Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 597 резултата.
Етикет: Литература Подредба по 
Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес е испански живописец и график, дворцов художник на Испанската корона, който се смята едновременно за последния от старите майстори и първия от модерните. Със своя дълбоко индивидуален маниер, чрез изразните си средства и език, Гоя е безспорно първият голям художник на ХІХ в. Преоткрит и възвеличен от импресионистите, той оказва огромно влияние върху цялото европейско изкуството от прехода между ХІХ и ХХ век - влияние, което се усеща осезаемо дори днес... В ранните си години художникът създава множество фрески в църкви и манастири. Скоро след това геният му яростно, неудържимо и неповторимо избухва на художествената сцена, напускайки всякакви естетически и концептуални рамки. Сега Гоя e известен като автор не само на църковни стенописи, изпълнени със свободна и експресивна техника, станали емблематични за творчеството му, но и на многобройни портрети на испански аристократи, на видни личности, на свои близки, на невероятни и обсебващи видения, които натрапчиво надничат от платната...
...

Продължава
Изследвания върху икономиката и бизнеса на една от най-развитите страни в света ни представят проф. Нако Стефанов и д-р Евгений Кандиларов в съвместното си издание "Япония. Икономика, технологии, иновации и управление" (ИК "Изток-Запад").
Японските стоки по цял свят са еталон за високо качество и добро изпълнение от години. На какво се дължи този факт? Отговаря ни книгата "Япония. Икономика, технологии, иновации и управление". Тя изследва индустриалната политика, осъществявана от Страната на изгряващото слънце, съвременното състояние на икономическите сектори по ключови отрасли, икономиката на труда и структурата на японската икономика като цяло. Изданието предлага подробна информация за динамиката на системата на възпроизводство на материалния живот на страната от древността до днес....

Продължава
На 29-ти ноември от 17.30 ч. в зала "Княз Александър I" на Регионален исторически музей - Русе, доц. д-р Ирена Бокова и доц. д-р Соня Алексиева от Нов Български университет ще представят книгата "Културното разнообразие на България", с автори И. Бокова (НБУ), В. Ганева-Райчева (Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН), издателство "Летера".
Книгата представя културното разнообразие на България чрез традициите и съвременните културни практики на общности с трайно присъствие в страната. Историята на всяка общност - фактология и разкази, е основа за изграждане на нейната съвременна визия. Културните специфики се разглеждат като конструкции в зависимост от конкретен исторически, политически и социален контекст....

Продължава
"Винаги нощта" е сборник, чиито истории водят през делириума на нощта в един опасно перверзен свят. Свят на обрати, на лудост и престъпления. Магически ъндърграунд, криминална утопия и film noir. Черни мечтатели, градски шамани, пребледнели брюнетки, телефонни убийци, машини на ужаса, бели елени и други елегантни хищници. Готически разкази, бароков изказ. А може и иначе: барокови разкази, готически изказ.
Тодор П. Тодоров (1977) е доктор по философия и преподавател във Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на "Приказки за меланхолични деца" (сборник разкази, "Сиела", 2010). Разказът "Ван Гог в Париж" е отличен с наградата "Рашко Сугарев" за най-добър къс разказ....

Продължава
Вече половин година едно заглавие се откроява в световните класации за най-продавани книги. До този момент само в САЩ са продадени общо 2 млн. екземпляра от книгата както в хартиен, така и в електронен формат. "Не казвай сбогом" стана едно от най-горещите летни четива отвъд океана и печели все повече читатели извън родината си. Критиците са единодушни, че това е една от големите книги на 2012 г.
Романът, който вече 206 дни е в класациите, събуди интереса и на филмовите гиганти. Правата за екранизацията са закупени от "20th Century Fox", а според слуховете Рийз Уидърспуун ще играе главната роля. Шумът около книгата възроди интереса и към другите заглавия от Джилиан Флин - те се върнаха в класациите, а правата за филмирането им също бяха продадени.
...

Продължава
Необичаен роман за страшните времена, когато османците покоряват балканските земи. Историята на сръбския и българския народ се преплита в битките за запазване на вяра, династия, дом и семейство. Изключителната орис на княгиня Милица, потомка на знаменит род, е като приказка, здраво свързана с историческата действителност. Като гоблен, излязъл изпод сръчните ръце на майсторка везбарка, нейният живот постепенно представя цялостната картина на победата на човешкия дух над превратностите на съдбата. Човек се терзае, мъчи се да разгадае какво му е предопределено, обича, мрази, тържествува, но и търпи поражения, смята, че е намерил най-доброто, най-справедливото решение, а се оказва, че неговият избор е игра на ангели.
...

Продължава
Агентът от Федералната антитерористична спецчаст Джон Кори и съпругата му Кейт Мейфийлд от ФБР са командировани в Сана, Йемен - едно от най-опасните места в Близкия Изток. Там те трябва да работят с малък екип, издирващ един от мозъците зад бомбения атентат срещу кораба на американските ВМС "Коул" - високопоставен член на Ал Кайда, известен като Пантерата.
Безмилостен и неуловим, той е търсен за множество терористични актове и убийства - и американското правителство е твърдо решено да се добере до него, независимо от цената. Идващи със закъснение, Джон и Кейт не знаят правилата, участниците и залозите в коварната игра. Знаят само, че в мисията им има нещо повече от онова, което се вижда с пръв поглед - и че преследвачите са на път да се превърнат в преследвани.
...

Продължава
Един от колосите на киното, едно от най-значимите имена в изкуството, един от най-големите патриарси на теоретичната мисъл – това е великият и гениален Сергей Айзенщайн, който с епохалния си труд "Монтажът" (ИК "Изток-Запад") променя света.
Името на Сергей Айзенщайн се свързва с едни от основополагащите произведения от областта на визуалните изкуства. Съветският кинематографист и кинотеоретик е едно от най-значимите културни явления не само заради изключителните му режисьорски шедьоври, попадащи в жанровете на историческите епоси и политическата пропаганда, но и заради блестящата му аналитична мисъл. Айзенщайн е човек, изпреварил своето време, който повлиява силно на ранните кинотворци заради иновативения си начин на монтаж и чрез написаните от него теоретични трудове, а наред с целулоидните си творби, филмовият майстор остава в историята и заради несравнимите си публицистични изследвания, сред които е и "Монтажът".
...

Продължава
Микеланджело Антониони е роден във Ферара, Италия, на 29 септември 1912 г. Признат е за един от най-талантливите съвременни кинотворци - сценарист и режисьор, често спряган като "бащата на отчуждението и песимизма във филмите". През 1996 г. е отличен с "Оскар" за цялостен принос в областта на седмото изкуство.
Интервюта, разговори, изповеди и прозрения за епохата, за изкуствата, за морала и за човека - това е канавата на тази своеобразна автобиография на един от основоположниците на модерното кино. Тръгнал от кредото и естетиката на неореализма, Микеланджело Антониони (1912-2007) постига непознати дотогава дълбини в психологическото изследване на вътрешния свят на личността, на "болестта на чувствата", на отчуждението и самотата, на кризите, които преживява индивидът сред бурно променящия се политически и социален пейзаж през втората половина на XX век....

Продължава
Емилия Каменова, автор на книгите "Довиждане", "Портрет за наследници", "Тази преходност - животът", "Царски времена", представя новата си творба "Страсти и неволи” (ИК "Хермес"), в която проследява онези често премълчавани изживявания, съпътстващи личния живот на писателя, откриваеми като нюанси и детайли в неговите книги.
Интимните вълнения на Иван Вазов, дневниците на писатели като Светослав Миларов, Кирил Христов и Николай Хайтов, за които може да последва смъртна присъда, гръмогласен скандал или докосване до сагата на поредното българско поколение, са едно документално повествование за съдбата на твореца, разкриващо и литературната панорама, и духа на времето.
...

Продължава
Как да лекуваме децата и тийнейджърите от остри заболявания, психо-емоционални и поведенчески проблеми ни съветват д-р Мариян Иванов и д-р Зорка Угринова в книгата "Хомеопатия за деца и тийнейджъри" (ИК "Изток-Запад"), която обобщава богатия клиничен опит на двамата лекари хомеопати при работа с деца и дава подробна инфомация за решаване на здравословни проблеми с помощта на примери от дългогодишната им практика.
Работата с деца е както увлекателна и забавна, така и трудна и деликатна. Детският свят е изключително цветен и разнообразен, а лекуването на хлапета и подрастващи може да бъде истинско приключение. "Хомеопатия за деца и тийнейджъри" дава лесни за изпълнение съвети как децата и тийнейджърите да се лекуват от различни заболявания - грип, кашлица, ангини, синузит, астма, язви, алергични реакции, болки на растежа, слънчеви изгаряния и др., с помощта на хомеопатични лекарства....

Продължава
Голямата бъркотия започва със сандвич - хеликоптер, който се озовава върху пъпчивата физиономия на Кратера - гаджето на сестрата на главния герой. Сетне чудатите приключения превключват на ядрен двигател и след влизане с взлом в дома на учителката по история, откриване на непонятна карта и загадъчни гривни... отвеждат неразделните приятели Джимбо и Чарли на планетата Пльок. Какви ги вършат там двамата и ще останал ли на нея прочетете сами. Ще научите и някои тайни за пътешествията, лудориите, приятелството, сестрите, родителите, учителите и порастването, но това си е чистата полза от четенето.
Марк Хадън е добре познат на малки и големи читатели с книгата "Странна случка с куче през нощта". Напоследък издава и книги за възрастни, но началото на творчеството му е посветено на децата....

Продължава
Агата Кристи - ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят, а романите й – вечно живи.
Днес Агата Кристи е най-известната авторка на криминални романи в света. Нейните осемдесет романа са преведени на над четирийсет езика и са продадени в над два милиарда екземпляра. Емблематичните й герои Еркюл Поаро и госпожица Марпъл й спечелват титлата "Първата дама на криминалния жанр".
Зашеметяващата холивудска актриса Марина Грег пристига в малкото британско селце Сейнт Мери Мийд. По време на прием, организиран в нейния дом, една от гостенките умира. Оказва се, че жената е отровена с питие, предназначено за Марина. Но заподозрените са твърде много, а от миналото на актрисата изплуват неудобни тайни. Г-ца Марпъл е единствената, която може да разкрие цялата истина.

"Проклятието на огледалото" излиза на български под знака на ИК "Ера".

Продължава
Горан Пауъл живее в Лондон с жена си Шармейн и трите си деца. Занимава се с реклама. От 35 години практикува бойни изкуства и има 4-ти дан по карате. Треньор е в отбора по ММА DKK Fighters.
Горан Пауъл се "обвързва" с джудото през 1972 г. - тогава е на 7 години. През 1984 г. се премества в Лондон и изучава последователно Шотокан карате, Таекуондо и Киокушин. През 2007 г. постига 4-ти дан в Годжу-рю карате, а днес е квалифициран инструктор в Dajdaku Karate Kai (DKK) - един от водещите клубове в Англия, и помощник-треньор на успешния отбор по MMA - DKK Fighters.
Пауъл има постоянно присъствие в изданията за бойни изкуства - два пъти снимката му е била на предната корица на списание "Traditional Karate" (Традиционно карате).
През 2010 г. романът "Внезапна зора" печели три награди за най-добър исторически роман - от USA Book News, eLit и LivingNow.
...

Продължава
Излезе от печат книга, която съчетава магията на изкуството с рационализма на науката и търси отговори, които векове наред са провокирали мислители, творци и учени - това е предизвикателното заглавие "Изкуството, сталкерът на ума" (ИК "Изток-Запад"), в което авторът Джона Лерър успява да докосне тъканта на човешкото мироздание.
Есенцията на "Изкуството, сталкерът на ума" е следната: това е книга, в която става въпрос за творци, предусетили откритията на невронауката далеч преди въпросната невронаука да се появи на научния небосклон. Поетът Уолт Уитман, кулинарът Огюст Ескофие, живописецът Пол Сезан, композиторът Игор Стравински и писателите Марсел Пруст, Гъртруд Стайн, Джордж Елиът и Вирджиния Улф са открили истини за човека и неговия ум, които емпириката едва днес преоткрива. Въображението на тези истински сталкери е предугадило факти от бъдещето.
...

Продължава
Считан за водещ специалист по храненето във Великобритания, д-р Джон Брифа е завършил Лондонския медицински университет с награда за високи академични постижения. След дипломирането си се насочва към специализация в сферата на нутрологията и холистичната медицина и има вече над 20-годишна клинична практика. Роденият в Малта лекар добива популярност със здравните си рубрики в "Дейли Мейл", "Обзървър" и "Гардиън", има публикации в множество вестници и списания по цял свят и е носител на британското отличие "Здравен специалист на годината". Д-р Брифа води семинари и е написал 8 книги, посветени на здравословното хранене и натуропатията, които са издадени в много страни.
Джон Брифа смята за свое призвание да помага безкористно на хората да преборят и предотвратят болестите, да се справят с ежедневните неразположения и да се чувстват изпълнени с енергия и позитивни мисли....

Продължава
Харуки Мураками е достигнал статута на култов писател, чиито романи се продават в милионни тиражи както в родната му Япония, така и в превод на десетки езици. В най-новата си творба, "1Q84", той ни среща с два култа: на християнска секта и на загадъчната секта, отговорна за атаката с нервнопаралитичен газ в токийското метро през 1995 г. Когато в Япония излизат от печат първа и втора книга на романа, за един месец се продават 1 милион екземпляра, а възторгът на критиката отеква в цял свят. Действието започва през 1984 г., но в типичен за Мураками стил се пренася в паралелния свят на годината 1Q84 (Q=question mark, въпросителна), където човек може да се изгуби безвъзвратно и никога повече да не се появи.
В началото на романа един редактор в японско издателство описва привлякла вниманието му повест по следния начин: "При желание книгата може да бъде съсипана от анализи. Но самият сюжет е могъщ, той буквално те засмуква....

Продължава
Истината е, че ти си чудовищен егоист. Ти си страхливец. Не те интересува кое е правилно и кое е погрешно, ти не уважаваш нищо друго освен своите най-лоши инстинкти.
Доскоро Хари Енгстръм-Заека се е радвал на безгрижен и славен живот. Сега той е нещастен млад баща от предградията. На 26 години Хари е приклещен в капана на съмненията и неудовлетвореността. Зарязва семейството си и поема по дългия път към себе си. Лута се в лабиринтите на самотата и семейния дълг, на собствените си желания и обществените порядки, секса и духовността. Но Заека неизменно вярва, че е избрал правилната посока и е прекрачил невидимата граница към спасението.
"Заеко, бягай" (ИК "Ера") е обявен за един от 100-те най-добри романи на всички времена, а Джон Ъпдайк е носител на многобройни отличия, сред които и наградата "Пулицър"....

Продължава
На 31 октомври от 18.00 ч. в галерия-книжарница "София Прес" ще бъде открита юбилейната изложба - графика "Между Земята и облаците" на Снежина Бисерова. На събитието ще бъде представена и книгата "В градината вали" на Вера Ташева.
Експозицията включва силиграфии, запазена марка на авторката. Творбите на Снежина Бисерова са вдъхновени и подредени в няколко цикъла, като познатите "Пейзажи от никъде", категоричните "Обекти от натурата" и лиричните "Между Земята и облаците". Неслучайно последните са артистична трансформация на визия и слово. В рамките на изложбата ще бъде представена и една необикновена книга - двуезична, библиофилско издание, издателски проект на д-р Снежина Бисерова. Стиховете в книгата са на Вера Ташева и са събрани под заглавие "В градината вали"....

Продължава
Възможно е да има милиарди планети, пълни с живот, вероятно дори разумен. Тогава къде са всички? Дали цивилизациите допускат отново и отново едни и същи фатални грешки? Дали не сме първите, пресекли успешно минното поле и избегнали всеки капан, за да научим тайната на Битието?
Астронавтът Джералд Ливингстън улавя кристал, носещ се сред космическия боклук. Дали находката му е извънземен артефакт, изстрелян през огромната космическа бездна, за да донесе някакво послание от далечна цивилизация?
"Присъединете се!" Какво означава тази изкусителна покана? Да се включим към някаква велика федерация на свободни раси ли?
Но какви са онези слухове, че този междузвезден вестител може да не е първият? Дали на Земята не са паднали и други кристали през последните 9000 години? Някои от които отправят поздрави и покани, а други... предупреждение?
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас