Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
Искаме да бъдем нещо, да ни се случи нещо, искаме да чувстваме нещо и някой да изпитва нещо към нас…, искаме…, искаме…, искаме...
А защо, по дяволите, не ни се получава?
Момиче, което има проблем с килограмите и се утешава със сапунени сериали.
Момче, което все си търси боя и се изживява като герой от екшън филм.
Жена, която чака да бъде поканена на среща от колегата и постоянно си го представя по гащи.
А той, Колегата, иска да смени професията си с някоя по-вълнуваща, макар да знае, че е твърде късно за това.
Четиримата се срещат без да се забележат, разменят се, оплитат се, объркват се, опитват се да се обичат. И изглеждат и смешни, и абсурдно луди, и налудничаво нормални, и малко тъжни. Като нас.
...

Продължава
Книга с редки творби за деца на известната писателка Яна Язова излиза по повод 100-годишнината от рождението й - "Таралеж се жени" (ИК "Изток-Запад") включва непознати от десетилетия текстове за малчугани, засягащи теми като героизма и вярата в Бог.
Люба Ганчева, по-известна днес като Яна Язова (1912-1974), е една от най-обсъжданите личности в българската литературна история. Едни я харесват, други - не, а трети я смятат за велика, но независимо от всичките "за" и "против" едно е сигурно: името й заслужава да се помни. Язова написва първото си стихотворение, когато е едва на седем години. В периода 1930-1944 г. тя е на върха на своята слава и е постоянен обект на внимание от страна на пресата. След 9-ти септември 1944 г. тя отказва да вземе участие в новия, продиктуван от режима ред и изчезва от списъка на литературните творци....

Продължава
Като механизъм за постигане на задълбочено мислене и промяна в начина на живот дихателните практики заемат важно място в личностното развитие. Чрез тях човек се научава как да се освободи от тревогата и напрежението, как да намали притеснението, как да се избави от стреса. Нещо повече - би се справил с редица неразположения и болестни състояния. По тази причина в наши дни те се прилагат масово във всички видове лечения - и чрез класическата, и чрез алтернативната медицина. Конкретни примери сочат, че правилното дишане осигурява оптималните условия за пълноценното протичане на процесите в нашия организъм, а само здрав човек  може да има щастлив, спокоен и хармоничен живот.
...

Продължава
Преди две години в София беше проведено първото издание на "Международен фестивал на стъклотo". Събитието провокира неочаквано нов поглед към осмислянето на ролята и мястото на художественото стъкло в съвременното ни изкуство. През 2010 г. значението на материала "стъкло" категорично надхвърли рамките на предполагаемата му "приложна" стойност и се отправи към измеренията на онова, което може да се определи като съвременно изкуство в най-чистите му проявления. Тогава тази провокация се случи чрез представянето на две международни изложби с творби на автори от единадесет европейски страни.
През тази година официалното откриване на събитието ще се състои на 18 септември от 19:00 ч. в галерия "Райко Алексиев" (ул. Г.С. Раковски 125, София), а за изложбената програма на "Международен фестивал на стъклотo - 2012" организаторите са планували три изложби, които ще продължат до 8 октомври:
...

Продължава
Камила Лекберг, редом със Стиг Ларшон и Хенинг Манкел, е сред най-нашумелите и вече утвърдени шведски автори на трилъри не само в родината си, но и в цял свят. Тя има в портфолиото си осем романа, като първият, известен вече и на българската публика ("Ледената принцеса"), е преведен на 33 езика и е отличен във Франция с голямата награда за криминална литература и с наградата за чуждестранна кримка на фестивала в Коняк. Феноменалният й успех в Швеция (при население от 9 милиона книгите й само там са продадени в общ тираж от над 3 милиона) е повторен навсякъде с триумфалното оглавяване на листите на най-продаваните книги. В англоговорещите страни я наричат "шведската Агата Кристи", но това далеч не е цялата истина. Макар че действието на романите й се развива в провинциално селце и макар фабулата да е изпипана с майсторството на английската крими-кралица, Лекберг е подчертано съвременна, модерна писателка и предоставя на вниманието ни един много точен и задълбочен разрез на днешното шведско общество....

Продължава
В зората на XX век понятието "музикално творчество" все още се отъждествява с професионалните композиторски школи, родили ренесансовата полифония, оперната, инструменталната и симфоничната култура през последните три столетия, но музикалната панорама на двайсетото столетие вече започва да обхваща и популярни жанрове, които е невъзможно все така да бъдат пренебрегвани с аристократично високомерие, като тези жанрове генерират своеобразна симбиоза между непозната източна екзотика и непоклатимо наложилия се западен модел, между които попада и България - точно тази еклектика е обект на анализ в енциклопедичното изследване "Когато Западът среща Изтока" (ИК "Изток-Запад") на известния музикален критик и историк Владимир Гаджев.
За да осъзнаем процесите, които се случват днес на световната музикална трибуна, трябва да разберем какво е довело до съвременните жанрове и стилове, както и до смесването им....

Продължава
Новата анимация на DreamWorks Animation's "Чудната петорка", чиято премиера е на 30 ноември 2012 г., ще бъде отличена с награда "Hollywood Animation Award" за 2012 г. на 16-та годишна церемония на "Холивудските филмови награди". Събитието, провеждано с подкрепата на The Los Angeles Times, ще се проведе на 22 октомври 2012 г. и отличава високите постижения и иновации във филмовото изкуство.
Режисиран от Питър Рамзи и по сценарий на носителя на "Пулицър" Дейвид Линдзи ("Заешка дупка"), "Чудната петорка" е създаден на основата на популярната едноименна книга на Уилям Джойс. В началото на тази година Джойс печели "Оскар" за късометражната анимация "The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore" и е наречен от авторитетното издание "Нюзуик": "Един от 100-те творци, които трябва да видите в новото хилядолетие".
...

Продължава
Xарлан Коубън (роден 1962 г.) е автор на 18 трилъра, много от които преведени и на български. Коубън е лауреат на литературните награди за криминални книги "Едгар", "Шеймъс", "Антъни" и е първият в историята, спечелил и трите. През 2009 г. той е първият чуждестранен писател, който получава най-високото британско отличие за криминална литература - "Бестселърна кама". Тази награда е особено ценна поради факта, че се присъжда не от жури, а чрез директно гласуване на публиката. Коубън влиза и в списъка на 50-те най-велики криминални писатели на всички времена. Понастоящем живее в Ню Джързи с жена си и четирите си деца.
"Под напрежение" изскача на първо място в листите на бестселърите на в. "Ню Йорк Таймс" и "Пъблишърс Уикли" още с появата си на книжния пазар. Това е десетият роман на Коубън с главен герой Майрън Болитар и читателите отново го наблюдават как балансира по опънато до скъсване въже и се опитва да реши личната си дилема дали е спортен агент, или частен детектив....

Продължава
Лев Пучков е от малкото писатели, чието творчество изцяло е съсредоточено върху един от най-актуалните проблеми на нашето време - тероризма. За книгите си той споделя, че цялата фактология в тях е взета от реалния живот, а героите му са хора, които живеят близо до нас.
Офицер от вътрешни войски, служил на територията на Северен Кавказ и Закавказието и участвал в двете войни в Чечения, Лев Пучков познава в детайли психиката на терориста и ужасите на войната.  
С всеки следващ роман Пучков става все по-добър. Нещата, за които пише, са му познати до болка, затова на "този фронт" няма равен. В новата си книга - "Синове на джихада", авторът дава отговори на много въпроси, станали особено актуални и в България след атентата в Бургас, като:
...

Продължава
Майсторът на словото Рьоне Госини и знаменитият карикатурист Жан-Жак Семпе не пропускат и този път да ни разсмеят с познатите герои: семейството на малкия Никола и неговите съученици.
Както обикновено, ситуациите в разказите са съвсем простички, но, видени през очите на Никола и преминали през изобретателността на автора, стават безумно забавни. Дали ще се боядисва кухнята вкъщи, дали ще се ходи в зоопарка, или на гости - винаги е весело. Едно паднало  млечно зъбче води до куп преживявания, диетата на таткото също, да не говорим какво ще стане,  когато Никола се върне у дома, научил нова неприлична дума! И да не забравяме хубавата малка съседка Мари-Едвиж, тя също участва в действието в тази нова чудесна сбирка от приключения.
...

Продължава
"Момичето на френския лейтенант" от Джон Фаулз е необикновен роман за възможната и невъзможна любов с три вероятни финала, убедително предложени от автора. Филмовата й версия има 5 номинации за "Оскар" и донесе "Златен глобус" на Мерил Стрийп за ролята й на Сара. Загадъчната Сара е двигател на събития, които от малко крайморско градче в Англия преминават през Лондон, стигат до Америка и се връщат в артистичен лондонски квартал за неочаквани срещи и свободно избрани развръзки. Наранена от непочтен "френски лейтенант", на когото е помогнала след корабокрушение, Сара е обречена да изкупва вината си пред обществения морал, когато е забелязана от млад джентълмен с природонаучни интереси и традиционна невинна годеница....

Продължава
Двадесет и осем годишната Аби притежава дарбата да отключва психична енергия, кодирана в антикварни книги. Талантът й я превръща в експерт в областта на древните ръкописи, където дискретността и безупречната репутация са от огромно значение.
Аби става свидетел на ужасяваща сцена в частната библиотека на богата възрастна колекционерка. Въоръжен млад мъж търси криптирана книга, която съдържа информация за силата на кристалите. Повтаряйки си мантрата "не показвай слабост", Аби задейства таланта си и обезоръжава натрапника.
Само ден по-късно младата жена получава имейл със заплаха за разгласяване на инцидента, който застрашава кариерата й. Цената на мълчанието на изпращача е намирането на лабораторен дневник с резултати от експерименти с огнени кристали.
Аби се обръща за помощ към експерта по паранормални кристали Сам Копърсмит....

Продължава
Промененото до неузнаваемост чувство за естетика и парадоксите на новата културна ситуация в България стават обект на изследване в колективния труд "Новата културна геометрия" (ИК "Изток-Запад") под съставителството на Ивайло Дичев и Юлия Роне.
Думата "култура" идва от латинското cultura и в буквален превод означава "да култивирам нещо". Днес тя има над 200 различни дефиниции. Едно от най-често употребяваните определения за нея е изтънчен вкус в областта на изящните изкуства и хуманитарните науки, наричан още висока култура. Тя може да се схваща и като модел на човешко познание, вярване и поведение, зависещ от способността за символно мислене и социално образование. Културата може да се разглежда и като комплект от споделени ценности, поведения, цели и практики, който е характерен за дадена организация, група, за определено общество. Именно съвкупността от тези три дефиниции на термина е разгледана пространно в "Новата културна геометрия".
...

Продължава
Пол Тордей (р. 1946 г.) завършва в Оксфорд английска литература, но след това работи 30 години като инженер. След пенсионирането си решава да изпълни дългогодишната си мечта и амбиция - да
пише книги - и се появява на литературния хоризонт през 2006 г. с "Риболов на сьомга в Йемен". Романът е отличен с наградата "Болинджър Евриман Удхаус" за хумористична проза и се превръща незабавно в бестселър, издаден е в 19 страни, а екранната му версия "Риболов в пустинята" очарова зрителите от цял свят. Литературният успех на автора продължава с последвалите романи, сред които особено изпъква "Безнадеждният живот на Чарли Самърс".
Хектър Четуд-Талбът или Ек, както го наричат приятелите му, се е демобилизирал от армията и се чуди накъде да поеме, когато среща стария си приятел Билбо - собственик на процъфтяващ инвестиционен фонд.
...

Продължава
България на границата между XX и XXI век. Годините на преход към демокрация и пазарна икономика все още текат, а във вестникарския бизнес се разиграват борби на различни интереси... Един от тримата съдружници-издатели на вестник "Бизнес фактор" - независим икономически специализиран всекидневник - решава да се посвети на политиката. Това довежда до конфликт с останалите двама издатели и въпреки че е с миноритарен дял, той успява да завладее фирмата и медията с помощта на лява партия и подкупна съдийка. Политически и юридически обвързан, вестникът постепенно губи облика, авторитета и тиража си и става собственост на близка до партията холдингова структура, която чрез изданието финансира предизборните си кампании. Двамата издатели се борят докрай, за да си върнат вестника, но са безсилни пред политическата и съдебна машина на Прехода...
...

Продължава
В една дъждовна нощ, в бедно индийско село, Кавита ражда дъщеря си Аша. Двамата със съпруга й Джазу едва свързват двата края. Мечтаят за момче, което да им помага в работата, но съдбата ги дарява с момиче. За да запази живота на дъщеря си, която мъжът й приема като ненужно бреме, Кавита е принудена да се откаже от нея. Съкрушена, младата жена извървява пеша дългия път до Бомбай и оставя Аша в местното сиропиталище.
На другия край на света, в Сан Франциско, животът на младата лекарка Самър изглежда идеален. Омъжена е за неврохирурга Кришнан, обожава работата и приятелите си. Но безметежното й щастие е помрачен - оказва се, че Самър не може да има деца. С всяка изминала година тя все повече се отчуждава от Кришнан. Когато съпругът й предлага да осиновят момиченце от родната му Индия, Самър неохотно се съгласява....

Продължава
На 10-ти юли от 17.30 ч. в ГХГ "Асен и Илия Пейкови" (Севлиево, ул. "Стефан Пешев" 62) ще се открие изложбата "Емоции в цвят" на Мая Бокова.
Авторката е родена през 1968 г. в Дупница. Завършва Техникум по строителство и архитектура в София. През 1994г. се дипломира в Университета за строителство и архитектура със специалност "Инженер по промишлено и гражданско строителство".
От две години рисува с маслени бои под ръководството на Страхил Ненов, преподавател в Художествената академия.
Сюжетите на картините й са много разнообразни и провокирани от моментните емоции, състояния и преживявания. Работи с маслени и акрилни бои.
Нейни творби се намират в частни колекции в България, Франция, САЩ, Германия и Гърция.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
"Последните български владици в Македония" е документален сборник, съдържащ рапортите на българските владици в Македония и Одринска Тракия през 1912-1913 г., посветени на отношението на турската, сръбската и гръцката власт към завареното българско население. Негов съставител е историкът доц. д-р Лизбет Любенова. Книгата описва издевателствата над българите, живели по земите на нашите южни и западни съседи в началото на ХХ в., посочвайки конкретни имена, цифри и факти. Разкрит е процесът на ликвидиране на българските училища, църкви и читалища, а също и физическото унищожаване на интелигенцията по тези места.
"Последните български владици в Македония" дава една различна гледна точка за съдбата на екзархийското ведомство и ликвидирането на българската религиозна и културна идентичност в Македония и Тракия през първите десетилетия на XX в....

Продължава
Смотанякът и Бежовата, или Бени и Скаридата - мъж и жена на зряла възраст, се срещат на гробището, където почиват непрежалими скъпи хора, и от една искряща лятна усмивка пламва буен огън, който изгаря слабините им. Но той е фермер, живее в къща със следи от размазани мухи по стените и мирише на тор и на обор, а тя - библиотекарка, обитава апартамент, целият в бяло, обича книгите, класическата музика и изящните изкуства и ухае на изтънчен парфюм. Две вселени, чиято пресечна точка е единствено зовът на сърцето и неумолимият повик на плътта. Ще успее ли гръмкото тиктакане на биологичния часовник да заглуши тътена на културната бездна? Всеки от двамата герои споделя своята гледна точка за случващото се с техните тела и души отвъд социалните условности, с тънък хумор и самоирония, които превръщат и най-нелепото в нормално и естествено.
...

Продължава
Кой от нас не е мечтал да е способен да убеждава другите за каквото пожелае, когато пожелае? Всички ние познаваме изключително убедителни хора. Те успяват винаги с лекота да спечелят
доверието ни, интереса ни, подкрепата ни. Каква е тяхната тайна? Дали нямат тази дарба по рождение? Или всичко е една илюзия? Не - това е изкуството да убеждаваме, а именно деликатна смес от психология, техники и поведение, които лесно можем да усвоим. Изкуството да убеждаваме другите се основава на много години поведенчески анализ на личности, особено надарени в тази област.
Джеймс Борг ни разкрива формулата, позволяваща на всеки да придобие и да усъвършенства изкуството да убеждава. Той ни поднася едно върховно средство, което ще ни позволи да преуспеете както в служебната кариера, така и в живота.
Джеймс Борг е практикуващ психолог на работното място и бизнес консултант в областта на междуличностните умения и мениджмънта....

Продължава
<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас