Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 597 резултата.
Етикет: Литература Подредба по 
"Световна енциклопедия на пътешественика" представя разнообразна информация за най-известните природни и културни забележителности – от Голямата разломна долина и Големия каньон до изгубените градове на инките в Южна Америка и уникалната дива природа на Галапагоските острови.
Освен предложенията с най-атрактивните маршрути и най-подходящото време за посещение, ще намерите и практически съвети за безопасно и вълнуващо пътуване. Интересните природни, исторически и културни факти за туристическите дестинации са допълнени с богат снимков материал.
Всяка от главите е посветена на отделна дестинация и описва причините, заради които си заслужава да я видите: изключителната природа, уникалната флора и фауна, наследството от древни цивилизации, съхранените традиции и култура. Картите указват къде се намира мястото, подбраните фотографии се опитват да изградят някаква представа за него, макар че нищо не може да замени личното преживяване. Aвторите описват собствените си впечатления и възхищение от забележителностите, за да ви помогнат да изберете мястото, което най-добре отговаря на личните ви предпочитания и естетически потребности.
...

Продължава
Книгата "Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи", издадена от ИК "Кръгозор", стана повод 10 български града да се включат в подобряване на рекорда за най-дълго любовно писмо на България. За втора поредна година всички читатели, които желаят да се включат в писането, могат да направят това в обектите на книжарници "Хеликон" на територията на София и в страната. Събирането на романтични послания започна и ще приключи на 10 февруари.
Точно преди една година подобна кампания провокира хиляди българи да създадат заедно гигантско писмо от почти 60 метра. 15 от тях бяха изписани от жителите на Бургас и градът беше обявен за "Романтична столица" на България за 2009 г.
Кое населено място е новият победител, ще стане ясно на 11 февруари, когато текстовете от всички книжарници ще пристигнат в София - книжарница "Хеликон" в Гранд Хотел "България" за официалната премиера на книгата "Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи". Събраните романтични послания на читатели от цялата страна ще бъдат обединени в цялостно любовно писмо, а неговата дължина ще бъде публично измерена в присъствието на медиите и на потомци на редица бележити личности, включени в романтичния сборник.
"Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи" включва писма от личната кореспонденция на знакови фигури в българската история - революционери, политици, общественици, учени, писатели, военачалници, художници. Книгата представя част от най-значимите мъже и жени на България в една различна, малко позната на читателите светлина. Сред текстовете има писма и факсимилета, които принадлежат на лични архиви и не са били публикувани до сега.
...

Продължава
Мара Белчева е истинска икона на своето време. 23-годишна е, когато мъжът й Христо Белчев (финансовият министър на Стамболов) е убит. В нея е влюбен самият княз Фердинанд – злите езици говорят, че една от причините за убийството на мъжа й е продиктувано и от желанието той да бъде премахнат от живота на красавицата и тя да стане свободна жена. Факт е, че Фердинанд поръчва да направят гипсова отливка на ръката й, която държи на нощното си шкафче, за да я гали и целува. Придворна дама, младата вдовица е подложена на постоянните ухажвания на царедворците.
Но Провидението е предопределило друго: да събере тази обаятелна и желана красавица с един от най-големите поети и интелектуалци, единственият български творец, стигнал до прага на Нобеловата награда за литература – Пенчо Славейков. Любовта им, драматична и неповторима, е документирана в стихове, писма и спомени, събрани в книгата "И сенките ни тихо ще се слеят". Някои от тях се публикуват за пръв път след повече от осем десетилетия. Двамата намират поетическо вдъхновение един в друг и интимната им връзка прелива в творчеството им.
Тази книга ще преобърне представата за Пенчо Славейков като "скучен" класик, изучаван в училище, и ще възкреси прекрасната поезия на Мара Белчева, незаслужено останала в сянка толкова дълго време.
В красивото издание с твърда подвързия и цветни илюстрации са включени архивни снимки на двамата, предоставени от Националния литературен музей, оригинални графики от първото издание на "На Острова на блажените" и прекрасни илюстрации на съвременната художничка Ралица Денчева.
Любовта на Мара Белчева (08.09.1868, Севлиево-16.03.1937, София) и Пенчо Славейков (27.04.1866, Трявна-28.05.1912, Брунате) е драматична и неповторима. И сега - поне на 50-левовата банкнота те са неразделни - на лицевата й страна е ликът на Пенчо, а на обратната - фигурата на Мара.
...

Продължава
Хората днес се радват на значителен материален комфорт и имат множество поводи за радост. Защо тогава малцина се чувстват доволни от живота, а още по-малко щастливи без причина? Изобщо възможно ли е това?
Щастието не означава да притежаваш всичко, за което си мечтал, нито пък отрича нуждата от житейски удоволствия. Истинското щастие не зависи от външните условия, то извира от душата.
В своята книга "Щастлив без причина - 7 стъпки за непреходно щастие" Марси Шимоф търси корените на щастието и дава ясни и прости практически напътствия как да го постигнем. И докато повечето хора го търсят във външни постижения - като добра работа, щастлива връзка, много пари, голяма къща, нова кола… авторката ни показва, че външните причини са много малка част от цялата картина. Тя прави проучване на повече от 20 хиляди души в търсенето на щастливи хора. Успява, макар и трудно, защото депресията и отчаянието се оказват бичът на столетието, да намери стотина щастливци. В книгата са дадени някои от най-интересните истории на тези хора и в тях ясно личи, че щастието им не произтича от външните обстоятелства. Много от тях всъщност са имали тежък живот и трудно биха могли да се впишат в графата "щастливци" според общоприетите стандарти. И все пак именно те са открили източника на радост и го споделят с читателите в своите трогателни и вдъхновяващи истории.
...

Продължава
Романът "Тръпка" е сочен за един от най-успешните текстове в модерния жанр "ърбън фентъзи". Младата публика, която в последната година напомни на издателите, че все още е сред водещите читателски групи и наложи истинска мания на тема "вампири", прие романа на Маги Стийвотър с изключителен ентусиазъм. Сюжетът на "Тръпка" е изпълнен с напрежение, романтика и необходимата доза мистика. В същото време историята се различава от "стандартните" образци в жанра и предлага нещо наистина ново на публиката, а разказът се води последователно от мъжка и от женска гледна точка, което прави действието още по-динамично. "Тръпка" е първа част от трилогия на Маги Стийвотър. Другите две книги носят заглавия "Копнеж" и "Завинаги".
В световен мащаб успехът на "Тръпка" е забележителен. Книгата е издадена от Scholastic (издателството на ДЖ.К. Роулингс) през август 2009 г., като директно влиза в листата на бестселърите за деца на New York Times, Amazon, Publishers Weekly Best Books.
Компанията "Unique Features" успява да се пребори за правата по филмиране на "Тръпка", като с работата по екранизацията са ангажирани продуцентите на "Властелинът на пръстените".
Предстоящата премиера на кинопродукцията предизвика създаването на фенклубове, форуми и специални блогове, а в глобалната мрежа се появиха и трейлъри, създадени от почитатели на трилогията.
...

Продължава
"Немски сказания" на известните немски писатели и фолклористи Якоб и Вилхелм Грим са публикувани през 1816 – 1818. Този сборник от легенди, събрани от различни източници и публикувани в два тома, се обръща към най-старите епически традиции на германците. Историите претендират да описват реални исторически събития, разположени приблизително във времето. Сборникът е оказал значително влияние върху художествената литература и фолклористиката. Средновековните легенди са често пъти шокиращи и странни дори за съвременния презадоволен читател. Историческото и приказното, очарованието и ужаса биват неразривно преплетени. Казано накратко, това не са "детски и семейни приказки" на Братя Грим.
"Приказките са отредени да уловят чистата мисъл на едно детско световъзприемане, те подхранват непосредствено, меко и нежно като млякото, сладко и засищащо като меда, без земна тежест; обратно, сказанията служат за по-здрава храна, носят по-прости, но затова пък по-отчетливи багри и изискват повече сериозност и разсъдителност." (Братя Грим)
Братя Грим - "Немски сказания", том 1, превод - проф.Цочо Бояджиев.
...

Продължава
Този, който веднъж е останал очарован от красотата на Рим, ще се очарова и от Алберто Моравия. Италианският писател описва един от най-живописните градове като му прави уникален социален разрез и разкрива с неподозирана дълбочина тайните на Вечния град, места, картини, хора.
Разказите му, сред които и "Чочарка", са кратки истории за долните прослойки на обществото. Моравия въвежда читателите в бедните квартали на Рим, чиито герои са обикновените хора – водопроводчици, перачки, крадци, собственици на малки дюкянчета и проститутки. Разказите на Моравия за тези прослойки са брутално откровени, понякога забавни, трагикомични и интелигентно поднесени като малък сценарий, странновати и дори ексцентрични истории. Езикът му макар и семпъл, е доста експресивен, а персонажите са толкова реалистични и колоритни, че читателите могат да забравят, че се потапят в света на художествената измислица.
Алберто Моравия е италиански жураналист и автор на романи и разкази. Роден е на 28.11.1907 г. в Рим в семейството на архитект с венециански произход. Псевдонимът Моравия всъщност е фамилията на баба му  - еврейка, по бащина линия. Деветгодишният Алберто се разболява от костна туберкулоза и задълго е прикован на легло. Тогава чете класици от ХVІІ и ХVІІІ в. и изучава чужди езици. Едва 18-годишен започва да пише първия си роман. Следват световноизвестните "Чочарка", "Презрението", "Конформистът", "Римлянката", "Воайорът" и няколко тома разкази. Писателят е удостояван с най-престижните литературни награди в Италия, но Ватикана поставя произведенията му в "Списък на забранените книги".
...

Продължава
За връх на творчеството си Чапек счита политическата антифашистка сатира "Война със саламандрите" (1936 г.)
В романа авторът умело увлича читателя и ясно показва същността на хората; рисува всички последствия от човешките злини: катаклизми, природни бедствия, катастрофи, убийства, грабежи, изнасилвания, малтретиране.
Книгата е сатира за робството и наивната и глупава природа на съвременния човешки свят.
"Война със саламандрите" разказва за нов вид саламандри, които постепенно превземат човешкия свят. Чешкият капитан Ван Тох открива на непознат остров в океана същества, подобни на човека и ги пренася в Европа, с което настава революция в историята. Саламандрите са високо интелигентни същества, които могат да говорят, четат и смятат, но са третирани от хората като евтина работна ръка. Постепенно броят им нараства поголовно и навлизат дотолкова в живота на хората, че те не могат без тях. В обществото се появяват привърженици на идеята да се дадат права на саламандрите и се формира саламандрова мода и саламандров език. Човешките същества започват да ги използват като войници и така неизбежно възникват конфликти. Не след дълго саламандрите се обръщат срещу хората и започват да разрушават континентите.
Световноизвестният чешки писател и драматург Карел Чапек (1890 -1938) е роден в Мала Святоновица. Освен като романист той е познат и като философ, преводач, фотограф и журналист. Заради утопичните си романи Карел Чапек е смятан и за пионер на фантастиката. Следва философия в Прага, Берлин и Париж. Литературният му дебют е през 1916 г.
...

Продължава
Програма на Чешки център за януари 2010г.
 
ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ
Симо Лазаров и неговите студенти от Нов български университет - модул "Компютърно музициране" представят GOOD NIGHT MUSIC - Музика за лека нощ
Съвместно с Департамент "Музика", НБУ
18.1., 18.00 ч., Лилав салон на ЧЦ

ВАЦЛАВ ДАНЕК – "КАК ОТЛИВАХМЕ КАМБАНАТА"

Представяне на българското издание с избрани стихотворения от чешкия поет Вацлав Данек. Преводът на български е на Атанас Звездинов и Людмила Кроужилова. Съставител: Людмила Кроужилова, "Издателско ателие Аб", 2008 г.
Вацлав Данек е роден на 9 юли 1929 г. в Прага. В периода на Втората световна война 1940 –1945 г. е ученик в реалната гимназия в гр. Табор. За кратко, преди да постъпи и да завърши театрална драматургия в Академията за изящни изкуства (1954 г.), е артист в театър "Divadlo na Fidlovačce". Четиридесет години, чак до пенсионирането си, е редактор в Чешкото радио. Макар и пенсионер, Данек не познава почивка и е сред неуморните организатори на културни мероприятия в Художествената беседа и ПЕН-клуба в Чехия. В литературната му дейност присъстват преводи на руска и украинска поезия. Съвместно с езикови специалисти превежда от български, унгарски, персийски, монголски, татарски или урумски.
Авторска и преводна поезия, както негова публицистика, излизат от 1945 г. във вестниците и списанията: "Чехословашко радио", "Дикобраз", "Литературен вестник", "Млада фронта", "Културна творба", "Творба" и много други. През 1978 г. излиза книжния дебют на стих...

Продължава
Никълъс Спаркс – най-продаваният американски автор в света, представя поредната си история за любовта, прошката и изпитанията. "Последна песен" е роман за различните лица на обичта – от опиянението на първата любов до силата на чувствата, които завинаги свързват родители и деца.
Животът на седемнайсетгодишната Вероника е изпълнен с горчивина след раздялата на родителите й. Баща й Стив, бивш концертен пианист и учител, предпочита тихия и спокоен живот в крайбрежно градче пред забързаното ежедневие в Ню Йорк. Вероника все още изпитва гняв и не може да му прости, че си е тръгнал, без дори да се сбогува. Но след едно вълшебно лято в неговия дом на брега на океана всичко се променя…
Само за няколко месеца животът на Вероника се преобръща. Тя среща Уил, чаровното момче с лешникови очи, с когото открива трепетите на първата любов. Намерила пътя към прошката, тя отключва сърцето си за своя баща и от разбунтувана тийнейджърка се превръща в зряла млада жена.
И въпреки изпитанията, които понякога ни поднася съдбата, любовта е тази, която успява да заличи всеки мрачен спомен и да излекува и най-болезнените рани.
Всеки обикновен човек има своята необикновена история. Никълъс Спаркс умее да разказва тези истории, заредени с нежност и емоция, способни да развълнуват всяко поколение. Перото на писателя-магьосник пронизва сърцето на читателите там, където откриваме истинските неща – болезнени, вълнуващи, съкровени. Дълбочината на чувствата блика от страниците на всяка книга, а героите му откриват себе си именно във вихъра на чувствата.
...

Продължава
Издателствата "Колибри" и "Сиела" канят всички почитатели на словото на специална литературна вечер с книгите "Вой" от Алън Гинзбърг и "Любов и смърт" на Владимир Левчев. Събитието ще бъде почетено от китарата на Румен Спасов. Изданието на Алън Гинзбърг е в превод от Владимир Левчев.
Литературната вечер ще се проведе в София, на 7 януари, четвъртък, от 19.00 ч. в столичния клуб "Библиотеката" в Народната Библиотека (В рамките на клуба Spirt & Spirit).
Няма поет в американската литература след Уолт Уитман, чиято книга да се е продала в по-голям тираж от "Вой и други стихотворения" на Алън Гинзбърг, споделят издателите. Макар и да не е получавал престижни литературни награди, Алън Гинзбърг преди смъртта си e един от най-известните американски поети. Авторът е роден на 3 юни 1926 г. в Ню Джързи, недалеч от Манхатън. Учи в престижния Колумбийски университет, след което скита из Америка и по света, работи в търговския флот, като мияч на съдове, в редакция на списание. Събира се с Уилям Бъроуз и други звезди на битническото поколение. Гинзбърг е прототип на герой в култовия роман "По пътя" на другия прочут битник и негов приятел – Джек Керуак. Издава първите си книги през 1956 г. в "Сити Лайтс", издателството на поета Лорънс Фърлингети в Сан Франсиско, с предговор на големия поет У. К. Уилямз. За тази книга Гинзбърг е даден под съд за "неморално" съдържание. Съдебният процес само подсилва неговата славата. Младият поет се превръща в политическа фигура, а по-късно е икона и на хипи поколението, на контракултурата от 60-те. Той понякога изпълнява стиховете си със собствен съпровод на странни инструменти заедно с Боб Дилън или Пол Макартни.
...

Продължава
Том Егеланд е роден през 1959 г. в Осло. Работи като разследващ журналист, репортер и редактор в един от водещите норвежки всекидневници "Афтенпостен", както и за телевизионния канал TV 2.
През 1988 г. дебютира с романа на ужасите "Пътека към миналото" (преиздаден през 2006 г. под името "Рагнарьок"), разказващ историята на съвременна двойка, попаднала във викингската епоха.
През 2001 г. – т. е. две години преди да бъде публикуван "Шифърът на Леонардо", излиза романът на Том Егеланд "Краят на кръга", в който има смайващи сходства с бестселъра на Дан Браун: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Читателите, които познават романа на Том Егеланд, са смаяни, когато откриват всички тези неща в публикувания по-късно "Шифърът на Леонардо".
"Пазителите на завета" е новата книга на Том Егеланд, в която той разплита още исторически и религиозни загадки, свързани със Стария завет и личността на Моисей.
...

Продължава
Книгата на Грег Тейлър ни повежда отвъд затворените врати на тайни организации и ревностно съхраняваната от тях информация през вековете. Авторът прилага значителен брой доказателства в подкрепа на това, което всички смятат за най-големия експеримент на масоните. Загатва за тайна с историческо значение, пазена и препредавана сред малцината членове на отбрани политически общества.
Увлекателно и убедително авторът прави преглед на историята на розенкройцерите, идеята на сър Франсис Бейкън за идеалната държава, появата и разпространението на масонството в Америка. Затова и не случаен факт e, че "бащите-основатели" изповядват деизма и създават Съединените щати като въплъщение на идеала за утопична държава. Общество от индивиди, чиято свобода не е ограничена от религия или идеология. Многобройните исторически документи и примери от архитектурната символика са сериозно доказателство за изложените тези.
"Краят на тайните" хвърля светлина и върху изследванията на Института по ноетика и проекта "Глобално съзнание", започнат през 1998 г., които са на път да разгадаят силата и способността на човешката мисъл, съществуването на душата и извънтелесните преживявания.
В "Краят на тайните" са разгледани в детайли и в дълбочина факти, личности и събития, загатнати в "Изгубеният символ" на Дан Браун.
...

Продължава
На 7 декември се навършиха 100 години от рождението на Никола Вапцаров.

...

Продължава
На 11 декември от 18 ч. в Камерна зала "Методи Андонов" ще се състои премиерата на стихосбирката "Свяст" на Бойко Богданов. Книгата ще бъде представена от Стефан Цанев. Стихосбирката излиза по повод 50-годишнината на автора.
Бойко Богданов е театрален режисьор с над 90 постановки в страната и чужбина. Завършил е Театралната академия в София, специализирал в Русия, Полша и Франция, носител на многобройни национални и международни награди. Реализирал е няколко телевизионни филма и постановки, четири оперни спектакли, предназначени за турнета в Европа, САЩ и Япония. Автор е на музиката за повечето от спектаклите си, както и на операта "Алгара". Издал е стихосбирките "В годините на тихото безвремие","Око на гущер", "Сълза опари циферблата". В продължение на осем години е директор на НДТ "Сълза и смях". Негови спектакли са гастролирали в Русия, Македония, Украйна, Чехия, Словакия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Япония и др.
"Стиховете на Бойко Богданов са като картините на Салвадор Дали. С кристално чисти и изящно класически, бих рекъл, дори старомодни средства изразява свръхсъвременни, свръхмодерни и луди идеи.", споделя Стефан Цанев, поет.
"Прочети тези стихове и ще разбереш, че сълзата може да има кора, а сърцето съвсем други размери. Ако ги извикаш силно, в небцето ти ще останат баритоните на ехото. Ако ги четеш бавно, ще се стопиш в парата на меланхолията. Но най-добре да ги разлистиш в парка, сред шумата на залеза и пяната на есенни листа. Става ти тихо и единствено. Става ти болезнено и неотложно. И кръвното ти налягане вече е част от песнопоя на вселената. А това е напълно достатъчно, да обикнеш тази книга", разкрива впечатленията си Елин Рахнев, драматург.
...

Продължава
"Британската драма 1945-1989" e най-новата книга на ст.н.с. І ст. д.изк. Камелия Николова, която вече може да се намери на книжния пазар.
Това е първото изследване у нас на британската драматургия от втората половина на ХХ век. Книгата проследява основните периоди, идеи, тенденции, имена и заглавия в писането за театър на Острова през това време.
Камелия Николова е завършила театрознание в НАТФИЗ (1984). През 1992 г. защитава докторска дисертация на тема "Произход и естетически основания на драматичната режисура". Специализира история на европейския театър на ХХ век в Обществото за театрални изследвания към Британския театрален музей, Лондон и в Университета в Глазгоу, Великобритания (1993-1994). През 2004 г. получава научната степен "доктор на изкуствознанието" за изследването си "Модерната европейска драма в Народния театър между двете световни войни".
В Института за изкуствознание към БАН работи от 1994 г., когато печели конкурс за научен сътрудник ІІ ст. в секция "Теория и история на театъра". През 2001 г. й е присъдено званието "старши научен сътрудник ІІ ст." за книгата "Експресионистичният театър и езикът на тялото", а през 2006 г. – званието "старши научен сътрудник І ст." за изследването "Британската драма 1945-1968".
Научните й интереси са в областта на историята на българския и европейския театър, теорията на драмата и представлението, съвременното театрално развитие и сравнителното театрознание. Изследователската й работа в сектор "Театър" е съчетана с преподавателска дейност и критическа практика.
...

Продължава
Д-р Сийгъл предпочита да бъде наричан от всички Бърни. Роден е в Бруклин, Ню Йорк. Завършва с отличие медицински колеж и след това университет "Колгейт". Член е на научните дружества "Фи Бета Капа" и "Алфа Омега Алфа". Практикува обща и детска хирургия в Йейлската болница в Ню Хейвън и в детската болница в Питсбърг.
През 1978 г. създава "Exceptional Cancer Patients" ("Необикновени раково болни пациенти", или НРБП) - форма на индивидуална и групова терапия, в основата на която е добронамерена, стимулираща, терапевтична конфронтация, подкрепяща личностната промяна и изцелението, активираща личния лечебен потенциал на пациентите. Д-р Сийгъл вярва, че всички хора имат изключителни възможности, които много често не осъзнават.
През 1989 г. се оттегля от активна лекарска дейност и започва да пише книги, в които споделя опита и идеите си за неконвенционално лечение и отношение към пациентите и към цялостната система на здравеопазването.
Бърни живее с жена си Боби в предградията на Ню Хейвън, Кънектикът. Имат пет деца и осем внуци. Бърни и Боби са съавтори на няколко книги и статии. Домът им е пълен винаги с много гости и домашни животни и е нещо средно между семейна художествена галерия, музей, зоологическа градина и работилница за поправка на автомобили.
Първата книга на Бърни, озаглавена "Love Medicine & Miracles", излиза през 1986 г. и се превръща световен бестселър. Същата е съдбата и на "Peace, Love & Healing" (1989), "How To Live Between Office Visits" (1993), "Prescriptions for Living" (1998) и "Help Me To Heal" (2003). През 2004 г. Бърни и Боби издават детската книжка "Smudge Bunny", с която отправят послание към децата, че трудностите могат да се превърнат в истински житейски дарове. Следват "Love, Magic & Mud Pies", "Buddy’s Candle" и др. Бърни обикаля целия свят, участва в конференции, семинари и различни медии. Води и собствено радиопредаване.
...

Продължава
Асоциация "Българска книга", съвместно с Националния дворец на културата и Столична община, организира ХХVІІI Софийски международен панаир на книгата, който ще се проведе от 2 до 6 декември 2009 г. в НДК, София.
Новоизбраният кмет на столицата Йорданка Фандъкова беше специален гост на откриването на събитието.
Днес ще станат известни и носителите на наградата "Бронзов лъв" 2009. Тази година отличието се присъжда в две категории - най-добър издателски проект, както и такъв с най-голяма обществена значимост. Първата награда ще бъде излъчена от експертна комисия, а изданието с най-голямо обществено значение ще бъде избрано от жури, в състава на което влизат журналисти от различни медии.
На XXVIII Софийски международен панаир на книгата ще вземат участие 125 български изложители и 8 чуждестранни. Почетен гост на най-значимото книжно събитие в страната ще бъде Сърбия. По този повод в София ще пристигнат и делегати от европейската мрежа за литература и книги - "Традуки", която включва Албания, Босна и Херцеговина, България, Германия, Косово, Хърватия, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия и Словения. Обменът между участниците се осъществява чрез програма за превод на проза, специализирана литература, както и книги за деца и младежи.
...

Продължава
Фондация "Развитие" и галерия "Сариев" ще представят в Аrtnewscafe на 27 ноември, петък дебютния роман на Десислава Димова "Портрет на художника като млада", номиниран за наградата на фондацията.
Елисавета Консулова-Вазова е една от първите жени художници в България. Твори в началото на 20 век и е сред представителите на българския импресионизъм. В книгата тя се превръща в прототип на съвременна художничка от 21 век, която заменя импресионистичните търсения с живопис от маркова козметика.
Образите, които съпътстват приключенията на героинята, са репродуцирани в началото на книгата като въведение и разказват една паралелна история за свeта на въображението на съвременния художник.
Не е нужно да познаваш специално съвременното изкуство или да си много навътре в интригите и междуособиците от родния художествен живот, за да харесаш този роман. Достатъчно е да изпитваш поне малко вълнение от класическата живопис, да имаш отворени сетива за съвременните капризи на изкуството и малко съпричастност към женската суета.
И нищо да не разбираш от изкуство, срещата със съвременната Елисавета е ориентир в суматохата от философии, революции, канони, фетиши и образи наследени от модернизма на 20 век.
...

Продължава
Клодия Голд създава ярки портрети на петдесет изключителни жени, държали в ръце изпълнителната или официалната власт в различни времена от световната история, от Нефертити до Беназир Бхуто. Всяка една глава разглежда реални женски фигури – тяхната история и биография, битки и постижения, както и приносът им към света или родината им. Всички те са оказали различно влияние върху историята – някои са завладявали нови земи, други са пръвръщали родината си в първостепенна сила. Но едно е сигурно - това са дами, които са успели да засенчат мъжете около себе си и да оставят следа в историята и времето като наложат своите идеи в един консервативен мъжки свят.
Авторката проследява хронологически как жената се събужда за властта и силата постепенно във времето и стига до наши дни, когато с настъпването на демокрацията на дамите се предоставят безпрецедентни възможности и достъп до върховете на властта.
Жените, управлявали като императрици, наложници или като президенти и министър-председатели все още са малцина. Но тази елитна група жени, които по династично право, демократични избори или с други средства са се озовали начело на политическия и церемониален живот, включва едни от най-влиятелните и харизматични фигури в световната история. Кралица Виктория, Клеопатра, Лукреция Борджия, Маркиза дьо Помпадур, Индира Ганди са само някои от имената, присъстващи в енциклопедията, която ни въвежда в един напълно женски свят.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас