Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
В „Арт Муза“ (ул. „11 август“ 23) е подредена изложба на учениците на ателие - галерията. Около 30 деца и 7 пораснали художници показват свои картини и рисунки, сътворени от началото на 2013 г.  С всяка следваща изложба малките и големи творци боравят все по-умело с богатите възможности на класическото и модерно изкуство.
В изложбата участват: Васил Кючуков, Весела Спасова, Вероник Бостанджиян, Ивон Кючукова, Карина Андонова, Красимира, Милена Цакова, Михаил и Петя Цанкови, Полина  Стефанова, Савина Николаева, Симон и Давид, Симона Томова, Таниел Гюлиян, Юлина и др.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
За осми път „Ателие 313” обединява за една нощ в театъра творци от всички изкуства. „Осма творческа“ е платформа за нови търсения, за контакти и сътрудничества, за дискусии и дебат, пространство за театър, за кино, за музика, за литература... Всеки е свободен да свири, да пее, да крещи, да мълчи, да говори наум, да играе или не, да се подготви или да импровизира експлозивно. Пространство за свободни, страстни, тревожни артисти.
...

Продължава
На 11-ти юни от 19:00 ч. в концертната зала на Централен Военен Клуб в София ще можете да се насладите на „Ронкали чете Ронкали“, рецитал за вокал и виолончело, с участието на Гуидо и Диего Ронкали. Събитието е уникално, тъй като актьорът Гуидо и музикантът Диего са внуците на Папа Ронкали. Рециталът представлява художествен прочит, с акомпанимент от музика на Бах, на някои от текстовете, написани от Анджело Ронкали - Папа Йоан XXIII, подредени в хронологичен ред....

Продължава
Комуникация, жизненост и дълбочина характеризират саунда на това трио с корени в съвременния европейски джаз. Неговото звучене показва по забележителен начин, че днес вече не може да има граница между джаз, поп, камерна музика или авангард. В своите композиции Маркус Хорн (пиано), Ларс Ханзен (бас) и Хайнц Лихиус (ударни) с лекота обединяват ясни, достъпни мелодии с хармонична и ритмична комплексност.
...

Продължава
Възрастна съпружеска двойка, която инспектор Валман е познавал от дете, е намерена мъртва в тяхната вила „Скугли“. Разследването е поверено на Анита Хег, любимата на Валман. Случилото се, довело до смъртта на двамата съпрузи, е пълна загадка. Наяве излизат тайни, които пораждат подозрения, че няколко души са имали явни мотиви да премахнат съпрузите Хамерсенг. Но скоро и заподозрените са открити мъртви. Валман стига до заключението, че всички следи водят до вила „Скугли“.
...

Продължава
В малкото градче Дианиум на испанското крайбрежие, сред комфорт и разкош, необезпокоявани от никого, са свили уютно гнездо група бивши нацисти, уверени, че владеят тайния еликсир на вечната младост. Норвежците Фредрик и Карин Кристенсен, от обкръжението на Хитлер, привидно мили и добронамерени старци, взимат под крилото си една млада жена, Сандра, дошла тук, за да избяга от предишния си живот и от мъжа, от когото чака дете, объркана, диреща своето място в света. Ала ето че на пътя им се появява Хулиан, испански републиканец, оцелял от концлагера „Маутхаузен“, посветил остатъка от дните си на преследване и лов на някогашните злодеи. И от този донякъде случаен сблъсък на героите Клара Санчес заплита психологически съспенс с хичкоковски привкус, с една странна любовна история и с неочаквана развръзка.
...

Продължава
Теоретичните основи на несторианската традиция през погледа на най-известния й мислител - епископът на Мопсуестия Теодор, е обект на изследване от страна на д-р Светослав Риболов в неговия труд „Изворът на асирийското и халдейско християнство“.
Днес се смята, че най-пряко свързани с несторианската традиция са т. нар. „асирийско християнство“ (или Асирийската църква) и т. нар. Халдейска църква, разглеждащи себе си като наследници на древната катедра на Селевкия-Ктезифон. След вътрешна схизма през 1552 г. Халдейската църква е основана като отделна църковна йерархия и скоро след това нейният духовен водач (патриарх-католикос) подписва уния с Римския епископ. Богослужебният език и на двете християнски общности и до днес е гаршуни - източен диалект на сирийския (арамейски) език....

Продължава
На 1-ви юни в София започва третото издание на фестивала за градско изкуство „Urban Creatures“.
Тази година събитието ще продължи цели тридесет дни, a не обичайните два, като включва в себе си три основни проекта.
„Urban Creatures“ е фестивал, който се фокусира върху градското изкуство (urban art) и огромното въздействие, което то има върху средата, в която живеем и хората, които я обитават. Идеята на организаторите е да използват изкуството като инструмент за реализация на промяната, от която всички имаме нужда....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Концерт на камерни ансамбли от медни духови инструменти. Участват студенти от Инструменталния факултет на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” от класа по камерна музика на доц. Атанас Карафезлиев.
...

Продължава
След цял сезон забава и веселие в рамките на напълно безплатните „Забавни Арт Недели“, организирани от Арт Рентал, тази неделя (2 юни) малчуганите ще могат де се насладят на последното детско представление за сезона.
Както обикновено, шоуто започва в 11:00 ч. в „Towers Gallery“ на втори етаж в Софарма Шопинг Център. Заглавието „Привет, магьосници и сбогом“ е по приказки на Пиер Грипари. Режисьор е Ваня Иванова, музика - Методи Иванов, а сценографията е дело на Свила Величкова. Участват Симона Нанова и Томас Имов.
...

Продължава
„Книга на мъртвите“ е за древните египтяни онова, което за християните е Старият завет. Тя е наследник на хилядолетна традиция, която за първи път е документирана в епохата на строителството на пирамидите. Някои от заклинанията на книгата са част от „Текстове на пирамидите“, записани в средата на III хил. пр. Хр. В основата си обаче тези заклинания принадлежат на епохата на Средното царство и са част от корпуса на „Текстове на саркофазите“. В епохата на Новото царство заклинанията се появяват върху папирус като част от погребалния инвентар; те имат множество варианти, промени и грешки в преписването, затова е трудно да се говори за единно произведение - въпреки широката употреба на името.
...

Продължава
Мишел дьо Нострадам (1503-1566) е един от най-прочутите пророци. Роден е в малкото френско градче Сен Реми дьо Прованс. Изучава медицина и билкови лечения. По време на чумната епидемия открива средство за предпазване от чума. Има видения за бъдещето, които записва и по-късно издава в книгата „Столетия“ („Центурии“ - 1555 г.). В тях има предсказания за събития от световната история. Те са в 4 части, всяка от които по 100 катрена (строфи от четири стиха). Предсказанията му са кодирани: в първите букви на катрените е даден кодът за разчитане на датите и имената на предсказанията, като всеки стих означава определено число. Нострадамус, за да избегне преследване от Светата инквизиция, допуска „грешки“, които допълнително затрудняват разчитането на текстовете. „Центуриите“ имат 970 четиристишия, което означава, че предсказанията достигат до седмото хилядолетие - но катрените, отнасящи се за събитията след 2300 г., са загубени. Нострадамус не оставя писанията си в хронологичен ред, а нарочно разбърква подредбата на страниците.
...

Продължава
На 27, 28 и 29 май в Дом на киното ще се проведе „RecyCult“ - тридневен фест на филми за Земята. Организаторите от Арт Фест и екологично сдружение „За Земята“ ще насочат вниманието на зрителите към състоянието на околната среда със селекция от нови документални филми.
...

Продължава
Д-р Бен Голдейкър - автор на книгата „Псевдонауката“, от която са продадени близо половин милион копия само във Великобритания - спази обещанието си в една от главите на бестселъра си, посветена на измамите на фармацевтичните компании, като отдели много по-сериозно внимание на проблема в най-новата си книга „Капаните на фармацевтиката“ (ИК „Изток-Запад“). Тя носи подзаглавието „Как фармацевтичните компании подвеждат лекарите и вредят на пациентите“. В нея Голдейкър разкрива машинациите на фармацевтичните компании, които провеждат нелепи тестове на медикаментите си, фалшифицират и крият от лекарите и пациентите крайните (особено неприятни) резултати от тези тестове и преувеличават ползите от своите продукти. Повечето от данните от тези изпитвания, които се представят на регулаторните органи, са само от началните етапи от пътя на медикамента. Така пред обществеността се излага изкривена картина на истинските въздействия на лекарствата, а това изкривяване на данните води и до изкривено прилагане на лекарствените средства впоследствие.
...

Продължава
Чешкият център в София съвместно с Община Велико Търново и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ организират „Включи се в мисията“ - отбелязване на 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на Кирил и Методий.
...

Продължава
На 21-ви май от 18:00 ч. в галерия „Арте“ (ул. „Г.С. Раковски“ 183 А) ще бъде представена изложбата „Баскервилското куче“ на Явор Гюзелев. Авторът е носител на редица награди, а през 2004 г. получава сребърен медал от асоциацията на илюстраторите в Ню Йорк. Негови творби са показвани в Германия, САЩ, Чехия Австрия, Франция и др. Гюзелев е илюстрирал книгите „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“ от Луис Карол, „Пинокио“ на Карло Колоди, „Дама пика“ от А.С.Пушкин, „Оливер Туист“ на Чарлз Дикенс; приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин, митологичните истории за „Артур и Екскалибур“, „Орфей и Евридика“ и много други. Канадското издание на „Алиса в страната на чудесата“ е наградено със сребърен медал на Американското общество на илюстраторите и получава голямата награда за оформление на корица на Американския институт за графично изкуство.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
„Принцът на мъглата“ е смела и мрачна история, в която плавно се смесват забравени мистерии и неизпълнени проклятия, призрачен потънал кораб и загадъчен пазач на фар, часовници, които стремително вървят назад и животни, слуги на злото... а в една тайна градина, забулена в неземна мъгла, гротескни статуи менят положението си безспир, подклаждани от неведома сила, която далеч не е приключила с пъклените си планове. В наглед скучноватото градче на океанския бряг три деца ще се сблъскат с Каин - обаятелна демонична фигура, която може да изпълни всяко желание, но на цена, която не всеки може да плати.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас