Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 229 резултата.
Етикет: Кино Подредба по 
Изкуството е лицето и сърцето на всяко общество. То поражда въпроси, дава отговори, променя и утвърждава гледни точки. "И аз мога / I can too" вярва в силата и влиянието на изкуството. Залага на него с желание да обогати и облагороди младите хора, да ги направи социално мислещи и ангажирани.
Във време на икономическа криза и свръхматериализъм, двете най-ощетени сфери в общество ни: тази на изкуството и социалнaта, се подкрепят взаимно. Обединявайки се, те отправят призив към нас да потърсим изход по-надалеч от оцеляването днес, като помислим за другия, за себе си, за утре.
Социалното у нас има нужда от подкрепа! Децата в нужда, на които "И аз мога" помага - също", заявяват Георги Стайков, актьор, Виктор Чучков-син, режисьор, Борислав Чучков, продуцент на "Тилт".
Заставайки зад каузата "I can too", те показват гражданската си позиция и призовават своите почитатели да ги последват....

Продължава
За втора година ще се проведе официална церемония-концерт за връчване на награда за изкуство "Стоян Камбарев" (www.kambarev.org). Събитието ще се състои на 11 април 2011 г. от 19:00 ч. в "Sofia live club".
Една от основните цели на фондация "Стоян Камбарев" е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци, чрез ежегодно връчване на наградата за "полет" в изкуството, която се състои от бронзова статуетка на Кольо Карамфилов, парична премия в размер на 3000 лв и почетна грамота.
Членовете на фондацията са двадесет от най-утвърдените представители на българската култура. Тази година те решиха да номинират пет млади, талантливи и все още медийно неналожени творци, но направили своите първи смели и забележими стъпки.
...

Продължава
Режисьорът Флориан Гааг разказва историята на четирима графити артисти - Давид, Тино, Елиас и Ахим, които са се отдали на графити изкуството с неговите йерархии, ценности, правила и кодове.  
Нощ след нощ те напускат домовете си, за да украсяват с многобройни картини станциите на метрото, мотрисите и дори цял влак (wholetrain). Когато се появява друга група и предизвиква четиримата, се разгаря творческа надпревара, която променя живота им завинаги.
Един живот на ръба, винаги на границата на легалността, винаги преследвани от полицията, непресекващ стремеж за завладяване на градски пространства, за приятелство, страст и неукротима креативност.
"Wholetrain" е заредена с напрежение емоционална драма, която за първи път се потапя дълбоко в тайната вселена на графити сцената....

Продължава
За всички киномани, пропуснали прожекции на някои важни филми в официалната програма на 15-ия София Филм Фест, са предвидени специални дни в Дом на киното.
Дебютът на Драгомир Шолев "Подслон", получил три награди на София Филм Фест 2011 - за най-добър филм (за първи път в състезателната история на фестивала български филм получава тази награда), наградата "Кодак" за най-добър български игрален филм и отличие на публиката, ще се срещне отново със зрителите, които не успяха да го видят на единствената фестивална прожекция.
...

Продължава
Капитан Колтър Стивънс (Джейк Гиленхал) се събужда една сутрин във влак, без да има идея как въобще се е озовал там. Изненадващо той вижда в огледалото на банята не себе си, а друг образ и открива в джоба си чужди лични документи - на учителя Шон Фентрес.
Оказва се, че капитан Колтър е включен в строго секретна мисия. Тя има за цел да спре терорист, който възнамерява да взриви влака, а по-късно планира да убие хиляди хора в сърцето на Чикаго. Секретната компютърна програма, наречена "Първичен код", позволява на Колтър да съществува под формата на различни личности (своята и тази на Фентрес) в две паралелни реалности. Той постоянно се завръща във влака, за да открие терориста, и всеки път има точно осем минути, за да разплете случая.
...

Продължава
"127 часа" е вълнуващ разказ по режисура и сценарий на Дани Бойл (носител на "Оскар" през 2008-ма година за най-добър филм - "Беднякът милионер").
Филмът проследява истинската история на катерача Арон Ралстън (в ролята Джеймс Франко), който докато покорява каньон в Юта, бива заклещен от скала.
В продължение на пет дни той се бори за оцеляване, извиква в паметта си спомени от миналото, семейството си, приятелката си (Клеменс Пойси), авантюристките, които среща преди инцидента (Амбър Тамблин и Кейт Мара).
"127 часа" е образец за умело вплетени ретроспекции, въздействащи визуални и звукови похвати. Това е филм за волята за живот, силата на духа и житейските равносметки.
...

Продължава
В кино "Люмиер" от 14:00 часа започва "Полският бар" на режисьора Бен Бeрковиц. Филмът разказва за непокорния син на богат еврейски клан Рубен, който миксира дискове в нощен клуб, но и продава наркотици, като се самоуспокоява, че това е само докато пробие като диджей. Вследствие на безразсъдството му обаче над него надвисва опасност. Тогава среща братовчед си - ортодоксален евреин, и започва да преосмисля пътя, който си е избрал.
...

Продължава
"В началото на работата по един филм просто залагате всичко на своя герой и след това чакате да видите как ще се стече животът му." Така Хелена Тшрештикова обяснява защо снима толкова дълго всеки свой документален филм. "Катка" е част от трилогията документални филми на чешката режисьорка, проследяващи в дълъг период от време съдбите на хора, озовали са на ръба на собствените си сили или на ръба на обществото.
"Катка" е забележително неподправен и нецензуриран портрет на объркана млада жена, която живее буквално на ръба на оцеляването и отчаяно търси любов и спасение. Ще ги открие ли в клиниката за лечение на наркозависими? Или в обятията на мъжа, когото обича? Или пък в първото проплакване на новороденото си бебе? Тршештикова следва героинята си по улиците и из бордеите на Прага и успява да проникне дълбоко в душата на жената, която повечето хора биха предпочели да избегнат, ако случайно срещнат....

Продължава
В кино "Люмиер" от 16:00 часа започва "Ако искам да свиря, аз свиря" на Флорин Шарбан. На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът е влюбен в социална работничка, негова връстница. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го заливат. Свобода, вятър, път, първа целувка. Сега вече всичко може да му се случи…
...

Продължава
В четвъртата част на "Писък" ще видим оцелялата Сидни Прескът (Нийв Кембъл) след десет години от нападенията на психопата с маската. Тя вече е успешен писател, автор на книга, описваща живота й. Издателите й настояват да посети родния си град в рамките на турнето за популяризиране на романа "Out of the Darkness". Когато Сидни се завръща у дома в Уудсбъро, отново се среща с Шериф Дюи (Дейвид Аркет) и Гейл (Къртни Кокс), които вече са женени и имат 10 годишна дъщеря. В градчето живеят и братовчедката на Сидни Джил (Ема Робъртс) с майка си Кейт. За нещастие появата на Сидни провокира и завръщането на психопата с маската, поставяйки в опасност не само нея, но и всички нейни приятели и близки, както и целия град.
Продуцентите "Weinstein" отново залагат на звездите от поредицата, но обновяват екипа и с нови, млади таланти. Участието на Дейвид Аркет, Нийв Кембъл и Кортни Кокс определено носи емоцията на поредицата и съблазнява по-зрелите зрители, фенове на филма....

Продължава
Преди броени дни в Лос Анджелис се проведе гала премиерата на първата анимационна продукция на Paramount Pictures "Ранго", с участието на Джони Деп в ролята на едноименния героичен хамелеон.
На церемонията присъстваха също режисьорът на филма Гор Вербински ("Карибски пирати"), актрисата Айла Фишер, Бил Найги, Хари Стонтъни и др.
Анимационното комедийно приключение за малки и големи "Ранго", ще отведе кинозрителя на щура и емоционална разходка из Дивия Запад. Историята проследява комичното и трансформиращо пътуване на Ранго - добродушен домашен хамелеон, който се изправя пред криза на самоличността. Така де, в крайна сметка колко големи могат да са мечтите ти, когато единствената цел в живота ти е да се сливаш с околната среда?
...

Продължава
"Черният лебед" на Дарън Аронофски, един от най-коментираните световни филми, превърнал се в основен фаворит за наградите на Американската киноакадемия за 2010 година, ще постави началото на юбилейния 15-и Международен филмов фестивал София Филм Фест.
С присъден "Златен Глобус" за актьорското постижение на Натали Портман, с 12 номинации за БАФТА и 4 номинации за наградата "Независим дух", филмът получи признание и от влиятелните общности на кинокритиците в САЩ, както и наградата "Марчело Мастрояни" от Венецианския филмов фестивал. "Черният лебед" е сред номинираните за „Оскар” в категорията най-добър филм, изпълнението на Натали Портман също получи номинация, както и режисурата на Дарън Аронофски, ценен от публика и критици и извоювал си слава на провокативен автор с всеки от предишните си филми "Кодът Пи" (1998), "Реквием за една мечта" (2000), "Изворът на живота" (2006) и "Кечистът" (2008, с две номинации за "Оскар").
...

Продължава
"Пина" е нова крачка в творчеството на Вендерс, успял да надникне в естетиката на емблематичната хореографка Пина Бауш и да я пресъздаде по неповторим начин. Този документален разказ е първият пълнометражен 3D филм, посветен на танцовото изкуство.
"Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Бях завладян и дълбоко развълнуван от танците ú, когато я гледах за пръв път преди 25 години", споделя Вим Вендерс за филма си. Режисьорът работи дълги години и в близост до Пина Бауш, за да покаже на екрана магията на нейните танци.
Пина Бауш е родена в Солинген през 1940 г. От 14-годишна учи танц - 5 години при Курт Йос в Есен, след което завършва школата "Джулиард" в Ню Йорк, откъдето е трайното влияние на Хосе Лимон, Пол Тейлър, Антони Тюдор....

Продължава
За трети път фестивалът "Цветята на Корана" ще стартира и в Пловдив. Tази година прожекциите ще бъдат в клуб "Алкохол". От 12-ти до 20-ти февруари ще бъдат показани 13 заглавия, заснети в страните от Близкия Изток и Северна Африка.
Иранската кинематография ще бъде представена с четири заглавия, сред които  "Историята на Ели", който спечели "Сребърна мечка" от фестивала в Берлин, както и фаворитът на фестивала в Сан Себастиан "Полумесец", отличен с цели три награди, включително "Златна раковина" за най-добър филм. Специална прожекция ще има отличената със "Златна палма" лента на Аббас Киаростами "Вкусът на черешата". Филмът не е показван до този момент на екран у нас. Режисьорът ще има двойна премиера в България, тъй като в програмата на фестивала е включен и "Ширин", в който се срещат най-известните актриси на Иран и френската звезда Жюлиет Бинош.
...

Продължава
Клод Льолуш е роден в Париж през 1937 г. До киното се докосва, когато е едва 8-годишен и получава като подарък от баща си 8-милиметрова камера. С нея бъдещият режисьор започва да снима всичко, което му се струва интересно - съучениците си, училището, преподавателите, приятелите, момичетата, които харесва. В продължение на няколко години Льолуш успява да развие своя усет към киното с тези първи кадри и на 14 с помощта и съветите на един приятел на баща му той монтира първия си документален филм "Злото на века". Лентата е удостоена с Гран При за дебют на кинофестивала в Кан. На 16 години талантливият французин вече режисира реклами и работи в телевизията като щатен документалист. Льолуш заминава да прави кинорепортажи в различни точки на света (в това число и в СССР през 1957). След като снима много късометражни филми за Армейската кинослужба, през 1960 г. Льолуш създава собствена продуцентска компания - "Les Films 13" и заснема първия си пълнометражен филм - "Le Propre de l'homme", който се оказва финансов и творчески провал....

Продължава
Известният режисьор и сценарист Клод Льолуш е звездата на френския фокус на 15-ия София Филм Фест. Той ще получи лично Наградата на София на Столичната община за своя принос в киноизкуството.
Носител на "Оскар" и Златна палма от Кан за шедьовъра "Един мъж и една жена" (1966), създал над 50 филма в кариерата си, Льолуш не се уморява да разказва впечатляващи киноистории. Режисьорът ще представи пред българската публика най-новата си лента "Толкова много любов" (Ces amours-la). Най-важен елемент в творчеството на Льолуш е любовта, която отново е в центъра на сюжета. Героинята му Илва си спомня своята бурна младост и мъжете, които някога е обичала. Прекрасна симфонична музика е фон на спомените за петте големи любови, които е преживяла. Всички тези мъже са били напълно различни, но всеки един от тях е повлиял на нея и на живота й. В крайна сметка може би не Господ е създал жената, а всеки мъж, когото тя обича, я пресъздава отново и отново...
...

Продължава
Шон Джефърд е режисьор на един от най-провокативните проекти, появили се в ъндърграунд пространството напоследък. Документалният дневник "Пънк в Пекин" е филм, който е забранен в Китай. Атмосферата в него е напълно непозната за 98% от населението на страната, а участниците са преследвани от властта.
Представяте ли си какво е да си пънкар в Китай? Един таен дневник на пънк и рок сцената в страната. Автентични кадри от концерти на местни и гостуващи групи, разговори с ъндърграунд иконите на Пекин, посещение на места, за които обикновените китайци, дори не подозират, че съществуват.
Австралиецът Шон Джефърд представя пекинския ъндърграунд така, както никой местен не би посмял - бръснати глави, татуировки, тонове алкохол и шумна музика.
...

Продължава
От 24 до 28 ноември 2010 г. в Банско бе проведен десети международен фестивал на планинарския филм. В програма бяха включени 76 филма от 27 страни и пет континента. Официални гости на Банскофилмфест’ 2010 бяха световноизвестни алпинисти, ловци на приключения, пътешественици и изследователи - Ерар Лоретан (Швейцария), Алекс Хубер (Германия), Елио Орланди (Италия), проф. д-р Освалд Йолц (Австрия/ Швейцария), Ерик Абрам (Италия). Съпътстващата програма включваше изложбата на детски рисунки на тема "Децата на Банско рисуват Пирин". Имаше и шест фотографски изложби - "Банската планинарска школа", "Контрастите на Пирин", "Мегалитната астрономия - поглед между небето и камъка, "Антарктида" (Драгомир Матеев), "Български спелеолози в Тян-Шан", "10 години Международен фестивал на планинарския филм"....

Продължава
Какво се получава, когато зад камерата застанат едни от най-добрите режисьори в Холивуд, а сред актьорите, които участват, се открояват имената на Джеф Бриджис, Мат Деймън, Джош Бролин и Бари Пепър? Отговорът е - сериозна заявка за награди "Оскар" и не само.
Категориите, в които "Непреклонните" е номиниран за наградата на Американската филмова академия са "Най-добър филм", "Най-добра мъжка главна роля" за Джеф Бриджис, "Най-добра поддържаща женска роля" за Хейли Стейнфелд, "Най-добър режисьор" за дуото Джоел и Итън Коен и още 6 номинации.
Миналата седмица "Непреклонните" получи и най-престижните номинации за Британските филмови награди, сред които отново за "Най-добър филм", "Най-добър актьор", "Най-добра поддържаща женска роля", "Най-добър адаптиран сценарий" и др.
...

Продължава
Шест седмици ни делят от старта на 15-ия Международен София Филм Фест. Една от основните програми и през 2011 година ще бъде "Киното днес - Големите майстори". Сред филмите, които за първи път ще се срещнат с българската публика, са копродукцията "Обет" на режисьора Сърджан Каранович, корейското предизвикателство "Поезия" на Ли Чанг Донг, най-новата творба на Алексей Попогребски "Как прекарах това лято", както и канадския "Палеж" на Дени Вилньов.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас