Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 121 резултата.
Етикет: Театър Подредба по 
Open Arts Foundation базов организатор на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив" отправя и тази година покана към артисти, арт-групи, куратори, галерии, държавни институции, чуждестранни институти, да участват със свой културен или арт-проект в събитието, което ще се проведе на 24 септември (петък) 2010 година от 19.00 до 02.00 часа.
Събитията от програмата на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2010" ще се проведат в рамките на два дни:
24 септември (петък) от 19.00 до 02.00 часа, основна програма - музеи и галерии;
25 септември (събота), съпътстваща програма - културни институции, театър, клубове, книжарници, неформални места;
24-25 септември (петък-събота), програма в градска среда.
Предложенията на кандидатите ще бъдат събрани от Open Arts Foundation, която ще ги презентира и предостави за избор на културните институции, участващи в Нощ на музеите и галериите - Пловдив. При одобрение на проект от страна на културна институция, тя ще се свърже с кандидата до 10 юли.
...

Продължава
Театър "Галерия" представя непознати за българската публика, но значими в световен мащаб автори. Поредният драматург след Тина Хау и Исраел Хоровиц, чиято пиеса "Галерия" поставя, е Лий Блесинг.
Авторът е сред най-награждаваните модерни американски драматурзи. Номиниран е за наградите "Пулицър" и "Тони". Негови пиеси се играят в много театри в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Япония, Скандинавия и др.
"Водно огледало" е една от най-новите пиеси на Лий Блесинг. За нея той получава престижната Награда на американските критици. През 2008 пиесата се играе на сцената на театър 59/59 на Бродуей.
Както казва Лий Блесинг в едно от многобройните си интервюта: "Драматурзите от Древна Гърция до днес задават въпроса "Кои сме ние?". В средата на 20 век Брехт, Пирандело, Бекет, Олби поставят по друг начин въпроса за човека и неговата същност: "Ние ли сме?"
Мос и Ейвис се събуждат една прекрасна сутрин в хубава стая. През прозорците изгледът е великолепен. Отвсякъде се виждат обширно водно пространство и зелени хълмове. Времето е хубаво, те са облечени в скъпи халати, но има една важна подробност - Мос и Ейвис не знаят кои са и как са попаднали тук. Появява се младо момиче - Рен. Коя е тя, кои са Ейвис и Мос?
...

Продължава
"Вампирова булка" е новото представление в програмата на Столичен куклен театър. Това е приказка за силата на любовта и на омразата. История за една невъзможна любов, превърнала се в реалност. История за тъмната и светлата половина на човешката душа, за вечния кръговрат между доброто и злото, за щастието, което съществува, за най-великата, най-святата сила - любовта. Един мистичен свят между реалност и сън, между светлина и мрак, изпълнен с бяла и с черна магия...
Красивата княгиня Василена мечтае за любов...
И е време да се омъжи. Много рицари и князе идват в нейното царство, за да искат ръката й. Но сърцето и не трепва. То чака своя княз, когото е сънувало, за когото мечтае.
И ... една нощ, той пристига - наполовина бял, наполовина черен, със сребърни коси и очи, като звезди. Княз Наринан. Именно него е чакала Василена толкова дълго.
Но къде е неговата страна? Защо той е наполовина черен, наполовина бял? Не е ли някакво чудовище, което иска да открадне Василена? Нейните родители цар Нарцис и царица Маргарита са уплашени, но не успяват да я разубедят да стане негова жена.
Един зрелищен, но и съкровен спектакъл, динамичен, изненадващ, на моменти спиращ дъха. За деца над 5 години и възрастни.
...

Продължава
Самобитният текст на Керана Ангелова, един магически роман, е хроника на една необикновена съдба. Книга, която разтърсва човека. Магически текст, който го издига над ежедневието. Животът е чудо... Спектакълът се гради на изненади - необикновени асоциации от картини и мисли, дръзко използване на символите. Всичко това препраща зрителите в една мономитология, която се развива по своя собствена логика и поелите риска на пътешествието получават естетическа наслада чрез неизчерпаемите, ярки и вдъхновяващи внушения. Текстът е философски и лиричен.
Двама различни по душевност артисти са обединили по необичаен начин духовния си потенциал. Музика, слово, творческо съзвучие, нови образи се раждат от безграничната свобода в изящните импровизации на Габриела Хаджикостова и Николай Иванов.
Фузионален пърформанс, в който текст, музика, изобразително изкуство, движение се превръщат в театър.
Входът за събитието е безплатен!
Каним Ви на представлението "Елада Пиньо и времето" на 20.05, четвъртък, 19:30 часа в театър "Ателие 313".
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
Сатиричен театър "Алеко Константинов" с лятно намаление на цените на билетите

От 20 май до края на театралния сезон спектаклите на сцена "Щастливеца":
"Тайният живот на мисис Уайлд", "Air Tango", "Шемет", "Детектор на лъжата", "Римска баня" и "Още веднъж отзад" - цени на билетите: 5, 8 и 10 лв.

Билетите за спектаклите на Камерна сцена "Методи Андонов":
"Балдахинът", "Столовете", "В очакване на Годо" - цени на билетите: 2, 4 и 8 лв.

Снимката е от най-новата премиера на Сатирата - "Тайният живот на мисис Уайлд" (фотограф - Атанас Кънчев).


Продължава
Етикети: Събития Театър
Общо 42 музеи и галерии в страната ще отворят врати в Нощта на музеите. Празничната програма на повечето места започва днес от 18.00. Краят зависи от организаторите.
"Нощ на музеите и галериите" - 2010 г. ще отбележат 12 музеи и галерии в София.
 
Вижте някои от събитията в:
...

Продължава
Сатиричен театър "Алеко Константинов" - Май 2010 г.

Сцена "Щастливеца"


03 пон. 19 ч.
ЖЕНИТЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ от Аристофан, постановка - Мариус Куркински
 
05 ср. 19 ч.
ОЩЕ ВЕДНЪЖ ОТЗАД от Майкъл Фрейн, постановка - Иржи Менцел
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
Кои са ключовите моменти в живота на една семейна двойка? Първата брачна нощ, раждането на първото бебе, първата изневяра, първото осъзнаване, че децата вече са големи, първите съмнения какво са ни отнели годините заедно…
Под балдахина на спалнята си Тя и Той преминават през различните етапи на брака, концентрирайки ги в ярки като фойерверк сцени. В комедията на Сидони-Габриел Колет типично френската словесна изтънченост се преплита с финото чувство за хумор, за да извлекат есенцията от един 35 годишен семеен живот.
Писател, драматург, актриса, скандална в личния си живот, брилянтна в творчеството си, Сидони е титулувана "Кралица на френската словесност". За нея Кокто казва: "Без да принадлежи към която и да била литературна школа, бягайки от тях, както бягат децата от училище, Колет успя да натрие носа на всички школи."
Сидони-Габриел Колет (1873 - 1954) е едно от най-големите явления във френската литература от първата половина на ХХ век.
Творчеството й поразява с многообразието си - изящни новели-миниатюри, психологически романи, философска проза в дневници, поетически портрети, книги с пътешествия, киносценарии, критически статии, пиеси, либрета. За 54 години творческа дейност Колет написва 50 книги с художествена проза и 4 тома статии, посветени на театъра.
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
На 30-ти април 2010 г. е дългоочакваната премиера на "ТвояЗавинаги" - спектакълът, в който родния театър се среща и преплита с интернет, театралното се среща с виртуалното. Новата постановка е с изключително съвременна тематика и се появява в  резултат на масовото отчуждаване на хората един от друг и все по-силните заместители на "живата връзка по между им" в лицето на интернет. Автор на текста е небезизвестната Мария Станкова, а режисьор е носителката на множество театрални награди - Веселка Кунчева.
Проектът за постановката печели конкурс за финансиране от Столична Община, измежду близо осемдесет други заглавия. Това е и първата теaтрална постановка, която има собствен блог  в интернет пространството. Адресът на блога е  http://tvoiazavinagi.blogspot.com/ и там всеки може да проследи репетиционния процес, поднесен във формата на разказ.
В "ТвояЗавинаги" ще разпознаем обичаните от публиката актьори - Мая Бежанска, Вяра Коларова, Румен Гаванозов, Мариета Петрова и Мила Коларова, които навлизат смело във виртуалното пространство и много скоро губят представа, къде е границата между релното и нереалното.
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
На 19 март в Сатиричен театър ще се проведе възпоменателна вечер за актьора Григор Вачков (26.5.1932 - 18.3.1980).
Мероприятието се осъществява във връзка с 30 години от смъртта на големия български актьор.
Вечер на спомените "Ей, Гриша!" се организира от близките на актьора и ръководството на театъра, на който Григор Вачков е един от основателите и от най-емблематичните му лица.
Ще бъдат показани откъси и снимки от филми и спектакли с участието на Григор Вачков, снимки от лични архиви, ще звучат песни в негово изпълнение, колеги и приятели ще разказват спомени за този невероятен човек, който владееше изкуството да прави хората щастливи.
Събитието ще се проведе от 18.00 часа, Камерна зала "Методи Андонов" на Сатиричен театър.
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
Сатиричен театър "Алеко Константинов" - Aприл 2010 г.

Сцена "Щастливеца"

01 чет.    19 ч.
ЗЛАТНИЯТ КОС - 35 издание, гостува БНР, редакция "Хумор, сатира и забава"
 
07 ср. 19 ч.
ВЪЗГЛЕДИТЕ НА ЕДИН УЧИТЕЛ ЗА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО моноспектакъл на Камен Донев, гостува ДТ-Пловдив

08 чет. 19 ч.
МАРШРУТКА от Елин Рахнев, постановка - Пламен Масларов
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
Програма на театър "Ателие 313" - март 2010 г.

12. 03, ПЕТЪК, 19:30 ЧАСА
"МАСКИТЕ В МЕН"
Спектакъл за възрастни

Режисьор: проф. Анастасия Савинова
Ас. Режисьор : Велимир Велев
Изработване на маски: Мануела Саркисян
Музикална среда: проф. Деляна Мичева, Петър Цанков, Чавдар Селвелиев и трупата на спектакъла
Участват: Полина Христова, Мануела Саркисян, Георги Тенев, Силвия Николова, Димитър Стефанов
...

Продължава
Ерик Еманюел Шмит се е вселил в Мариус Донкин по негово собствено твърдение. Легендарният драматург изпрати поздравителен адрес на българския театрал по случай неговата 60 годишнина. Изказването е по повод пресъздаването на творбата на французина "Господин Ибрахим и цветята на корана", донесло няколко международни награди на българина и направило го лице на "Монодрама".
Емануюел Шмит ще бъде гост на първия фестивал по монодрама в рамките на Международния форум на изкуствата "Под звездите", който ще се проведе през август във Варна и на който Мариус Донкин е съорганизатор и същевременно ще изпълни пред публиката г-н Ибрахим. Форумът ще бъде по егидата на ЮНЕСКО. Сред официалните гости, които ще присъстват на престижното събитие ще бъдат ген. секретар на Международния театрален фестивал (ITI) към ЮНЕСКО, швейцарският писател и драматург Тобиас Бианконе, неговият вице Али Махди, собственик на частен театър в Судан, кметът на столицата на едноименното емирство Фуджейра и президент на форума "Монодрама" към  ЮНЕСКО Мохамед Сафет ал Акхам, възпитаник на Оксфорд, Нина Мазур, драматург от Литва, вицепрезидент на форума "Монодрама" и емблематичният дългогодишен директор на Народния театър и един от най-известните театроведи и критици в България, варненецът проф. Васил Стефанов.

Продължава
Два дни след пускането в продажба на билетите за най-новата постановка на Камен Донев "Характери" всички места за премиерните представления на 19 и 26 февруари вече са запазени или продадени, съобщиха от Сатиричния театър. Предварителният зрителски интерес към най-новия спектакъл на талантливия драматург, режисьор и актьор конкурира вниманието, което публиката проявява към моноспектакъла му "Възгледите на един учител за народното творчество".
Освен с името на режисьора Камен Донев "Характери" привлича и със звезден актьорски екип. Нона Йотова е Жана - бивша стюардеса и знойна съпруга на героя на Пламен Сираков - военния Янко. Герасим Георгиев - Геро е тяхното отроче Съби. С него са свързани най-много поврати и изненади в комедията. Съседи на това "барутлийско" семейство са оперната прима Лукреция - в ролята Албена Колева, и не по-малко артистичният и вечно леко подпийнал Мецан, в изпълнението на Тончо Токмакчиев. Ролята на техния син Виолин е поверена на младата звезда на Сатиричния театър Явор Борисов, който има номинация "Икар" за поддържаща мъжка роля тази година.
С постановката на Камен Донев в трупата на Сатиричния театър се завръща Тодор Близнаков, а в останалите роли са разпределени Кирил Кавадарков, Милена Аврамова, Благовест Благоев, Жанет Иванова, Мартин Каров и Пламен Великов, Атанас Стойчев. Сценографията е на Татяна Димова, музиката - на Михаил Йосифов, музикален ръководител - Румен Цонев.
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
На 19 февруари от 19:30 часа в театър "Ателие 313" ще се играе представлението "Маските в мен". Това е пластически спектакъл, изграден от 5 миниатюри, разкриващи многоликостта на днешното общество. Всеки е скрит зад своята маска – един, за да избяга, друг, за да изпъкне, трети по принуда. Свят изграден от лъжовността на маската и откровеността на човешката душа. Спектакълът съчетава извеждане на философската идея за различните знаци и послания на маската в човешкото общество с атрактивна игра с маски, поставени на различни места по телата на актьорите.
Режисьор на представлението е проф. Анастасия Савинова, а асистент е Велимир Велев. Изработването на маските е дело на Мануела Саркисян.
За музикалната атмосфера са се погрижили проф. Деляна Мичева, Петър Цанков, Чавдар Селвелиев и трупата на спектакъла.
Участват актьорите: Полина Христова, Мануела Саркисян, Георги Тенев, Силвия Николова, Димитър Стефанов.
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
Актьорът Мариус Донкин и юристът Александър Ралчев, които са част от Организационния комитет на първи Mеждународен форум на изкуствата "Под звездите", са поканени да присъстват като гости на 4-тия международен фестивал на монодрамата. Фестът се провежда на всеки две години в Дубай Фуджейра под патронажа на шейх Хамад ал Шарки, член на Висшия съвет на Обединените арабски емирства и управител на Фуджейра. Той го определя като най-значимото културно мероприятие в емирството. На деветдневното театрално събитие, което започва от днес, ще присъстват над 250 драматурзи, режисьори, актьори и театрали от 42 страни. Форумът ще бъде уважен и от президента и вицепрезидента на Международния театрален институт към ЮНЕСКО, под чийто патронаж ще се проведе събитието в България през август.
"Нашето намерение е да поканим у нас най-изявените съвременни изпълнители и режисьори на монодрама. Радваме се, че сме емисари на първия по рода си международен фестивал, който ще представи две от най-впечатляващите изкуства, операта и драмата, на една сцена", сподели Мариус Донкин.

Продължава
Етикети: Събития Театър
Сатиричен театър "Алеко Константинов" - Програма за януари и февруари 2010

АКЦЕНТИ ЗА ЯНУАРИ


Васильовден, Ивановден, Йордановден, Антоновден, Атанасовден и …Сатирични дни!

Празничен календар на Сатиричен театър – ЯНУАРИ 2010

13 януари - Георги Калоянчев навършва 85 години
147 години от рождението на Алеко Константинов

18 януари, 19 ч.
Сатиричният театър се включва в ХХІІ "Традиционна седмица на приятелите на Алеко Константинов" /13 – 19 януари/ с едно от най-актуалните си заглавия "AIR TANGO" от Марк Камолети
постановка – Атанас Атанасов
участват: Йорданка Стефанова, Жанет Йовчева, Жанет Иванова, Десислава Пашова, Димитър Живков, Мартин Каров

Организатори на СЕДМИЦАТА НА АЛЕКО, през която се чества 147 годишнината от рождението на писателя и 115 години от издаването на "Бай Ганьо", са: Народно читалище "Алеко Константинов", Клуб "Приятели на Алеко Константинов", ДСТ "Алеко Константинов", Национален дворец на културата, Общонародно сдружение "Мати Болгариа", БАН, Народно читалище "Славянска беседа", туристическо дружество "Алеко Константинов"  -  София.

21 януари, 19 ч.
80-то представление на РИМСКА БАНЯ от Станислав Стратиев
постановка – Светослав Пеев 
участват: Христо Гърбов, Никола Анастасов, Веселин Цанев, Веселин Ранков, Ирина Първанова – Раши, Красимир Куцупаров, Светослав Пеев, Йонко Цонев, Живко Джуранов, Златко Митрески, Таня Мицков

28 януари, 19 ч.
50-то представление на ТЕСТОСТЕРОН от Анджей Саромонов...

Продължава
Етикети: Събития Театър
Бързаме да Ви съобщим добрата новина, че театър "Сълза и смях" ще остане в досегашната си сграда. Ръководството на културната институция и настоятелството на читалище "Славянска беседа" са се споразумели за условията, които този път са изпълними.
Най-вероятно до края на седмицата ще бъде предложен рамков договор между двете страни. Този път цената на наема ще е по възможностите на театъра.
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
Със съжаление Ви съобщаваме, че театър "Сълза и смях" може да остане без познатата на всички ни сграда. Подобна нелепост ще се случи, ако до 10 януари не бъде подписан нов договор между него и читалище "Славянска беседа". Според посочените условия в този документ шефовете на "Славянска беседа" са поискали наем, който се явява в размер на 360 хил. лв. годишно. Това е сума, непосилна за изплащане от ръководството на театъра.
На сцената на "Сълза и смях" са представяни стотици пиеси както от българската, така и от световната класика. Много известни имена в българската режисура и актьорско майсторство са изгряли именнно от тази сцена. През дългогодишната си история НДТ "Сълза и смях" се формира като безценен български културен институт.  
През 1978 г. - ДВ бр.40, на основание чл.4, ал.1 от ЗПКМ /ДВ бр.24/69 г./ с изменения и допълнения /чл.11, т.2 от ПУЗ НИПК, ДВ бр.102/76 г./ сградата на ул."Г.С.Раковски" № 127, отредена за театър, обитавана от "Сълза и смях" е обявена за Паметник на културата поради изключителната стойност на архитектурния ансамбъл, държавна собственост.
"Добрият театър не се играе само на сцената. Най-важните ни партньори са в залата. Тайнственият контакт между артиста и публиката е този, който създава съвършения театър. Добрият театър не зависи само от таланта на актьорите, а и от таланта на публиката.
Театърът е изкуство, което не може да съществува само за себе си като другите изкуства. То съществува само тогава, когато бъде възприемано, и то възприемано добре."
...

Продължава
Етикети: Театър
Програма на театър "Ателие 313" - януари 2010 г.

08. 01, ПЕТЪК, 19:30 часа
"МАСКИТЕ В МЕН"
Спектакъл за възрастни
Режисьор: проф. Анастасия Савинова
Ас. режисьор: Велимир Велев
Изработване на маски: Мануела Саркисян
Музикална среда: проф. Деляна Мичева, Петър Цанков, Чавдар Селвелиев и трупата на спектакъла
Участват: Полина Христова, Мануела Саркисян, Георги Тенев, Силвия Николова, Димитър Стефанов
Спектакълът е изграден от 5 миниатюри, разкриващи многоликостта на днешното общество. Всеки е скрит зад своята маска - едни за да избягат, други за да изпъкнат, трети по принуда. Свят изграден от лъжовността на маската и откровението на човешката душа. Спектакълът съчетава извеждане на философската идея за различните знаци и послания на маската в човешкото общество с атрактивна игра с маски поставени на различни места по телата на актьорите.

09. 01, СЪБОТА, 11 часа
"БАРОН МЮНХАУЗЕН"
по Рудолф Ерих Распе
Драматизация и режисура: Славчо Маленов
Сценография: Силва Бъчварова и Васил Рокоманов
Музика: Владимир Джамбазов
Участват: Росица Спасова и Георги Спасов
Разказвайки своите чудни фантазии, Барон Мюнхаузен сякаш не приема реалния свят, но по този начин помага на едно малко момиченце да реши важен проблем, който измъчва душата му.
Вярата, че човек не е това, което е, а онова, което би искал да бъде й дава шанс да пофантазира заедно с него и да избяга от грубия свят на ежедневието.

Поста...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас