Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
Домът на киното представя трета част от новата си програма „Светът на киното“, която стартира в края на 2013 с американска няма комедия и гангстерски филми от 30-те, а в началото на март 2014 продължи с Чехословашката нова вълна и забранените филми от 1969. От 27 март до края на юни любителите на киното ще имат възможността да видят емблематични заглавия от италианския неореализъм, създадени от майсторите на италианското кино Роберто Роселини, Федерико Фелини, Виторио де Сика, Виторио де Сета и Луиджи Коменчини. Освен игралните шедьоври, към програмата са добавени и три документални филма, които проследяват развитието на неореализма....

Продължава
Оберон, царят на елфите от „Сън в лятна нощ“ на Шекспир, е символ на магия, фантазия, удоволствие от преобразяването и играта.
Творчество и удоволствие от мигновението - тримата музиканти биха искали именно това да преживеят посетителите на техните концерти. И още - тяхното неизменно живо и непосредствено любопитство и възхищението им от творбите на всички епохи и стилове да зарази и слушателите.
...

Продължава
„Вярвам“ е последен седми радиосингъл от предстоящия дебютен албум на Торнадо. Песента отново е изцяло авторска композиция на Торнадо.
Момчетата от групата са в студио и презаписват някои от песните си с нов аранжимент, между които „Отначало“ и „Скапана Държава“, която влезе във филма „Love.Net“ и ще бъде презаписана с гост изпълнител.
Дебютният албум на група Торнадо ще е факт до два месеца и ще бъде представен с голям концерт.
...

Продължава
Благотворителна фотоизложба. Част от средствата, събрани от продажбата на фотографиите, ще бъдат използвани за нуждите на „SOS Детски селища България“. Модератор на събитието ще бъде българската актриса и посланик на добра воля на „SOS Детски селища България“ Силвия Лулчева. Със специалното участие на общност за суинг танци „Lindy Hop Bulgaria“.
Обществената атмосфера на Първата република е вдъхновението на фотографа Анджело Пургерт, който обединява тогавашния стил с докосване от днешния ден. При създаването на творбите авторът умишлено не се оставя на влиянието на стари снимки, с цел да не копира златната ера на чехословашката държава. Така създава оригинални фотографии, които черпят от първата република, но не се ограничават с нея....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Фотоизложба „Визуална история на Русе“, организирана от Регионален исторически музей - Русе по повод 110-годишнината от създаването на градски музей в Русе, ще бъде открита на 31 март 2014 г. (понеделник) от 18:00 часа в зала „Русе“, етаж 2, на Историческия музей, пл. „Ал. Батенберг“ 3.
Изложбата включва 45 фотографии на 21 автори от проведения в началото на 2014 г. фотоконкурс. В него се включиха общо 50 участници с 350 снимки в пет категории: Главната улица, Животът на града, Непознатият Русе, Река Дунав и Кадър на годината....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
След катастрофалните събития в Ню Йорк с Отмъстителите, „ Завръщането на първия отмъстител“ на Marvel заварва Стив Роджърс, известен още като Капитан Америка (Крис Еванс), да си живее кротко във Вашингтон в опит да се приспособи към съвременния свят. Но когато негов колега от ЩИТ е подложен на атака, Стив е забъркан в паяжина от интриги, които заплашват да изложат света на риск. Капитан Америка се обединява с Черната вдовица (Скарлет Йохансон) и полага усилия да изобличи разрастващия се заговор, докато в същото време постоянно му се налага да се отбранява от професионални убийци, изпратени да му запушат устата. Когато се разкрива целият мащаб на пъкления заговор, Капитан Америка и Черната вдовица привличат на своя страна млад съюзник - Сокола (Антъни Маки). Много скоро те се озовават срещу неочакван и страховит враг - Зимния войник (Себастиан Стан).
...

Продължава
Ще може ли Хълцук да намери противоотрова срещу смъртоносния Боцко Злобни и да се пребори със Смъртозъб? Ще надмогне ли брадвата на Норбърт Откачалски, за да стане отново герой? Научете всичко това от тази забавна и необикновена история за деца.
Кресида Коуел не само е превела мемоарите на Хълцук от старонорвежки, но също така ги е илюстрирала. Тя е израснала в Лондон, както и на един малък пуст остров край западните брегове на Шотландия, където пише своите истории, лови риба за прехрана и търси дракони. Убедена е, че островът е бил обитаван от дракони, от които остава очарована през целия си живот. Кресида пише на острова от 9-годишна.
...

Продължава
Той е най-прочутият човек на Земята. Но проблемът е, че не е там.
Преди шест дни Марк Уотни е стъпил на Марс, един от първите в историята на човечеството. Сега по всичко личи, че ще и първият, умрял там.
Трагедията започва с пясъчна буря, която пробива дупка в скафандъра му и едва не го убива. Изоставен от колегите си астронавти, той се озовава на милиони километри от Земята, сам, без комуникационна система. А дори да имаше такава, храната би му свършила много преди НАСА да изпрати спасителна мисия. Ала по всички личи, че едва ли ще оцелее достатъчно дълго, за да умре от глад. Далеч по-вероятно е дефектното оборудване, непрощаващата Червена планета или добрата стара „човешка грешка“ да го докопат първи.
...

Продължава
Чудите ли се защо все по-често срещаме невръстни майки по улиците? Или защо насилието в училищата е толкова разпространено и вече се приема за нещо нормално? А защо престъпността - не само у  нас - е толкова висока? Проф. Ричард Уилкинсън и проф. Кейт Пикет дават отговори на тези и на куп други наболели - както в България, така и по целия свят - въпроси в съвместната си книга „Патология на неравенството“ (ИК „Изток-Запад“).
Британските професори епидемиолози изследват двадесет и три от най-богатите държави в света в продължение на няколко десетилетия, за да стигнат до шокиращото заключение, че - противно на общоприетото мнение от последните години на ХХ век - неравенството води не до ръст в икономиката и заздравяване на социалната политика, а до куп здравни и социални проблеми.
...

Продължава
„Ти говори, от писане полза няма. От никакво писане няма полза. Щото хартията гори. Може цялата Земя да гръмне, само думите няма. Думите огън не ги гори. Нас няма да ни има, ама думите ни ще си летят из Космоса. И един ден някой ще ги чуе, ще ги прихване и ще каже: „ Гледай ти к'ви работи ставали из тоз' Космос! Г'лей ти к'ви работи са ставали на таз' Земя, дето я няма!“
...

Продължава
На 31-ви март ще се състои представяне на изследването на Розета Боркия, художник и фотограф - пейзажист, и на Оливия Неши, преподавател по геоморфология в Университета в Урбино, върху пейзажите от района Монтефелтро в творчеството на Пиеро дела Франческа и на Леонардо да Винчи. Презентацията ще се проведе в рамките на Магистърската програма по Антропологични науки на Средиземноморието и Балканите: Италия - България на Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски“....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 28-ми март 2014 г. от 18:00 часа в зала „Червен“ на Русенския исторически музей (пл. „Ал. Батенберг“ 3) ще се открие фотоизложбата „Пещерите и ние“, организирана от Спелео клуб „Приста“ - Русе, със съдействието на Българската федерация по спелеология и Балканския Спелеоложки Съюз. В изложбата са включени най-добрите снимки от третия Балкански фотоконкурс „We and Caves“. В него вземат участие общо 54 автори със 168 снимки. Участници са пещерняци и фотографи от всички балкански страни, както и гости, любители на пещерните красоти от цял свят. Работите са представени в два раздела - „Хората в подземния свят“ и „Красотата на пещерите“.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Мистика и тъмнина обгръщат света на „Херкулес“ в дебютния трейлър към 3D продукцията, която идва в кината у нас едновременно със световната си премиера - 25 юли. Видеото включва смразяващи сцени, представящи някои от великите подвизи на Херкулес -  битките с лернейската хидра, немейския лъв и еримантския глиган. Освен гласа на Дуейн „Скалата“ Джонсън, който изпълнява главната роля във филма, в трейлъра чуваме и Иън Макшейн (в ролята на царя на Аргос, Амфиарай), който ни потапя в загадъчната атмосфера с думите „Колкото и далеч да стигне, човек не може да избяга от съдбата си“.
...

Продължава
През 50-те години на ХХ век ненадминатият Итало Калвино („Ако пътник в зимна нощ“, „Американски лекции“) пише трилогията „Нашите предци“, в която дава воля на чувството си за хумор и на желанието си за игра, и демонстрира отличните си познания за приказките, добити след дългогодишни занимания с италианското фолклорно наследство. „Разполовеният виконт“ (1952), „Баронът по дърветата“ (1957) и „Несъществуващият рицар“ (1959) са три независими новели, в които - в едно смътно и смутно, но славно и вълнуващо средновековие - трима благородници проправят своя необичаен път през живота: добрата и лошата половина на разкъсания от турско гюле виконт Медардо; барон Козимо, който на дванайсет години се покатерва на един дъб, казва: „А пък аз вече никога няма да сляза!“, и удържа на думата си; ходещите бели доспехи с дъгоцветни пера, в които няма рицар на име Аджилулфо....

Продължава
Пленяващ разказ от първо лице за моралния избор, пред който се изправя едно 16-годишно момиче в САЩ през 30-те години на XX век е романът „Бряг край мътни води“ на Джо Р. Лансдейл. Книгата проследява мрачна и странна история за мистериозно убийство, разказаната по интригуващ начин от първо лице.
Един ден, докато ловят риба в местната река Сабайн, 16-годишната решителна тийнейджърка със завиден характер Сю Елън, баща й, чичо й и приятелят й Тери случайно се натъкват на мъртвото тяло на младата красавица Мей Лин - приживе мечтала за бляскава кариера в Холивуд - около чийто крак е завързана пишеща машина....

Продължава
Сред зимната виелица броди красиво голо момиче, загърнато само в червеното си палто. Не усеща студа - днес името й е било сменено. Тя е новородена. Предстои й нов, различен живот, а един мъж не подозира, че колкото повече се грижи за нея, толкова повече я губи... На фона на драматичните събития от края на 80-те години на миналия век двама млади се втурват във вихъра на голямата любов. Кариера, семейство, вяра - всичко е на заден план, но повелята на разделното време и бездушната политика се оказва по-силна. От едно забравено както от Бог, така и от хората село долита заглъхващият глас на човек, жертвал всичко за любовта си... и останал сам. Той и завърналият се от „Голямата екскурзия“ Исинаа са последните свидетели на времето, което никога няма да се върне, на мъдростта, която ще бъде загубена, на чувствата, които са били потъпкани.
...

Продължава
„6.66 евро“ е роман за умелата манипулация, за цинизма на рекламистите „криейтъри“ и техните работодатели, за снобеещите „англофони“, населяващи този уникален свят (и не един роман на Бегбеде) - и за нашата, на потребителите, глупост. Останалото е любов, пътешествия, пари и пак пари, смърт и възкръсване - всичко това описано от Октав, алтер егото на Бегбеде, с онази безподобна ирония, вече прекрасно позната на българския читател. „Завърших моята книга, която струва 6.66 евро“ - ни казва авторът накрая, малко преди да обяви, че съвременният свят, така или иначе, няма алтернатива.
...

Продължава
На 30-ти март можете да гледате за първи път спектакъла „Папагено“. Представлението е в жанра танцов театър, който отскоро набира популярност и в България. Построено е върху мотиви от втората част на операта „Вълшебната флейта“.
Главните действащи лица - Папагено и Папагена, Тамино и Памина са подложени на редица изпитания, чрез които трябва да докажат своята любов един към друг. Те изискват доказателства и са в ситуация, в която трябва да преодолеят страховете си по пътя към съзряването и любовта на другия.
...

Продължава
Музикални срещи с творчеството на популярни и обичани артисти предстоят през април и май в Пловдив. Марио Станчев и Веселин Койчев, Мирослава Кацарова и Петър Салчев ще представят свои музикални проекти като част от програмата на пролетния сезон на „Камерна сцена Пловдив“.
За ценителите на класическата и джазовата музика името „Камерна сцена Пловдив“ е значещо. „В предстоящия сезон обръщаме специално внимание на пловдивските творци, като се стремим да достигнем до още по-широка аудитория. Гаранция за привличането й е мултижанровостта на събитията, които предвиждаме, и тяхната висока естетическа стойност“, коментира авторът на проекта Петър Салчев.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас