Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
През 2012 г. човечеството чества 200 години от рождението на Чарлс Дикенс (1812-1870), един от най-значимите английски прозаици на всички времена и със сигурност най-големият писател на викторианската епоха. Славата си той печели още приживе, което е рядка съдба за повечето писатели, а много от произведенията и героите му са емблематични и дори се превръщат в нарицателни имена за редица характери и явления. Сред най-известните му творби са „Оливър Туист“, „Дейвид Копърфилд“, „Големите надежди“, „Студеният дом“, „Коледна песен“. Романите и разказите на Дикенс са толкова популярни, че от създаването си до днес те постоянно се преиздават, филмират и продължават да водят едва ли не самостоятелен живот.
...

Продължава
За първи път в България ще бъде показан цикълът от гравюри „Ужасите на войната“, създаден от великия испански художник Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес (1746-1828). Изложбата е организирана от  Институт Сервантес и Академията за изящни изкуства „Сан Фернандо“, а неин куратор е Хуан Бордес. Официалното откриване на събитието ще се състои на 29-ти октомври от 18:00 ч. в СГХГ. До този момент експозицията е гостувала в различни центрове на Институт Сервантес по света като Токио, Пекин, Ню Делхи, Варшава, Краков и др. Последната точка от пътуването е в София.
В изложбата са включени 82 гравюри. Стремежът е да се допринесе за популяризирането и изследването на тази толкова важна серия отпечатъци. С тази цел отпечатаните работи от цикъла са придружени от фотографии на съвременни фоторепортери, които от 1839 г. досега предприемат същите антивоенни подходи, които гениално, с поразителна изразна мощ подема Гоя.
Серията гравюри „Ужасите на войната“ (1810-1820) са замислени като акт на пацифизъм, чрез който художникът не взима ничия страна, а излага на показ варварството на двете страни в един военен конфликт....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 27-ми октомври от 18:00 ч. в Музикален център „Борис Христов“ ще се състои концерт на чешките музиканти Мирослав Амброш (цигулка) и Зузана Амброшова (пиано).
Мирослав Амброш е роден през 1987 година в Кошице. Завършва Музикалната академия в Прага, продължава обучението си в „Hochschule für Musik und Theater Hannover“, частен ученик е на маестро Йозеф Сук. Носител е на редица чешки и международни награди. Свири на уникален инструмент от 1734 година.
Зузана Амброшова е абсолвент на пражката Музикална академия. Работи десет години в Консерваторията в Кошице, а от 1992 г. в Консерваторията в Прага. Концертира съвместно със сина си Мирослав, имат издаден общ диск през 2006 г. Сътрудничи с чешкото радио и телевизия.
...

Продължава
Преди броени дни се състоя двойна литературна премиера на алманах-списание „Културна палитра“. Изданието бе представено в малкия салон на Двореца на културата, както и в галерия „Кракра“, Перник.
Това е пети брой на списанието за литература, изкуство и креативност. На неговите страници можете да се запознаете с творчеството на пернишки автори, творци от страната, живеещи в чужбина българи, както и чуждестранни автори от Китай, Италия, Испания, Сърбия, Турция и други.
...

Продължава
На 24-ти октомври от 18:30 ч. в Мраморната зала на Руски културно - информационен център ще бъде открита изложба на Гилдията на карикатуристите - Москва.

Още събития в РКИЦ, ул. „Шипка“ 34

24 октомври
17:00 ч - Музикален салон. Клуб приятели на руската книга.
Представяне на автобиографичната книга на Ирина Захариева „Призвание и съдба“.

30 октомври
18:00 ч. - Малка зала. Игрален филм „Гранатовый браслет“ (1965 г.). Режисьор - Александър Ромм.
18:00 ч. - Музикален салон - видеоконцерт с музика от Сергей Рахманинов, посветен на 140-годишнина от рождението на композитора.

Входът за събитията е свободен.

Продължава
Скъпи приятели,
каним Ви да посетите едно вълнуващо и нестандартно събитие, на което „Светлосенки - Изкуството като начин на живот“ е медиен партньор.
Трипотека е единственият интернационален психеделичен фестивал за филми и изкуства, който се фокусира върху метафизични теми и идеи, разгръщането на съзнанието и абстрактната естетика.
Трипотека 2013 в София ще разкрие своите метафизични чудеса в рамките на две нощи (18-ти и 19-ти октомври) и ще прожектира повече от 50 филма, анимации и музикални клипове от 17 държави, паралелно с изложба на дигитални произведения от целия свят, концерт на живо и VJ акт.
...

Продължава
На 24-ти октомври от 20:00 ч. в Sofia Live Club ще можете да чуете Теодосий Спасов и Артур Дуткевич трио в един концерт от полска мелодичност и ритмична балканска експресия. Това не е първата съвместна изява на музикантите. Артур Дуткевич е гостувал няколко пъти в България по покана на Полския институт в София. Той е един от най-изтъкнатите полски джаз пианисти, ценен импровизатор на джазова музика за пиано. Лауреат е на много конкурси, финалист на престижния конкурс „Телониъс Монк“ във Вашингтон. Свирил е с най-известните полски и чужди джаз и блус музиканти. През 2010 г. в анкетата на авторитетното полско списание „Jazz Forum“ е в петицата на най-добрите музиканти на годината....

Продължава
На 16 -ти октомври в галерия-книжарница „София Прес“ (ул. „Славянска“29) ще бъде открита изложба на Веса Краваева. Позната на предишните поколения с активното си присъствие в областта на илюстрацията и монументалните изкуства, както и с работата си като художествен редактор на различни издания и преподавател, тя остава на българската художествена сцена като автор с модерно мислене и непресъхващи творчески хрумвания.
В експозицията ще бъдат включени 38 творби от различни години (от 1961 до 2007 година), изпълнени в различни техники - графики, рисунки и живопис.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Запознайте се с Лицето на новото хилядолетие - Чанинг Манхайм, най-ярката звезда на Холивуд, която буди възхищение у милиони. Всички го боготворят и благоговеят пред него. А може би не всички...
Няколко дни преди Коледа актьорът получава неочакван подарък - черна кутия със зловещо съдържание. Кой е изпратил кутията и какво е страховитото й послание?
Докато търси отговор на тези въпроси, Итън Труман, бивш детектив от отдел „Убийства“ и настоящ началник на охраната на Лицето, започва малко по малко да губи връзка с реалността: тялото на най-добрия му приятел изчезва чудодейно от моргата, някой го дебне от огледалото, а един глас, който звучи досущ като този на мъртвата му съпруга, оставя загадъчни съобщения по телефона.
...

Продължава
Бутилки с уиски, пътуване на автостоп, архимандрит в компанията на двайсетгодишна американка, спяща в ковчег в задната част на катафалка и носеща медальон от лунен камък, върху който е инкрустирана буквата „А“, означаваща не adalture, т.е. прелюбодейство (като в любимия й роман „Алената буква“ на Натаниъл Хоторн), а по-скоро „анархия“ - все белези и персонажи, характерни за един друг тип живот, доста различен от свещеническия... Или пък не?
В „Кирил и Хипатия“, роман, написан от отец Николай Петков, свещеник от шуменското Дивдядово, е описано всичко това и много повече. Разказвайки историята на своя герой с духовен сан архимандрит Кирил, който води нестандартен, дори чудат за човек с такова звание начин на живот, разкрасявайки и вмъквайки неща, авторът в голяма степен описва себе си....

Продължава
На 3-ти октомври в Чешки център ще можете да чуете концерт на Саймън Кемпстън (Шотландия) и Ambient Folklore. Събитието се провежда в рамките на десетото юбилейно издание на Alarma Punk Jazz.
Саймън Кемпстън е един от водещите млади шотландски автори и изпълнители. Стилът му носи препратки както към класическата китара, така и към блус, фолк и блуграс. Музиката и текстовете му са вдъхновени от традиционната музика на Шотландия, но също така носят влиянията на пътуванията му из Източна и централна Европа.
...

Продължава
На 2-ри октомври от 18:00 ч. в Полски институт (ул. Веслец 12) ще се открие изложбата „Изкуството на плаката - млади полски творци“. Специални гости на събитието ще бъдат Зофия Клайс и проф. Лех Майевски.
Свежест, изразителност, движение, цвят, енергия, чувство за хумор, изчистена форма и дълбок смисъл - това са отличителните белези на работите на младите полски артисти, представени в изложбата. Авторите са възпитаници на факултета по графика на Варшавската академия за изящни изкуства. Те са млади, но в Полша и в чужбина вече са ги забелязали. Изложбата включва техните дипломни плакати, които са квинтесенция на няколкогодишното им обучение в ателието по графика на проф. Лех Майевски и добра равносметка на следването в едно от най-добрите художествени училища в света.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Виртуозът Ал Ди Меола, фюжън и джаз китарист, композитор и музикален продуцент, ще очарова българската публика с една наистина специална селекция от мелодии. Той ще представи пред родните фенове своя проект „Beatles and more“ - специално трибют шоу, посветено на легендарните The Beatles. Почитателите на Меола ще могат да се насладят на таланта му в две поредни вечери - на 25 и 26 ноември в столичния Sofia Live Club....

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас