Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
Четиринадесетгодишната Лея живее с родителите и годеника си в селцето Каш. Безмилостното номадско племе юруци напада семейството и любимия й. След като ги измъчват жестоко, убиват ги и опожаряват Каш до основи. Пленяват Лея и я продават за наложница в харема на султан Мурад III в Константинопол.
Хана и Исак Леви пристигат в Константинопол от Венеция със сина си Матео. Славата на Хана на акушерка, способна да се справи и с най-трудните израждания, достига до почитаемата валиде султан.
Една нощ на вратата й се появява пратеник на султанa с молба да помогне на обичната му съпруга Сафие да роди безболезнено. Великата Османска империя отчаяно се нуждае от мъжки наследник, който да заздрави позициите й. С помощта на Хана Сафие ражда дъщеричка и си спечелва ненавистта на валиде султан.
...

Продължава
В Отвъдие - свят на магия, героични сражения и приказни същества - той е известен като Каин, Острието на Тишал, страховит убиец на владетели и благородници, злодеи и герои. Той е безмилостен и неуловим, просто най-добрият в занаята.
В родния си свят - Земята от нашето бъдеще - Каин е Хари Майкълсън, суперзвезда, чиито приключения в Отвъдие съпреживяват милиони зрители, свързани с него чрез виртуален интерфейс.
Ала извън помещенията на Студията - корпорацията, която продава приключенията му по света - той е никой; намира се някъде по средата в йерархията на едно жестоко кастово общество и често му се налага да се опитва да забрави, че в един далечен свят избива хора за забавление на богатите лентяи от собствената си планета.
Но сега нещата са стигнали твърде далеч....

Продължава
Започнал като бедно момче, с инженерна диплома от не особено престижен университет, Казуи Инамори изгражда международна корпорация с активи за милиарди. Той е не само прозорлив и успешен бизнесмен, но и много уважаван филантроп и визионер. Практикуващ будист, Инамори се опитва да покаже, че е възможно да постигнеш успех в живота и бизнеса, ако се ръководиш от морални и духовни принципи и имаш високи идеали. Носител е на множество международни награди за приноса си в развитието на технологиите, културата и комуникациите, както и за налагане на високи духовни принципи в бизнеса. Учредител е на престижната международна награда Киото за изключителни постижения в областта на технологиите, науката, философията и изкуството.
...

Продължава
Популярният индийски лекар и мистик Дипак Чопра омайва с уникалното съчетание от разказани истории и разяснителни поучения в новия си провокативен роман „Бог“ (ИК „Изток-Запад“). Авторът изследва еволюцията на Бог, давайки универсални уроци за истинската му същност.
Ревностните защитници на вярата са в яростни дебати и разпри с привържениците на светското откакто свят светува. И ако векове наред е властвала вярата, то днес надмощие сякаш имат светски ориентираните рационално мислещи хора. В търсене на логично обяснение какво е довело до тази трансформация Дипак Чопра проследява етапите на развитие на Бог през вековете, стигайки до заключението, че не той, а човешкото съзнание е това, което еволюира с времето.
...

Продължава
София Филм Фест е първият филмов фестивал, който откликва на огромния интерес по темата за Босненските пирамиди и новия подход към тях в археологията.
Когато през 2005 г. американският доктор по антропология, босненецът Семир Османагич, се осмелява да твърди, че няколко хълма около градчето Високо на трийсетина километра от Сараево са древни пирамиди, светът не е подготвен за такава провокативна идея. Днес, през 2014 г., част от това, което се крие под зелените босненски хълмове, е изровено на бял свят с помощта колкото на учени и археолози, толкова и на доброволци и ентусиасти. Съмненията и споровете продължават, но светът е променен. На различни места по земята започват да „изникват“ структури, за които се предполага, че са пирамиди.
...

Продължава
Върху стара изоставена сграда в димитровградския парк „Марица“ се появи образът на „Любимеца“ на бългаския театър и кино - Апостол Карамитев. Автор на артистичната хрумка е бившата пиарка на димитровградския театър - Мирела Караджова.
Портретът на актьора се вижда отдалече, а усмивката му се прокрадва измежду боровите дървета. Творбата е с размери 2 х 1,50 м.
Мирела е от Бургас. Това, което я отвежда в Димитровград миналата година, е нейната магистърска степен по „ПР на арторганизации“....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
„Приятелство с Бога“ от Нийл Доналд Уолш - дългоочакваното продължение на поредицата „Разговори с Бога“ вече е факт. Книгата подлага на размисъл аспекти като смисъла на живота, смъртта, човешките взаимоотношения, трудностите в живота, отговорността за съдбата ни, отношението към парите и материалното благоденствие, духовното и физическото здраве и др. Необичайният диалог е отговор на духовните търсения на човек, носи утеха и вдъхновява.
Нийл Доналд Уолш получи световно признание със серията „Разговори с Бога“, преведена на повече от 30 езика. Той е автор на над 20 книги на духовна тематика, които се радват на нестихващ интерес.
Преди да стане известен обаче, Нийл Доналд Уолш преживява редица съкрушителни удари в личен и професионален план. Домът му и всичките му вещи изгарят в пожар, банкрутира, бракът му се разпада, а той сериозно пострадва в автомобилна катастрофа. Когато се възстановява, Уолш се оказва безработен и сам, известно време живее и се препитава като клошар.
...

Продължава
Как по-лесно да открием и задържим сродната ни душа и да заживеем в рая на земята разбираме от известния доктор на биологическите науки и специалист в областта на Новата биология Брус Липтън и книгата му „Магията на медения месец“ (ИК „Изток-Запад“).
Храната и водата далеч не са най-важното за човека. Хората изпитват непреодолима нужда от общуване и споделяне. Може би затова един от най-големите страхове на човек е да не бъде отхвърлен от общността, т.е. да остане сам(отен).
В своята книга „Магията на медения месец“ (с подзаглавие „Научно ръководство за създаване на рая на земята“) Липтън твърди, че намирането на половинката в живота далеч не е толкова трудно, колкото мнозина смятат, и дори ни показва как да открием и задържим сродната си душа....

Продължава
Поредицата „Никола за най-малките“ обхваща четиринадесет заглавия и е подходяща е за дечица в предучилищна възраст или в детската градина, които прохождат в четенето. Освен че са идеални за сричане, книжките са богати на илюстрации и са пригодени за невинната психика на малчуганите. Авторите са адаптирали разказите на Госини, насищайки повествованието с пряка реч. Приключенията на малкия Никола и щурото му обкръжение се развиват в реалния детски свят и несъмнено ще се харесат на всички будни и усмихнати палавници.
...

Продължава
Театър „Българска армия“, фондация „Крикор Азарян“ и фондация „А' Аскеер“ канят всички колеги, приятели и почитатели на професор Крикор Азарян, за да отбележим заедно 80 години от рождението му. Събитието ще се състои на 15 март от 19:00 ч. в салона на театър „Българска армия“. Входът е свободен!

Откъси от „Триптиха - Чехов” ;
 „Чайка” - Театър „Българска армия”;
„Три сестри” - Младежки театър „Николай Бинев” ;
„Вишнева градина” - Народен театър „Иван Вазов”
.
...

Продължава
Френският историк на изкуството и специалист по класическо ренесансово изкуство Даниел Арас тълкува велики творби на световно признати майстори на четката като Тициан, Питер Брьогел Стария, Диего Веласкес и др. в книгата „Да гледаш и да виждаш“ (ИК „Изток-Запад“). Луксозното издание съдържа над 50 цветни илюстрации и детайлни фрагменти, в които изкуствоведът анализира отделни елементи.
Чувствителността и финият усет към детайла са ключови качества за всеки, дръзнал да се занимава с изкуство. Често, когато става дума за класически творби, смятаме, че няма какво ново да се напише, каже или разтълкува за утвърдените от векове имена в изобразителното изкуство и станалото им канон творчество. Французинът Даниел Арас (1944-2003) - историк на изкуството и специалист по класическо ренесансово изкуство, обаче е на друго мнение.
...

Продължава
„Стокхолмската октава“ ни пренася в края на осемнайсети век, за да ни запознае с Емил Ларсон, самодоволен бюрократ от Управата на митниците в Стокхолм. Той живее като „истински“ градски човек - пияч, картоиграч и ерген, докато една вечер не среща гледачката мадам Врабц. Спътникът, Затворникът, Учителят, Вестоносецът, Пакостникът, Свраката, Наградата, Ключът - тези мистични карти ще променят живота на Ларсон, а съдбата му се оказва обвързана с националната участ на Швеция.
...

Продължава
На 18-ти март в галерия-книжарница „София Прес“ ще бъде открита изложба с непоказвани творби на Вадим Лазаркевич.
Експозицията представя непознати на широката публика творби на един от колосите в българската илюстрация и книжно оформление. В нея се отразява специалното отношение на художника към словото, неговата страст към четенето и познаването на литературната класика.
Акцент на предстоящата изложба, наред с илюстрации на библейска тематика, ще бъде цикъл от произведения, вдъхновени от „Фауст“ на Гьоте....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Галерия „Аросита“ представя изложба, в която действащите лица са художници, които (поне на пръв поглед) не изповядват сходни изобразителни принципи. Показаните неща са различни и като знакова система, и като стилови характеристики. Но е възможно тъкмо оттук да започва разкриването на същността на тази изложба, защото общото между двамата автори е по-скоро в начина на осмисляне на съвременната живопис. Очевидно е, че те се чувстват свободни да пресичат най-различни полета. От фигуралния мистичен символизъм на Ива Яранова, до експресионистичния, достигащ понякога до абстрактност живописен почерк на Йонко Василев.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Вече стотици години хората в Алера успяват да се справят с агресивните и опасни раси, населяващи планетата, благодарение на уникалната си връзка с фуриите - въплъщения на стихиите Земя, Въздух, Огън, Вода и Метал. Но сега несигурното равновесие, в което се намира светът на Алера, е на път да се сгромоляса.
Изминали са две години след събитията в романа „Фуриите на Калдерон“. Битката при Калдерон е завършила с пълна победа на алераните. Те са сключили мир с маратите. Бърнард е станал лорд на долината Калдерон. Тави, вече седемнайсетгодишен, е получил възможността да учи в Академията, а Исана е станала първата жена-холтър. Всички са възнаградени за заслугите си, а Първият лорд най-накрая е узнал кой заговорничи против него, но така и не е успял да получи убедителни доказателства, за да разобличи коварните си противници.
...

Продължава
„Частица на края на Вселената“ (с подзаглавие „Как търсенето на Хигс-бозона ни доведе до прага на един нов свят“) на известния физик от Калифорнийския технологичен институт Шон Карол хвърля светлина върху заветния въпрос: защо частиците имат маса и как изобщо е възможно да се образуват атомите? Авторът разкрива как науката предвиди съществуването на бозона на Хигс - станал популярен като „частицата бог“ - и ни запознава с учените, стоящи зад колосалния експеримент, който провокира редица противоречиви мнения (включително екзотични, напр. че той ще предизвика края на света).
Преди повече от 2500 години в Древна Гърция философите-атомисти за първи път поставят въпроса за това, което доскоро наричахме неуловимата частица....

Продължава
Международният филмов фестивал „Милениум“ е създаден от Златина Русева и Любомир Георгиев през 2009 г. в Брюксел. Той представя филмите на независими творци, които са чувствителни към големите цели на нашето време, определени от ООН през 2000 г. като Целите за развитие на хилядолетието.
Изданието на „Милениум“ през април 2014 г. ще има специален акцент върху връзките между Севера и Юга, погледнати през културната и музикална призма. Подбраните филми ще покажат един различен поглед върху тяхното развитие и какво означават те в живота ни.
В рамките на 18-ия София Филм Фест ще можем първи да видим част от селектираните заглавия за тазгодишния „Милениум“, защото за трета поредна година той ще има своя специална програма в рамките на фестивалните дни.
...

Продължава
Петнайсетгодишната Клоуи и нейните приятели Тори, Саймън и Дерек са генетично модифицирани и притежават свръхестествени способности. Те бягат от групата злонамерени учени, която ги е създала, и докато се крият при семеен приятел, разкриват злокобния план на групата спрямо тях. Клоуи, която е в състояние да вдигне мъртвите от техните гробове дори в съня си, се мъчи да контролира силата си и да използва способностите си, за да спаси своите приятели. Положението се усложнява още повече, когато тя се опитва да се пребори с чувствата си към добродушния магьосник Саймън и самотния, неразбран от никого върколак Дерек. Кулминационните моменти карат читателя да затаи дъх от напрежение и ужас.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас