас