Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 226 резултата.
Етикет: Сценични изкуства Подредба по 
По следите на откраднатите разкази - сюжетът на тази история е хроника на период от живота на две жени, а отделните сцени са извадки от този период. Вирджиния Улф сполучливо бе нарекла подобни извадки „моменти на битието“.
Двете жени са писателки, а по-възрастната е и учителка на по-младата. Животът им, на който ще бъдем свидетели, е „събран“ в рамките на шест години. Тези години пък са нещо като „голяма извадка“ от живота на всяка една от тях.
...

Продължава
Със спектакъла се отбелязва предстоящата 80-та годишнина на актьора Вели Чаушев.
Трайно обсебен от поезията на Валери Петров, актьорът Вели Чаушев отново ни среща със света на големия автор. Това е свят на възторзи и меланхолии, на младежки ентусиазъм и зряла, отрезвяваща тъга, вселена от ритмични благозвучия и деликатни внушения, свят на човеколюбие и смирение, на радости и прощавания, на социална острота и гняв, облагородени с разбиране и стъписване пред красотата.
Вече толкова години Вели Чаушев живее с тези стихове. Днес, в „Сърцето е заложна къща“, обаятелният и талантлив актьор сякаш ни разказва живота си чрез стиховете на магьосника на словото Валери Петров, чрез дискретните си коментари и апострофи, чрез хумора - така изпълващ творчеството и на двамата....

Продължава
Тримата китаристи Ben Woods, Thomas Zwijsen и Glenn Roth ще изнесат акустичен концерт в София на 15-ти май 2014 г. в бар-клуб Адамс. Виртуозите ще представят своите варианти на песни на Iron Maiden, Black Sabbath, Judas Priest, UFO, Europe, Deep Purple, Rainbow, Adele, The Who, The Beatles, Daft Funk, Metallica, Alice Cooper, Ozzy Osbourne, Dream Theater и други.
Събитието е организирано от ICreative Events и е осма част от поредицата N.W.O.B.H.M. Night, събития посветени на новата вълна на британския хеви метъл - течение в европейската музика в периода 1979 - 1983 г.
...

Продължава
Международен радиоконкурс за песен, майсторски клас, филмови и литературни премиери са новите моменти в програмата.,
Талантливи млади певци, професионални композитори, автори на песни, аранжори и продуценти от цял свят отново ще се съберат на варненска сцена, за да представят най-новите си музикални проекти на 23-тия международен поп-рок-джаз фест „Откритие 2014“. Тази година организаторите обещават да намерят пресечната точка между различни изкуства, включвайки в програмата на фестивала не само традиционните конкурси за песен и за изпълнител, но също премиери на филми, книги, изложби, майсторски клас, концерти на популярни имена от поп-рок сцената, джаз музиканти и изгряващи звезди от Европа.
...

Продължава
„Каква е тази черна дупка в нас, от която извира непрекъснато страховита липса.
Кое е онова изначално предназначение на човека, което сме забравили,
но което не престава да стърже в кръвта ни.
Какво съм загубил, та търся с раздрани от плач очи.
Търся, с удавени в гърлото викове.
По ръба на бездната.
Насред  ветровити пустини.
Сухи земи.
Какво търсиш.
Какво търсиш.
Тебе те търся.
Но какво си ти, любов моя.
...

Продължава
Оберон, царят на елфите от „Сън в лятна нощ“ на Шекспир, е символ на магия, фантазия, удоволствие от преобразяването и играта.
Творчество и удоволствие от мигновението - тримата музиканти биха искали именно това да преживеят посетителите на техните концерти. И още - тяхното неизменно живо и непосредствено любопитство и възхищението им от творбите на всички епохи и стилове да зарази и слушателите.
...

Продължава
„Вярвам“ е последен седми радиосингъл от предстоящия дебютен албум на Торнадо. Песента отново е изцяло авторска композиция на Торнадо.
Момчетата от групата са в студио и презаписват някои от песните си с нов аранжимент, между които „Отначало“ и „Скапана Държава“, която влезе във филма „Love.Net“ и ще бъде презаписана с гост изпълнител.
Дебютният албум на група Торнадо ще е факт до два месеца и ще бъде представен с голям концерт.
...

Продължава
„Ти говори, от писане полза няма. От никакво писане няма полза. Щото хартията гори. Може цялата Земя да гръмне, само думите няма. Думите огън не ги гори. Нас няма да ни има, ама думите ни ще си летят из Космоса. И един ден някой ще ги чуе, ще ги прихване и ще каже: „ Гледай ти к'ви работи ставали из тоз' Космос! Г'лей ти к'ви работи са ставали на таз' Земя, дето я няма!“
...

Продължава
На 30-ти март можете да гледате за първи път спектакъла „Папагено“. Представлението е в жанра танцов театър, който отскоро набира популярност и в България. Построено е върху мотиви от втората част на операта „Вълшебната флейта“.
Главните действащи лица - Папагено и Папагена, Тамино и Памина са подложени на редица изпитания, чрез които трябва да докажат своята любов един към друг. Те изискват доказателства и са в ситуация, в която трябва да преодолеят страховете си по пътя към съзряването и любовта на другия.
...

Продължава
Музикални срещи с творчеството на популярни и обичани артисти предстоят през април и май в Пловдив. Марио Станчев и Веселин Койчев, Мирослава Кацарова и Петър Салчев ще представят свои музикални проекти като част от програмата на пролетния сезон на „Камерна сцена Пловдив“.
За ценителите на класическата и джазовата музика името „Камерна сцена Пловдив“ е значещо. „В предстоящия сезон обръщаме специално внимание на пловдивските творци, като се стремим да достигнем до още по-широка аудитория. Гаранция за привличането й е мултижанровостта на събитията, които предвиждаме, и тяхната висока естетическа стойност“, коментира авторът на проекта Петър Салчев.
...

Продължава
Театър „Българска армия“, фондация „Крикор Азарян“ и фондация „А' Аскеер“ канят всички колеги, приятели и почитатели на професор Крикор Азарян, за да отбележим заедно 80 години от рождението му. Събитието ще се състои на 15 март от 19:00 ч. в салона на театър „Българска армия“. Входът е свободен!

Откъси от „Триптиха - Чехов” ;
 „Чайка” - Театър „Българска армия”;
„Три сестри” - Младежки театър „Николай Бинев” ;
„Вишнева градина” - Народен театър „Иван Вазов”
.
...

Продължава
За първи път на пловдивска клубна сцена ще свирят музикантите от „Метаформоза“. Концертът им е на 20-ти февруари от 21:00 ч. в „Bee Bop Cafe“ (ул. „Гладстон“ 1). Групата е създадена през 2012 г. от тромпетиста Росен Захариев - Роко и много бързо се наложи като една от модерните и новаторски формации у нас със своя уникален подход към музиката.
Самите те определят стила си като свободен, моментен, спонтанен. Музицират без предварително репетиран репертоар, стремейки се максимално да се освободят от клишета, рутина и преповтаряне на вече представяни музикални формули.
...

Продължава
Новогодишният музикален фестивал в НДК ще бъде открит на 29-ти ноември с операта „Тоска“ от Джакомо Пучини.
Почитателите на оперното изкуство ще могат да видят световно признатите изпълнители Алиса Зиновиева и Марио Маланини в ролите на Тоска и Каварадоси. Постановката е копродукция на „Монте Мюзик“ и Русенската опера с диригент Найден Тодоров.
За ролята на Скарпия е избран Александър Крунев, а за Анджелоти гостува младият бас Делян Славов. На сцената ще видим и великолепните солисти на Русенската опера Стоян Стоянджов, Петър Костов, Владимир Попов, Емил Желев. Към постановката ще се присъедини Хорът на софийските момчета с ръководител доц. д-р Адриана Благоев.
...

Продължава
Лекция на проф. Ано Мунген, ръководител катедра „Театрознание“ в Изследователския институт за музикален театър към университета в Байройт.
...

Продължава
Театър „Българска армия“ ще вземе участие в Европейската нощ на театрите, която ще бъде отбелязана на 16-ти ноември. Събитието ще се проведе за пета поредна година, а театралите в България ще се присъединят за първи път към колегите си от Хърватска, Словакия, Босна, Херцеговина, Черна гора, Словения, Сърбия, Австрия, Унгария, Чехия и Белгия.
Театър „Българска армия“ ще се включи в събитието с „Колко е важно да бъдеш сериозен“ и билети на половин цена.
Прекрасната комедия на Оскар Уайлд е превърната от проф. Красимир Спасов в емблематичен за театър „Българска армия“ спектакъл, който ще очаква почитателите на Мелпомена в нощта на 16-ти ноември.
...

Продължава
На 8-ми ноември от 19:30 ч. в театър „Ателие 313“ (ул. „В. Д. Стоянов“, до бл. 7) ще можете да видите първото представление за сезона на „Машината Ян Бибиян“.
...

Продължава
На 27-ми октомври от 18:00 ч. в Музикален център „Борис Христов“ ще се състои концерт на чешките музиканти Мирослав Амброш (цигулка) и Зузана Амброшова (пиано).
Мирослав Амброш е роден през 1987 година в Кошице. Завършва Музикалната академия в Прага, продължава обучението си в „Hochschule für Musik und Theater Hannover“, частен ученик е на маестро Йозеф Сук. Носител е на редица чешки и международни награди. Свири на уникален инструмент от 1734 година.
Зузана Амброшова е абсолвент на пражката Музикална академия. Работи десет години в Консерваторията в Кошице, а от 1992 г. в Консерваторията в Прага. Концертира съвместно със сина си Мирослав, имат издаден общ диск през 2006 г. Сътрудничи с чешкото радио и телевизия.
...

Продължава
Скъпи приятели,
каним Ви да посетите едно вълнуващо и нестандартно събитие, на което „Светлосенки - Изкуството като начин на живот“ е медиен партньор.
Трипотека е единственият интернационален психеделичен фестивал за филми и изкуства, който се фокусира върху метафизични теми и идеи, разгръщането на съзнанието и абстрактната естетика.
Трипотека 2013 в София ще разкрие своите метафизични чудеса в рамките на две нощи (18-ти и 19-ти октомври) и ще прожектира повече от 50 филма, анимации и музикални клипове от 17 държави, паралелно с изложба на дигитални произведения от целия свят, концерт на живо и VJ акт.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас