Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
Чешкият център Ви кани на благотворителен коледен концерт на Венцислав Благоев Джазтет и хор от Дом за деца и младежи с умствена изостаналост "Вяра, Надежда, Любов" - Мездра.
...

Продължава
Изследвания върху икономиката и бизнеса на една от най-развитите страни в света ни представят проф. Нако Стефанов и д-р Евгений Кандиларов в съвместното си издание "Япония. Икономика, технологии, иновации и управление" (ИК "Изток-Запад").
Японските стоки по цял свят са еталон за високо качество и добро изпълнение от години. На какво се дължи този факт? Отговаря ни книгата "Япония. Икономика, технологии, иновации и управление". Тя изследва индустриалната политика, осъществявана от Страната на изгряващото слънце, съвременното състояние на икономическите сектори по ключови отрасли, икономиката на труда и структурата на японската икономика като цяло. Изданието предлага подробна информация за динамиката на системата на възпроизводство на материалния живот на страната от древността до днес....

Продължава
"Causa perduta" е новият сингъл на Графа. С него той разбива на пух и прах предположенията на мнозина, че ще заложи на следващ хит със звучене подобно на това на "Дим да ме няма". Единствената прилика между двете песни е, че Графа отново дава шанс на млад талант да участва в голям проект. Този път това е Jahmmi от HitShop и Roots Rocket.
Само след две седмици Графа ще отговори и на въпроса кога най-накрая феновете могат да си купят "Дим да ме няма" на диск. Отговорът идва с едноименната двойна колекция, която включва CD и DVD. Компактдискът съдържа освен "Дим да ме няма" и "Causa perduta", ремикси на най-популяните му хитове, които се радват на голям успех по време на клубните му участия....

Продължава
На 29-ти ноември от 17.30 ч. в зала "Княз Александър I" на Регионален исторически музей - Русе, доц. д-р Ирена Бокова и доц. д-р Соня Алексиева от Нов Български университет ще представят книгата "Културното разнообразие на България", с автори И. Бокова (НБУ), В. Ганева-Райчева (Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН), издателство "Летера".
Книгата представя културното разнообразие на България чрез традициите и съвременните културни практики на общности с трайно присъствие в страната. Историята на всяка общност - фактология и разкази, е основа за изграждане на нейната съвременна визия. Културните специфики се разглеждат като конструкции в зависимост от конкретен исторически, политически и социален контекст....

Продължава
"Винаги нощта" е сборник, чиито истории водят през делириума на нощта в един опасно перверзен свят. Свят на обрати, на лудост и престъпления. Магически ъндърграунд, криминална утопия и film noir. Черни мечтатели, градски шамани, пребледнели брюнетки, телефонни убийци, машини на ужаса, бели елени и други елегантни хищници. Готически разкази, бароков изказ. А може и иначе: барокови разкази, готически изказ.
Тодор П. Тодоров (1977) е доктор по философия и преподавател във Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на "Приказки за меланхолични деца" (сборник разкази, "Сиела", 2010). Разказът "Ван Гог в Париж" е отличен с наградата "Рашко Сугарев" за най-добър къс разказ....

Продължава
"Koлекциониране - състояние на духа, което никога не можах да разбера и да аргументирам. Лутах се и се опитвах да намеря собствената мотивация за това, което правя. Казвам се Йонко Василев и от 10 г. колекционирам съвременно изкуство - това е моята цел за самоиндентификация.
Закупих първата си картина през някоя година (вече не помния коя). Ще покажа работи на автори, с които на този етап съм намерил общ език и съм могъл да си ги позволя, каквото и да значи това.
Съвременно - това все ми е било в главата и ми е било водещо в избора не само за изкуство. Труд - другата дума, която подхожда на моите настроения.
Ще видите творби на автори като RASSIM, д-р Гатев, Любен Костов, Ала Георгиева, Иван Кюранов, Иван Мудов, Димитър Яранов, Ива Яранова....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Вече половин година едно заглавие се откроява в световните класации за най-продавани книги. До този момент само в САЩ са продадени общо 2 млн. екземпляра от книгата както в хартиен, така и в електронен формат. "Не казвай сбогом" стана едно от най-горещите летни четива отвъд океана и печели все повече читатели извън родината си. Критиците са единодушни, че това е една от големите книги на 2012 г.
Романът, който вече 206 дни е в класациите, събуди интереса и на филмовите гиганти. Правата за екранизацията са закупени от "20th Century Fox", а според слуховете Рийз Уидърспуун ще играе главната роля. Шумът около книгата възроди интереса и към другите заглавия от Джилиан Флин - те се върнаха в класациите, а правата за филмирането им също бяха продадени.
...

Продължава
Необичаен роман за страшните времена, когато османците покоряват балканските земи. Историята на сръбския и българския народ се преплита в битките за запазване на вяра, династия, дом и семейство. Изключителната орис на княгиня Милица, потомка на знаменит род, е като приказка, здраво свързана с историческата действителност. Като гоблен, излязъл изпод сръчните ръце на майсторка везбарка, нейният живот постепенно представя цялостната картина на победата на човешкия дух над превратностите на съдбата. Човек се терзае, мъчи се да разгадае какво му е предопределено, обича, мрази, тържествува, но и търпи поражения, смята, че е намерил най-доброто, най-справедливото решение, а се оказва, че неговият избор е игра на ангели.
...

Продължава
Агентът от Федералната антитерористична спецчаст Джон Кори и съпругата му Кейт Мейфийлд от ФБР са командировани в Сана, Йемен - едно от най-опасните места в Близкия Изток. Там те трябва да работят с малък екип, издирващ един от мозъците зад бомбения атентат срещу кораба на американските ВМС "Коул" - високопоставен член на Ал Кайда, известен като Пантерата.
Безмилостен и неуловим, той е търсен за множество терористични актове и убийства - и американското правителство е твърдо решено да се добере до него, независимо от цената. Идващи със закъснение, Джон и Кейт не знаят правилата, участниците и залозите в коварната игра. Знаят само, че в мисията им има нещо повече от онова, което се вижда с пръв поглед - и че преследвачите са на път да се превърнат в преследвани.
...

Продължава
Един от колосите на киното, едно от най-значимите имена в изкуството, един от най-големите патриарси на теоретичната мисъл – това е великият и гениален Сергей Айзенщайн, който с епохалния си труд "Монтажът" (ИК "Изток-Запад") променя света.
Името на Сергей Айзенщайн се свързва с едни от основополагащите произведения от областта на визуалните изкуства. Съветският кинематографист и кинотеоретик е едно от най-значимите културни явления не само заради изключителните му режисьорски шедьоври, попадащи в жанровете на историческите епоси и политическата пропаганда, но и заради блестящата му аналитична мисъл. Айзенщайн е човек, изпреварил своето време, който повлиява силно на ранните кинотворци заради иновативения си начин на монтаж и чрез написаните от него теоретични трудове, а наред с целулоидните си творби, филмовият майстор остава в историята и заради несравнимите си публицистични изследвания, сред които е и "Монтажът".
...

Продължава
Микеланджело Антониони е роден във Ферара, Италия, на 29 септември 1912 г. Признат е за един от най-талантливите съвременни кинотворци - сценарист и режисьор, често спряган като "бащата на отчуждението и песимизма във филмите". През 1996 г. е отличен с "Оскар" за цялостен принос в областта на седмото изкуство.
Интервюта, разговори, изповеди и прозрения за епохата, за изкуствата, за морала и за човека - това е канавата на тази своеобразна автобиография на един от основоположниците на модерното кино. Тръгнал от кредото и естетиката на неореализма, Микеланджело Антониони (1912-2007) постига непознати дотогава дълбини в психологическото изследване на вътрешния свят на личността, на "болестта на чувствата", на отчуждението и самотата, на кризите, които преживява индивидът сред бурно променящия се политически и социален пейзаж през втората половина на XX век....

Продължава
Оригиналният фентъзи проект на Сам Рейми ("Спайдър-мен") и Джон Рот ("Алиса в страната на чудесата"; "Снежанка и ловецът") обещава не само пищни визуални решения, но и любопитни персонажи.
Сюжетът на "Оз: Великият и могъщият" предшества действията в популярния в цял свят роман на Л. Франк Баум за магьосника от Изумрудения град. Благодарение на въображението на кинодейците ще проследим неговата история от самото начало в една мащабна продукция за любителите на приключения от всички възрасти. Главният герой Оскар Дигс (Джеймс Франко) е незначителен илюзионист, който демонстрира своите фокуси в цирк, пътуващ из Средния Запад. Човек със съмнителен морал, Оскар, познат още като Оз, е красив и чаровен шарлатанин, който се предпазва от проблемите със завидни ораторски умения....

Продължава
На 22-ри ноември в галерия "Ракурси" ще бъде представена колекция от непоказвани и изключително редки произведения на изкуството на български художници от ХХ век. Те са събирани от галерията и аукционната къща през последните няколко години и ще бъдат предложени за продажба.
Сбирката обхваща няколко емблематични картини на Сирак Скитник, рисунка на Иван Милев, произведения с колекционерска стойност на Анастас Стайков, Константин Щъркелов, Давид Перец, Александър Мутафов, Иван Кирков и други забележителни представители на българското изкуство.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
"На нож" е името на филм, посветен на 100-годишнината от Балканската война, който ще бъде показан на 3-ти декември 2012 г. (понеделник) от 18.00 часа в зала "Княз Александър I" на Регионален исторически музей - Русе.
Сценаристи на филма са Антоан Тонев и Радослав Тодоров, режисьор - Борис Грозданов. Продуцентите Петър и Росен Теодосиеви ще присъстват на представянето на лентата пред русенската публика. Филмът е замислен да предложи съвсем нов поглед на събитията от 1912 г. Направен е опит за обобщаване на информацията за войната. Акцентира се върху духа на българската армия и българския войник, представени са гледните точки на всички балкански страни за събитието, както и отзвука му в Европа. Във филма участват изтъкнати наши учени, занимаващи се с новата ни история, автори на изследвания върху Балканските войни:...

Продължава
Емилия Каменова, автор на книгите "Довиждане", "Портрет за наследници", "Тази преходност - животът", "Царски времена", представя новата си творба "Страсти и неволи” (ИК "Хермес"), в която проследява онези често премълчавани изживявания, съпътстващи личния живот на писателя, откриваеми като нюанси и детайли в неговите книги.
Интимните вълнения на Иван Вазов, дневниците на писатели като Светослав Миларов, Кирил Христов и Николай Хайтов, за които може да последва смъртна присъда, гръмогласен скандал или докосване до сагата на поредното българско поколение, са едно документално повествование за съдбата на твореца, разкриващо и литературната панорама, и духа на времето.
...

Продължава
След четиригодишна пауза Андрей Янев представя в галерия "Юзина" изложбата "Тайнства". 20 живописни платна, създадени през последните няколко години, изразяват неговите духовни търсения и интерпретации на срещи с "Отвъд видимото", инспирирани от пътувания до Света гора - Атон и други свети места по света.
Безспорен майстор в пресъздаването на мистиката на православието, Андрей Янев ни напомня за съществуването на Ангелите около нас. Картините му са своеобразни притчи, изпълнени с послания. Те препращат към спомени, оказали влияние върху живота му, и запечатали символи, въплъщаващи вярата на хилядолетията....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Как да лекуваме децата и тийнейджърите от остри заболявания, психо-емоционални и поведенчески проблеми ни съветват д-р Мариян Иванов и д-р Зорка Угринова в книгата "Хомеопатия за деца и тийнейджъри" (ИК "Изток-Запад"), която обобщава богатия клиничен опит на двамата лекари хомеопати при работа с деца и дава подробна инфомация за решаване на здравословни проблеми с помощта на примери от дългогодишната им практика.
Работата с деца е както увлекателна и забавна, така и трудна и деликатна. Детският свят е изключително цветен и разнообразен, а лекуването на хлапета и подрастващи може да бъде истинско приключение. "Хомеопатия за деца и тийнейджъри" дава лесни за изпълнение съвети как децата и тийнейджърите да се лекуват от различни заболявания - грип, кашлица, ангини, синузит, астма, язви, алергични реакции, болки на растежа, слънчеви изгаряния и др., с помощта на хомеопатични лекарства....

Продължава
Изложба на Иван Кюранов, RASSIM, Свилен Стефанов, Росен Тошев и Борис Сергинов в галерия "Aросита" - това със сигурност е събитие, носещо знака на съществувалата през 90-те години група XXL. Но авторите на инсталации, видеоарт и пърформанси от легендарната група и едноименна столична галерия, днес работят преднамерено в полето на живописта. Идентично обръщане към "традиционни" изразни средства е характерно и за другите членове на XXL, работещи от години в Ню Йорк.
Видимо в тази изложба е пародирането на традиционните техники (RASSIM), използването на фотографски и компютърно манипулирани образи (Тошев и Сергинов), наративен постекспресионизъм (Стефанов) или преформатирането на наследството на автоматичното рисуване (Кюранов)....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Голямата бъркотия започва със сандвич - хеликоптер, който се озовава върху пъпчивата физиономия на Кратера - гаджето на сестрата на главния герой. Сетне чудатите приключения превключват на ядрен двигател и след влизане с взлом в дома на учителката по история, откриване на непонятна карта и загадъчни гривни... отвеждат неразделните приятели Джимбо и Чарли на планетата Пльок. Какви ги вършат там двамата и ще останал ли на нея прочетете сами. Ще научите и някои тайни за пътешествията, лудориите, приятелството, сестрите, родителите, учителите и порастването, но това си е чистата полза от четенето.
Марк Хадън е добре познат на малки и големи читатели с книгата "Странна случка с куче през нощта". Напоследък издава и книги за възрастни, но началото на творчеството му е посветено на децата....

Продължава
<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас