Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 597 резултата.
Етикет: Литература Подредба по 
През седемнайсети век алхимикът Никълъс Уинтърс изработва Горящата лампа, за да стимулира парапсихичните си способности и да способства развитието на нови свръхестествени дарби. Но изобретението носи смъртоносно проклятие за мъжа, наследил генетично променения талант на рода Уинтърс. За да оцелее, той трябва да намери Горящата лампа и жена, която може да разчита енергията на сънищата, излъчвана от нея.
Джак Уинтърс има таланта да изгражда безпогрешни стратегии, но усеща, че започва да развива и втора дарба. Той вярва, че Горящата лампа ще му помогне да се освободи от семейното проклятие. За да я открие, Джак се обръща към малката детективска агенция на Клоуи Харпър. Младата жена притежава рядко срещаната дарба да борави с енергията на сънищата.
Клоуи бързо успява да намери Горящата лампа и да я задейства. Силната й енергия подбужда пламенните чувства между нея и Джак. Но скоро по петите им тръгва организацията "Нощните сенки", която иска да се добере до реликвата и да използва мощната й, но опасна енергия.
...

Продължава
"Цели двайсет години всеки Божи ден готвех на Тодор Живков. И не само на него, но и на цялото му семейство. А също и на най-важните му гости - Фидел Кастро, Ерих Хонекер, Леонид Брежнев, Муамар Кадафи, Ким Ир Сен...
С тази книга ще узнаете с какво ги хранех, та винаги омитаха до дъно чиниите си", споделя Йордан Стоичков, дългогодишен личен готвач на Тодор Живков.
Сега ИК "Милениум" представя кулинарната му книга "Аз, готвачът на Живков". Йордан Стоичков разказва подробности от "кухнята" (в буквалния и преносния смисъл). Той споделя с читателите и над 300 рецепти от менюто на Живков и неговите гости и приближени.
...

Продължава
Майкъл Скот е роден през 1959 г. в Ирландия. Когато навършва пълнолетие, започва работа като книжар и с течение на годините развива успешна търговия с антики и редки книги. Но голямата му страст е писането. Пише вече 27 години и творбите му не спират да се преиздават.
Петдесетгодишният Скот е необикновено продуктивен - зад гърба си вече има 105 книги за възрастни и деца: фентъзи, хорър, научна фантастика, фолклористика и романтични четива (които пише под псевдонима Анна Дилън). Заслужил е славата си на един от безспорните авторитети в областта на келтския фолклор. Книгите му "Ирландски митове и легенди", "Ирландски народни и вълшебни приказки" и "Ирландски духове и призраци" са най-често цитираните източници по темата. Романите му "Светците", "Образ", "Дяволии" и "Отражението" вече се приемат като класика в жанра хорър, а всекидневникът Айриш Таймс провъзгласи М. Скот за "царя на фентъзито на тези острови".
Известно време Скот е оглавявал драматичния отдел на "Тайрън Пръдакшънс" (създателите на музикалното и танцово шоу "Ривърденс"), а освен това е писал киносценарии и театрални пиеси. Отличен е за несравним принос в детската литература от Guide of the Children’s Books и присъства в изданието "Кой кой е в Ирландия" за най-влиятелните ирландци за 2007 г.
...

Продължава
Хуан Гомес-Хурадо - журналист, носител на награди и бестселъров автор, е един от най-успелите съвременни испански писатели с милиони читатели по света.
Той е работил като радио- и телевизионен журналист, преди да издаде своя първи роман - "Божият шпионин", който веднага става международен бестселър и е издаден в 42 страни по света. Вторият му роман - "Договор с Бог", също има международен успех, а през 2008 г. Хуан Гомес-Хурадо печели и престижния литературен конкурс "Торевиеха" (с награда 500 000 $) за книгата си "Медалът на предателя". Критиците определят творбите му като енергични и кинематографични.
Запален читател и пътешественик, Хуан Гомес-Хурадо прави сериозни проучвания, преди да напише книгите си, за да е сигурен в достоверността на поднесената информация. Живее в Испания със съпругата и двете си деца и разпределя времето си между писане, пътуване и хуманитарни каузи.
"Да напишеш трилът е истинско приключение. Проучването, което правя при написването на всяка една от моите книги, се състои в задълбочено четене, разговори със специалисти в съответната област и проучване на местата, където ще се развие действието. Когато идеята ми се оформи, аз изчитам всичко, което може да се намери по темата. Няколко месеца по-късно, със стотици изчетени книги зад гърба си, аз се качвам на самолета, за да проуча местата на събитията, които ще опиша.
...

Продължава
Такър Маларки е родена в Калифорния, а образованието си получава в престижния Джорджтаунски университет в столицата Вашингтон. Работи четири години във външния отдел на "Вашингтон поуст", след което заминава на тримесечна почивка в Африка, където остава две години и преподава в средно училище на малък остров край Кения. След завръщането си започва да пише и книгите й, особено последната – "Възкресението", се превръщат за една нощ в бестселъри, преведени на всички основни езици.
"Възкресението" се опира на исторически факти - реалните събития около намирането на гностическите Евангелия от Наг Хамади в Египет. Отхвърлени от каноните на раннохристиянската църква и нейните духовници, тези свещени текстове изчезват преди близо две хиляди години, за да бъдат открити случайно през 1945 г. в пустинята южно от Кайро.
Изгубените Евангелия отреждат на жената далеч по-съществена роля, отколкото й е отредена в Новия завет, разкривайки, между ред други неизвестни факти и обстоятелства, че Мария Магдалена е била възлюбена на Исус и автор на едно от Евангелията.
...

Продължава
Труман Капоти (1924–1984) е роден в Ню Орлиънс в семейството на чиновник и 16-годишна кралица на красотата. След раздялата на родителите си четиригодишният Труман е поверен на грижите на роднини в Алабама и неговото приемно семейство му служи като модел за много от образите, които описва по-късно в творчеството си. Тук бъдещият писател се сприятелява с Харпър Лий, авторката на "Да убиеш присмехулник", която го използва като прототип за образа на Дил в световноизвестния си роман. През 1932 г. семейството на Капоти се мести в Ню Йорк, където той написва първите си разкази, публикувани в престижни списания. На осемнайсетгодишна възраст е удостоен с голямата награда за кратка проза на името на О’Хенри. От този момент нататък успехът не го изоставя и той се нарежда сред най-големите имена в американската литература. Автор е на романите "Други гласове, други стаи", "Закуска в "Тифани", "Арфата на тревите", на разкази, пътеписи, киносценарии, а също така на "Хладнокръвно" - история на едно от големите американски убийства, с която става основоположник на жанра "художествена документалистика". Неговата визитна картичка са изяществото на стила и запомнящите се образи, в по-голямата си част почерпани от собствения му живот.
...

Продължава
Кой е казал, че самотните майки трябва да бъдат нещастни? Хети има много причини да бъде доволна. Бизнесът й процъфтява, синът й се справя добре в училище, а тя се наслаждава на флирт с по-млад мъж.
Но един прекрасен майски ден всичко се обръща с главата надолу. 
Сестра й се премества в голяма провинциална къща, а Хети и партньорката й трябва да помогнат за обзавеждането… Ако спечелят в надпреварата срещу известен дизайнер...
За капак на всичко, когато Хети пристига в идиличната английска провинция, болезнените спомени за първата й любов Доминик Форбс се надигат като огромно цунами и я заливат с мощта на тропическа буря. А нещата съвсем се усложняват, тъй като семейството на Доминик живее наблизо.
Ала Хети не може вечно да се крие от миналото. Време е да продължи и може би, само може би, да се влюби отново.
...

Продължава
Ласаро Ковадло е роден през 1937 г. в Буенос Айрес. По политически причини напуска родината си и от 1975 г. живее в Испания. Първото му издание е сборник с разкази, следват няколко романа и сборник с хумористични есета. Произведенията му са отличени с награди, а в литературните среди е известен като култов автор и "явлението Ковадло". Определят прозата му като брилянтна, написана с много остроумие и ирония, която понякога граничи с хумора и абсурда. В разказите и романите му се открива отпечатъкът на Пруст, връзка с готическия жанр и философията на Р. Барт, Сартр, Камю и Ницше.
Главният персонаж в "Партийните дивачки" Барух Ковенски е с вроден инстинкт за оцеляване. Той е от героите, които вечно преследват или се опитват да избягат от собствената си сянка. Перипетии, битки, любови - той е Скитникът евреин на ХХ в.  Роден е в Украйна в края на XIX в. и става анархист. Участва в бунтовете през 1905 г. След един от погромите в началото на ХХ в. емигрира в Аржентина, където се подвизава като контрабандист, революционер, приятел и палач на сводници, обущар в еврейския квартал, стрелец и печатар. Връща се в Европа, за да участва в Октомврийската революция и се присъединява към интербригадистите по време на Испанската гражданска война, където дирите му привидно се губят. Много исторически личности - Роберто Арлт, Перон, Исак Бабел, Троцки, Дзержински - пресичат пътя на авантюриста Барух.
...

Продължава
След "Партиен дом" и "Свещена светлина" Георги Тенев отново пише за политика и еротика. Романът ни води едновременно на пътешествие в историята и на пътешествие в космоса. Тенев избира за свой герой писателя и сценарист Георги Марков - интелектуалец, емигрант, жертва на предизвестена смърт. Сюжетът започва в края на 60-те, движи се напред и назад във времето...
Безпартийният М. е драматично свързан с машината на комунистическата пропаганда, чрез нежна принуда и с чувство на интелектуално отвращение. Изведнъж обаче в живота му се случва чудо с библейски измерения.
Историята на М. събира малки и големи теми: спасяването на българските евреи, съдбата на царското семейство, Пражката пролет, откриването на пропагандната сила на телевизията, краха на социалистическата литература, написването на сценария за "На всеки километър".
Романът е раздвоен между слабо познатите страници на историческия архив и прикритата художествена измислица, а двете нива са напълно неразграничими. В тази книга отговорът на въпроса "Кой уби Георги Марков?" не ни дава успокоителна развръзка, а поражда още повече съмнения и догадки.
...

Продължава
Романите на Майкъл Слейд винаги са комбинация от силни и характерни герои, ужасяващи подлеци и исторически събития. Базиран на не толкова популярни исторически факти, романът "Свастика" поразява с вледеняващи разкрития и истории, движейки се между времето от Втората световна война и полицейско разследване във Ванкувър.
В канадската полиция във Ванкувър постъпват сигнали за убийства, при които на всяка от жертвите е издълбана свастика на челото. Двамата серийни убийци, наречени Свастика и Ариеца, вярват, че с техните действия са предприели чистка на обществото и това е необходимото и естествено зло, за да възтържествува новата раса на господарите. Но има още нещо, което никой не знае. Когато специален екип от разследващи агенти от ФБР се заема да залови двамата психопати, те се сблъскват с изненадващи и ужасяващи факти. Полицията попада на скрити архиви, които разкриват, че замесени са още правителството, Пентагона. Играта на котка и мишка изпраща следователите към друга още по-секретна операция от последните години на Втората световна война и щаба на Хитлер. Документите свидетелстват за разработването и изпробването от нацистите на нови оръжия за масово поразяване. Разследването стига и до пазени в тайна секретни американски технологии за нови видове следвоенни оръжия. Следата изненадващо отвежда и до тайна документация, свързана със случая "Розуел" от 1947 г. за взривило се НЛО и направената в най-строга секретност аутопсия на намереното извънземно.
...

Продължава
Галантна, целеустремена, бляскава, непреклонна, жестока, талантлива и безкрайно саморазрушителна - Айн Ранд е една от най-значимите и влиятелни жени на ХХ век. Страстен адвокат на капитализма и рационалния егоизъм, тя е могъща фигура във формирането на политическите и икономическите идеи на днешна Америка. Ан Хелър е първата, която се осмелява да изследва обективно и в дълбочина противоречивата съдба на Айн Ранд. Книгата проследява детството на известната интелектуалка в Русия, годините й като сценарист в Холивуд, публикуването на романите й, развитието на обективизма, възхода на култа към личността й. Това забележително изследване не подминава разказа за необичайния й брак с актьора Франк О’Конър и дългогодишната й афера с доста по-младия Натаниъл Брандън.
За да напише биографията, Хелър използва данни от неизследвани досега архиви в Русия, новооткрити документи и многобройни интервюта. С безпристрастен, добре подплатен с доказателства, всестранен портрет елегантно ни напомня защо Айн Ранд е един от архитектите на света, в който живеем днес.
...

Продължава
Известният американски автор на книги на ужасите Стив З. Баровски пристига в Пловдив, за да представи последния си роман, чието заглавие е "Седемте хълма на Пловдив". Писателят ще гостува в града на 24 и 25 септември (петък и събота) в "Нощта на галериите и музеите".
Стив З. Баровски  (р. 1967) е един от най-популярните автори на книги на ужасите в САЩ. Критиците определят творбите му като "романи на свръхестествения ужас" и ги подреждат сред най-добрите образци в жанра. Въпреки известността си в САЩ, Баровски е все още почти непознат в Европа и България. Автор е на романите "Трапери" и "Животът и смъртта на Артър Шакълтън".
Последната творба на Баровски - хорър-романът "Седемте хълма на Пловдив" - е мрачна и страховита история за шестте съществуващи хълма на Пловдив и изчезналото седмо тепе. Романът, в който се преплитат фантастика, ужас и социални теми, вече е бестселър в САЩ и предстои да бъде издаден в България.
Посещението на Баровски в Пловдив е част от международно литературно турне, представящо "българския" му роман. Писателят, който страда от аерофобия, е пропътувал разстоянието от САЩ до Европа с трансатлантически кораб, а в Пловдив ще пристигне по суша от Германия с любимия си ретро автомобил.
...

Продължава
Димил Стоилов е роден през 1948 година в Пловдив. Работил е в различни печатни издания и издателствата "Христо Г. Данов" и "Хермес". Автор е на романа "Версия за изневяра" (1990) и на сборниците с разкази "Разписание за изпуснати влакове" (1986), "Възмутително чаровни, хищно хубави" (1998) и "Мъж, вкусен на опитване" (2005), за който е номиниран за награда "Пловдив" и е получил наградата на Дружеството на пловдивските писатели. Разкази на белетриста са отличени в два от международните конкурсa на немското издателство "Literaturpodium" и са включени в сборниците "Falsche Töne" (2009) и "Weiße Weihnacht wieder" (2010). Романът "Дългият бегач на любовни разстояния" е петата му книга.
Може ли приятелят ти да се е превърнал в терорист? Нима действително миналото е толкова далечна страна, за да преобърне представите за добро и лошо? Доколко кошмарна касапница в Студентския град е издълбала непоправими бразди в човешките души? Може ли една монета да реши кого да обичаш? Колко земетръсни степени може да издържи едно приятелство и един смесен брак? Разрушени ли са преградните стени в хората след падането на Берлинската стена, или остатъците продължават да дращят в нашето съвремие?
Героите на романа настойчиво търсят отговори на тези и още много други въпроси, а авторът навързва лабиринти на динамичен сюжет, който увлича, държи в напрежение и провокира желанието да обичаме и да бъдем обичани.
...

Продължава
Според древната формула, добила известност благодарение на книги като "Тайната" и "Разговори с Бога", Вселената е така устроена, че ни изпраща хора и обстоятелства, които съответстват на вътрешните ни убеждения. След като Законът на привличането действа за постигане на материален успех и професионална реализация, не може ли да го използваме да привлечем в живота си и истинска любов? Този въпрос си задава Ариел Форд и решава да провери на практика дали това е възможно. Няколко месеца по-късно тя открива отговора в лицето на Браян Хилиърд, нейната сродна душа.
Любовта, оказва се, не само е възможна, но и напълно достижима, независимо от възрастта, ако приложим на дело Закона на привличането. За да се появи обаче сродната душа в живота ни, се налага да извършим известна подготвителна работа. Първо е необходимо да се освободим от негативния емоционален багаж от миналото, за да разчистим място за нова пълноценна връзка. Това означава да огледаме добре старите си любови, да простим на партньорите си и на себе си за нанесените рани и да изразим готовност да обърнем нова страница.
За да привлечем правилния човек, трябва да си дадем ясна сметка с какъв точно партньор бихме искали да споделим живота си; да опишем детайлно качествата и характеристиките, които бихме желали да притежава.
...

Продължава
Доц. Владимир Янев е роден на 26 януари 1950 г. в Пловдив. Професионалната му ориентация се формира още по времето, когато завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1972. След това Владимир Янев продължава професионалното си развитие в областта на науката, за да се върне отново в университета, но вече  със статут на преподавател. От 1981 година до днес той преподава в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Владимир Янев е доцент в катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на университета. Качествата му на специалист не остават незабелязани и в Санкт-Петербургския университет, където е лектор в периода 1995 - 1999 година.
Освен на тази професия, доц. Владимир Янев се е отдал и на още една голяма своя страст – писането. За него то е удоволствие, но и ангажимент - към четящите от една страна, и към културната и литературна памет на България от друга.
В богатата му библиография място намират редица литературоведски книги и учебни помагала - "Живея и препрочитам" (1990); "Признати и непознати" (1999); "Христо Смирненски. Маскарадът и празникът" (2000; ІІ осн. прер. изд. - 2008); "С вас, седмокласници, да прочетем заедно" (2002); "Кратки бележки върху българския литературен авангардизъм (с особен оглед към експресионизма)" (2002); "Българска литература след Първата световна война" (2002).
...

Продължава
Интересът към личности като Цезар и Наполеон, Хитлер и Сталин, които изплуват от нищото, за да променят историята и света, никога не секва. Един от най-големите датски историци - Бент Йенсен, разрови засекретените доскоро архиви в Русия, Дания, Великобритания, Финландия и Германия, за да напише най-новата биография на Сталин, чиито параноични представи за света довеждат до фатални последствия цяла една империя. Книгата му "Сталин: биография" е създадена след проучане на хилядите страници документи, писма, изследвания и научни трудове. За достъпа до архивите на Русия му помагат жена му Татяна (рускиня по националност) и Симон Пастернак.
Бент Йенсен се опира на документираните свидетелства на близкото обкръжение на Сталин - на Молотов, Киров и Ворошилов, на шефовете на тайната полиция Лаврентий Берия и Николай Ежов, на писателя Виктор Некрасов и атомния физик Пьотр Капица, на датските комунистически лидери Арне Мунк-Петерсен и Аксел Ларсен. Историкът разравя и личната кореспонденция на Сталин, жена му Надя (която се самоубива) и дъщеря им Светлана.
Тя разказва за един млад човек от Кавказ, от най-ниските социални слоеве на Грузия, който успява да поеме водачеството на едно фанатично движение, което през 1917 г. взема властта в могъщата руска империя под ръководството на В. И. Ленин, а мястото му в йерархията на това движение го прави първия човек в съветската руска империя, простираща се на една шеста от площта на Земята. След Втората световна война той разширява властта си в Източна и Централна Европа; в Китай и Южна Корея идват на власт комунисти, които са силно повлияни от Сталин и установяват копия на тоталитарната му система.
...

Продължава
Агата Кристи - ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят, а романите й - вечно живи.
Днес Агата Кристи е най-известната авторка на криминални романи в света. Нейните осемдесет романа са преведени на над четиридесет езика и са продадени в над два милиарда екземпляра. Емблематичните й герои Еркюл Поаро и госпожица Марпъл й спечелват титлата "Първата дама на криминалния жанр".
Еркюл Поаро се радва на заслужена почивка в усамотен хотел... до момента, в който една от гостенките - красивата актриса Арлин Стюърт, е убита. Наистина ли кръгът от заподозрени е толкова ограничен, колкото изглежда? Поаро открива, че почти всички гости в хотела са свързани с актрисата. Но кой от тях има достатъчно силен мотив, за да извърши престъпление?
Един от най-известните случаи на госпожица Марпъл…
В библиотеката на провинциално имение е открит труп на млада жена. Убитата е облечена във вечерна рокля. Собственикът на имението полковник Бантри веднага е заподозрян за убийството, но той се кълне, че не е срещал младата жена. Тогава как трупът й се е озовал в дома му? Госпожа Бантри, убедена в невинността на съпруга си, моли Джейн Марпъл да разреши случая и да изчисти семейната чест.
...

Продължава
"Приказка за вечността" на Гергана Турийска и Стоян Динков е една безкрайна история за срещата на две души във времето. Въпреки привидно традиционната завръзка на взаимоотношенията между един мъж и една жена, тяхната любов не прилича на онези, за които сме свикнали да четем в романите. Книгата е свидетелство за духовните светове, които се разкриват в реално време, когато припознаем себе си в очите на другия. Тяхната връзка протича на едно различно ниво, в което материята сякаш не съществува. Той и Тя разкриват емоциите си, първоначално в размисли, които наподобяват любовни писма. Когато това вече не е достатъчно, диалогът им представя както личните им страсти, така и философски, религиозни и дори магически слоеве в общуването им. Историите, които споделят от реалния свят и живота си, са по-скоро начин да намерят още доказателства, че нищо не се случва за първи път помежду им. Всеки следващ техен разговор ги доближава до момента, в който или ще се отдадат един на друг, или ще оставят историята да се повтори отново и да се срещнат в следващия си живот.
Напред към неизбежното бъдеще или назад към миналото, което винаги им е принадлежало, но никога не са споделяли? Сцените в книгата са едно постоянно дежа ву между двамата.
...

Продължава
Преоткрит за света малко след края на Втората световна война, Франц Кафка неусетно бе станал класик и наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст го смятат за един от "тримата влъхви" на модерната литература.
За него бързо се изписват хиляди страници - възторжени или враждебни - много повече от цялото му малко по обем, незавършено творчество.
Този сборник включва някои от неговите най-известни разкази и новели, преведени за първи път на български език. Сред тях са "Огнярят", "Присъдата", "Преображението", "В наказателната колония", "Пред закона", "Селски лекар", "Грижата на бащата" и др.
"В наказателната колония" излиза на българския книжен пазар под знака на ИК "Сиела". Превод: Венцеслав Константинов.

Продължава
Разказите от "Аматьори, професионалисти и други участници" приличат на моментални снимки направени от полудял фотограф, кръстосващ тичешком и без посока софийските улици. Някъде спира за по-дълго, другаде само преминава. Във фотографиите-разкази са запечатани драматични моменти от иначе баналното всекидневие. И най-често превръщат в герои полу-безименни човешки същества. С тях всичко се случва в едно постоянно и несекващо настояще.
Авторът Палми Ранчев е роден в София. Завършва Национална спортна академия "В. Левски" в родния си град. Пише поезия, разкази и романи. Бил е боксьор, треньор, собственик на кафене и игрална зала, директор на вестник, сценарист, телевизионен водещ и безработен. Със сигурност може да прибави още няколко начина (да речем десетина), с които си е изкарвал прехраната.
Автор е на стихосбирките: "Шапката на скитника", "Манхатън, почти събитие", "Парцаливо знаме", "Хотелска стая", "Среднощен човек: биографии", "Любовник на самотни улици и запустели къщи" (2004) и "Такова синьо: видимо и скрито" (2007), на сборниците с разкази "Анонимни снайперисти" (2006) и "Малко късмет за по-късно" (2007), както и на три романа, последният от които е "Анонимни снайперисти" (2006).
...

Продължава
<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас