Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
Тази събота от галерия "Арт Рентал" са решили да съчетаят забавното с практичното. Взимайки под внимание 14-ти февруари, какво по-романтично от това сами да спретнем изненадата за своята половинка? Пътят от куп цветни хартийки и комплект канцеларски материали до оригинална авторска картичка, която да трогне любим човек, ще бъде извървян стъпка по стъпка заедно с художничката Лена Захариева. Както сама споделя за себе си "не тя е избрала своето арт-занимание, а то нея". Идеята да твори авторски картички и хрумва след конкретна случка. В ролята си на клиент, тя получава уж професионално опаковане на подарък, а всъщност лишено от всякаква фантазия. Това я провокира да изпита собствената си креативност....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Саймън Мордън е ракетен инженер, специализирал в областта на геофизиката и геологията. Екзотичното му образование го обрича на алтернативни занимания, а първите му литературни изяви са жанрова провокация - разкази с елементи на фентъзи, научна фантастика и ужаси.
Романите "Още една война" и "Изгубеното изкуство" постигат главозамайващ успех, който го мотивира да създаде трилогията за Самуил Петрович. Именно тя спечели наградата "Филип К. Дик" за 2012 г. - престижно отличие, присъждано на оригинални творби с научнофантастичен сюжет.
...

Продължава
На 12-ти февруари от 18:00 ч. в галерия-книжарница "София Прес" (ул. "Славянска" 29) ще бъде открита изложба живопис "Градината на Слънцето". Игната Василева е автор, който в последните си търсения се вдъхновява от средновековната литература и изкуство. Изворите, от които черпи идеи и мотивация, са от средновековна Западна Европа, Византия и Далечния Изток. Член е на СБХ, както и на Българско Дружество за Защита на Птиците. През 1996г. завършва Академия "Жул Паскин" в София. Нейни преподаватели са Долорес Дилова, Огнян Цеков и проф. Николай Майсторов.
Според авторката "градината е уникално място, спомен за първия ни дом. Ето защо: "Моята градина съществува само в моите мисли. Създадена е от многото градини, които обичам и  рисувам....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 6-ти февруари между 09:00 и 09:30 ч. по Радио Пловдив ще бъде излъчено предаване, изцяло посветено на Рафаело, един от най-известните италиански художници. Ще последват две повторения: на 09.02.2013 г., събота от 10:00, както и в неделя на 10.02.2013 г. от 22:00. Предаването за Рафаело е част от рубриката "Големите Европейци". Честотите на Радио Пловдив са: FM 94.0 MHz - Пловдив и Пазарджик; FM 103.1 MHz - Смолян и Пампорово; FM 88.3 MHz - Панагюрище; FM 100.1 MHz - Велинград; FM 100.6 MHz - Доспат.
...

Продължава
На 8-ми февруари от 20:00 ч. в Чешки център ще можете да се насладите на авторска музика, джаз стандарти, звученето на джаза през 60-те години на XX век в Ню Йорк.
...

Продължава
Програма на кино "Влайкова": 8 - 14 февруари 2013 г.
...

Продължава
Възможно  ли е президентът на САЩ да обяви една война за спечелена точно в момент, в който напрежението започва да ескалира? Как можа финансовият министър на Съединените американски щати - финансист и почти милиардер - да каже през май 2008 г., че най-лошото от финансовата криза вече е преминало, а през август същата година да се окаже въвлечен в яростна борба за спасяване на световната финансова система? Това са само част от темите, които засяга щатският журналист и бизнесмен Джошуа Купър Реймо в изданието "Ерата на немислимото" (ИК "Изток-Запад").
Днес живеем в свят, в който самите идеи, които направиха Съединените американски щати велики, застрашават бъдещето на американците....

Продължава
Програма за седмицата: 1 - 7 февруари 2013 г.
...

Продължава
Цикълът обекти и фотографии "Uncle Man" е вдъхновен от Чичо Йедличка (1923-1993), детски комик, който (колкото и да е парадоксално) според негови съвременници не е обичал деца. Това несъответствие инспирира Антонин Ират към творби, черпещи идеи от този факт и имащи много общо с Чичото.
Инсталацията от обекти и фотографии образува един вид приказка, една история скрита между редовете.
"Чрез дребни трикове, Антонин Ират приближава и обогатява реалността. Донякъде недодялано и дръзко той я разклаща и разлюлява. Вмъква в обикновеното ежедневие иронични бисери, забързани софистични прозрения, малки и по-големи невероятни открития, неотложни въпроси. Когато и да поиска, Ират искрено и с невероятно желание разклаща безопасната равнина, по която като че ли автоматично крачат нашите усещания. Дадаизъм. Пънк. Романтика. Уханието на изминалата вечер....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 5-ти февруари от 18:00 ч. в Полски институт ще бъде открита изложба фотография "Paradise Patterns and other stories" (Шарки от рая и други истории) на Михал Кренц.
Mихал Кренц е фотограф, художник и архитект. В различните области на изкуството изследва сложните взаимоотношения между хората и мястото, където живеят. Водил е авторска тв програма, представяща не особено популярни артистични събития под формата на филми. Той е сценарист и режисьор на няколко късометражни ленти (през 2011 печели наградата в категорията си на Sofia Film Festival Short Film Challenge за видеоклип на групата Viperfish "Right where I Belong", на който е сценарист и режисьор....

Продължава
Фондация "Димитър Воев", "Аларма Пънк Джаз" и Чешки център представят "Нова Генерация и приятели - Live, 1992" - филм за легендарния концерт в зала "България".
На прожекцията ще присъстват Енил Енчев, създател на лентата, Георги Маринов, Пенчо Попов-Чугра, Нели Недева-Воева, Радост Николаева, издател на поезията на Димитър Воев. На събитието ще бъдат обявени и следващите съвместни проекти на фестивалите "Улица "Нов живот" и "Аларма Пънк Джаз", които включват реюниън концерти на ключови групи от 80-те и 90-те, фестивални турнета и още прожекции.
...

Продължава
На 26-ти януари от 16:00 ч. в галерия "Арт Рентал" в Сити Център София ще се проведе безплатен уъркшоп по косплей. Така наречените "косплейъри" са онези фенове на японската анимация (аниме), японските комикси (манга) и видео игрите, които се превъплъщават изцяло в своя любим герой. Те пресъздават не само визията на определен персонаж, но се опитват да влязат и в характера, поведението, маниерите му. В България "косплейят" все още набира инерция, но не се оплаква и от липса на фенове.
Целта на работилницата е да събере любопитните и да ги запознае с това интересно явление....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
За девета поредна година галерия "Дебют" (бул. "Васил Левски" 62) показва различни тематични експозиции, с творби от ателието на акад. Илия Петров: "Скици, рисунки" - 2005 г., "Пейзажи, композиции" - 2006 г., "Творби от Индия и Индонезия" - 2007 г. "Човекът, Моделът" - 2008 г., "Лицето, характерът" - 2009 г., "Рисунки" - 2010 г., "Детайлът" - 2011 г., "Краят на света" - 2012 г.
Тазгодишната експозиция е повод да отбележим 110-годишнината от рождението на художника, чието име носи Художествената гимназия  в София. Освен скици, рисунки и живопис на Илия Петров, изложбата добавя още един пласт към сложната личност на автора, включвайки гледната точка и на Анна Петрова .
Художничката е малко известна на съвременната публика. Тя е родена в София през 1924 година. Постъпва в Художествената академия, в класа на проф. Борис Митов....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Един от най-успешните за изминалата година арт проекти в България "Събудете стените си!" продължава и през новата 2013-та. С нови сили на 16-ти януари "Арт Рентал" откриха новото си изложбено пространство в търговски център Софарма Бизнес Тауърс. Едновременно с това бе поставен и старт на тазгодишното издание на проекта "Събудете стените си!". В експозицията участват над 60 визуални артисти, познати ни вече от миналогодишните изложби.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Програма за седмицата: 18 - 24 януари 2013 г.
...

Продължава
По традиция София Филм Фест представя на своята публика някои от най-сериозните фаворити на фестивалните журита от отминалата година. Така в програмата на 17-и СФФ ще откриете носителите на "Златен лъв" ("Пиета", реж. Ким Ки-Дук), две награди "Сребърна мечка" ("Кралски афери", реж. Николай Арсел) и три награди от МФФ Кан 2012 ("Ловът", реж. Томас Винтерберг).
Носителят на "Златен лъв на Сан Марко" от 69-ото издание на венецианския кинофестивал е дело на култовия корейски режисьор Ким Ки-Дук. Заглавието "Пиета" съдържа очевидна препратка към безсмъртната творба на Микеланджело и навява асоциации с всеобхватността на майчината любов и майчиното страдание.
...

Продължава
Художникът Атанас Хранов ще представи на 9-ти януари от 10:20 ч. в училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" (ул. "Ломско шосе" 177) своята изложба "Абсолютно необходими неща". Целта на събитието е незрящите деца, които също се занимават с текстилно изкуство, изработване на пластики от глина и пластeлин, рисуване със шило върху брайлова хартия, да успеят да се докоснат до неговото изкуство.
Идеята за тази изложба се появява, след като Атанас Хранов гледа документалната лента за незрящи актьори "Невиждан театър" на младата българска режисьорка Дора Петрова.
Атанас Хранов е роден през 1961 г. Завършва Национална художествена академия през 1987 г. със специалност "Резба" при професор Антон Дончев....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Излиза първото в историята на родната книжнина издание, което събира цялата истина за нашите писатели самоубийци. "Защо се самоубиват поетите" (ИК "Изток-Запад") на Пенчо Ковачев описва биографиите на българските литературни творци, сложили край на живота си.
Всяка национална литература има своите безсмъртни самоубийци. За Русия това са Сергей Есенин, Владимир Маяковски, Александър Фадеев и Марина Цветаева. В немскоезичната литература сред имената на самоубийците срещаме Ернст Толер и Стефан Цвайг, а във френската: тези на Жерар дьо Нервал, Пол Лафарг и Ромен Гари. На Острова англичаните се гордеят с Вирджиния Улф, а янките в САЩ - с Джек Лондон и Ърнест Хемингуей. Родната ни литература също не остава по-назад. Тя също, подобно на чуждата, е обитавана от сенки - тези на Пейо Яворов и Никола Ракитин, на Пеньо Пенев и Петя Дубарова... Ала те далеч не са единствените.
...

Продължава
Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес е испански живописец и график, дворцов художник на Испанската корона, който се смята едновременно за последния от старите майстори и първия от модерните. Със своя дълбоко индивидуален маниер, чрез изразните си средства и език, Гоя е безспорно първият голям художник на ХІХ в. Преоткрит и възвеличен от импресионистите, той оказва огромно влияние върху цялото европейско изкуството от прехода между ХІХ и ХХ век - влияние, което се усеща осезаемо дори днес... В ранните си години художникът създава множество фрески в църкви и манастири. Скоро след това геният му яростно, неудържимо и неповторимо избухва на художествената сцена, напускайки всякакви естетически и концептуални рамки. Сега Гоя e известен като автор не само на църковни стенописи, изпълнени със свободна и експресивна техника, станали емблематични за творчеството му, но и на многобройни портрети на испански аристократи, на видни личности, на свои близки, на невероятни и обсебващи видения, които натрапчиво надничат от платната...
...

Продължава
"За монументите и хората" не може да се нарече изложба, или поне не в онзи смисъл, който традиционно сме свикнали да влагаме в тази дума. В пространството на галерия "Васка Емануилова" е предоставена възможност за опознаване на историята на четири от най-обсъжданите в страната ни през новото хилядолетие скулптурни монументи - паметник на Съветската армия, монументалната композиция "1300 години България", скулптурата "Света София", дело на Георги Чапкънов, както и проект за комплекса "Васил Левски" край Свиленград, който предстои да бъде издигнат до 2017 г.
Една история, която продължава да бъде дописвана чрез стотиците коментари (често анонимни) във виртуалното пространство, множеството репортажи в електронните медии, десетките публикации в печатните издания....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас