Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 226 резултата.
Етикет: Сценични изкуства Подредба по 
Деветнайсет български игрални филма, създадени след март 2009 г., ще бъдат представени на 14-ия София Филм Фест във фокуса "България". Девет от тях ще имат публични прожекции, а четири - и премиери в рамките на фестивала. Световната премиера на "Зад кадър" на Светослав Овчаров открива официално 14-ия "София Филм Фест" на 5 март в Зала 1 на НДК.
Идеята за филма тръгва от действителен случай и се базира на досието на оператора Христо Тотев, заснел "Осъдени души", "Адаптация", "Константин Философ" и "Суламит". Съпругата му заминава с детето им в Западен Берлин, за да го лекуват. Той не отива, защото снима суперпродукции, а и от Държавна сигурност не го пускат. Синът е спасен, но животът на бащата, един от най-успешните кинооператори на България, е унищожен. Героят Антон Кръстев се играе на младини от актьора Иван Бърнев, а в по-зряла възраст - от Стоян Алексиев.
"Финалът в миналото е трагичен, а в настоящето е оптимистичен - доколкото хората могат да си простят един на друг и да се погледнат отново в очите", коментира Светослав Овчаров.
Операторът Христо Тотев, заедно с режисьора на тази семейна драма, също участва в написването на сценария. Снимките се поделят между София и Берлин, а оператор на филма е Рали Ралчев.
...

Продължава
Ценителите на камерната музика ще могат да се насладят на едно красиво пътуване във времето и пространството, представящо композиции, които са вдъхновени от два великолепни града. Концертът прави паралел между Париж и Буенос Айрес и техните прочути композитори-новатори. От френска страна това са Клод Дебюси и Морис Равел - едни от най-бележитите представители на френската музика от началото на XX век, а от аржентинска - композитори и музиканти от втората половина на XX век, начело с Астор Пиацола, направили революция в аржентинското танго.
Прекрасната музика на тези композитори ще бъде поднесена от двама млади, но вече утвърдени изпълнители в областта на съвременната класика и тангото. Българската пианистка, живееща в Холандия, Мария Мартинова, е позната на публиката от изключително успешния концерт на квартет Тангуарда в началото на 2009 г., посветен на танго нуево. Нейната биографията е пълна с награди и значими изяви в областта както на класическата музика, така и на аржентинското танго. Получава своето музикално образование в такива престижни институции като Джулиард в Ню Йорк и Кралската музикална академия в Лондон, работи с редица прочути педагози и изпълнители на класическа музика, а Алексис Вайсенберг лично я избира за свой мастер клас, на който е отличена с награда. Има изяви в някои от най-големите концертни зали в Европа. В момента работи с прочутия танго маестро Густаво Бейтелман в консерваторията в Ротердам. Мария е известна на Европейската танго сцена и като пианист на Gran Orquesta Típica OTRA.
...

Продължава
"Докато не възникне маниакално отношение към това, което искаш да направиш, нищо няма да излезе", споделя призьорът на Берлинския и Венецианския кинофестивали Сергей Соловьов.
Блестящият руски режисьор ще бъде специален гост на 14-ия София Филм Фест. Той ще получи наградата на София за приноса си в киното.
Сергей Соловьов е роден на 25 август 1944 г. в Кем, Карелска област на бившия СССР. Творческият му път започва през 1969 г., веднага след завършването на Руския държавен университет по кинематография (ВГИК), в студиата на Мосфилм. Тогава е и дебютът му като режисьор с филма "Семейно щастие" (Семейное счастье) по разказите на Чехов. Днес Сергей Соловьов е известен руски кинорежисьор, сценарист, продуцент, народен артист на Русия.
Според критиката, важна роля за забележителното му начало в киното изиграва факта, че основен обект на внимание в творчеството на Соловьов e "нежната възраст" от 12 до 25 години. На този ярък период от човешкия живот са посветени и филмите му "Сто дни след детството" (1975, носител на "Сребърна мечка" за режисура на Берлинския кинофестивал), "Спасител" (1980, отличен с диплом от фестивала във Венеция), "Наследници по права линия" (1982), както и "Чуждата, бялата и сипаничавата" (1986, носител на Голямата награда на журито във Венеция).
От 1982 г. Сергей Соловьов е преподавател в режисьорския факултет на ВГИК. Сценариите на филмите си пише сам (понякога в съавторство), често и въз основа на големи литературни класики. Най-голяма популярност обаче му носят неговите "Три песни за родината" – "АССА" (1987 г., специалната награда на журито в Сан Себастиан), "Черната роза – емблема на тъгата, червената роза – емблема на любовта" (1989) и "Дом под звездите" (1991).
...

Продължава
Програма на театър "Ателие 313" - януари 2010 г.

08. 01, ПЕТЪК, 19:30 часа
"МАСКИТЕ В МЕН"
Спектакъл за възрастни
Режисьор: проф. Анастасия Савинова
Ас. режисьор: Велимир Велев
Изработване на маски: Мануела Саркисян
Музикална среда: проф. Деляна Мичева, Петър Цанков, Чавдар Селвелиев и трупата на спектакъла
Участват: Полина Христова, Мануела Саркисян, Георги Тенев, Силвия Николова, Димитър Стефанов
Спектакълът е изграден от 5 миниатюри, разкриващи многоликостта на днешното общество. Всеки е скрит зад своята маска - едни за да избягат, други за да изпъкнат, трети по принуда. Свят изграден от лъжовността на маската и откровението на човешката душа. Спектакълът съчетава извеждане на философската идея за различните знаци и послания на маската в човешкото общество с атрактивна игра с маски поставени на различни места по телата на актьорите.

09. 01, СЪБОТА, 11 часа
"БАРОН МЮНХАУЗЕН"
по Рудолф Ерих Распе
Драматизация и режисура: Славчо Маленов
Сценография: Силва Бъчварова и Васил Рокоманов
Музика: Владимир Джамбазов
Участват: Росица Спасова и Георги Спасов
Разказвайки своите чудни фантазии, Барон Мюнхаузен сякаш не приема реалния свят, но по този начин помага на едно малко момиченце да реши важен проблем, който измъчва душата му.
Вярата, че човек не е това, което е, а онова, което би искал да бъде й дава шанс да пофантазира заедно с него и да избяга от грубия свят на ежедневието.

Поста...

Продължава
ПРОГРАМА ЗА ДЕКЕМВРИ 2009

Сцена "ЩАСТЛИВЕЦА"     

02 (сряда), 17 ч.
ОЛЕЛЕ от Здрава Каменова, режисьор - Георги Георгиев Гого Антика, постановка – Здрава Каменова  СПЕКТАКЪЛ ЗА ДЕЦА  от 4 до 15 години
03 (четв.), 19 ч.  
МАРШРУТКА от Елин Рахнев, постановка - Пламен Масларов
04 (петък), 19 ч.  
Възгледите на един учител за народното творчество – моноспектакъл на Камен Донев, гостува ДТ-Пловдив
05 (събота), 19 ч.  

ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА   от Василий Сигарев, постановка – Николай Гундеров9   07 (понед.), 19 ч.  
РИМСКА БАНЯ   от Станислав Стратиев, постановка - Светослав Пеев
09 (сряда), 19 ч.  
ВЕЧЕРЯ ЗА ТЪПАЦИ от Франсис Вебер, постановка – Иржи Менцел
10 (четв.), 19 ч.  
ОЩЕ ВЕДНЪЖ ОТЗАД от Майкъл Фрейн, постановка – Иржи Менцел
11 (петък), 19 ч.  
ТАПЕТИТЕ НА ВРЕМЕТО     по Константин Павлов, постановка – Юлия Огнянова
13 (неделя), 11 ч. 

ОЛЕЛЕ oт Здрава Каменова, режисьор - Георги Георгиев Гого Антика, постановка – Здрава Каменова  СПЕКТАКЪЛ ЗА ДЕЦА от 4 до 15 години
14 (понед.), 19 ч.  

ТЕСТОСТЕРОН от Анджей Саромонович, постановка – Пламен Панев
16 (сряда), 19 ч.  
ЖЕНИТЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ от Аристофан, постановка – Мариус Куркински
17 (четв.), 19 ч.  
Натрапникът от Франсис Вебер, постановка – Николай Гундеров, гостува МОНТФИЗ АРТ ГРУП
18 (петък), 11 ч.  
ОЛЕЛЕ  oт Здрава Каменова, режисьор...

Продължава
Между 30 ноември и 3 декември artnewscafe и клуб "Петното на Роршах" ще представят в Пловдив юбилейното пето издание на Студентски филмов фестивал "Ранно пиле", който се проведе през октомври 2009 в София. Тазгодишното издание включва студентски филми от България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Албания, Турция и САЩ, като отново предоставя на публиката възможност да се срещне отблизо с изкуството, мирогледа и естетиката на младите кино творци. В четирите дни в четири различни прожекции ще бъдат прожектирани всички филми от фестивала.
Входът за събитието е свободен. Началото на всички прожекции е от 19:00 часа, като в artnewscafe ще се състоят на 1 и 3 декември, а в клуб "Петното на Роршах" - 30 ноември и 2 декември.
Студентският филмов фестивал "Ранно пиле" е създаден от Американска фондация за България през 2005 г. В първите издания на фестивала конкурсната програма включва български студентски филми. След второто "Ранно пиле", фестивалът става международен с участие на кино-университети от Хърватска, Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 11 12 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас