Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 597 резултата.
Етикет: Литература Подредба по 
Хавиер Сиера е роден на 11 август 1971 г. в Теруел и от дете изпитва дълбока и неутолима страст към Египет. Отрано е привлечен и от света на комуникациите. Едва дванайсетгодишен води собствено предаване в Радио Хералдо, на 16 години сътрудничи редовно на пресата, на 18 години става един от основателите на списание "Ново летоброене", на 27 поема издаването на месечника ветеран "Отвъд науката".
Хавиер Сиера е признат журналист, писател и изследовател на историята и окултните науки. През последните години отделя много време и усилия да пътува и разследва исторически загадки и мистерии, отбягвани от по-ортодоксалните учени. От години работи съвместно с испански и чужди специалисти, сред които Греъм Ханкок и Робърт Бовал, с цел проучване съществуването на т.нар. Златен век на човечеството, ситуиран някъде в зората на историята, и на една загадъчна цивилизация, изчезнала около 10 500 години пр.Хр. и дала началото на всички познати ни днес общества.
Хавиер Сиера е писал за тайните на тамплиерите, за мистичната монахиня Мария Хесус от Агреда и загадките на изчезналите цивилизации.
...

Продължава
Тайните сили, които направляват световната история и политика, са осветлени от Сергей Алексеев в култовата романна поредица "Съкровищата на Валкирия", която разбуни духовете в Русия и вече е достояние и на българските читатели. Тя се състои от 5 романа, като всеки има самостоятелен сюжет: "Съкровищата на Валкирия", "Избраният от Валкирия", "Валкирия и новият световен ред", "Звездни рани" и "Пазителят на силата". Пред читателите се разкриват древни загадки, езотерично познание и тайни от най-секретните архиви. Опирайки се на малко популярни научни факти, Сергей Алексеев изгражда добре защитена теория за арийските корени на славяните и забравеното древно познание от времето, когато човек е живял в хармония с природата и е бил част от нея.
Любопитното е, че до голяма степен при написването на поредицата авторът се опира на реални факти. При това не само отнасящи се до скритите тайни на Съветската империя, но и до древното познание.
Серията е писана и публикувана на руски в продължение на десетилетие. Само за една година цялата поредица излезе на български заради изключителния интерес към нея, проявен още към първия роман.
...

Продължава
Рекс Стаут е една от легендите в криминалния жанр, а книгите му са продадени в четирийсет и пет милиона екземпляра по целия свят. Неговият герой Ниро Улф е най-необичайният и ярък образ на частен детектив за всички времена - чепат чревоугодник, който отглежда орхидеи и не излиза от дома си. В разследванията той разчита единствено на логиката и на верния си помощник Арчи Гудуин.
Убийство с шоколад, гарнирано с... цианкалий? Такъв случай може да накара дори и Ниро Улф да напусне любимия си кабинет!
Красива млада жена е отровена. Скоро след това един от главните заподозрени умира пред очите на Улф. Гениалният детектив е убеден, че съдържанието на малка червена кутия е ключът към разгадаването на мистериозните убийства...
Ненадминатият майстор на детективски романи ви предизвиква с един от най-заплетените случаи на Ниро Улф.
Почитателите на знаменития детектив създават свое общество, в което членуват стотици ентусиасти от целия свят. Целта им е да се популяризират книгите за Ниро Улф чрез интеренет сайта www.nerowolfe.org и чрез организирането на различни събития. През 1980 г. те учредяват наградата "Ниро", която се връчва за изключително майсторство в криминалния жанр.
...

Продължава
Изгубеното ще бъде намерено...
Вашингтон. Професорът по символика Робърт Лангдън е повикан в последния момент да изнесе вечерна лекция в Капитолия. Само минути след неговото пристигане обаче в центъра на Ротондата е открит ужасяващ предмет, носещ пет символа. Той познава в него древна покана, зовяща получателя си към отдавна изгубен свят на тайна езотерична мъдрост.
Уважаваният наставник на Лангдън Питър Соломон, филантроп и виден масон, е отвлечен и професорът разбира, че единствената надежда да спаси живота на приятеля си е да приеме загадъчната покана и да отиде там, където го отведе тя.
Лангдън светкавично е понесен зад фасадата на най-могъщия град в Америка, в неговите скрити зали, храмове и тунели. Всичко познато се преобразява в мрачен потаен свят на изкусно скрито минало, в който масонските тайни и невиждани открития сякаш го притеглят към една невероятна и невъобразима истина.
Блестящо подредена мозайка от тайнствени истории, мистериозни образи и енигматични шифри, "Изгубеният символ" е интелигентно написан трилър, който се развива с шеметна бързина и в който на всеки ъгъл ви очакват изненади. Защото, както ще установи Робърт Лангдън, няма нищо по-необикновено и смайващо от тайната, която се крие пред очите на всички...
...

Продължава
Издателство "Бард" представя "Откритията, които промениха света" от Родни Касълдън.
Повече от 150 големи открития са описани в хронологичен ред, от пристигането на първите хора в Северна Америка до кацането на първите хора на Луната; от Троя до Теракотената армия; от теорията за произхода на вселената като Големия взрив до теорията за устойчивото състояние и тази за Голямото разкъсване. В книгата са включени подготовката и начините, по които откритията са променили света, в който живеем, както и как са оценявани в своето време и по-късно.
Защо някои от тях са подценявани, пренебрегвани или отхвърляни? Защо някои открития биват забравяни, а след това са преоткривани? Защо твърде често не този, който трябва, е определян за откривател?
Изданието "Откритията, които промениха света" ще се появи на българския книжен пазар на 09.11.2009 г.
...

Продължава
На 3 ноември от 16.30 ч. в мараморното фоайе на първи балкон – Софийска опера и балет ще се състои премиерата на книгата "Пътят към балета" от Мария Илиева.
След своите книги за деца примабалерината за първи път обобщава своя богат творчески и педагогически опит в един задълбочен труд, написан на достъпен език и богато илюстриран.
Изданието е предназначено не само за балетни специалисти, но и за всички, които се интересуват от спецификата на балетното изкуство.
Mария /Маша/ Илиева е родена в София. Започва да се занимава с балет от 8-годишна. На 10 години е приета в Държавното Хореографско Училище – София в класа на примабалерината Цвета Джумалиева. Следващата година Маша е изпратена като изключително талантливо дете да продължи образованието си в световноизвестната Академия "Ваганова" в Санкт Петербург /тогава Ленинград/. В продължение на 7 години нейни педагози са Мария Боярчикова, Людмила Белская, Ирина Трофимова и известната руска балерина и педагог Фея Балабина.
След завършване на образованието си е приета в корде балета на Софийската опера. Още в началото й е поверена солова изява в балета "Дон Кихот". През следващите години танцува солà във всички балети от репертоара на операта.
...

Продължава
Нашествието. На трийсет светлинни години разстояние и невидими за човешките очи, големите галактици търсят интелигентен живот във вселената. Мисията им е да унищожат всеки напреднал вид, чиято технология представлява заплаха за господството им. Уловили излъчванията на първия ядрен взрив, разтърсил една малка синя планета, големите галактици изпращат армада, която да елиминира войнствените парвенюта.
Тихият гръм. Макар да изпитва някои съмнения, Ранджит приема предложението да започне работа за тайна международна организация, наречена "Pax per Fidem". Под въздействието на безскрупулния полковник Бледсо "Pax per Fidem" разработва електромагнитно оръжие с кодово име "Тих гръм", което е в състояние да унищожи без остатък електронните системи на цяла страна. Скоро трите суперсили САЩ, Русия и Китай са въвлечени в битка за световно господство въпреки усилията си да наложат мир. Междувременно построяването на гигантски космически елеватор е отпразнувано с първите Олимпийски игри на Луната. Но след случайната среща на дъщеря му с извънземен космически кораб Ранджит е принуден да преосмисли собствените си действия, за да спаси не само семейството си, а и цялото човечество.
...

Продължава
На 22 октомври от 19.00 ч. в Салон "Четвъртък" в Сатиричен театър ще бъде представена книгата на Веселина Гюлева "Свидетелства" (изд. "Изток - Запад").
"Всичко започна от една снимка, на която дядо ми Ангел Гюлев заедно със свои сълагерници от "Богданов дол" са запечатали освобождаването си пред обектива. Годината, отбелязана старателно от баба ми на гърба на снимката, е 1948. В съсредоточените погледи на осмината мъже от снимката има толкова мъка, ръцете им са така тежко отпуснати, дрехите им са толкова вехти и опърпани, че не можеш да си ги представиш като предишните ведри, усмихнати, предприемчиви хора.
По някакъв начин напомнят герои на Солженицин. Може би защото са брадясали и в очите им е стаено гордото чувство на обреченост, може би защото всички те са били с професии, важни за обществото – учители, адвокати, лекари, зъболекари, които в този момент са запокитени извън него и не знаят дали отново ще намерят мястото си. Когато видях тази забравена отдавнашна снимка, реших, че трябва да направя нещо, за да се запазят спомените за дядо ми, за баща ми и майка ми.
Започнах да разказвам за снимката на приятели и познати и някой ме подсети, че бих могла да издиря и да запиша хора, които са се сблъскали с насилието на тоталитарната система, преживели са го и го помнят. И досега съм убедена, че устният непосредствен разказ на човек е най-точното свидетелство за времето.
...

Продължава
Камила Шамзи е автор с неимоверна амбиция и сила на въображението. Тя е родена през 1973 г. в Карачи. Завършва образованието си в САЩ. Зад гърба си Камила има шест романа. Тя е носител на няколко награди за литература, а повечето нейни произведения са номинирани за различни престижни призове. Последният й роман "Изпепелени сенки" е избран сред шестте финалиста на най-популярното литературно отличие, връчвано на жени писателки – наградата "Ориндж".
Камила Шамзи е чест гост на Би Би Си, пише за в. "Гардиън". Към днешна дата тя живее в Лондон и Карачи.
Стремителен в своя размах и дързък в мащабите си, "Изпепелени сенки" е роман за преплетените съдби на две коренно различни семейства на фона на най-драматичните събития от съвременната история.
9 aвгуcт 1945 г., Haгacaки. Bлюбeнaтa Хиpоко излизa нa вepaндaтa, облeчeнa в кимоно c тpи жepaвa нa гъpбa. Mиг по-къcно любимият й Конpaд и cвeтът нaоколо ce пpeвpъщaт в пeпeл. Три белега с формата на птици са единственото, което й остава – незаличим спомен за всичко, което загубва завинаги.
Две години по-късно Хироко намира утеха при Елизабет - сестрата на Конрад, и нейното семейство. В техния дом младата жена открива и бъдещия си съпруг Саджад...
Сенките на историята се разстилат върху преплетените съдби на двете семейства и ги сблъскват с разделението на Индия, с Пакистан през 80-те и с опустошителните последици от 11 септември 2001 г.
С фин почерк, наситена емоционалност и неимоверно проникновение, Камила Шамзи предлага панорамна и вълнуваща история за любовта и предателството, предаността и изкуплението, вечното дирене на надежда и изпепелените сенки на миналото.
И ни убеждава, че човечността може да бъде открита дори и в най-жестоките конфликти.
...

Продължава
Автор на дванадесет книги, преведени на над 20 езика, Хорхе Букай е един от най-четените писатели на нашето време. Само през 2008 г., осем от изданията му се появяват в световните класации за бестселъри, което е феноменален успех. Книгите на Хорхе Букай имат над 2 милиона продадени екземпляра по света. Авторът е особено популярен в страни като Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина, САЩ, а в последните години името му нашумя и в Испания, Германия и други европейски държави.
Още с първата си книга "Нека ти разкажа", която се появи и на български език, Хорхе успя да спечели много почитатели. Изданието присъства в седмичните класации на големите онлайн книжарници месеци наред.
През февруари тази година излезе и втората книга на Букай – "Приказки за размисъл", която подобно на "Нека ти разкажа" се нареди сред най-продаваните книги в България и утвърди мястото на Букай като любим писател на хиляди българи.
"Човек има не правото, а задължението да бъде щастлив", споделя той. Търсенето на щастието започва от това всеки да намери за себе си смисъла на собствения си живот. Това, което Хорхе Букай ни помага да разберем е, че щастието е постижимо, а ключът за него е във всеки един от нас.
...

Продължава
Стефани Майър, автор на бестселърите от поредицата "Здрач", е завършила английска литература в университет Бригам Йънг. Живее в Аризона със съпруга си и тримата си синове.
"Скитница" е първият й роман за възрастни – научнофантастичен и философски трилър за устойчивостта на любовта и противоречивата същност на хуманността. Действието се развива в близкото бъдеще на планетата Земя, която е завладяна от чуждоземци паразити. Те се настаняват в телата на хората, като унищожават техните личности. Един човек обаче оказа съпротива – това е Мелани Страйдър, момичето, което продължава да живее като глас в главата, която вече е обща за нея и за чуждоземната душа, наречена Скитница.
Мелани успява да убеди Скитницата да тръгне през пустинята, където любимият й Джаред и брат й Джейми се укриват в подземни пещери с други оцелели човеци. Когато тялото гостоприемник на Мелани и душата на извънземната Скитница се срещат с любимия на Мелани, Скитницата се влюбва в него и решава да остане при хората. Оформя се любовен триъгълник с две страни – две момичета в едно тяло. Скитница е разказ за любовта и избора, но също и за получовешки същества. ("Аз рядко пиша само за хора", казва Ст. Майър. "Хора можеш да срещнеш навсякъде.") Това е любовен романс за опитите на Скитница да намери мястото си сред човеците, макар и сама, различна и необичана.
...

Продължава
Новата книга на Филип Кар Гом "Свещени места от Стоунхендж до Сантяго де Компостела" е на българския пазар.
Авторът разказва увлекателно за 50 свещени места, пръснати из петте континента. В книгата са представени забележителности, натоварени с духовна значимост или почитани от най-големите световни религии и култури. Места, съществуващи още от дълбока древност и такива с неизмерима природна красота.
"Свещени места от Стоунхендж до Сантяго де Компостела" е като духовен гид през вековете на поклоничеството из целия свят и дава ясен поглед към повече от шест хилядолетия световна история. Книгата е енциклопедия, наситена с духовно проникновение, където авторът споделя с думи и илюстрира тайнствеността и присъщата за тези места трансцеденталност.
В нея са включени места като Стоунхендж, Пирамидите, но заедно с това и по-малко познати, но пък все така забележителни и причудливи кътчета като езерото Фундузи, пещерите Елора в Индия, Перперикон в България и пещерата Шове във Франция.
Филип Кар Гом ни предлага богат снимков материал, малка географска карта за ориентация, информативни факти, като навлиза в историята и в настоящето на мястото.
Едно от неговите становищата е, че тези места няма нужда да бъдат откривани, а могат да бъдат и създавани. Някои от свещените места придобиват значимост тъкмо заради човешката дейност – на тях се извършват специални ритуали; случило се е важно историческо събитие; места като храмове, впечатляващи катедрали и паметници, построени от човешка ръка като Мека, оракулът на Делфи, или храмовете в Малта.
...

Продължава
На българския книжен пазар се появи първата книга от поредицата "Неслученият канон".
Канон в Древна Гърция означава мярка, а литературният канон постепенно се превръща в начин да се измерва значимостта на явленията във всяка национална литература.
Само че кой и как определя тази значимост? Кои са били институциите-диригенти на литературния вкус? И преди всичко: какво остава извън единствения Канон? На тези и други въпроси се опитва да отговори поредицата "Неслученият канон".
Първата книга "Български писателки от Възраждането до Втората световна война" е посветена на научния опит да бъде реабилитирано женското писане в българската литература. Сборникът съдържа статии на български литературоведи, които разглеждат от една страна проблемите на пренебрегването на жените писателки и техните произведения, а от друга – механизмите на компенсация, чрез които все пак българската женска литература е оцеляла през десетилетията. По тези теми мнение дават както утвърдени литературоведи, така и млади автори – от Милена Кирова, Милена Цанева и Инна Пелева до млади изследователи и докторанти.
Каква е цената на литературната слава, която една жена трябва да заплати, за да бъде наречена велика писателка или поетеса? Как Багряна възприема и преосмисля "мъжките" ценности на романтическата възвишеност? Каква писателка можеше да бъде Мария Грубешлиева? Въпросите се отнасят до случилата се литературна история и до несъстоялата се, осуетената "женска" литературна история.
...

Продължава
Настоящата книга предоставя уникалната възможност да се надникне в най-съкровените мисли на твореца и човека Оскар Уайлд в най-преломния момент от неговия живот – присъдата за хомосексуализъм и двугодишния престой в затвора.
През 1892 г. Уайлд и младият лорд Алфред Дъглас, когото писателят галено нарича Бози, стават любовници. Тяхната връзка продължава до май 1895 г., когато Уайлд е осъден. Докато авторът излежава присъдата си, той не получава нито едно писмо от своя бивш любовник, което го подтиква да излее цялата мъка, съжаление и болка, които чувства, върху хартия. Така се ражда "De Profundis: Глас от бездната" – дълбока и изстрадана творба, написана под формата на писмо, адресирано до лорд Дъглас, в което Уайлд не само описва тяхната връзка, но и разсъждава над своя живот и над живота въобще, над страданието, човешката природа и артистичния темперамент.
В продължение на 50 години оригиналният ръкопис се съхранява в Британския музей съобразно желанието на Оскар Уайлд, който иска не само обществеността да научи неговата версия на събитията, но и да възстанови доброто име на потомците си.
Произведението, написано в затвора в Рединг, несъмнено е най-интимната и автобиографична творба, която Оскар Уайлд някога създава. Прозорец към най-съкровените кътчета в душата на една от най-значимите и противоречиви личности на своето време.
С есето "Душата на човек при социализма", също включено в книгата, Уайлд с гръм и трясък се включва в ожесточения дебат между либерали и консерватори относно положителните и отрицателните страни на социализма. Идеите, които писателят излага, както и неговите заключения и аргументи са смели и скандални за времето си.
...

Продължава
Родена в Малави, Африка, Мишел Пейвър се премества във Великобритания, когато е на тригодишна възраст. Тя израства в Уимбълдън и след като завършва биохимия в Оксфордския университет, следва право и става съдружник в голяма юридическа фирма в Сити.
Авантюристичният дух и любознателността към праисторията карат бъдещата писателка да изостави кариерата си на адвокат и да се посвети на писането на книги. Първите романи на Мишел Пейвър са за възрастни и се радват на топъл прием. Страстен любител на животните и природата, тя започва да пише детско-юношеската фентъзи серия "Хроники на древния мрак", в която действието се развива преди 6000 години. Проучванията й за книгите я отвеждат в Скандинавия, Еквадор, Перу и Южна Африка, както и до изчитането на множество материали по археология и антропология. Още за първия роман "Вълчият брат" Мишел Пейвър получава аванс от 2 800 000 британски лири. Вестник "Таймс" го избира за детско-юношеска книга на годината (2004). Сюжетът привлича вниманието и на Холивуд. Американското студио "Фокс" купува филмовите права от името на продуцентската компания на Ридли Скот за серията й от 6 книги.
Известният американски режисьор и продуцент казвa: "Мишел е създала свят, какъвто никога преди не сме виждали в друг филм."
Подготвяйки книгите от серията "Хроники на древния мрак", Мишел Пейвър преброжда 500 км сред финландските гори и Лапландия.

...

Продължава
Програма на Чешки център за октомври 2009г.

"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН"
Шибил Бенев – китара, пиано
Петър Момчев – саксофон
Димитър Димитров – барабани
1.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

КУРС ПО ЧЕШКИ ЕЗИК
Откриване на новата 2009/2010 учебна година.
Ежегоден курс по чешки език се провежда в периода октомври – май, в две групи (начинаещи и напреднали). Работи се по системата New Czech Step by Step: http://czechstepbystep.cz/
За повече информация се обърнете към Силвия Дерибеева, 81 55 430, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .
5.10., 18.30 ч., ЧЦ
...

Продължава
"Време място" е изложба на Светлана Мирчева и Кадер Музачи, която ще бъде показана в Нощта на музеите и галерите на 2 октомври в artnewscafe. Проектът представя три видео творби "Ръчен часовник", "Площад Сан Видал", "Teleport station", които изследват отношението ни към "абстрактни" понятия като времето и пространството. Изложбата цели да постави въпросите: Доколко времето и мястото, на които принадлежим, ни определят? Принадлежим ли им наистина? Как те въздействат на възприятията ни? Какво променят?
Кадер Музачи е на 24 години от Косово. Живее и работи във Виена. Следва в Академията по изящни изкуства, специалност След-концептуално изкуство във Виена, завършил е Факултета по изящни изкуства в Прищина. Притежава наградата "Артист на утрешния ден" на Националната художествена галерия, Прищина. Има четири самостоятелни изложби и има участия в много сборни изложби.
"Един ден докато пиех кафе с мой приятел - философ, който често ми задава въпроси за времето, мястото, за промените и за най-новата история на изкуството, изпитах необходимост да изтрия "мястото" и "времето" и като жест на единомислие взех ръката му и му показах това фигуративно, а по-късно заснех тази част от разговора ни във видео, озаглавено "Ръчен часовник"
...

Продължава
Поли Муканова е родена на 23.05.1980 г. в София. Завършва специалност "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (2004). През 2005 г. се дипломира в магистърската програма "Литературата – творческо писане" с проекта "Самоличност – дневници (2000 - 2005)". Магистър по философия – модул "Онтология" (2006). В момента е докторант в СУ "Св. Климент Охридски", Философски факултет.
Дебютната й стихосбирка "Мигови в кибритена кутийка" (2009) излиза на македонски в превод на Зоран Якимовски.
Книгата съдържа в себе си цялостен поетичен свят и носи специфично настроение. В "Мигови в кибритена кутийка" на чист поетичен език, необременен от "специални ефекти", са засегнати разнообразни теми от любовта и живота до писането и смъртта. Впечатление прави библейската образност и най-вече екзистенциално напрегнатото позоваване на фигурата на Йоан Кръстител. При по-внимателно четене се откриват фини препратки към постмодерната философия и психоанализа, която тук е успешно преведена на езика на лиричното преживяване. Метафорите включват и музика, теоретична физика, история, както и един от най-важните въпроси: Дали "аз" и "ти" са само празни местоимения и каква е езиковата химия на любовта?
...

Продължава
Димитър Зашев е преподавател в катедра Културология при Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на философската книга "Естетически отклонения". Като доцент по философия  той е известен със своите авторски текстове в тази сфера, както и със забележителните си преводи на "Битие и време" на Хайдегер и "Хаос и форми" на Дьорд Лукач. Димитър Зашев обаче обогатява българския език не само със своите точни и оригинални философски термини. Както сам казва, той се занимава "ексклузивно" с поезия и за него тя е на първо място. След първата му стихосбирка "Лèта и цвят" (2003) читателите вече могат да намерят и втората от издателство "Алтера".
"Оцелели рими" е определяна като много емоционална и разнообразна книга. В своите четири цикъла – "Загадка", "Самота и тишина", "Литургично" и "Устременост" – стихосбирката съдържа най-различни по своето звучене творби – от младежки опити до поезия на равносметката. Темите са любовта, скритите философски послания на природата, етическите прозрения на интелектуалеца.

Продължава
Романът "Книга за бамбука" е интелектуално-поетично пътешествие в средновековието на Япония и Китай.
Древната японска притча за момичето родено в бамбука е само приказното начало на една полуизмислена, полуистинска история. Владислав Баяц, без излишен екстаз, води читателите през културата, етнографията и философията на дзен будизма на Япония. В маниера на добрата криминална история протичат напрегнати ситуации и дворцови интриги до края, когато изплува суровостта на запазването на властта и нейният огледален образ в лицето на изкушението и медитацията в манастира – вечната борба между светското и духовното.
"Книга за бамбука" прилича на японска рисунка с туш, която незабележимо потвърждава, че важните неща остават зад или извън езика и не могат да се изразят чрез него.
Необикновен роман в три части – "Книга за бамбука", "Междусловие" – есе за разказаната история и истината за бамбука и "Речник" с голяма разказвателно-енциклопедична стойност.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас