Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 121 резултата.
Етикет: Театър Подредба по 
Психеделичният паноптикум отваря врати с първото от дългосрочна поредица събития, които ще изследват понятието „психеделично“  в различните му и многолики проявления на изкуство, култура и състояние на съзнанието. Събитието ще се проведе на 22-ри май в клуб „Маймунарника“. Входът е свободен!
Музика, сетивна инсталация и пластично изкуство ще предприемат пътуване между двете неразривни значения на понятието „психеделично“ - като естетическо явление и като неизразимо състояние на самото съзнание.
Вече утвърдената в сферата на електроакустичния етно ембиънт и транс Surbahar live Band е в центъра на паноптичната музикална програма. Преди това обещаващият млад артист Man of No Ego ще представи своя ембийнт-псайчил проект, който ще бъде последван от еспериментално-психеделичното трио Changing Perspective, проект на Teeth of Divine....

Продължава
„Емигрантът
Години наред ние тренирахме себе си да заключваме дълбоко вътре в нас нашите истини, да не им позволяваме току-така да излязат, да укротяваме по-буйните от тях, да оставяме най-опасните да изтлеят и умрат. И само понякога, в миг на силно вълнение или на пиянска откровеност, желязната врата на автоцензурата се отваряше, за да излеем нещо от онова, което отдавна се беше насъбрало...
Казват, че свободната мисъл е човешко право.
Бих добавил, че е човешко задължение и над всичко - човешка сила...
Днес ние сме много повече герои на Кафка, отколкото на Вазов....

Продължава
Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ постави началото на кандидатстудентските изпити. След като прие и обработи  документите на близо 600 записали се, формира 21 изпитни комисии и осигури 23 различни пространства (сцени, ателиета, студиа и т.н.), НАТФИЗ предоставя инициативата на кандидат-студентите. Младите мъже и жени ще представят уменията и потенциала си в съревнование за 13 бакалавърски и 7 магистърски програми на двата факултета „Сценични изкуства“ и „Екранни изкуства“. Според статистиката 10% от общия брой подали документи са висшисти, които искат да продължат образованието си в следваща степен - магистър, а 6% са кандидатстващите в две (или повече) направления....

Продължава
На 20-ти май от 17:00 ч. в „Клуб на актьора“ в Младежки театър „Николай Бинев“ ще се състои премиера на книгата „Управление на иновативни театрални проекти“ от Десислава Стойчева, изд. „Валентин Траянов“, художник на корицата - Венелин Шурелов.
Това издание е първото научно теоретико-практическо изследване за управлението на театрални проекти. Акцентира се върху ролята на иновациите в изкуствата и са дефинирани ключови понятия като иновативен театрален проект, ръководител на театрален проект, шоукейс и др....

Продължава
Какво е истинското ни лице? Съществува ли нещо, което може да ни извади извън комфорта на собственото ни съществуване дотолкова, че да преобърне нашите избори? Нищо друго освен истината. Истината, че онова, което експонираме върху другите, е проекция на нашите желания, но не и на истинската ни същност. Ролите, в които влизаме, непрестанно ни помагат да просъществуваме до момента, в който се разрушат. Това разпадане открива истинското ни лице, докато открием новата си роля. Бурунданга, тайнственото вещество - серумът на истината, ще ви отведе там, където не сте очаквали. В една взривоопасна смес, където любовта не е възможна, където баски терористи отвличат невинни хора и приятелството се разпада.
...

Продължава
По следите на откраднатите разкази - сюжетът на тази история е хроника на период от живота на две жени, а отделните сцени са извадки от този период. Вирджиния Улф сполучливо бе нарекла подобни извадки „моменти на битието“.
Двете жени са писателки, а по-възрастната е и учителка на по-младата. Животът им, на който ще бъдем свидетели, е „събран“ в рамките на шест години. Тези години пък са нещо като „голяма извадка“ от живота на всяка една от тях.
...

Продължава
Със спектакъла се отбелязва предстоящата 80-та годишнина на актьора Вели Чаушев.
Трайно обсебен от поезията на Валери Петров, актьорът Вели Чаушев отново ни среща със света на големия автор. Това е свят на възторзи и меланхолии, на младежки ентусиазъм и зряла, отрезвяваща тъга, вселена от ритмични благозвучия и деликатни внушения, свят на човеколюбие и смирение, на радости и прощавания, на социална острота и гняв, облагородени с разбиране и стъписване пред красотата.
Вече толкова години Вели Чаушев живее с тези стихове. Днес, в „Сърцето е заложна къща“, обаятелният и талантлив актьор сякаш ни разказва живота си чрез стиховете на магьосника на словото Валери Петров, чрез дискретните си коментари и апострофи, чрез хумора - така изпълващ творчеството и на двамата....

Продължава
„Каква е тази черна дупка в нас, от която извира непрекъснато страховита липса.
Кое е онова изначално предназначение на човека, което сме забравили,
но което не престава да стърже в кръвта ни.
Какво съм загубил, та търся с раздрани от плач очи.
Търся, с удавени в гърлото викове.
По ръба на бездната.
Насред  ветровити пустини.
Сухи земи.
Какво търсиш.
Какво търсиш.
Тебе те търся.
Но какво си ти, любов моя.
...

Продължава
„Ти говори, от писане полза няма. От никакво писане няма полза. Щото хартията гори. Може цялата Земя да гръмне, само думите няма. Думите огън не ги гори. Нас няма да ни има, ама думите ни ще си летят из Космоса. И един ден някой ще ги чуе, ще ги прихване и ще каже: „ Гледай ти к'ви работи ставали из тоз' Космос! Г'лей ти к'ви работи са ставали на таз' Земя, дето я няма!“
...

Продължава
На 30-ти март можете да гледате за първи път спектакъла „Папагено“. Представлението е в жанра танцов театър, който отскоро набира популярност и в България. Построено е върху мотиви от втората част на операта „Вълшебната флейта“.
Главните действащи лица - Папагено и Папагена, Тамино и Памина са подложени на редица изпитания, чрез които трябва да докажат своята любов един към друг. Те изискват доказателства и са в ситуация, в която трябва да преодолеят страховете си по пътя към съзряването и любовта на другия.
...

Продължава
Театър „Българска армия“, фондация „Крикор Азарян“ и фондация „А' Аскеер“ канят всички колеги, приятели и почитатели на професор Крикор Азарян, за да отбележим заедно 80 години от рождението му. Събитието ще се състои на 15 март от 19:00 ч. в салона на театър „Българска армия“. Входът е свободен!

Откъси от „Триптиха - Чехов” ;
 „Чайка” - Театър „Българска армия”;
„Три сестри” - Младежки театър „Николай Бинев” ;
„Вишнева градина” - Народен театър „Иван Вазов”
.
...

Продължава
За първи път на пловдивска клубна сцена ще свирят музикантите от „Метаформоза“. Концертът им е на 20-ти февруари от 21:00 ч. в „Bee Bop Cafe“ (ул. „Гладстон“ 1). Групата е създадена през 2012 г. от тромпетиста Росен Захариев - Роко и много бързо се наложи като една от модерните и новаторски формации у нас със своя уникален подход към музиката.
Самите те определят стила си като свободен, моментен, спонтанен. Музицират без предварително репетиран репертоар, стремейки се максимално да се освободят от клишета, рутина и преповтаряне на вече представяни музикални формули.
...

Продължава
Лекция на проф. Ано Мунген, ръководител катедра „Театрознание“ в Изследователския институт за музикален театър към университета в Байройт.
...

Продължава
Театър „Българска армия“ ще вземе участие в Европейската нощ на театрите, която ще бъде отбелязана на 16-ти ноември. Събитието ще се проведе за пета поредна година, а театралите в България ще се присъединят за първи път към колегите си от Хърватска, Словакия, Босна, Херцеговина, Черна гора, Словения, Сърбия, Австрия, Унгария, Чехия и Белгия.
Театър „Българска армия“ ще се включи в събитието с „Колко е важно да бъдеш сериозен“ и билети на половин цена.
Прекрасната комедия на Оскар Уайлд е превърната от проф. Красимир Спасов в емблематичен за театър „Българска армия“ спектакъл, който ще очаква почитателите на Мелпомена в нощта на 16-ти ноември.
...

Продължава
На 8-ми ноември от 19:30 ч. в театър „Ателие 313“ (ул. „В. Д. Стоянов“, до бл. 7) ще можете да видите първото представление за сезона на „Машината Ян Бибиян“.
...

Продължава
„Световна глобализация или национална идентичност?“ - това е въпросът!

Все по-често тези основни за човека и обществото фактори застават на две срещуположни, враждуващи страни. Хората и обществата в съвременния свят, като че ли изпадат в заблудата, че за да живеем заедно в едно „голямо село“ трябва задължително и априори да изповядваме едни и същи ценности, вери, морални догми и да имаме едва ли не една и съща представа за това как да съществуваме. Това означава тотално да се унифицираме и обезличим, което ми се струва твърде опасна и позната идеология. И още по-страшното е, че това не се налага от някъде високо, от някой голям и силен, а започва да става един вид по вътрешно убеждение, като някакъв  естествен подбор. А в своята същност, човекът е създаден да бъде различен и уникален....

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас