Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 121 резултата.
Етикет: Театър Подредба по 
На 16 ноември 2011 г. ще се състои стотното представление на "Римска баня" от Станислав Стратиев, режисьор Светослав Пеев. Спектакълът се играе вече пет години при пълни салони и е едно от печелившите заглавия в афиша на Сатирата.
Премиерата на постановката е на 20 април 2006 г. Главната роля на Иван Антонов се изпълнява от Христо Гърбов, а големите овации на публиката са за участието на Никола Анастасов. В първоначалния актьорски състав присъства още едно от големите имена на Сатиричния театър - Димитър Манчев, който след неговата смърт бива заместен от Светослав Пеев.

Продължава
На 28 октомври от 19:00 ч. в Сатиричен театъър "Алеко Константинов" ще се състои премиерата на "Едно малко радио". Сценарият е дело на Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов (използвани са текстове на Федерико Фелини, Марчело Мастрояни, Юрий Олеша, Андрей Платонов, Аксел Мунте, Артур Лундквист и Емил Чоран).
Персонажът на Мая Новоселска има много какво да сподели с нас. И да го направи отново с неистово ободряващ смях, но и с малко тъга, с внезапни мигове на замисляне, може би и с една голяма, спускаща се по лицето на клоуна сълза…
Нейният малък човек има огромни мечти, летящо въображение, той непрекъснато се опитва да преодолее неудовлетвореността си от съдбата, самоотвержено търси убежище в света на фантазията…
...

Продължава
На 9-ти септември 2011 г. Станислав Стратиев щеше да навърши 70 години.
В повече от половинвековната история на Сатиричен театър "Алеко Константинов" няма автор, игран толкова много и с такъв успех - и като брой постановки, и като брой изиграни представления, и като феноменален успех сред зрителите. Поколения актьори се утвърдиха в неговите пиеси.
По случай неговата годишнина в Сатиричен театър "Алеко Константинов" отбелязват събитието с програмата "70 години от рождението на Станислав Стратиев". Тя включва вече излязлата през май т.г. богато илюстрована книга-албум "Стратиев и Сатирата" (съставител е Любомир Стратиев), новите постановки на "Максималистът" (режисьор Гаро Ашикян), "Животът, макар и кратък" (режисьор Василена Радева) и колаж по текстове на Станислав Стратиев, озаглавен "Лека форма на тежка депресия" (режисьор Йонко Цонев), които ще имат премиери в началото на предстоящия театрален сезон 2011/2012.
...

Продължава
Драматичният театър в Търговище ще открие новия театрален сезон с премиера за най-малките зрители. "Полет, пролет и прозорец" е разказ за превъплъщенията на природата и взаимоотношенията на хората чрез нея, построен върху музиката на Вивалди. Идеята и постановката са на Съби Събев, сценографията и костюмите са дело на Галина Абаджимаринова. Участват младите актьори Ивана Стоянова и Мартин Властанов.
Представлението запознава децата с характера и атмосферата на годишните времена, изразени чрез звуците на околния свят - птици, насекоми, вълни на море, вятър, дъжд и музикалните картини на Вивалди. Всичко е пречупено през отношенията и чувствата на двамата партньори на сцената. Те преминават през надеждата на пролетта, безгрижието на лятото, тъгата на есента, самотата на зимата, за да се събуди отново пролетната надежда...
...

Продължава
На 23 и 24 юли, събота и неделя, паркът "Ген. Вл. Заимов" ще се превърне в "Европейска алея на културата".  Събитието е организирано от фондация "За Оборище" и е финансирано от Столична община - програма "Европа". Софийската градска художествена галерия и галерия "Васка Емануилова" са съорганизатори на някои от проявите.
В рамките на програмата ще се състои и премиера на книгата "Глас от общественото мнение" (ИК "Ентусиаст") от Мирослава Кортенска, която ще се случи на 23 юли от 18:00 ч. в галерия "Васка Емануилова" (бул. "Янко Сакъзов" 15), филиал на СГХГ. Книгата ще представи Леа Коен, автор на осем романа и посланик на България в Брюксел в периода 1991-1996 г.
...

Продължава
На 27 май от 18:00 ч., Основна сцена, Детско-юношеската опера при Общински детски комплекс Варна ще представи мюзикъла на Харолд Арлън "Магьосникът от Оз".
Всеотдайността и енергията, с които младите артисти се вживяват в магическите приключения, ще пренесат зрителите в чудната страна Оз: "Ей там, где под дъгата път блести. Ей там, чакат ме сини небеса. Знам - там истински стават всичките чудеса."
В малка ферма в Канзас живеят чичо Хенри и леля Ем с племенницата си Дороти. Но един ден страшен ураган прави достатъчно злини и понася малката Дороти далече по небето тъмнооко… Така тя попада в страната на безгрижните, където намира нови приятели - Плашилото, Ламаринения човек и Лъва....

Продължава
19-тото издание на Международен театрален фестивал "Варненско лято - 2011" ще бъде открито на 1-ви юни с представлението "Както ви харесва" от Шекспир на театър "Българска армия", сценичен вариант и постановка на Красимир Спасов (18:00 ч., основна сцена, Театрално-музикален продуцентски център), както и с концерт на Йълдъз Ибрахимова и Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев (20:30 ч., Фестивален и конгресен център). По традиция на 1-ви юни - Ден на детето, в програмата на фестивала присъства и спектакъл за деца. През тази година това е "Алегро виваче или когато куклите танцуват" на Държавен куклен театър Варна - авторски спектакъл на Вера Стойкова, Диана Цолевска, Галин Гинев и Стоян Стоянов (10:00 ч., Куклен театър).
...

Продължава
Елин Рахнев и Румен Леонидов събират приятелите си във фоайето на Сатирата от 19:00 на 26 май 2011 г. Поводът е представянето на двете им книги - новите стихове на Румен "Сляпа неделя" ("Жанет 45"), както и "5 пиеси" ("Фама")  на Елин. Купонът ще открие Иван Попйорданов, Румен ще прочете избрани откъси от три пиеси, а Елин няколко поетически откровения. Всичко това плюс песните на Джон Ленън, придружени с ледена водка и студени вина.
...

Продължава
ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ 2011

Сцена "Щастливеца"

02 чет., 19 ч.
РИМСКА БАНЯ от Станислав Стратиев, постановка - Светослав Пеев
...

Продължава
Готова е програмата на 12-тото издание на Международния фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". 12 български и 4 чуждестранни спектакъла ще се представят на сцените на двата театъра в Търговище в дните от 2 до 6 май. Сред тях е "Цар Шушумига" на ДКТ - Пазарджик, който получи "Икар" за сценография в категорията "Куклено изкуство" и номинация за майсторско техническото осъществяване. С номинация за актьорско изпълнение е и спектакълът "Сливи за смет" на Център за изкуства "За Родопите". Също с номинация за авторска музика е представлението "Приказка" на сдружение "УСТАНА".
Спектакълът "Бремен" на театрално-музикален продуцентски център - Варна, поставен в стила на бродуейския мюзикъл, нежно-романтичата постановка с елементи на театър на сенките на "Цветята на малката Ида" на Куклен театър - Видин, занимателното представление "Comedy show 4x4" на Сливенската драма - тези и други любопитни заглавия ще могат видят зрителите.
...

Продължава
"Календарни момичета" е трогателна английска комедия, вдъхновена от действителна история. Традиционно дамите от женското дружество в градчето Нейпли са ангажирани с благоприлични, скучни и понякога глупави занимания. Но по-същественото от участието им в конкурси за пайове и обменянето на рецепти за мармалади е, че тези жени държат една на друга и се подкрепят. Когато съпругът на Ани умира от рак, те решават да съберат пари за нов диван в болничната чакалня като направят "алтернативен" календар. Различното този път е, че зад обичайните чайници, плетки и цветя дамите, преодолявайки свян и предразсъдъци, позират разсъблечени. Неочаквано проявените смелост и оригиналност им носят световна слава, а печалбата от календара надминава и най-дръзките им мечти.
...

Продължава
На 5 април от 19.00 ч. на сцената на Драматичен театър - Търговище ще се състои премиерата на "Цената на успеха". Режисьор е Владимир Петков. Автор на пиесата е майсторът на съвременната комедия Анатолий Крим.
"Цената на успеха" е пиеса, в която има всичко: хумор и драма, искреност и позьорство, щуротии и сериозен размисъл. Нелепо телефонно обаждане преобръща съдбата на героите. В резултат те се срещат след много години, за да възпламенят забравени страсти и разровят зараснали рани.
Андрей е компютърен специалист, прехранващ се с крадени мобилни телефони. Любовният му живот е сведен до еротична телефонна приятелка. В случайните позвънявания от поредната партида крадени телефони, той разпознава гласовете на бившите си невярна съпруга и приятел, който преди 15 години я е прелъстил и е отмъкнал бизнеса на Андрей.
...

Продължава
От 1-ви до 5-ти април ще се състои четвъртото издание на "Антистатик" - фестивал за съвременен танц и пърформанс. Събитието ще предостави поле за изява на европейските пърформанс движения.
Голяма част от представленията, които ще бъдат показани през тази година, са носители на многобройни международни награди. Те ще провокират публиката и често ще я превръщат в пряк участник в случващото се. На вниманието на всички любители на съвременния танц ще бъде предложено и премиерното представяне на една книга, която несъмнено ще предизвика внимание, тъй като е първата по рода си в България. Също така публиката ще разбере къде може да бъде изучавана най-авторитетната магистърска програма за театър в Европа.
Отново ще присъстват интересни имена от международната пърформанс сцена....

Продължава
За втора година ще се проведе официална церемония-концерт за връчване на награда за изкуство "Стоян Камбарев" (www.kambarev.org). Събитието ще се състои на 11 април 2011 г. от 19:00 ч. в "Sofia live club".
Една от основните цели на фондация "Стоян Камбарев" е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци, чрез ежегодно връчване на наградата за "полет" в изкуството, която се състои от бронзова статуетка на Кольо Карамфилов, парична премия в размер на 3000 лв и почетна грамота.
Членовете на фондацията са двадесет от най-утвърдените представители на българската култура. Тази година те решиха да номинират пет млади, талантливи и все още медийно неналожени творци, но направили своите първи смели и забележими стъпки.
...

Продължава
На 10 март в Сатиричен театър "Алеко Константинов" ще се състои премиерата на "Памид" от Филип Трифонов. Представлението ще бъде поднесено като опит за смесване на текстове за публика с дегустация на червено вино.
Филип Трифоноф, Господин Георгиев, Николай Гундеров, Славчо Димитров-Кеби ще запознаят зрителите с неизвестни събития, факти и личности от историята на страната ни. Те ще го направят, дегустирайки памид, широка мелнишка, гъмза и мавруд. Идеята е по този начин публиката да се запознае и с автентичните български сортове грозде.
...

Продължава
Поканил си шефа и жена му на официална вечеря. Tе пристигат в уречения час, но… ден по-рано. Хващат те напълно неподготвен, а тази така внимателно планирана вечеря е трябвало да бъде спасителната лодка на твоята залязваща кариера. Именно това се случва на Хенри и Соня. При това цели три пъти.
"Живот в три версии" на Ясмина Реза ни представя три различни варианта на събития, случващи се в една вечер. А зрителят е свободен да избере онзи, който му е най-близък.
Пиеса за невъзможната свобода от хората, които обичаме, за кризата на средната възраст. За възможността и случайността неочаквано и със страшна сила махалото на натрупаните недомлъвки да предизвика пречистване, даже физическо...
...

Продължава
Манлио Сантанели е считан за един от най-големите и значими съвременни драматурзи. Той ще гостува у нас по случай първата постановка на български език на неговата комедия "Кралицата Майка", която вече се радва на голям успех сред публиката и критиците в Театър 199.
Пиесата разглежда класически случай на сблъсък между властна майка (Невена Мандаджиева) и вече порасналия й син (Владимир Пенев). При мърморещата и болнава Реджина пристига нейният петдесетинагодишен син - Алфредо. Защо? Той твърди едно, а крие друго. Майката приема сина в дома си, но дали и тя няма свой собствен пъклен план? Започва голямото надхитряне, надлъгване, надиграване.
Манлио Сантанели е роден в Неапол през 1938 г. През 1962 г. започва работа в Rai TV, където остава до 1980 г. Това е и година, в която написва първия си драматургичен тест, "Uscita di Emergenza" ("Авариен изход"), спечелил две награди - тази на Италианския Драматичен Институт, както и наградата на Италианската Асоциация на критиците....

Продължава
Програма на "Ателие 313" - февруари 2011 г.

05.02, СЪБОТА, 11ч

ДВАНАЙСЕТТЕ МЕСЕЦА
по българска народна приказка
...

Продължава
На 16 февруари от 19:00 ч. в читалище "Славянска беседа" ще се играе ситуационната комедия "Крадци по гащи" по Артър Нюфийлд.
Сюжетът се завърта около две съседски семейства, всяко живеещо в своя свят, но се оказва, че се познават малко повече от добре. Нищо, че преминаването от един апартамент в другия става не през вратата, а през балкона. Нали съседката трябва да бъде"уважена". А това, че гостът е заварен по гащи от внезапно завърналия се законен съпруг, се обяснява с това, че е просто крадец. Облякъл се така, за да не оставя отпечатъци, а не за онова, за което би си помислил съпругът. Но той, съпругът има единствена амбиция - да стане генерал. Другото не е толкова важно. Не липсва и "вниманието" на най-добрия приятел "обгрижващ" пък другата съпруга (тази на "крадеца по гащи"), за да не скучае, когата той е по бизнес.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас