Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 

„София Филм Фест за учащи“ е програма на Дом на киното, чиято цел е представяне на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти. Програмата се организира от Арт Фест с подкрепата на Национален филмов център. Събитието стартира през есента на 2009 година. През април 2013 започва единадесети семестър на инициативата.

...

Продължава
Внучката на Никола Обретенов - Лиляна Балканска, разказва за подвизите и злощастната съдба на своята прабаба Тонка Обретенова и нейните деца и внуци в изданието „Потомците на Баба Тонка и Народният съд“ със съставител Веселина Антонова.
Баба Тонка Обретенова е представител на известна българска фамилия, която е оказала сериозна морална и финансова помощ на Русенския революционен комитет, основан в нейния дом от сина й Никола Обретенов. Родът Обретенови е живял в град Русе от ХVІІІ в., по време на освободителните борби и изграждането на нова България, до трагичните дни и нощи на комунистическия терор след 9 септември 1944 г., когато внучката на прочутата Баба Тонка (която носи и нейното име) и съпругът й Нико Просенички биват отведени от двама непознати за разпит в милицията и видени за последен път от своите деца - Милкана Обретенова и Лиляна Балканска (съпруга на известния български художник Ненко Балкански).
...

Продължава
На 10-ти април от 18:00 ч. ще се състои откриването на изложбата „Мечът на Севт III“ в Национален археологически музей - София. Мечът произхожда от могилата Голяма Косматка в Казанлъшката долина край гр. Шипка. Оръжието е част от предметите, погребани с тракийския владетел Севт III - една от най-значимите фигури в историята на древна Тракия. Специален гост по време на откриването на изложбата ще бъде г-жа Кристина Ачидини - ръководител на Държавните музеи на Флоренция. Изложението е под патронажа на Посолството на Италия и в сътрудничество с Италианския културен институт в София.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Шестото издание на Антистатик ще срещне българската публика с новото поколение утвърдени артисти на международната сцена на съвременния танц и пърформанс, поколение, което преосмисля изкуството и посочва бъдещите тенденции.
Събитието ще се проведе за шеста поред година от 15-ти до 21-ви април в Червената къща, Театралната зала на Софийски университет, Театрална работилница „Сфумато“ и артистично ще излезе дори и на улицата. През годините на съществуването си Антистатик изгради ясен профил на платформа за категорични артистични позиции, затова и логично избира за мото на новото си издание „Профилът е важен“....

Продължава
Концертът е организиран от Културно-информационен център на Р. Македония в София.

Илчо Йованов - акордеон
Тони Китановски - китара
Дине Донев - контрабас
Александър Секуловски - тъпани

11.04., 19:00 ч., Лилав салон на ЧЦ

Продължава
На 9-ти април от 18:00 ч. в галерия „Арт Муза“ (ул. „11 август“ 23) ще бъде представена благотворителна изложба живопис, керамика, приложно изкуство на младежи от Социален и младежки център „Св. Константин“ към фондация „Конкордия - България“.
Събитието ще бъде открито с концерт на доц. Ани Тошкова - пиано и Агоп Маникян - виола.
Изложбата ще продължи до 17-ти април 2013 г.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Октомври 1968 г. Шестнадесетгодишната Калина и майка й напускат за пръв път България. Крайната цел на пътуването им е Куба. Престояват 24 часа в Прага. Миговете, прекарани в сърцето на обсадения град, ще разтърсят из основи душата на младото момиче. Вече нищо няма да е както преди. Три години по-късно, въоръжена с цялата си смелост, решителност и находчивост, Калина ще поеме пътя на изгнанието, сама,  само с пет долара в джоба и носеща със себе си няколко поеми на Гарсия Лорка. Тя напълно съзнава, че няма път назад. Знае, че няма да види отново нито родината си, нито родния си град, нито близките си.
От Източна Европа към Северна Америка, от комунизма към капитализма, от юношеството към майчинството - това е разказ за едно изключително пътешествие, пропито от стремежа към свободата....

Продължава
Чарлс Дюиг е завършил Харвардската бизнес школа и Йейлския университет и работи като разследващ журналист на „Ню Йорк Таймс“. Автор е на статии от поредицата „Златни възможности“ (Golden Oportunities, 2007), разкриваща опитите на различни компании да се възползват по непочтен начин от възрастните американци, „Равносметката“ (The Reckoning, 2008), изследваща причините и последствията от финансовата криза, както и „Отровни води“ (Toxic Waters, 2009), посветена на все по-интензивното замърсяване на водите в САЩ и реакцията на законодателите.
За работата си Дюиг е удостоен с наградата на Националната академия на науките на САЩ, националните награди за журналистика „Джордж Полк“, „Джералд Лоуб“ и други отличия. През 2009 г. е сред финалистите за наградата „Пулицър“.
...

Продължава
Млада жена без документи е намерена мъртва в близост до границата между Норвегия и Швеция. Дали това е злополука или убийство? Главен инспектор Валман от полицията в Хамар се забърква във верига от събития, която го отвежда до зона, където никоя власт не може да контролира или да наблюдава пътищата, пресичащи границата. Престъпността винаги е процъфтявала тук, но сега е на път да придобие нови измерения. Валман е подложен на изпитание, с каквото не се е сблъсквал досега, натъквайки се на смъртоносно опасна игра.
Норвежката и шведската полиция обединяват усилията си за разкриването на голяма престъпна групировка, занимаваща се с трафик на наркотици и момичета от бившия Източен блок....

Продължава
"Първите 90 дни" на Майкъл Уоткинс дава полезни съвети и обяснява на лидерите на екипи, които току-що са встъпили в длъжност, как да се справят с всички предизвикателства и пречки, пред които се изправят още в първите дни начело на екипа, който са поели.
Структурата на съвременните организации е особено сложна. Бързината, с която се вземат управленските решения, а също и предизвикателствата пред новия лидер на екип, днес са по-тежки от всякога. Преходите и периодите на дребните несъответствия в действията на новия лидер могат да окажат особено голям ефект върху резултатите на неговата работа....

Продължава
На 23-ти март от 11:00 ч. стратира поредната инициатива в галерията на "Арт Рентал" в Софарма Бизнес Тауърс. Всички, обичащи фотографията, могат да се присъединят към първия отворен урок. Разнообразни трикове и техники от фотографското изкуство ще показват Марко Де Сантис и Алекс Сток - двамата са и сред участници в инициативата "Събудете стените си", организирана от галерията.
Всяка трета седмица от месеца водещите на курса ще се стремят да развият индивидуалните интереси и качества на посетителите на клуба.
Първият урок е безплатен и на него ще бъде представена идеята на клуба....

Продължава
Мирела Караджова - най-младата българка, излагала свои работи в Лувъра, Мариана Матева, създателка на персонажа на дяволчето "Фют" от едноименното детско списание и астроложката Бистра Копанарова са само част от дамското присъствие в третото издание на артпроекта "Събудете стените си!". Откриването на изложбата "в дамски стил" е днес от 19:00 ч. в столичната "Тауърс Галери", ул. "Лъчезар Станчев" 5.
Гостите на събитието ще могат да видят още и творби на Надежда Благоева, Сирма Сиромахова, Силвия Павлова, Пака Трайкова, Аменун Женева, Елица Цветкова, Мария Златанова, Ирина Угринова, Лилия Балимезова, Илиана Иванова, Лена Захариева, Мира Рахнева, Десислава Иванова - Далия....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложбата "Рефлексии от Детството" представя художествен проект на Николай Маринов, който е резултат от няколкогодишни изследвания. Погледът към детството, към запазените детски рисунки на художника, е не само тема или отправна точка за необходима равносметка, а и основополагащ фундамент в творчеството му.
През 2009 г. Николай Маринов защитава докторска дисертация по изкуствознание в Художествената академия на тема: "Развитие на идеята за "детско изкуство" през втората половина на ХХ век", в която изследва проектите, практиките и стратегиите на различни художници, свързани с детството като ресурс за артистично вдъхновение. В подобна посока е друг проект на художника - "Стратегии в контекста на Детството" - СБХ, юни 2007 г.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Кои са реалните хора, вдъхновили някои от най-известните герои в шедьоврите на родната литература - от Гергана и Боримечката до Бай Ганьо, Фани Хорн и Шибил, ни разяснява литературният историк Петър Величков в изданието "Прототипи и герои" (ИК "Изток-Запад"). Освен български литературни персонажи, той  разглежда и прототипите на безсмъртните герои на Карл Май, Александър Дюма-баща и Антоан дьо Сент-Екзюпери.
Прототип е личност, вдъхновила даден писател да използва факти от нейния живот, външния й вид или емоциите й, като ги възпроизведе в герой от свое произведение. Изследването на прототипите в световен мащаб е твърде популярно занимание, тъй като предизвиква допълнителен интерес около старите книги и техните автори....

Продължава
На 14-ти март от 18:00 ч. в Софийска градска художествена галерия ще се открие изложба, на която бъде представена лентата "Цветанка" на Юлиян Табаков.
"Цветанка" е поетичен филм за историята на България от XX век, разказана през погледа и невероятния житейски път на д-р Цветанка Гошева.
Родена в заможно семейство, като дете Цветанка мечтае да стане актриса, но историята на България през XX век радикално променя съдбата й. XX век е уникален за България с резките преходи между три епохи - монархия, комунизъм и демокрация. Епохите се сменят, а заедно с тях се променят страната и хората, които живеят в нея....

Продължава
<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас