Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 121 резултата.
Етикет: Театър Подредба по 
На 10 февруари в ДТ "Рачо Стоянов" - Габрово ще се състои премиерата на "Железният светилник". Тази постановка е продължение на дългогодишното сътрудничество между режисьорите Невена Митева и Надя Асенова в областта на невербалния театър. Прекрасният текст на Димитър Талев е подчертан подобаващо от сценографията и стилните костюми на актьорите, дело на младата художничка Яна Криспин. Музиката е на македонски етно групи. В представлението участва цялата трупа на театъра.
ДТ "Рачо Стоянов" - Габрово е създаден на 10.10.1945 г. Театърът е носител на много държавни отличия. Участвал е във всички български фестивали. В последните години е канен на много чуждестранни фестивали, а през 2006 г. е носител на 13 престижни награди.
...

Продължава
Сатиричен театър "Алеко Константинов" и сдружение "Международен фестивал на планинарския филм" ще представят всеки последен вторник на месеца цикъл от документални филми, посветени на планинарството под надслов "Вечери на Алеко".
На 25 януари зрителите ще могат да видят "Другари под знака на еделвайса" (Германия, 1942, Волфганг Гортер, 90’). Филмът разказва за пътя на Първа планинска дивизия "Еделвайс" от Вермахта през Втората световна война. Той преминава през Украйна, през селищата Виница, Сталино (днешния Донецк), Запорожие, Харков, Ростов на Дон - до подножието на Кавказ. Оттам група военни алпинисти се изкачват на Елбрус (5633 м). После следва отстъплението при температура понякога близо минус 50 и трагедията в студа и снеговете на руската зима. Поглед към събитията с близо 70-годишна давност, който се отличава от версията на официалната историография.
...

Продължава
Идеята за представлението "За вредата от тютюнопушенето" по Антон Чехов се ражда в България, където Милена Миланова учи актьорство за куклен театър и е привлечена от неговите творби. По-късно, черпейки от артистичните традици както на своята страна, така и на Франция, тя поставя спектакъла за първи път в Париж (2009), докато учи в Националната Театрална Академия CNSAD.
Унижаван, травматизиран и най вече тероризиран от жена си, Николай Никутин излиза пред публиката накаран от нея, за да проведе конференция против тютюнопушенето. В крайна сметка обаче той си служи с тютюна като предтекст, за да ни разкаже за проблемите в брачния си живот. Никутин предприема едночасова психотерапия, в която ще ни излъже и ще бъде искрен, ще обича и мрази, ще вземе важни решения за живота си, ще поизпита търпението ни, ще пее, танцува, ще ни запознае с единствените си приятели, ще опита напразно да ни говори против една от малкото си останали радости - тютюнопушенето, ще ни накара да го обикнем, да се замислим, да се смеем.
...

Продължава
ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2011

Сцена "Щастливеца"

08 съб. 19 ч.
ХАРАКТЕРИ от Камен Донев, постановка – Камен Донев
 
09 нед. 19 ч.
ВЪЗГЛЕДИТЕ НА ЕДИН УЧИТЕЛ ЗА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО
моноспектакъл на Камен Донев, гостува ДТ - Пловдив

10 пон. 19 ч.
КАРНАВАЛ от Камен Донев, постановка – Камен Донев

12 ср. 19 ч.
ШЕМЕТ от Жан-Жак Брикер и Морес Ласег, постановка – Боил Банов

13 чет. 19 ч.
БЪЛГАРСКИ РАЗКАЗИ моноспектакъл на Мариус Куркински, гостува ДТ - Пловдив

15 съб. 19 ч.
AIR TANGO от Марк Камолети, постановка – Атанас Атанасов

16 нед. 19 ч.

РИМСКА БАНЯ от Станислав Стратиев, постановка - Светослав Пеев

17 пон. 19 ч.
ВЕЧЕРЯ ЗА ТЪПАЦИ от Франсис Вебер, постановка – Иржи Менцел

19 ср. 19 ч.
ХАРАКТЕРИ от Камен Донев, постановка – Камен Донев

20 чет. 19 ч.
КАРНАВАЛ от Камен Донев, постановка – Камен Донев

21 пет. 19 ч.
БЪЛГАРСКИ РАЗКАЗИ моноспектакъл на Мариус Куркински, гостува ДТ - Пловдив

22 съб. 19 ч.
ОЩЕ ВЕДНЪЖ ОТЗАД от Майкъл Фрейн, постановка – Иржи Менцел

25 вт. 19 ч.  
ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА от Василий Сигарев, постановка – Николай Гундеров

27 чет. 19 ч.
ХАРАКТЕРИ от Камен Донев, постановка – Камен Донев

28 пет. 19 ч.
ВЪЗГЛ...

Продължава
Музикални творби от разцвета на ренесансовата епоха ще бъдат представени предколедно във Варна. Времето на великите поети Ян Кохановски и Уилям Шекспир ще бъде пресъздадено от ансамбъла за старинна музика "Музика антика - София", сопраното Росица Панайотова и актьора Георги Грозев. В програмата са включени произведения от видния немски органист Михаел Преториус, композиторите Вайселиус, Терци, Чилезоти, княз Кристиан Саски, Андреа Фалкониери. Ще прозвучат и арии от приказните опери на Хенри Пърсел "Крал Артур" и "Дидона и Еней". Спектакълът "Размисли и веселие" ще даде възможност на зрителите да чуят и сонетите на Шекспир, както и творби на най-значимия полски поет от това време Ян Кохановски....

Продължава
На 11 декември 2010 (събота) от 19 ч. в зала "Щастливеца" на ДСТ "Алеко Константинов" Георги Данаилов ще представи книгата си "Избрани пиеси", издадена от "Абагар" - Велико Търново и разпространявана от "Хеликон".
В представянето ще вземат участие актьорите Ани Бакалова, Марин Янев, Васил Димитров, Венцислав Кисьов. Организаторите се надяват, че на събитието ще присъства и Георги Калоянчев, който блестящо пресъздаде образа на Бай Ганьо в пиесата "Господин Балкански".
Входът за събитието е свободен.

Продължава
Програма на театър "Ателие 313"

04.12, събота, 11 часа
"БАРОН МЮНХАУЗЕН"
по Рудолф Ерих Распе
...

Продължава
На 27 ноември в Сатиричен театър "Алеко Константинов" ще се състои премиерата на "Тест" от Елин Рахнев, един от най-популярните автори в новата българска литература. Негово дело са текстовете на пиесите "Боб", "Фенове", "Маршрутка", "Флобер", "Прозорецът на Йонеско", "Кукувицата", както и книгите с поезия "Съществувам", "Развяване на минзухара", "Октомври" и "Канела". Два пъти е носител на "Икар" за драматургия. Пиесите и стиховете му са преведени на повече от петнайсет езика.
Марий Росен е роден 1977 г. Завършва театрална режисура в класа на Стоян Камбарев и Юлия Огнянова в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" през 2000 г.
Поставил е спектаклите: "Нещастните усилия на любовта" по Шекспир (Театър "Ла Страда"); "Лунни ангели" - авторски спектакъл (Театър "199"); "Жираф" - авторски спектакъл (Сатиричен театър); "Бели нощи" по Достоевски (Сатиричен театър); "Сесил" от Жан Ануи (Сатиричен театър); "О2" от Карл Джераси (Сатиричен театър), "Пластилин" от Василий Сигарев (Сатиричен театър).
...

Продължава
Историята е позната - било от четене, било от различни театрални или киноинтерпретации. Бедният Акакий Акакиевич има породена от нуждата мечта. Тъкмо я е постигнал - и е ограбен. За него всичко загубва смисъл…
Mладият Мартин Каров ни предлага в своя моноспектакъл един карнавал на превъплъщенията, една смешна (но и откликваща с тъга) феерия на човешките метаморфози. Един театрален празник на актьорското умение…
Спектакълът е участвал успешно в Международния фестивал "Актьорът на Европа" (Македония, 2010) и в Международния фестивал на камерния театър "Черната кутия" в Пловдив (2010).
Създаден като частен проект и като такъв игран няколко пъти, спектакълът е откупен от Сатиричен театър. Той се включва в афиша на театъра и ще се играе на Камерната сцена "Методи Андонов". Така се дава добра възможност за изява на Мартин Каров - един от талантливите млади актьори от трупата на Сатиричен театър. Той е известен и като театрален композитор, автор e на музиката на редица театрални спектакли.
...

Продължава
На 5-ти октомври в Сатиричен театър "Алеко Константинов" ще се състои премиерата на представлението "Карнавал".
В началото на юни Камен Донев започна работа като режисьор над своята комедия.
В пиесата последователно си дават среща шест двойки - някои тепърва запознали се и поддали се на импулса на романтичната любов, други - водени от силно сексуално привличане, трети се познават отдавна, но преоткриват пламъка на позабравените емоции. Всички те отново усещат радостта от живота и надеждата за ново начало, които любовта провокира.
Текстът се поставя за първи път. Сценографията е дело на Николай Нинов, а композиторът Румен Цонев се е погрижил за музикалното оформление.
Участват: Ана Вълчанова, Веселин Цанев, Албена Колева, Тодор Близнаков, Таня Мицков, Благовест Благоев, Йорданка Стефанова, Герасим Георгиев, Александра Василева, Петко Каменов, Мария Статулова, Пламен Сираков, Кирил Бояджиев.
...

Продължава
ПРОГРАМА ЗА ОКТОМВРИ - 2010

Карнавал - Премиера
от Камен Донев
постановка - Камен Донев
сценография - Николай Нинов
музика - Румен Цонев
хореография - Светлин Ивелинов
участват: Пламен Сираков, Мария Статулова, Герасим Георгиев, Йорданка Стефанова, Тодор Близнаков, Албена Колева, Веселин Цанев, Ана Вълчанова, Петко Каменов, Александра Василева, Благовест Благоев, Таня Мицков, Кирил Бояджиев
...

Продължава
За първи път българската публика ще има възможност да се наслади на уникалния шоу спектакъл на китайската арт трупа на хора с увреждания "My Dream". 38 феноменални танцьори, певци, инструменталисти и актьори ще представят своето шоу в зала 1 на НДК на 1 октомври.
Майсторските изпълнения на артистите ще пренесат българските зрители в приказната страна на изтока и китайската култура. В програмата ще се редуват вокални, инструментални и хорови изпълнения, модерни танци, балет, драма, инструментална група народни танци и поеми на различни езици.
Гостуването на трупата у нас и спектакълът "My Dream" са част от едно послание - "Избери да мечтаеш", напомнящо ни да мислим отвъд рамките и ограниченията, да ценим и празнуваме живота всеки ден. Тази сила и стремеж към съвършенство и красота превръщат хората с увреждания в трупа-феномен на световната сцена. Всяка година те изнасят над 150 представления, като до този момент са посетили повече от 60 държави. Навсякъде са горещо посрещани от едни от най-влиятелните политически и обществени фигури. С огромната си популярност по света, арт трупата развива и мащабна благотворителна дейност. Само за последните 6 години "My Dream" променя съдбите на хиляди хора с даренията си от 5,34 милиона йени и 400,000 долара за финансиране на благотворителни проекти за хармония и щастие.
...

Продължава
За шести пореден път в Пловдив ще се проведе вече традиционната Нощ на музеите и галериите. Тази година програмата е организирана в две вечери - 24 и 25 септември (петък и събота), а събитията започват в 19:00 ч. и приключват в 1:00 след полунощ.
Жителите и гостите на Пловдив ще могат да избират между три основни програми: Музеи и галерии (на 24 септември), Култ. и клуб (на 25 септември) - с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове, и Събития в градска среда (24 и 25 септември). И трите програми са едновременно сериозни и забавни, образователни и любопитни. На 25-и септември ще се проведе и Малката Нощ - с програма за най-малките (11.00 - 19.00 ч.).
В последните няколко години Нощта на музеите и галериите в Пловдив се превърна в едно от най-мащабните културни събития в България. Следвайки световната традиция, пловдивската Нощ активира местната артистична общност и провокира галеристи, музейни директори и артисти да представят работата си по най-интересния и атрактивен начин. В програмата са включени специално организирани изложби, програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове в достъпен за широката публика формат.
...

Продължава
От 1 до 3 август 2010 г. Ерик-Еманюел Шмит ще гостува във Варна по време на "Световен форум на изкуствата - Под звездите". В рамките на събитието ще бъде играна пиесата на Шмит "Господин Ибрахим и цветята на Корана". Ще се състои и среща с широката публика, на която ще бъде представено цялостно творчеството на автора, както и "Театър 1", сборник, включващ четири негови пиеси.
Само за десетилетие Ерик-Еманюел Шмит стана един от най-четените и играни френскоезични автори и драматурзи в света.
Роден през 1961 г., той завършва престижния "Екол Нормал Сюпериор", където защитава докторат по философия и получава най-високата френска преподавателска квалификация. Шмит отначало става известен в театъра с "Посетителят". Творбата скоро се превръща в класика, а сега е част от репертоара на театри от цял свят. Следват други успешни пиеси: "Енигматични вариации", "Развратникът", "Хотел между тоя и оня свят", "Моите евангелия", "Тектоника на чувствата".
Приветствани от публиката и критиката, творбите му спечелват няколко награди "Молиер" и "Голямата награда за театър" на Френската Академия. В негови пиеси играят известни актьори, сред които Ален Делон, Фани Ардан, Ани Дюпере. Книгите му са преведени на 43 езика, пиесите му се играят в повече от 50 страни.
...

Продължава
В началото на юни Камен Донев започна работа като режисьор над своята комедия "Карнавал". В представлението ще вземат участие актьорите Пламен Сираков, Мария Статулова, Герасим Георгиев, Йорданка Стефанова, Тодор Близнаков, Албена Колева, Веселин Цанев, Ана Вълчанова, Петко Каменов, Александра Василева, Стефан Щерев, Константин Икономов и Светломир Радев. Сценографията ще бъде дело на Николай Нинов, а композиторът Румен Цонев ще се погрижи за музикалното оформление.
В пиесата последователно си дават среща шест двойки - някои тепърва запознали се и поддали се на импулса на романтичната любов, други - водени от силно сексуално привличане, трети се познават отдавна, но преоткриват пламъка на позабравените емоции. Текстът се поставя за първи път. Премиерата ще се състои през първата половина на октомври.
Следващата премиера на сцена "Щастливеца" се очаква в края на ноември. Това ще е моноспектакълът на Мая Новоселска "Едно малко радио", с режисьор Стефан Москов.
...

Продължава
Салон "Четвъртък" представя програма "Поканеното слово" - Вечер на театралните преводачи.
На 17 юни 2010 г. от 19 часа в Камерна зала "Методи Андонов" на Сатиричен театър "Алеко Константинов" ще бъдат представени като "четене на маса" четири нови превода на съвременни комедии от славянски страни:

1. "Сопран от брега на язовира" от Петър Колечко, Чехия. Преводач - Маргарита Кюркчиева.
2. "От тикви в кратуни" от Джордже Писарев, Сърбия. Преводач - Вера Апостолова.
3. "Късмет" от Слободан Бубньевич, Сърбия. Преводач - Вера Апостолова.
4. "Френски страсти в подмосковска дача" от Людмила Разумовска, Русия. Преводач - Светлана Панчева.
...

Продължава
Етикети: Събития Театър
"Лебедово езеро" е вълшебна приказка за любовта, за вечния двубой между светлината и мрака...
За чудесата, които се случват, ако обичаш истински. Някъде там, сред гъстата гора от проблеми, населена с лоши магьосници, сърцето среща сърце и светът става музика.
Драматизацията и режисурата са дело на Владислава Джамбазова.
Сценография и кукли: Димитър Димитров
Музика: П. И. Чайковски и Владимир Джамбазов
Звуков дизайн: Владимир Джамбазов
Костюми: Петя Димитрова
В ролите: Полина Христова, Силвия Николова, Димитър Стефанов, Георги Тенев
Премиера на "Лебедово езеро" по немска народна приказка и мотиви от балета на П. И. Чайковски в театър "Ателие 313".
Заповядайте на премиерата в ателието на 11.06, петък, 19:30.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас