Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 597 резултата.
Етикет: Литература Подредба по 
Хуан Гомес-Хурадо - журналист, носител на награди и бестселъров автор, е един от най-успелите съвременни испански писатели с милиони читатели по света.
"Божият шпионин" е неговата първа книга. Тя става международен бестселър и е издаден в 42 страни по света. Вторият му роман - "Договор с Бог", също има международен успех, а през 2008 г. Хуан Гомес-Хурадо печели и престижния литературен конкурс "Торевиеха" (с награда 500 000 $) за книгата си "Медалът на предателя". Критиците определят творбите му като енергични и кинематографични.
Запален читател и пътешественик, Хуан Гомес-Хурадо прави сериозни проучвания, преди да напише книгите си, за да е сигурен в достоверността на поднесената информация. Живее в Испания със съпругата и двете си деца и разпределя времето си между писане, пътуване и хуманитарни каузи.
...

Продължава
Матю Манинг (р. 1955 г.) е прочут английски лечител с доказани паранормални способности, автор е на няколко световноизвестни бестселъра. Той проявява необичаните си дарби още като много малък, а тъй като семейството му е било подложено на множество "гостувания" на полтъргайсти в техния дом в Кеймбридж, Матю още в ранното си детство се научава да контролира чрез силата на своя ум невинаги желаните си дадености. Той е бил обект на голям брой изследвания и проучвания от страна на лекари и психолози, за него са писани книги от водещи специалисти в тези области, които на свой ред са се превърнали в бестселъри (книгата "Свързващото звено" от д-р Джордж Оуън (1974 г.), посветена на Матю Манинг и способностите му, е преведена на 16 езика и е продадена в многомилионни тиражи). Манинг е автор на шест книги, които се радват на огромен успех по света, и продължава да изнася лекции и да практикува лечението, което пропагандира.
...

Продължава
15 юли 1988 г. Ема и Декстър прекарват заедно нощта след дипломирането си. Двамата са убедени, че няма да се срещнат отново.
Но къде ще бъдат точно в този ден следващата година? А година по-късно? А всяка година след това?
Съдбата преплита житейските им пътища, изпълнени с успехи и провали, излъгани надежди и неочаквани радости. Ема работи като актриса, сервитьорка и учителка, докато преследва мечтата си да стане известна писателка. Мъжете, с които излиза, винаги се оказват неподходящи вероятно защото сърцето й отдавна е отнето. Декстър обикаля света в продължение на няколко години. Кариерата на телевизионен водещ му носи слава и той се отдава на алкохола и мимолетните връзки с различни жени. Когато губи работата си, той среща изискана жена, която става негова съпруга и майка на дъщеря му, но все още нещо в живота му липсва......

Продължава
На 23 февруари в зала "Русе" на Историческия музей доц. д-р Даниела Колева и доц. д-р Иван Еленков от Философски факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще представят сборника "Детството при социализма", на който са съставители и редактори.
Изследванията, събрани в този том, са резултат от семинара "Детството при социализма", проведен в Центъра за академични изследвания през 2008 г. Текстовете предлагат различни перспективи към темата: политически, институционални, биографични. Стават видими политическите проекти за детството, наложени от режима в различни периоди от неговото управление. "Преведени" са идеологическите визии в институционални политики, показана е паметта за социалистическото детство в нейните публични и частни измерения.
Идеята на книгата е да очертае едно тематично поле, създадено от пресичането на две развиващи се области - изследванията на социализма и изследванията на детството....

Продължава
В книгата майсторски е пресъздаден животът на Моисес бен Маймон, известен в историята като Маймонидес (1135-1204) - лекар, писател и мислител, наричан "Аристотел или св. Тома на юдаизма". Щастливото детство на Моисес е нарушено от завладяването на Кордова от династията на Алмоадите. Семейството е принудено да бяга и се установява във Фес, където той учи медицина и теология. Странстванията продължават към Обетованата земя, където ги очаква най-голямото разочарование: малки общности от бедни и невежи евреи. След смъртта на бащата Моисес и брат му се отправят към Египет. Братът е търговец на скъпоценни камъни и бързо се адаптира навсякъде. Моисес пък става придворен лекар на прочутия Саладин.
Писателят разкрива един свят на красота, борба и контрасти, където неговите обитатели и най-вече Сузана, красивата жена със зелени очи, са част от бурните времена, в които са обречени да живеят.
...

Продължава
Капка Касабова - авторката на романа "Улица без име", вече познат на българската публика, ни представя историята на двамата главни герои Вероник и Тео. Ту влюбени, ту разлюбени, те се оказват брънки от една верига на политически събития и борби, която води началото си от гражданската война в Гърция и продължава до наши дни. Вероник е французойка - изискана и богата. Тео е австралиец с бурна семейна история. И двамата следват отделни житейски сценарии, и двамата изпитват глад за истина. Но съществува една друга, много по-болезнена любов, която в крайна сметка ги обвързва истински един с друг...
...

Продължава
Новата книга на Васил Георгиев - сборникът с разкази "Деград" - със сигурност ще е едно от събитията на литературната 2011. Aвторът на сборниците "Будистки плаж" (2009) и "Уличник. История на софийските улици" (2010) е един от оригиналните, неочаквани и свежи нови български писатели.
"Деград" е сборник с 13 разказа, написани между 2008-2010.
Разказите маршируват върху тънкия лед на битието, свободно от прокъсаните дрехи на коректността, благоприличието и фалшивия имидж. "Деград" е книга за разпадането на тази фалшива човешка личност, а разказите в нея убедително показват съблечения й хипостаз - объркан, питащ и търсещ отговорите вътре, в неудобните за споделяне тъмни страни на духа.
...

Продължава
Моравия много добре познава света на киното и човешката душа. Преплита ги в проста, но литературно извисена и кинематографично пресъздадена плетеница.
Рим. Първите две години от брачния живот на сценариста Рикардо и прелестната му съпруга Емилия, които са изпълнени с доверие, любов и много страст.
Капри. Младото семейство се настанява в прекрасна вила край морето, за да може Рикардо да пише сценарий за новаторска кинопродукция на "Одисея". В съпружеските взаимоотношения вече се настаняват присмех, омраза и презрение. Съпругата му обръща гръб не само с тялото, но и с цялата си душа.
Страниците на Моравия са изпъстрени с драматични ситуации, признания, настроения, размисли, самоанализ, обвинения… и много страст.
...

Продължава
Макензи Алън Филипс е баща на пет деца, щастливо женен и с добър бизнес, който осигурява спокойно съществуване за семейството му. Целият му живот обаче се преобръща, след като отива на къмпинг с децата си до едно планинско езеро. Две от тях едва не се удавят, докато се опитват да плават с кану. Само намесата на Мак предотвратява нещастието. Когато обаче се връща на брега, бащата с ужас открива, че най-малкото му дете - 6-годишната Миси, е изчезнала. Полицията установява, че момиченцето е било отвлечено и вероятно брутално убито от сериен похитител на малки момиченца. Единствената следа, която убиецът е оставил след себе си, е разкъсаната окървавена рокличка на Миси, която полицията открива в изоставена колиба в планината. Полицията изгубва следите на убиеца и покрусеното семейство дори няма възможност да погребе детето си. Животът на Мак потъва в това, което той нарича безутешната тъга.
...

Продължава
Целта на "Кафе за събуждане" е да вдъхновява. Написах я, за да дам достатъчно причини дори на най-скептично настроения читател, да повярва и приеме божествената природа на вселената, в която живеем. Всеки от нас има конкретна цел. Дадени са ни определени таланти, определени интереси, влечения и желания. В търсене на сигурност се опитваме да копираме идеите на другите за живота, вместо да слушаме вътрешния си глас, интуицията си - гласа на твореца, който винаги ни води по най-добрия за всеки от нас път.
Апелът на "Кафе за събуждане" е да се обърнем към себе си, да се включим в божествената матрица за нашия живот и да разберем каква е личната ни роля в играта. Само когато следваме идеята на Бог за житейския ни път, желанията ни се изпълняват едно след друго, без дори да усещаме някакво извънредно усилие по пътя към тях. Не сме ли на пътя, който е отреден за нас, ние страдаме и се давим във вибрационното съпротивление на вселената, която се опитва да ни насочи към онова, което всемирът е предвидил за нас.
...

Продължава
Трудно е да се определи кога и при какви обстоятелства възникват историите, които се предават от уста на уста и стават част от фолклора на даден народ. Сигурното обаче е, че са сътворени от хора с богато въображение, любопитни към различните явления в природата и живота.
Неизмеримо е богатството на съкровищницата от български народни приказки. Някои от тях четем и разказваме често, други сме позабравили, а има и такива, които чуваме за първи път. Случва се да срещнем и различни варианти на една и съща приказка, което още веднъж доказва многообразието на българското приказно имане.
Човекът винаги се е страхувал от необяснимото и невидимото, от свръхестественото и непостижимото за здравия му разум. Легендите и преданията за свирепи зверове, изскачащи от гробовете мъртъвци, кръвожадни чудовища и освирепели люде се раждат именно от човешките страхове.
...

Продължава
След две от магическите книги на последните десет години - "Колекционер на любовни изречения" и "Малката светица и портокалите", писателят Александър Секулов и издателска къща "Сиела" представят "Островът" - роман за любовта като щастливо корабокрушение.
Разказът отвежда на малък варовиков остров в края на Егея, където три деца  плуват сред безвремието като щастливи риби. Съдбата ги изправя срещу други конквистадори на лятото. Битката е за каменно парче земя сред морето, но и за сърцето на кралица с присмехулни очи. Всеки е сам срещу всички, а всички - заедно в бурята. Докато не открият, че любовта е остров, на който се молиш да не те открият.
Книгата връща напълно забравен жанр в българската литература - романът за деца....

Продължава
Милан Кундера е роден в Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Автор е на "Шегата" (1965), "Смешни любови" (1963-1969), "Животът е другаде" (1970), "Валс на раздяла" (1971), "Книга на смеха и забравата" (1978), "Непосилната лекота на битието" (1984), "Изкуството на романа" (1986), "Безсмъртие" (1989), "Завети и предателства" (1993), "Бавно" (1995), "Самоличност" (1996), "Незнанието" (2000), "Завесата" (2005), "Една среща" (2009).
Новата му книга "Завети и предателства" представлява есе в девет независими, но брилянтно свързани части, които изграждат фин паралел между музиката и литературата. Есето проследява развитието на романа, започвайки с Рабле и достигайки до Кафка, като преминава през Толстой, Бах, Томас Ман, Шопен, Ницше.

...

Продължава
"От дете мечтаех да стана фотомодел. Въпреки ниския си ръст, се превърнах в един от най-известните модели във Великобритания, защото преследвам мечтите си докрай". Така накратко обяснява причините за успеха си една от най-големите знаменитости на Острова - Кейти Прайс, или Джордан - псевдонимът, с който е по-известна сред ценителите на женската красота.
Катрина Ейми Александрия Алексис Инфийлд Прайс е родена на 22 май 1978 г. в Брайтън, Англия. Кариерата й на фотомодел започва, когато изпраща свои снимки на голяма модна агенция в Лондон - скоро оттам се свързват с нея, за да й предложат професионална фотосесия и договор. От самото начало шестнайсетгодишното момиче избира псевдонима Джордан. Първите й снимки са публикувани на страницата на в. "Сън", на която по традиция се поместват еротични снимки на красиви момичета. Скоро Джордан е поканена да позира за мъжките списания....

Продължава
Легендата за трагичната любов между Ромео и Жулиета води началото си от стара италианска приказка и мнозина са творците, изкушени да я преразкажат.
Стефан Кисьов, един от талантливите съвременни разказвачи, пътува до Италия, прави щателно проучване в библиотеки и музеи и представя вечната любовна история с нови детайли и неочаквана развръзка.
Монтеки и Капулети - двама рицари в Светите земи, намират златен свитък с текст на староарамейски. Кому се пада той? В дуел за ценната находка Монтеки загива от оръжието на бойния си другар...
Години по-късно, на смъртния си одър Капулети изповядва на отец Лоренцо греха си, станал причина за нестихващата омраза между двата рода. Но златният свитък крие много по-страшна тайна, която излага на риск бъдещето на християнството.
Междувременно отецът е въвлечен в невъзможната любов на Ромео Монтеки и Жулиета Капулети. А свитъкът ще се окаже единственото спасение за обречената им връзка.
...

Продължава
Ричард Уебстър е роден и живее в Нова Зеландия. Той е автор на множество книги в областта на окултното, психологическата самопомощ, нумерологията, астрологията, Фън шуй. Има богат опит в изследване на духовното и стотици сеанси по гледане на ръка зад гърба си. Уебстър участва в много радио и телевизионни програми и често пътува по света, за да изнася лекции и да провежда семинари. Член е на Националната гилдия на хипнотерапевтите (САЩ), Асоциацията на професионалните хипнотерапевти и парапсихолози (Великобритания), Международния регистър на професионалните хипнотерапевти (Канада) и Новозеландския институт по психотерапия и хипнотерапия.
Ричард Уебстър е и един от най-известните световни автори в областта на езотеричната литература. Книгите му са преведени на повече от 20 езика, с над 2 милиона продадени екземпляра.

...

Продължава
На 9.02.2011 г. (сряда) от 17 ч. в дома на Пенчо Славейков (ул. "Раковска" 138, ет. 1) около масата, където се е събирал кръг "Мисъл", ще застане екипът, създал новата книга "Не бой се и ела" (издание на "Персей"), разказваща историята на гениалния български поет Яворов и фаталните жени в неговия живот - Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова.
На премиерата гостите ще могат да видят медальон с кичур от косата на Мина, който е носил Яворов, хербаризираните теменужки, които й е подарил, оригинални писма и автограф за Дора Габе, писма на Лора и други изключителни експонати, напоени с история и чувства, предоставени от Национален литературен музей.
Нона Йотова, страстен почитател на Яворовата лирика, ще представи вълнуващи шедьоври на поета и ще сподели една тайна с ореол на мистичност, свързана с детството й и Яворов.
...

Продължава
Ириния Делина е поетеса, философ, музикант, сценарист и художник. Автор е на множество стихосбирки, трактати по философия на езика и философия на музиката, проект за театър на интелектуалната чувствителност, изследвания в областта на моделите на съзнанието и квантовата физика. Участва в авангарден научен проект за изследване на вакуума.
Книгата "Аз, Жустин, или неволите на невинността / Джезуалдо, или неволите на жестокостта" определено е ново явление в българската джендър теория. Тя се състои от две части - първата се опитва да възроди радикалния феминизъм в духа на Люс Иригаре, а втората - да открие маргиналните полагания на мъжкото чрез Шекспир. Важно е и това, че тези теоретични търсения са представени в художествена форма. "Женската" част съчетава в себе си философското есе и поезията, а "мъжката" част е пиеса. Авторката (или нейният литературен образ, кой знае) се обръща към Жустин на Маркиз дьо Сад и говори за унизената и изгубена женственост. Джезуалдо е владетел, но и майстор на мадригали, музикант, шекспиров меланхолик....

Продължава
На 4 февруари от 17:30 часа в сградата на Исторически музей - Пловдив ще се състои среща с Евгений Тодоров, автор на книгата "Особености на филибелийския характер". Ще се създаде и "Клуб на филибелията", който се появява с цел събиране и съхраняване на свидетелства за паметта на града от времето, когато Пловдив беше на пъпа на историята.
"Особености на Филибелийския характер" е третата книга на Евгений Тодоров. Предишните две - "Записки по българския преход" и "Наръчник на носталгика", описват случилото се в Пловдив през последния половин век. Сега авторът се връща още по-назад в историята - там, където може би са корените на всичко, случило се по-късно. "Да живееш в град, за чиято история не знаеш нищо, това е все едно да спиш с проститутка. Има и по-лош вариант - да се ожениш за жена, за която уж знаеш всичко, но да се окаже, че имате несходство на характерите. Тази книга има за цел да разкрие филибелийския характер, след което всеки да си прави сметката - става или не става за този град", споделя Тодоров....

Продължава
Чък Паланюк е автор от ново поколение, който руши правилата за писане, експериментира със сюжетите, предизвиква и търси истината на неподозирани места по смущаващо откровен начин. Сега той провокира читателите с новата си книга "Невидими изчадия". Авторът на "Боен клуб" насочва вниманието ни към хаплива и остроумна гротеска на фалшивите идеали за красота и повърхностния морал на обществото ни.
Светкавица. Дай ми внимание. Светкавица. Дай ми учудване.
Фотомоделът Шанън Макфарланд има всеотдаен годеник, хубав дом и купища маркови дрехи. Но при ужасен инцидент лицето й е обезобразено. Заедно с красотата Шанън губи всичко - дом, работа, приятели, мъжа до себе си.
Светкавица. Дай ми самообладание. Светкавица. Дай ми разбиране.
Тогава на сцената се появява Бранди Александър - пристрастена към хапчета, нахална, силно гримирана дива на една операция разстояние от това да бъде "истинска" жена.
Светкавица. Дай ми обожание. Светкавица. Дай ми втори шанс.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас