Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 203 резултата.
Етикет: Музика Подредба по 
Поп звездата Ингрид, която беше член на журито на международния фестивал "Златни гласове" в Кишинев, връчи награда на Деси Добрева за първо място в оспорваната надпревара на фестивала "Откритие".
В конкурса взеха участие изпълнители от 19 страни, сред които Италия, Македония, Румъния, Израел, Великобритания, Беларус, Грузия. Конкурсът премина в две вечери. През първата Деси Добрева изпълни популярната песен от циганския фолклор "Едерлези" (станала популярна в българския си вариант "Гергьовден"), а през втората - "Amazing Grace". И с двете си изпълнения Деси впечатли публиката с перфектните си гласови възможности.
В журито бяха поканени европейската поп звезда Ингрид, Ядвига Поплавска от Беларус, министърът на културата на Молдова, представители на лейбъла "Universal", представители на организаторите на молдовската Евровизия, от българска страна - музикалният продуцент и директор на международния фестивал "Откритие" Доно Цветков, който беше и мениджър на участието на Деси Добрева на феста.
...

Продължава
Етикети: Събития Музика
Световноизвестният пианист Марио Станчев гостува с "La Connection Francaise" в осмия поред концерт Лайв Зара Джаз в града на липите по покана на Венцислав Благоев, който е основен двигател на всички издания, заедно с приятелите на джаза от сдружение "зарААрт" и Община Стара Загора.
За меломаните в България името Марио Станчев е добре познато, а във Франция то респектира - определят го като един от най-значимите джазмени. Още като студент по хорово дирижиране в Българска държавна консерватория основава първия си джаз квартет, а през 70-те става постоянен член на "Симеон Щерев квартет" на мястото на емигриралия Милчо Левиев. От 30 години Марио Станчев живее и работи във Франция, където преподава в основания от него джаз департамент на Музикалната академия в Лион.
Димитър Димитров, водещ български барабанист, партнира в проекта на Венцислав Благоев с петкратния носител на "Грами" за джаз Ранди Брекър през октомври миналата година в Пловдив. Въпреки че е едва на 27, Александър Леков вече е свирил с някои от най-големите съвремени български джаз музиканти.
...

Продължава
Лауреатите от международни конкурси Теди Ганчева, Елиз Негохозова и Петър Иванов, както и млади певци от студио "Да" ще поздравят варненци предпразнично няколко дни преди Св. Валентин. Събитието, озаглавено "За теб" ще се проведе на 11-ти февруари от 19.00 ч. в концерното студио на Радио Варна, което традиционно представя културните проекти на морската столица. Ще звучат незабравими романтични хитове на българската популярна музика, както и песни на Алиша Кийс, Бийонсе, Селин Дион и Барбра Стрейзанд, Уитни Хюстън и Марая Кери. За любителите на балканската романтика Петър Иванов ще изпее "По тебе" на Тоше Проески. Всички песни ще бъдат в съпровод на пиано от Емил Груев, който е и вокален педагог на изпълнителите от студио "Да".

Продължава
Етикети: Събития Музика
Проектът Fusion Embassy приближава своята кулминация. Тя ще се състои на 13 февруари в Галерия Индустриална 11, намираща се в сградата на хладилен завод Мраз с начало 21:30 ч. В програмата на фестивала ще участват както родни, така и белгийски диджеи, които ще представят специално подготвени сетове, вдъхновени от фолклорна музика в компанията на всякакви стилове и фюжън бийтбокс.
Паралелно с музикалната част посетителите ще се насладят на фото и видео изложба, проследяваща създаването на проекта стъпка по стъпка. Черешката на тортата ще е изпълнението на 2 групи на живо – сборната формация на проекта Fusion Orchestra и групата победител от Sofia Fusion Rally.
Fusion Embassy стартира през юни миналата година с цел да създава и обединява български музикални проекти с музиканти от цяла Европа, които заедно да издирят и съхранят фолклорната традиция на България и да я претворят в съвременни композиции. Проектът въплъщава паралелните музикални интереси на съвременните хора, които са привлечени от западно-европейските бийтове, но са съхранили и любовта към тайнството на автентичния български фолклор.
В продължение на 8 месеца фюжън посланици бъркаха български фолклор с модерен бийт в музикална лаборатория на мистичната Родопи планина.
...

Продължава
Ценителите на камерната музика ще могат да се насладят на едно красиво пътуване във времето и пространството, представящо композиции, които са вдъхновени от два великолепни града. Концертът прави паралел между Париж и Буенос Айрес и техните прочути композитори-новатори. От френска страна това са Клод Дебюси и Морис Равел - едни от най-бележитите представители на френската музика от началото на XX век, а от аржентинска - композитори и музиканти от втората половина на XX век, начело с Астор Пиацола, направили революция в аржентинското танго.
Прекрасната музика на тези композитори ще бъде поднесена от двама млади, но вече утвърдени изпълнители в областта на съвременната класика и тангото. Българската пианистка, живееща в Холандия, Мария Мартинова, е позната на публиката от изключително успешния концерт на квартет Тангуарда в началото на 2009 г., посветен на танго нуево. Нейната биографията е пълна с награди и значими изяви в областта както на класическата музика, така и на аржентинското танго. Получава своето музикално образование в такива престижни институции като Джулиард в Ню Йорк и Кралската музикална академия в Лондон, работи с редица прочути педагози и изпълнители на класическа музика, а Алексис Вайсенберг лично я избира за свой мастер клас, на който е отличена с награда. Има изяви в някои от най-големите концертни зали в Европа. В момента работи с прочутия танго маестро Густаво Бейтелман в консерваторията в Ротердам. Мария е известна на Европейската танго сцена и като пианист на Gran Orquesta Típica OTRA.
...

Продължава
Панчо Владигеров (1899 – 1978) е представител на т.нар второ поколение български композитори. Той е един от основателите на Дружеството на българските компонисти "Съвременна музика" (1933). Основоположник на редица жанрове в българската музика и композиционно-педагогическа школа, възпитала едни от най-изявените съвременни родни композитори (негов ученик е и пианистът Ал. Вайсенберг). Произхожда от Шумен, където живеят родителите му, но е роден заедно със своя брат-близнак ­ цигуларя Л. Владигеров, в Швейцария. Свири на пиано и композира от най-ранна възраст, десетгодишен учи теория и композиция при проф. Добри Христов в София. След ранната смърт на баща му през 1912 г. заминава с майка си и брат си за Берлин, където учи композиция в Академичното висше училище за музика ­ теория и композиция при проф. П. Юон и пиано при Х. Барт; завършва Академията за изкуство в класа по композиция на проф. Ф. Гернсхайм и проф. Г. Шуман (1920). За свои творби получава двукратно "Менделсонова премия" на Академията (1918 и 1920). Работи като пианист и композитор в Deutsches Theater на М. Райнхард ­ Берлин (1920­-32), пише музика за негови постановки. През 1932 се завръща в България и в продължение на четири десетилетия е професор по пиано, камерна музика и композиция в ДМА, която днес носи неговото име.
Автор е на многобройно творчество в различни жанрове: опера, балет, симфонична музика, 5 концерта за пиано и 2 за цигулка и симфоничен оркестър; камерна музика; 38 авторски транскрипции на инструментални пиеси за различни инструменти със съпровод на пиано; над 50 концертни обработки на народни песни за глас и пиано (или оркестър); 20 солови песни с пиано, 10 хорови песни с пиано или оркестър; музика към постановки в Deutsches Theater Берлин, Theater in der Josephstadt Виена и Народен театър ­ София и др.
...

Продължава
Николай Ризов е роден в София, в семейство на музиканти. Завършва НМУ "Любомир Пипков" в класа по валдхорна на Ясен Теодосиев и камерна музика на Росен Идеалов. Приет е едновременно в ИФ и ТКДФ на НМА "Проф. Панчо Владигеров", където през 2006 г. започва да учи в класа по валдхорна на проф. Владислав Григоров и камерна музика на проф. Илия Главанов. Носител е на множество най-високи отличия от наши и международни конкурси като солист и камерен изпълнител, сред които I награда на Първи международен конкурс Млади Виртуози (София, 2004), I награда и специална награда на НМА на XXI национален конкурс за млади инструменталисти и певци "Светослав Обретенов" (Провадия, 2008), I награда на IV Академичен конкурс за студенти от катедра "Медни духови и ударни инструменти" (София, 2008) като солов изпълнител и II награда в категория камерна музика на Академичен конкурс по повод 100 години от рождението на проф. Марин Големинов (София, 2008), трикратен носител на първите награди на конкурсите по хармония на името на проф. Парашкев Хаджиев (София, 2004 и 2005) и на Конкурса по хармония, посветен на 250 години от рождението на В. А. Моцарт (София, 2006).
Запомнящи се са изпълненията на Николай Ризов на Концертино за валдхорна и оркестър е moll от Вебер с Академичния симфоничен оркестър през януари тази година, на Концерт № 1 за валдхорна и оркестър D dur и на Концерт за две валдхорни и оркестър от Хайдн (заедно с Владимир Петров), участието му в студиен запис за БНР на Концерт за две валдхорни, струнни и ударни от В. Заимов (заедно с Юрий Ризов), концерти с духов квинтет "Ади", в който той свири още от ученическите си години.
Солидната музикално-теоретична подготовка и перфекционизъм на Николай Ризов бяха предпоставка за една сериозна професионална кариера.
...

Продължава
Етикети: Събития Музика
Програма на Чешки център за януари 2010г.
 
ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ
Симо Лазаров и неговите студенти от Нов български университет - модул "Компютърно музициране" представят GOOD NIGHT MUSIC - Музика за лека нощ
Съвместно с Департамент "Музика", НБУ
18.1., 18.00 ч., Лилав салон на ЧЦ

ВАЦЛАВ ДАНЕК – "КАК ОТЛИВАХМЕ КАМБАНАТА"

Представяне на българското издание с избрани стихотворения от чешкия поет Вацлав Данек. Преводът на български е на Атанас Звездинов и Людмила Кроужилова. Съставител: Людмила Кроужилова, "Издателско ателие Аб", 2008 г.
Вацлав Данек е роден на 9 юли 1929 г. в Прага. В периода на Втората световна война 1940 –1945 г. е ученик в реалната гимназия в гр. Табор. За кратко, преди да постъпи и да завърши театрална драматургия в Академията за изящни изкуства (1954 г.), е артист в театър "Divadlo na Fidlovačce". Четиридесет години, чак до пенсионирането си, е редактор в Чешкото радио. Макар и пенсионер, Данек не познава почивка и е сред неуморните организатори на културни мероприятия в Художествената беседа и ПЕН-клуба в Чехия. В литературната му дейност присъстват преводи на руска и украинска поезия. Съвместно с езикови специалисти превежда от български, унгарски, персийски, монголски, татарски или урумски.
Авторска и преводна поезия, както негова публицистика, излизат от 1945 г. във вестниците и списанията: "Чехословашко радио", "Дикобраз", "Литературен вестник", "Млада фронта", "Културна творба", "Творба" и много други. През 1978 г. излиза книжния дебют на стих...

Продължава
"Fourcolor" e саксофонен квартет, в който участват тримата млади немски музиканти Катарина Томсен, Флориан Трюбсбах, Андре Симиоти и добре познатия на българската публика Владимир Кърпаров, живеещ в Берлин.
Всеки един от тях допринася с оригиналния си музикален почерк за характерното и неповторимо звучене на саксофонния ансамбъл. Репертоарът на квартета включва основно собствени произведения, както и някои от световно известните аранжименти и композиции, писани за саксофонен квартет, като например творбите на Майк Мауер, Астор Пиацола, Джордж Гершуин, Южен Боца, Скот Джоплин и много други.
През последните няколко години четиримата саксофонисти са имали възможност да свирят самостоятелно в различни музикални проекти и формации, а през 2009 година решават да основат квартет "Fourcolor", където за първи път имат възможност да музицират заедно. И тримата немски музиканти са свирили в престижния младежки биг бенд BuJazzO, под ръководството на Петер Херболцхаймер, който е гостувал вече няколко пъти в България.
...

Продължава
Етикети: Събития Музика
Третото издание на "The Hottest Dirty Dance Party" е вече факт. Партито ще разтърси нощна София в събота вечер /14 ноември/. Началният час е 23:30.
Отново в Club Escape, отново с  най-провокиращото от света на R&B и хип-хоп музиката, "Hangout Entertainment" за трети пореден път ще представи визията си за перфектно клубно изживяване.
"The Hottest Dirty Dance Party" се радва на огромен успех сред хай лайфа на столицата. На третото му издание се очакват значителни представители на българския шоубизнес и музикален елит.
Под провокиращите звуци на нестандартно селектираната от DJ-я хип-хоп и R’n’B музика, танцово шоу ще направят едни от най-харесваните клубни танцьорки. Организаторите отново са подготвили и специални промоции за феновете на партито.
"The Hottest Dirty Dance Party" е оборудвано с мултимедийна техника и може да бъде наблюдавано чрез лайвстрийм на: www.partyeye.com и live.clubescape.bg.

Продължава
Етикети: Събития Музика
На 17 ноември от 19.30 ч. в зала "България" ТангерИН и Джаzz+ представят на живо в София една от легендите на аржентинското танго – бандонеонистa и композитор Родолфо Медерос, заедно с неговото трио и аржентинската танго двойка Наталия Гамес и Габриел Анхио.
Три пъти номиниран за "Грами" за танго музика, свирил с колоси на аржентинското танго като Освалдо Пулиезе и Астор Пиацола, почитан от такива имена в световната музика като Даниел Баренбойм и Хoан Мануел Серат, Родолфо Медерос e несъмнено една от най-изтъкнатите фигури в съвременното танго. Като музикант той притежава забележителна дълбочина на изразa и покорява публиката с чувствителната проницателност на своите интерпретации. Преподава и пише пиеси за бандонеон, танго композиции и оркестрации. Считан е от мнозина за един от най-креативните музиканти в жанра за последните четири десетилетия.
Със своето трио, което включва Армандо де ла Вега (китара) и Серхио Ривас (контрабас), Медерос ще представи в зала "България" свои аранжименти на класически пиеси от златната ера на тангото.
Заедно с музикантите на сцената ще излязат и аржентинските танцьори на танго Наталия Гамес и Габриел Анхио, известни с динамичния си танц и спиращата дъха елегантност. Техните имена са добре познати на любителите на тангото както в Буенос Айрес, така и по света. Изявявали са се на почти всички големи световни сцени с легендарната танго трупа TangoX2, канени са от повечето значими международни танго фестивали, а от 2001 г. ръководят своя собствена танго формация.
...

Продължава
Етикети: Събития Музика
В началото на месец ноември в Концертен комплекс България отново ще повее бароков вятър. Третият фестивал "Изкуството на Барока", организиран от "Luxuria Europae" с подкрепата на Столична община, ще предложи на софиянци, а и на меломаните от други градове като Русе и Кюстендил, поредица от вълнуващи срещи с европейската музика от епохата на барока.
Произведения от 20 композитори ще бъдат изпълнени на инструменти, характерни за времето, в коeто са създадени. Фестивалът ще бъде открит на 7 ноември 2009 от Консорт за старинна музика Кончерто Антико. Българската камерна формация има много успешни изяви на престижните фестивали в Европа, но изборът на организаторите е не само поради тази причина, а и заради проявяваната от музикантите задълбоченост, творчески подход и оригиналност при подбора на репертоар. На 17 ноември 2009 в камерна зала "България" отново ще звучи английска музика. Павани, фантазии и галиарди от Орландо Гибънс ще изпълни на клавесин немската възпитаничка, докторант по музика, Цветана Иванова.
...

Продължава
Програма на Чешки център за октомври 2009г.

"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН"
Шибил Бенев – китара, пиано
Петър Момчев – саксофон
Димитър Димитров – барабани
1.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

КУРС ПО ЧЕШКИ ЕЗИК
Откриване на новата 2009/2010 учебна година.
Ежегоден курс по чешки език се провежда в периода октомври – май, в две групи (начинаещи и напреднали). Работи се по системата New Czech Step by Step: http://czechstepbystep.cz/
За повече информация се обърнете към Силвия Дерибеева, 81 55 430, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .
5.10., 18.30 ч., ЧЦ
...

Продължава
"Време място" е изложба на Светлана Мирчева и Кадер Музачи, която ще бъде показана в Нощта на музеите и галерите на 2 октомври в artnewscafe. Проектът представя три видео творби "Ръчен часовник", "Площад Сан Видал", "Teleport station", които изследват отношението ни към "абстрактни" понятия като времето и пространството. Изложбата цели да постави въпросите: Доколко времето и мястото, на които принадлежим, ни определят? Принадлежим ли им наистина? Как те въздействат на възприятията ни? Какво променят?
Кадер Музачи е на 24 години от Косово. Живее и работи във Виена. Следва в Академията по изящни изкуства, специалност След-концептуално изкуство във Виена, завършил е Факултета по изящни изкуства в Прищина. Притежава наградата "Артист на утрешния ден" на Националната художествена галерия, Прищина. Има четири самостоятелни изложби и има участия в много сборни изложби.
"Един ден докато пиех кафе с мой приятел - философ, който често ми задава въпроси за времето, мястото, за промените и за най-новата история на изкуството, изпитах необходимост да изтрия "мястото" и "времето" и като жест на единомислие взех ръката му и му показах това фигуративно, а по-късно заснех тази част от разговора ни във видео, озаглавено "Ръчен часовник"
...

Продължава
Милан Свобода е роден през 1951 година в Прага. Завършва специалност "орган" в пражката Консерватория, учи музикология във Философския факултет на Карловия университет и композиция в Музикалната академия, специализира в САШ на Berklee College of Music в Бостън.
Познат е като джаз пианист, композитор, диригент и ръководител на група не само в Чехия, но и извън страната. Композициите му обхващат широк диапазон от музикални стилове – от модерен джаз, мюзикли, филмови и сценични творби до съвременна класическа музика (в последно време създава камерни и оркестрови пиеси за класически състави). Като композитор, диригент и пианист има издадени 27 диска. От няколко години преподава композиция и джаз хармония в Консерваторията "Ярослав Йежек" в Прага.
Освен концерти в Чешката република, участва на фестивали в Германия, Австрия, Мексико, Белгия, Холандия, Италия, Хърватска, Полша, Румъния, България и Словакия, има изяви и в страни като САШ, Индия, Русия и Малта.
...

Продължава
Етикети: Събития Музика
За пета поредна година на 2-ри октомври в Пловдив ще се проведе една специална нощ, посветена на изкуството във всичките му форми. Програмата е съставена от идеите на всички участници – 47 музеи, галерии, клубове и градски места. През тази година ще отворят врати 32 галерии и музеи. Пловдивчани и гостите на града отново ще имат възможност да се насладят на класически стойностни произведения на изкуството, но и да провокират сетивата и въображението с предложените нови форми и изразни средства, както и с богатата съпътстваща програма към основните изложби.
В Етнографски музей – Пловдив ще гостуват Стаю Гарноев (Панагюрище) с авторска изложба живопис "Ангелът хранител, дяволът и музата дойка", "Майстори на карикатурата" – Пловдив׳ 2009: "Алкохолът и народите по света" с участие на карикатуристи от петте континента, Исторически музей – Горна Оряховица с изложба "Алкохол и амбалаж". Oт 21.00 ч. "Малко театро" (Будапеща) ще представи за пловдивската публика "Without Frontiers" ("Без граници") – мултимедиен спектакъл с участието на Николай Иванов – композиции, тамбура, вокал, Габриела Хаджикостова (Унгария) – вокал и Георги Ангелов – джаз музикант перкусионист. Ще забавлява и оркестър "Тракийско настроение" с ръководител Петко Кънев.
...

Продължава
ПРОГРАМА НА ЧЕШКИ ЦЕНТЪР ЗА ЮНИ 2009 г.

Продължава изложбата:

ИРЖИ СОЗАНСКИ – “OUTSIDERS – хората на ръба”
Изложбата ще продължи до 23.06.2009 г.

“ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН”
Антони Дончев – пиано
Георги Дончев – контрабас
Стоян Янкулов - барабани
4.06.2009г.
22.00 ч., Лилав салон на ЧЦ

ОТВЪД ОМРАЗАТА, ОТВЪД НОСТАЛГИЯТА
Мини-фестивал за социалистическото минало (3 – 27 юни)
Организатори: Академична Лига за Югоизточна Европа, Гьоте институт, Полски културен център, Унгарски културен център, Чешки културен център
В сътрудничество с EUNIC Bulgaria, НДК, кинотеатър „Люмиер”, Център за култура и дебат "Червената къща"

Организаторите възнамеряват да създадат публично събитие, мини-фестивал, съпоставящ творби от различни страни, посветени на епохата на социализма. Проблемът за осмислянето на комунизма и „реалния социализъм” има световни измерения, но нашият фестивал е по-скромен и търси локални контексти и сравнения.  Ще бъдат подбрани такива оригинални и качествени художествени постижения, които да дадат възможност да се сравняват както различните видове социализъм, така и различните художествените рефлексии върху тях в Германия, Чехия, Полша, Унгария и България. Сравними ли са интерпретациите относно природата и ефектите на комунизма, какво казва самата съпоставка? Какви са художествените постижения, какви са поуките, които могат да извлекат изкуствата? До каква степен репрезентациите и тълкуванията на отделните „социализми” могат да бъдат предавани и разбирани извън породилия ги конкретен контекст, каква е ролята на изкуствата при преработването на вс...

Продължава
Етикети: Събития МузикаПрограма

04.04.2009 - Маската /Студентски град, блок 19/
24.04.2009 - Фенс
25.04.2009 - Полинеро, Пловдив


http://www.obratenefekt.com

Продължава
Етикети: Събития Музика
Програма на Чешки културен център за април 2009г.
*Фотоизложба на Валентина Стойчева - "Ерос и Танатос" (Разказ за страстта и смирението)
Галерията на Чешки център - София, ул. "Раковски" 100
Изложбата ще продължи до 24.04.2009 г.
*"Оранжев четвъртък в лилав салон"
Дата: 02.04.2009г.
Начало: 21.00 ч.
Милица Гладнишка – вокал
Васил Спасов – пиано
Мартин Дойкин – бас
Наско Попов - барабани
...

Продължава
Етикети: Събития Музика
Стефан Вълдобрев събира творци в приятелски кръг.
Музика от хитови филми и театрални представления ще звучи на 12 март в Чешки културен институт. Всички творби са авторски композиции на Стефан Вълдобрев. Те ще бъдат изпълнени от известни музиканти – Иван Лечев, Веселин Веселинов-Еко, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Милен Кукошаров и други.
Музикалният проект представя на живо творби, създадени специално за кино и театър, но също и най-големите хитове на Стефан Вълдобрев – "Рай", "Фойерверк", "Аз ли съм, или не съм", "Едно", "Към" и други....

Продължава
Етикети: Събития Музика
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас