Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
„Световна глобализация или национална идентичност?“ - това е въпросът!

Все по-често тези основни за човека и обществото фактори застават на две срещуположни, враждуващи страни. Хората и обществата в съвременния свят, като че ли изпадат в заблудата, че за да живеем заедно в едно „голямо село“ трябва задължително и априори да изповядваме едни и същи ценности, вери, морални догми и да имаме едва ли не една и съща представа за това как да съществуваме. Това означава тотално да се унифицираме и обезличим, което ми се струва твърде опасна и позната идеология. И още по-страшното е, че това не се налага от някъде високо, от някой голям и силен, а започва да става един вид по вътрешно убеждение, като някакъв  естествен подбор. А в своята същност, човекът е създаден да бъде различен и уникален....

Продължава
Сезонът за фънк групата Southwick започва с нов сингъл и концерт в Sofia Live Club на 27 септември (петък). Точно тогава момчетата за първи път ще представят сингъла „2 you”, негови автори са Божидар Василев (TromBobby) и Денис Попстоев.
Бандата е подготвила и още нечувани досега парчета, с които да зарадва почитателите на качествената музика. Новият творчески период на фънкарите се характеризира с повече хип-хоп бийтове, джаз елементи, soulful хармонии, но запазват и тяхното емблематично Southwick звучене.
Изцяло обновените за концерта аранжименти включват контрабас и перкусии, за които ще се погрижат съответно Димитър Карамфилов и Николай Данев....

Продължава
Dagadana смесва джаз, фолк и електронни звучения, създавайки неповторимия език на групата. Междукултурният проект ще допадне на всеки, отворен към славянската душа, едновременно луда и кротка. Дебютният албум „Maleńka“ има две номинации (дебют на годината, албум на годината), отличен е с наградата на полската музикална индустрия „Фридерик“ за албум на годината 2010.
Dagadana ще гостуват в България от 19-ти до 22-ти септември, а на 21-ви можете да научите повече за тях на щанда им по време на музикалната борса MusicPRO.
...

Продължава
Галерия „Арт Муза“ отбеляза деня на столицата и християнския празник на Светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов с откриването на празнична изложба и концертно изпълнение на Ани Тошкова - пиано и Агоп Маникян - виола. На изложбата са представени картини, снимки и икони, които съграждат съвременния и исторически облик на младата и древна столица.
В експозицията участват Весела Спасова, Вероник Бостанджиян, Георги и Любомир Коларови, Мариана Кънева, Мария Иванова, Милена Цакова, Савея Николаева и др.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Петото издание на фестивала за скандинавско и прибалтийско кино „Северно сияние“ ще се проведе в София от 26 септември до 6 октомври. В програмата ще бъдат включени 10 заглавия от Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Литва. Всяка вечер почитателите на северното кино ще могат да се наслаждават на шедьоври от игралното и документалното кино в салоните на Евро Синема, Дом на киното и Червената къща.
Фестивалът ще бъде открит на 26 септември с прожекция на най-новия филм на финландския режисьор Мика Каурисмаки „Път на север“, отличен с наградата на публиката на фестивала в Санкт Петербург. Филмът е изтъкано от черен хумор роуд муви за един блуден баща, който се завръща, за да види сина си 35 години, след като го е изоставил.
...

Продължава
Международният София Филм Фест и Дом на киното ще участват със специален акцент в програмата на „Нощта на театрите“ - инициатива, реализирана за първи път в града, в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 година.
Зрителите ще имат възможност да се срещнат с изкуството на един от най-важните хореографи на нашето съвремие - Пина Бауш, основател и артистичен директор на „Tanztheater Wupertal Pina Bausch“ от 1973 година....

Продължава
На 13-ти и 14-ти септември любителите на операта ще могат да се потопят в оперната музика чрез филмите. Събитието се организира по случай 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди и 100 години концертна дейност на Арена ди Верона. То ще бъде придружено от фотографска изложба, съставена от фотоси на Арена ди Верона, Верди и български певци. Проектът се организира от Музей за Българска Култура и е със съдействието на Столична Община и Италиански културен институт в София.
...

Продължава
На 14-и септември ще се проведе първата у нас Нощ на театрите. В програмата са включени повече от 80 събития (спектакли, премиерни представления, уъркшопи и др.) от над 50 участника (театри, театрални формации, независими артисти, музиканти, клубове, ателиета, кина и др.).
...

Продължава
През 618 г. в Китай на трона се възкачва генерал Ли Юан, който приема името Гаодзу и основава династията Тан (618-907). Годините на нейното управление са определяни като период на реставрация на Велик Китай. В тази епоха страната е прочута със своята армия, с търговията и забележителната за времето си контролирана икономика. Завземането на властта от династията Тан води и до множество промени в административната система с цел нейното укрепване - серия от аграрни декрети, предвиждащи всяко семейство да получи парче земя, позволяваща му да осигури своето изхранване, данъчно райониране, подобряване инфраструктурата на речния и сухоземния транспорт, въвеждане системата за набиране на мандарини (служителите, които били гръбнакът на китайската администрация векове наред) и др....

Продължава
Oт 9-ти до 15-ти септември във Vivacom Art Hall (ул. „Гурко“ 4) можете да разгледате изложба на театрални афиши и плакати от колекцията на Полски институт. Експозицията включва плакати на класици като Франчишек Старовейски, Роман Каларус, Виктор Садовски, Анджей Понговски, Хенрик Томашевски, Ян Леница, Валдемар Швежи, Ян Млодоженец, Роман Чешлевич, Йежи Чернявски и др.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Творбите (живопис, рисунки, обекти, фотографии, видео и др.) са дело на преподавателите и студентите от Интермедийния кабинет на проф. Милан Книжак в пражката Академия за изящни изкуства (AVU). Изложбите „I-kona“ и „Може би змии!“ ще бъдат експонирани в Чешки център и в галерия „Академия“ на Националната художествена академия. На тяхното откриване ще присъстват проф. Милан Книжак, доц. Милан Перич и студенти от AVU.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В третата книга от поредицата, „Каменоделецът“ (след „Ледената принцеса“ и „Проповедникът“), действието все така се развива в крайбрежното градче Фелбака, където един рибар намира удавено в морето момиченце. Предположението за нещастен случай бързо е отхвърлено - в дробовете на седемгодишната Сара откриват сладка сапунена вода. Детето явно е било убито, преди да бъде хвърлено в морето. Разследването е поверено на Патрик Хедстрьом, който току-що е станал баща и който разпознава в момиченцето дъщерята на приятелка на спътницата си Ерика. Кой е убил момиченцето и защо? Патрик търси отговора в настоящето и миналото, множество истории се преплитат, идиличната фасада на туристическото градче се пропуква, преди истината да излезе на повърхността на водовъртеж от мрачни тайни и убийства.
...

Продължава
През 2013 г. Художествената галерия в Добрич отбелязва половин вековна дейност. На тази годишнина е посветена изложбата от фонда, подредена в две зали, имаща за цел да представи неконвенционални за времето, в което са създадени, творби. Това са работи от хартия от изложбите „Хартията“, които галерията организира в продължение на повече от едно десетилетие, както и дигитални принтове върху платно - от дарението на известния български художник Александър Стефанов, носител на голямата награда „Златен медал“ на Международната изложба - конкурс за силикатен дизайн във Валенсия и на наградата на СБХ за 1990 г.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Знаете ли, че човек притежава генетични заложби за живот от 120 до 180, че дори и повече години? Не използваме тези възможности, защото не живеем разумно и мъдро, в съзвучие с природните закони, които управляват Вселената. Дамян Глуховски, автор на наскоро излязлата от печат книга „Българска динамична йога“, повече от две десетилетия работи упорито със своето тяло и психика, а резултатите са наистина поразителни - оздравяване от дузина болести, перфектни резултати от клиничните лабораторни изследвания на кръвта, върхови световни спортни постижения, които подобрява с всяка изминала година... Накратко казано: завръщане към годините на младостта, въпреки седемдесетте му години!
...

Продължава
Изложбата „Масичке, дай да ям!“, която ще бъде открита на 20-ти юни от 18:00 ч. в галерията на Чешки център ( ул. „Раковски“ 100), отразява специфичната атмосфера на чешките приказки, привличащи вниманието на публиката от цял свят. Подборът е дело на Михаел Вашку, куратор и дизайнер от Czechdesign (неправителствена организация, създадена през 2003 г. с цел насърчаване и популяризиране на чешкия дизайн).
Пътуващата изложба на съвременен чешки дизайн е включена в програмата на петото поред издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура „Sofia Design Week“ (21 – 30.6.2013).
„Чешките приказки са високо ценени, заради своята специфична проникновеност и оригиналност....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас