Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 597 резултата.
Етикет: Литература Подредба по 
Общо 42 музеи и галерии в страната ще отворят врати в Нощта на музеите. Празничната програма на повечето места започва днес от 18.00. Краят зависи от организаторите.
"Нощ на музеите и галериите" - 2010 г. ще отбележат 12 музеи и галерии в София.
 
Вижте някои от събитията в:
...

Продължава
Духовната беседа ще бъде проведена от отец Николай Величков в неделя сутринта. Ще се коментира летописът на пловдивския храм "Св. вмчца Марина" на база историографските изследвания на Никола Алваджиев, поместени в творбата му "Старинните черкви на Пловдив" (изд. Летера). Организаторите желаят да привлекат млада аудитория на беседата и да обърнат внимание на духовните ценности на съвременния човек, да запознаят православните обитатели на улица "Отец Паисий" с тяхната енорийска църква "Св. вмчца Марина".
Храмът "Света вмчца Марина" е част от Пловдивска Света митрополия, която е изградена от камък. Днешният й вид е от 1856 год. Това е главен храм на Пловдивската епархия и енорийски храм на централната градска част. Посветен е на св. великомъченица Марина, и има храмов празник на 17 юли. В храма се пазят свети мощи на светата великомъченица Марина.
Беседата е част от съпътстващата програма на фестивала "Улица Отец Паисий", провеждан през април и май тази година, организиран от Open Arts Foundation.
...

Продължава
Вдъхновен от истинската история на реално съществуващия еврейски кодекс, "Свещената хагада" е изключителен роман за духовното оцеляване, толерантността, непреходността на изкуството и различните измерения на любовта. Авторката Джералдин Брукс повежда читателите на незабравимо пътуване във времето, като пресътворява умело атмосферата на цели епохи и култури.
Консерваторката на ценни книги Хана Хийт е поканена в Босна да изследва средновековна реликва. Ръкописът се нарича Сараевската хагада и представлява еврейски молитвеник с изключително редки илюстрации.
В хода на работата Хана забелязва дребни детайли, които разкриват невероятната история на хагадата от деня на създаването й до наши дни. Крило от пеперуда ни пренася в Босна по времето на Втората световна война, когато мюсюлманин рискува живота си, за да спаси книгата от ръцете на нацистите. Липсващият орнамент ни отвежда във Виена през 1609 г., а петната от вино ни връщат в епохата на Инквизицията, когато католически свещеник опазва хагадата от аутодафе. Белият косъм разкрива съдбата на загадъчната мавританка, сътворила илюстрациите. В лабиринта от лични драми и исторически събития проблясва прозрението на авторката за дълбоката морална стойност на хагадата: "Да си човек означава много повече от това да си евреин или мюсюлманин, католик или православен."
...

Продължава
Иля Велчев е автор на двадесет и седем книги с поезия и проза, на десет игрални филма, на много сценарии и тв-постановки... Окрития за мнозина от различни възрасти носят и ще носят поетични книги като "Тайни стихотворения", "Любовта на въжето към птицата", "Ако си дал", "Генерал по любов", "Жестоко за двама", трилогията на поетичните Кибрити и др., романи като "Лудата и гладиаторите"," Филмът на живота", "Краят на един съвършен любовник", "Банда", "Тайната на дяволския род", "Бай Ганьо, жив ли си", "Божи знак" и др., спектакли като "Обличането на Венера", "История на живуркането" и др., игрални филми като "Мандолината", "Дубльорът", "Сладко и горчиво", "Последната възможност", "Ако те има" и др., култовият сериал "Завръщане от Рим" - първата българо-европейска тв-продукция (с италианската телевизия РАИ - 1), забранен и досега, след като през 1977 г. тогавашната власт заклеймява сериала като носещ "рушителни" свободни идеи. Класика са вече и големите хитове, създадени по стихове на Иля Велчев като "Хризантеми", "Кой ражда болката", "Стари мой приятелю", "Осъдени души", "Обич", "Майчице свята", "Ако те има", "Девет кръга", "Мои бели коне", "Блус за двама", "Ако си дал" и др.
Големият творец работи над кинопроект и драматизация на книгите си Божи знак и Бай Ганьо, жив ли си?
Поезията му отдавна е надхвърлила хилядни тиражи, прозата – стохилядни филмите му са гледани от милиони зрители в България и по света. Песните му се знаят и пеят от няколко поколения вече.
...

Продължава
Енрико Ремерт е роден през 1966 г. в Торино, където живее и работи. Автор е на два романа - "Господин Росеноти" (1997), отличен с две литературни награди в Италия, и "Балада за мошениците" (2002), финалист за наградата Independent Foreign Fiction Prize и IMPAC Dublin Award. Работи също така за киното, театъра и телевизията. Книгите му са преведени на десет езика и се ползват с голям успех.
За книгата: Двама неудачници от Торино подготвят Големия удар, голямата измама, която да ги направи богати и да ги измъкне от посредствеността и безпътицата. Безкрайни надлъгвания, еротични приключения и забавни ситуации, изпълнени с хумор социално-политически наблюдения върху правилата на съвременния живот, свеж и непосредствен език – всичко това превръща "Балада за мошениците" в приятно и разтоварващо четиво.
Предстои романът да бъде филмиран.

...

Продължава
"Роден съм на 13 ноември 1959 г. в Хавана, Куба. През 1960 г. семейството ми е принудено да емигрира по политически причини. Приятели ни приемат и ни дават подслон в Испания. Голям късмет, защото родителите ми заминали без багаж и без пари - не им позволили да вземат нищо друго освен мен. Живея в Испания, откакто се помня, и се чувствам испанец. Живял съм в Мадрид и Кордова, където се записах да следвам медицина и психиатрия. През 1994 г., вече дипломиран психиатър, започнах да изпращам ръкописи по конкурси и издателства. Първият ми роман излезе същата година, след като спечели втора награда на литературен конкурс. Реших да оставя психиатрията и да се отдам на писането.
Международният успех на "Пещерата на идеите", моя пети роман, ме убеди, че съм взел правилното решение...", четем в автобиографичните бележки на Хосе Карлос Сомоса.
Творчеството му включва вече 13 романа, три от които - "Пещерата на идеите", "Клара и сянката" и "Зигзаг" - са издадени на български език от ИК "Колибри". "Ключът към бездната" добавя нови теми към разнообразните творчески търсения на този талантлив испански писател.
...

Продължава
Галина Златарева е родена през 1954 г. и по тази причина е от поколението хора, за които през 1989 г. всички бариери, похлупаци и табута се вдигат.
Завършила е Българска филология в Софийски университет "Климент Охридски" с отличен успех и специализиран интерес към старобългарската литература. Съдбата ù можеше да кривне към изследователска работа, анализиране и превеждане на стари ръкописи от първите български книжовници, но динамичната ù натура я тегли към съвременността. Въпреки че направените от нея стихотворни преводи от старобългарски на "Азбучната молитва" и "Проглас към евангелието" са признати от специалистите за най-добрите, нея я тегли към динамиката на настоящето и тя търси мястото си в днешния литературен живот. Публикува разкази и фейлетони в най-многотиражни вестници и списания, пише книги за деца и юноши.
Романът "Медальонът", за написването на който отделя две години, е първата ù мащабна творба. Солидният пласт от документални изследвания, върху който е изградено сюжетното действие, е първата предпоставка на него да се погледне с необходимото внимание. Но когато човек се зачете в страниците му, забравя за понятия като "нучност", "изследвания", "прецизен синхрон с установените факти", защото миналото буквално оживява в образи и събития, пълнокръвни и истински, които потапят читателя в себе си. Те до такава степен могат да бъдат усетени и съпреживени, че оставят всекиго с усещането, че сам е преживял това, което е разказано в романа.
...

Продължава
21 век. България. Голям град. На пешеходна пътека чака да пресече майка с количка, държаща за ръка първокласник. Дамата се оглежда и очаква колите да намалят скоростта. Първа минута, пета минута – никой не проявява разбиране, а бебето в количката вече плаче. Първолакът пита: Защо никой не ни пуска да пресечем? Седма минута - друга млада дама намалява колата с риск да бъде ударена от нетолерантните шофьори след нея. Майката поглежда детенцето си и му казва: Онези чичковци зад воланите просто са забравили, че и те са били деца. Сега мислят, че са големи и вечно прави. Дано имат деца, които да им кажат колко грешат!
"Детето ти е страхотно! Ти не ставаш!" е за родителите, които обичат децата си, искат най-доброто за тях и са готови на всичко, за да ги превърнат в страхотни възрастни.
Ако очаквате само съвети, грешите! Авторът говори и за грешките си като родител, и какво е научил от тях. Лари Уингет отново дразни и шокира своите читатели, но е факт, че методите му дават резултати.
Хитро, предизвикателно и иронично провокира родителите, чието мото е: моето гардже е най-красиво. "Когато говориш на хората за децата им и размахваш пръст обвинително, те лесно побесняват. Моята молба към читателя е само да бъде достатъчно толерантен и да намери едно нещо в тази книга, което може да приложи при гледането на своето дете. Само една добра идея - това е целта ми. Уговорихме ли се? Надявам се!", казва Лари Уингет.
...

Продължава
Новата книга на Александър Секулов "Карти и географии" (ИК Сиела, 2010 ) е изненада за читателите на двата му успешни романа - "Колекционер на любовни изречения" и "Малката светица и портокалите". Изящният том представя цялостно поетиката на един от значимите съвременни български писатели. Книгата разказва в поеми и стихове историята на мъж, изминал пътя от конквистадор на лятото до скитник из светлината.
Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година в Пловдив. Автор е три книги със стихове: "Седмо небе" (1988); "Високо, над далечината" (1997); "Възхитително и леко" (2003).
Издал е книга с есета "Майсторът и камъните" (1996), книга с фрагменти "Високите каменни хълмове" (2006), както и публицистичната книга "История на минималната съпротива. Хронологичен роман в една колона".  
Автор е и на пиесата "Светли хотелски стаи" (2005).
Превеждан е на английски, сръбски, унгарски и немски.
Ежедневен колумнист на вестник "Марица" с рубриката "Под игото".
...

Продължава
Марио Варгас Льоса е роден през 1936 г. в Арекипа, Перу. Той прекарва детството си в Кочабамба, Боливия, където учи в местния колеж "Ла Сал", а през 1950 баща му го изпраща във Военната академия. Година преди завършването на Академията Льоса вече работи като любител-журналист. Той напуска Военната академия и довършва образованието си в Пиура, където работи за местния вестник "Ла Индустрия", като междувременно поставя първата си пиеса "Бягството на инката" ("La Huida del Inca"). През 1953 постъпва в Националния университет "Сан Маркос" в Лима, където учи литература. Марио Варгас Льоса става известен с романа си "Градът и кучетата" ("La Ciudad y los Perros"; 1962). Книгата е посрещната с широко одобрение и Марио е обявен за един от основните представители на латиноамериканската литературна вълна, наред с Хулио Кортасар, Карлос Фуентес и Габриел Гарсия Маркес. Световно признание обаче Льоса печели с романа си  "Зелената къща" ("La Casa Verde"; 1966), за който получава първата награда "Ромуло Галегос" в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес.
През 80-те Марио Варгас Льоса се включва в политическия живот и става активен привърженик на икономическия либерализъм, а през 1990 се кандидатира за президент на Перу. Льоса е носител на 26 международни награди за литература и журналистика. Почетен член е на редица престижни учебни заведения, сред които Лондонският университет, Бостънският университет, 'Куин Мери Колидж" и  Еврейският университет в Йерусалим. През 1994 получава и наградата за испаноезична литература "Мигел де Сервантес".
...

Продължава
Екхарт Толе е роден в Германия, където прекарва първите тринадесет години от живота си. Завършва Лондонския университет, занимава се с научна работа в Кембридж. На двадесет и девет години дълбока духовна промяна разрушава старата му самоличност и променя радикално хода на живота му. Следващите няколко години той посвещава на стремежа да разбере, осмисли и задълбочи промяната, която бележи началото на едно важно пътуване навътре в себе си. Толе пътува много, той е съветник и духовен учител, който работи индивидуално и с малки групи в Европа и Северна Америка. От 1996 г. насам живее във Ванкувър, Британска Колумбия, Канада. Чрез книгата "Силата на настоящето", превърнала се в световен бестселър, учението му за първи път става достъпно за широката публика. Голям успех имат и другите му две издания "Гласът на покоя" и "Нова земя" (издадени на български език от ИК "Кибеа").
"И видях ново небе и нова земя... - се казва в Библията. Основата на новата земя е новото небе, т. е. Пробуденото съзнание. Не става дума за бъдещи събития, които ще ни направят свободни. Настоящият момент ни прави такива. Осъзнаем ли това, значи сме се пробудили." Посланието на Толе е насочено към всеки, който се стреми към духовност и себеусъвършенстване, за да заживее в хармония с целостта на живота. Главната цел на тази книга не е да снабди ума ви с нова информация или да се постарае да ви убеди в каквото и да било, а да предизвика промяна в съзнанието, т.е. пробуждане... "Тази книга е посветена на вас. Не можете да се сражавате с егото и да победите, точно както не можете да се сражавате с тъмнината и да победите. Всичко, което ви е нужно, е светлината на съзнанието. Вие сте тази светлина", Екхарт Толе.
...

Продължава
Етикети: Литература
Изтъкнатият изследовател Ервин Ласло провокира с нови разкрития за същността на вселената и връзката ни с космическото информационно поле.
Идеята, че сме свързани с околния свят не само чрез сетивата, е стара колкото човечеството. Съвременното общество обаче отрича тези неосезаеми връзки - приемайки за действително само физически очевидното и "научно" доказаното.
Ала господстващата парадигма се пропуква. Представата на класическата наука за света се оказва погрешна. Доказателствата сочат, че основната "съставка" на вселената не е материята, а енергията, а космическото пространство не е празно, а изпълнено с информация.
Учените вече знаят, че съществува космическо поле, което записва, съхранява и предава цялата информация. Това поле е наречено акаша, а връзката с него е факт, потвърден от съвременната наука.
В тази книга 20 авторитетни личности от областта на медицината, физиката, философията и антропологията разказват за взаимодействията си с акашовото поле, които варират от творчески прозрения и лечение от разстояние до преживявания на прага на смъртта и спомени от предишен живот. Последователно Ласло ни превежда през свидетелствата, приложението и научния анализ на този феномен, за да стигне до неговата оценка и значение.
...

Продължава
В средата на ХVІІІ в. в разгара на карнавала във Венеция е извършена поредица от жестоки и садистични убийства. Необяснимо защо убитите винаги са театрално аранжирани, така че да напомнят за някой грях или друга наклонност на жертвата. Разследването е поверено на бившия затворник Пиетро Вираволта - мъж със съмнителна репутация и окултни интереси, добре познат като авантюрист и прелъстител. Следите го отвеждат до знаменитото произведение на Данте "Ад", което се оказва и ключът към зловещите престъпления. Всички убийства възпроизвеждат наказанията от деветте кръга на Ада. Същевременно зад фасадата на великолепните дворци и тайните проходи на бляскавата венецианска библиотека се плетат заговори и неподозирани интриги на високопоставени лица. Страшна секта заплашва съществуването на Венецианската република, но Вираволта успява да предотврати заплахата.
Един интригуващ роман с примеси от съспенс, исторически роман и трилър, чиято постройка се състои не от глави, а от девет кръга и 27 песни. "Клопката на Данте" е четвъртото произведение на 34-годишния сценарист и писател Арно Дьолаланд и е завладяващ исторически роман с религиозна и мистична насоченост, който разказва за развитието и организацията на града-република Венеция, както и за местния карнавал, който по онова време се е проточвал през цялата година.
...

Продължава
Музика, шествие, пърформънси, дискусии, прожекции, стрийт арт, кулинария, битак и много други динамични събития ще се случат на 24 и 25 април на територията на улица "Отец Паисий" в Пловдив по време на уикенд-феста, който е част от големия културен фестивал "Улица Отец Паисий".
На 24 април (събота) улицата ще бъде завладяна от музика още от обяд до късно вечерта. Две музикални сцени ще бъдат поставени в двата й края и ще създават празнично градско настроение. Сцената за музика на живо ще бъде разположена на площада, където се пресичат ул. "Отец Паисий" и ул. "Станислав Доспевски" до Градска художествена галерия. От 12:00 по обяд до 11:00 вечерта на сцената ще се качат: Пловдивски духов оркестър, Арменски женски хор "Ереван", детска вокална група "Шарл Азнавур", "Смут и мизерия в Източна Румелия" с джаз и суинг, "Карандила Джуниър" и "Попара". Екзотика на първата музикална сцена ще придаде в 17:30 часа младата сливенска група Карандила Джуниър - група от 14 деца между 10 и 18 години, които с лекота свирят балкански и цигански ритми, музика на Горан Брегович. В 20:00 часа група Попара ще се впусне в джем-сешън, в който се преплитат джаз, боса-нова, дъб, рага и какво ли още не. Втората музикална сцена e за DJ  и ще бъде разположена на края на улица "Отец Паисий" пред artnewscafe. Около сцената брейкъри ще демонстрират паркур, брейк, хип хоп танци.
...

Продължава
Какво виждат хората на прага на смъртта?
Д-р Джон Лерма, ръководител на хосписа към най-големия в света медицински център в Хюстън, отговаря на този въпрос в книгата си "Пътуване към светлината". В нея той е събрал множество свидетелства за предсмъртните преживявания на неизлечимо болни пациенти. Историите на тези хора, различни като характер и съдба, си приличат по едно: всички те са получили утеха и безусловна любов от божествени създания, които описват като ангели и архангели.
В книгата ще прочетете трогателната история на едно дете, чието отношение към смъртта преобразява околните. Ще узнаете какви са виденията на един заклет атеист. Ще ви разтърси предсмъртната изповед на нацист, отговорен за убийството на хиляди хора. Ще разберете как смъртта на свещеник може да бъде вдъхновяваща. Ще станете свидетели на предсмъртното разкаяние на сериен убиец...
Равносметката, която човек прави в последните си дни в светлината на вечността, води до духовна трансформация не само у самия умиращ, но и в хората, станали свидетели на този велик преход.
...

Продължава
Преди много хилядолетия в Индия просветени наставници наблюдавали хода на Всемира и създали едно учение - един от най-древните корпуси на ведическото знание - Васту-шастра, чиито универсални принципи са в сила и днес (мнозина го считат за прародителя на фъншуй). Наричат Васту вътрешно-архитектурна терапия, чрез която можем да "излекуваме" дома си от овехтелите енергии и съответно самите себе си. За разлика от нашия начин на мислене това учение не разглежда дома като "крепост", а като храм, в който се проектират нашето съзнание и мисли. Защото именно това ще се случи, когато разчистим хаоса в дома и в мислите си - като пълноводна река в живота ни ще започнат да прииждат по-добро здраве, самочувствие, благоденствие и… любов. Защото откриваме любовта тогава, когато намерим себе си. Започват да ни харесват, когато бъдем себе си, привлечени са от нас, когато самите ние се харесваме и ценим.
"И все пак как е възможно успехът или неуспехът на моите връзки да зависи от подредбата на дома ми?!" - може би с право ще се запитате.
Самият Далай Лама казва: "Любящата атмосфера в домa ни е фундаментът на нашия живот". Васту проповядва именно това: важността да създадеш дом, който да подхранва духа ти, в който да се чувстваш защитен, който не те натоварва, а дава възможност да дишаш свободно и да се срещнеш със себе си.
...

Продължава
Как да преодолеем отлагането и чувството за вина?
На пазара вече е книгата на американския доктор по психология Нийл Фиоре "Навикът да действаш сега!", с подзаглавие "Стратегическа програма за преодоляване на отлагането и чувството за вина". Изданието е посветена на проблема с отлагането - проблем, с който се е сблъсквал в една или друга степен всеки един от нас, както и скритите механизми, които стоят зад него. Според д-р Фиоре хората отлагат не поради мързел или липса на дисциплина, а поради нарушен баланс в живота и страхове, доста често неосъзнати.
Като психотерапевт и автор, д-р Нийл Фиоре е помогнал на  хиляди хора да успеят да постигнат оптималния си потенциал. Книгата "Навикът да действаш сега!" е възможност да разберете за начините, чрез които да поемете контрол върху живота си.
Д-р Нийл А. Фиоре, доктор по психология и бакалавър по икономика, е консултант по управление и мотивация на персонала на промишлени, здравни и учебни заведения. Работил е като психолог в Консултантския център на университета Бъркли, Калифорния. Има публикации в The New England Journal of Medicine, Science Digest  и Boardroom Reports. Често е канен в CNN, NBC и CBS. Д-р Фиоре е добре познат като експерт в областта на здравната психология, оптималната производителност, регулиране на стреса и хипнозата. Понастоящем води семинари и чете лекции в големи учебни заведения и бизнес корпорации. Автор е и на придобилите огромна популярност книги "Road Back to Health: Coping with the Emotional Aspects of Cancer", "Awaken Your Strongest Self: Break Free of Stress, Inner Conflict and Self- Sabotage".
...

Продължава
Даниел Трусони е родена на 9 ноември 1973 година в Уисконсин. Завършва история и английски през 1996 г., а през 2002 г. получава диплома и за творческо писане.
Нейни текстове са излизали в "Ню Йорк Таймс", "Телеграф", в рубриките за книги на най-големите медии.
Когато не пише, Даниел се отдава на готвене и кулинария, вдъхновена от различните страни, в които е живяла и работила. Тя е страстен ценител и на виното.
Въпреки че води номадски живот през първите 30 години от живота си, сега Даниел живее със съпруга си, българския писател Николай Гроздински, и двете им деца във Франция. Двамата редовно пътуват до България и Съединените Щати.
Дебютният роман на Даниел Трусони "Ангелология" ще бъде публикуван в повече от 30 страни. Правата за филмирането му са закупени от Сони Пикчърс (продуцент - Уил Смит, режисьор - Марк Форестър).
Напоследък Даниел е запленена от едно забележително тайно общество от учени, наричащи се ангелолози. В съществуването си, повече от хилядолетие, тази група има мисията да съхрани човечеството от злите машинации на не-филимите - полухора, полуангелски същества. Ангелолозите са затворена организация, която ревностно пази откритията си; информация за това с какво се занимават, е изключително трудно да бъде поискана. Въпреки своето тайно и неуморимо разследване Даниел все още не е проникнала в най-вътрешния кръг на ангелолозите. Но всичко, което досега е открила, е разказано в новия й роман "Ангелология".
...

Продължава
Преди шест години непоправимата оптимистка Роузи напуска добрата стара Англия и се втурва да преследва щастието в страната на неограничените възможности. Един каприз на съдбата обаче я поставя в нещастната половина от човечеството…
Лудо влюбена в Манхатън, Роузи се отдава на работата и сладките приказки на чаша кафе с най-близките си приятели: Ед, който бяга от сериозните връзки като дявол от тамян. Марни, която май е излизала с целия Манхатън, и Силия - същински тайфун. Тримата я забъркват в куп смешно-трогателни ситуации с една-едничка цел - чаровната англичанка отново да изпита сладкия вкус на живота.
И точно в най-неподходящия момент случайна среща изправя Роузи лице в лице с миналото и с тайната, която дълго е таила в себе си...
"Събота сутрин в Манхатън" е носител на приза за най-добър мъжки образ в дамска книга и е финалист за престижната награда "Най-добър женски роман".
...

Продължава
"Стълбове от сол" разказва историята на две жени, чиито съдби се преплитат при необичайни обстоятелства. Отхвърлени от семействата си и прогонени от домовете си, те постепенно се сближават и споделят своите житейски драми.
Бедуинката Маха живее със спомените за любящия си съпруг и трагичната му смърт. Тя е насилствено откъсната от детето си, родния дом и ароматите на Йорданската равнина заради отказа й да се съобрази с волята на брат си.
Омъжена за заможен месар в Аман, Ум Саад е отдала живота си на грижите за домакинството и осемте си сина. Животът й претърпява пълен обрат, когато съпругът й си намира по-млада жена, а нея изпраща в лудница.
В "Стълбове от сол" Фадия Факир умело използва арабските литературни традиции, мюсюлмански и християнски теологични източници и исторически събития, за да ни представи въздействаща алтернативна картина на арабското общество.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас