Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
Възможно е да има милиарди планети, пълни с живот, вероятно дори разумен. Тогава къде са всички? Дали цивилизациите допускат отново и отново едни и същи фатални грешки? Дали не сме първите, пресекли успешно минното поле и избегнали всеки капан, за да научим тайната на Битието?
Астронавтът Джералд Ливингстън улавя кристал, носещ се сред космическия боклук. Дали находката му е извънземен артефакт, изстрелян през огромната космическа бездна, за да донесе някакво послание от далечна цивилизация?
"Присъединете се!" Какво означава тази изкусителна покана? Да се включим към някаква велика федерация на свободни раси ли?
Но какви са онези слухове, че този междузвезден вестител може да не е първият? Дали на Земята не са паднали и други кристали през последните 9000 години? Някои от които отправят поздрави и покани, а други... предупреждение?
...

Продължава
Алекс Крос гради блестяща кариера на психолог в полицейското управление на Вашингтон, когато неизвестен убиец застрелва съпругата му Мария пред очите му. Крос се изправя пред огромното предизвикателство сам да отглежда трите си деца. Години по-късно той вече е напуснал редиците на ФБР и е подновил частната си практика, опитвайки се да загърби мъчителните спомени. Бившият му партньор - Джон Сампсън, го моли да се върне и да помогне в залавянето на жесток сериен изнасилвач. За да спрат насилника, двамата приятели се нуждаят от показанията на пострадалите жени, но жертвите отказват да съдействат за залавянето му. С напредване на случая Крос и Сампсън откриват връзка между смъртта на Мария и серията изнасилвания....

Продължава
Мрачна епоха, маркирана от тъмни вярвания, смъртоносни конспирации и заплетена фабула, която разбулва още по-заплетена историко-религиозна афера - това е сензационният френски трилър "И опрости нам греховете" (ИК "Изток-Запад"), в който обещаващото младо име Ромен Сарду ни среща с цяла плеяда от герои, злодеи, жертви и сложни сюжетни връзки, развити и описани с внушителен талант и блестящ стил.
Какво е ужасното проклятие, тегнещо над малкото селце Йортлу? Шокиращият отговор се крие под булото на средновековен заговор, където доверчивостта на хората е в основата на всевъзможни чудеса, магьосничества и суеверия... Жестокото убийство на епископа на Драгуан предизвиква разследване, изпълнено с обрати, което се води, от една страна, от свещеника Ено Ги, и от друга, от монаха Шюке....

Продължава
Европейският ден за борба с трафика на хора (18 октомври) ще бъде отбелязан от Дом на киното с премиерата на румънския игрален филм "Любовникът" (с оригинално заглавие "Loverboy"), представящ темата трафика на хора през призмата на любовта между двама младежи. Филм за опасните пътища, по които първата любов може да те отведе.
Събитието се организира от София Филм Фест и Национална комисия за борба с трафика на хора.
Фестивалната прожекция на "Любовникът" у нас е по време на София Филм Фест 2012, представен от режисьора Каталин Митулеску и актрисата в главната роля - Ада Кондееску....

Продължава
Новият сезон на галерия "Васка Емануилова" започва със самостоятелна изложба на Искра Благоева, представена в рамките на платформата за млади автори и съвременно изкуство "Място за срещи". Събитието ще бъде открито на 18 октомври от 18.00 ч.
Искра Благоева завършва "Живопис" в Университета за приложни изкуства във Виена. Нейните работи често изобразяват определен момент или жест. Те са свързани със създаването на странни образи, които предлагат друга гледна точка към познатото. Художничката работи преди всичко с живопис. Настоящата й самостоятелна изложба включва също и обекти, както и фотография, представена съобразно конкретното пространство на галерията....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Младата изпълнителка Маги Алексиева дава поредна заява, че е едно от имената, които трябва да следим на българската музикална сцена.  
Талантът на Меу е открит на 4-годишна възраст, когато запява в Националния детски хор. Скоро е отличена като най-добър нов изпълнител на фестивала "Златният Арлекин". От шестгодишна свири на пиано, а на петнадесет започва да изучава саксофон. Завършва Националното музикално училище в София с профил поп и джаз пеене. Колебанията "право" или музикална кариера са разрешени мигновено - Маги избира да следва поп и джаз пеене в Музикалната академия. Записва песента "Gotta keep on dancing" (версия на DJ Andrez), която става номер едно в класацията Топ 40 на Алфа радио....

Продължава
"Мас Ефект" е популярна компютърна ролева игра, разработена от "Байоуер", Канада. Първата част на играта се появява на пазара през 2007 година, последвана от "Мас Ефект 2" през януари 2010-а, а третата, която ще се появи през тази година, вече е обявена от феновете за очакваната с най-голямо нетърпение игра за годината по време на церемонията за видеоигри на "Спайк Тиви".
Действието се развива през 2183 година, като играчът приема ролята на командир Шепърд - елитен войник, изпратен на мисия да проучи Галактиката с космическия кораб "Нормандия". Заглавието "Мас Ефект" се отнася до специфично физично явление, което притежава свойства, сходни на гравитацията и електромагнетизма, и е сред основните причини за разширяването на Вселената. То възпрепятства инерцията и позволява пътуване със скорост по-голяма от тази на светлината....

Продължава
А свобода ли? Свобода и  независимост няма! Единственото местенце, където може да съществува свобода и независимост, е съзнанието и мисълта на човека! Стига да ги има!
Там, където се скрива истината наяве е лъжата, а там, където властва лъжата, няма морал, няма справедливост, няма просперитет.
Отвратителна глупост е да оценяваш и цениш хората по тяхната партийна принадлежност.
Обичам кадърните, отговорните, начетените и интелигентните хора. Може да съм съгласен или да отричам възгледите им. Може, но ги ценя и уважавам. Ако можех да съветвам и някой да ме чува, това щеше да е един от основните ми съвети: обичайте, уважавайте, или поне не пречете на кадърните, начетените, знаещите, можещите и интелигентните хора!
...

Продължава
Вече е реалност книга, в която за първи път са събрани цялостно и изчерпателно спомените на петима видни участници в Априлското въстание от 1876 г. В "Спомени за бунтовно време 1876 година" (ИК "Изток-Запад") няколко души разказват какво са преживели по време на едно от най-съдбоносните и важни събития в българската история...
Темата за националноосвободителните борби на българския народ в навечерието на освобождението от турско иго през втората половина на XIX век винаги са представлявали интерес не само за учените, но и за немалък процент от широката общественост. И въпреки че историците в голяма степен са изучили този важен период от родната история и са представили публично редица изследвания, на специалистите е добре известно, че източниците за българската история все още не са достатъчно пълно издирени и издадени....

Продължава
Тридневният Rock It маратон стартира на 12-ти октомври в клуб Rock It (София, ул. "Георги Бенковски" 14). Събитието е с начален час 17.00 ч., между 18.00 и 19.00 ч. организаторите обещават по безплатна бира за всички, финал - 22.00 ч.
...

Продължава
"Рафаел Михайлов, който беше един от мислещите художници у нас...", така Борис Делчев ни представя художника. И в други спомени един от най-интуитивните и поетични творци се разкрива и като проникновен, осъзнаващ човек, за когото България от 50-те и 60-те години на миналия век сигурно не е била много благоприятно място за съществуване и реализация. И въпреки това Рафаел Михайлов остава толкова привързан към родината си, към цветовете, светлините, природата, кътчетата й, че е запомнен като един от най-добрите изследователи и познавачи на нейните нюанси и състояния - в задушевността на бита и интериорните композиции и във въздушната светлост на пейзажите.
Тази година се навършват 110 години от рождението на художника. Роден е във Велико Търново на 29 март 1902 в многодетно свещеническо семейство и рано остава сирак....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 19-ти октомври от 19.00 часа в зала "Щастливеца" ще се състои премиерата на "Истерия" от Тери Джонсън (превод от английски на Златна Костова).
Смешна, неочаквана и интелектуално провокираща съзнанието ни среща на Зигмунд Фройд и Салвадор Дали, фарсово се развива на фона на упоритото желание на млада и привлекателна дама да потърси отговори на редица въпроси. Ситуацията е направо невъзможна, заредена с много британско остроумие, хумор и напрежение - до степен да не сме сигурни (както и Фройд) дали всичко това се случва, или е нечий сън. След тяхната среща вече нищо няма да е като преди.
...

Продължава
Шведският писател Йон Айвиде Линдквист (роден 1968 г.) започва "кариерата" си като илюзионист, след това се изявява като комик и сценарист. Първият му хорър роман "Покани ме да вляза" (ИК "Колибри", 2010) жъне световен успех и спечелва на автора прозвището "шведският Стивън Кинг", а двете му екранизации са удостоени с цял куп престижни награди.
Сега Линдквист ни поднася нов, не по-малко оригинален роман, в който разглежда друг мит - този за зомбитата. Един нетрадиционен, изпълнен с философски послания психологически хорър, който излиза от границите на жанра, за да изследва сложни екзистенциални и социални въпроси. Как ще реагираме, ако починалите ни близки внезапно възкръснат? Дали ще ги приемем радушно и ще заживеем отново с тях, или ще ги отхвърлим, защото са бледи сенки на хората, които са били?
...

Продължава
Уилям Тревър е роден 1928 г. в Корк, сменил няколко твърде различни професии (учител по история, склуптор, рекламен агент), утвърждава се на писателското поприще през 60-те години на ХХ век. През 1954 г. се премества да живее в Англия. Написал е девет романа, пет сборника с разкази, множество пиеси, есета и статии, носител е на най-престижните английски и ирландски литературни награди. Последно е награден 2011 г. с International IMPAC Dublin Literary Award. Утвърждава се като емблема на англоезичната кратка проза на ХХ век. Обикновено сравняват прозата му с "Дъблинчани" на Дж. Джойс и това не е просто колегиален комплимент или рекламен трик. Съчетание от тънка наблюдателност и финес, от англосаксонска сдържаност и ирландски усет за абсурдното, в разказите на Тревър се оглежда развитието на англоезичната кратка проза през XX век....

Продължава
Изложбата "Жива старина" на Регионалния исторически музей - Русе ще участва в Международен фестивал на етноложкия документален филм в Кратово, Македония. На 5-ти октомври проф. Зоранчо Малинов, председател на Македонското етноложко дружество, ще открие фестивала, който събира примери от визуалната антропология. Русенската изложба показва едни от най-старите етнографски снимки на Балканите, композирани в албум, съставен от Димитър Маринов през 1892 г. Експозицията ще бъде представена от Наде Геневска Бракич, етнограф от музея в Битоля, където русенската изложба бе показвана от април до сега.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
След "Улица без име" (2008) и "Любов в земята на Мидас" (2010) Капка Касабова ни изненадва с неочаквана история и тематика в новата си книга "Вила Пасифика". Подобно на Исабел Алиенде, премерено и красноречиво без излишни украшения, авторката ни потапя в интригуващ сюжет за нашите най-съкровени страхове. Романът ни отвежда в Южна Америка на пътешествие с авторката на пътеводителя "Самотната планета". Уте е финландка, отдадена на точността и прецизността, тръгнала на мисия - търси факти, за да актуализира поредното издание за една неназована страна по Тихоокеанското крайбрежие. Вила Пасифика е необичаен животински резерват, основан от двама отчаяно пристрастени към никотина пушачи. Нейната работа е да превърне света, който открива, в нещо годно за консумация и приемливо за през отпуската. Крайбрежният курорт обаче се оказва странна и зловеща местност, в която пребиваването е изпитание за човешкото озлобление, ненавист, уязвимост и похот.
...

Продължава
Хора-рисове, бели тигри и жълта мишка, която танцува пред вратата на дворцовите палати, захапала опашката си, като гибелен предвестник - това са само част от необикновените персонажи в събраните от майстора на китайската художествена проза Ган Бао "Издирени и записани чудновати истории" (ИК "Изток-Запад").
Китай през IV век. Страна на размирици и разделения. От славната империя през 221 г. пр. Хр. (крахът на източната династия Хан) са останали само руини. Голям процент от обществените сгради са опожарени, каналите са затлачени от няколко десетилетия, а мостовете и пътищата са в окаяно състояние. Дори Великата китайска стена се срива поради липса на поддръжка и на много места следва да бъде изградена повторно. Изблици на насилие и противоборства са много често срещани в разделената на две големи зони на влияние територия на Китай - северна (около древната столица Чан`ан) и южна (обширната равнина на Яндзъ, с център на тежестта древния град Нанкин)....

Продължава
Приключенският екшън "Хензел и Гретел: Ловци на вещици" е динамичен, мрачен и суров прочит на познатата история за брат и сестра, изоставените в гората и случайно попаднали в бонбонената къща на зла вещица.
Едва изплъзнали се от ръцете на вещицата, 15 години след тази кървава случка, Хензел (Джереми Ренър) и Гретел (Джема Артъртън) са вече отлично обучени и безстрашни професионални ловци на глави, експерти в откриването и убиването на вещици. И двамата са силни бойци, отдадени на каузата и на грижата да се закрилят взаимно.
Наети да помогнат на жителите на малко градче, от ловци Хензел и Гретел се превръщат в плячка и ще трябва да се изправят срещу зло, много по-силно от вещиците... тяхното собствено минало.
...

Продължава
Съсредоточено, сбърчило вежди, едномесечно бебе се втренчва в лицето на майка си и внезапно се усмихва блажено. Какво ли представляват възприятията му в този момент? Ами неговите чувства? Какво ли всъщност означава да си бебе? Отговорите ни дава Алисън Гопник в книгата си "Бебето философ" (ИК "Изток-Запад").
Как мислят бебетата? Какви са емоциите им? До каква степен нашите детски преживявания формират живота ни като възрастни? През последното десетилетие се извърши революция в нашите възгледи за умовете на бебетата и малките деца. Бяхме свикнали да смятаме, че бебетата са ирационални и че мисленето и опитът им са ограничени. Алисън Гопник - водещ психолог и философ, но също така и майка - ни обяснява най-новите научни и психологически изследвания, които разкриват, че бебетата учат повече, създават повече, грижат се повече и изпитват повече, отколкото сме си представяли....

Продължава
Независимо каква е работата или постът ви, влиянието е важен ключ към реализирането на професионалния ви успех и житейските ви цели. "Запали ги!" разкрива седем лесни, но действащи правила за начините, по които да използвате вашите идеи и ценностната си система, за да влияете на хората, с които работите или живеете, и да ги мотивирате. Те ще ви дадат удивителни комуникативни умения, които ще ви помогнат да се радвате на по-успешни и удовлетворителни отношения с колеги, клиенти, служители и с всеки друг във вашия професионален или личен живот.
Ще придобиете удивителни комуникативни умения, които ще ви помогнат да се радвате на  по-успешни и удовлетворителни отношения с колеги, клиенти, служители и с всеки друг във вашия професионален или личен живот. Освен това "Запали ги!" е книга, пълна с истории и тактики на някои от най-влиятелните хора в света....

Продължава
<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас