Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 7 резултата.
Етикет: Стихосбирка Подредба по 
На 11 декември от 18 ч. в Камерна зала "Методи Андонов" ще се състои премиерата на стихосбирката "Свяст" на Бойко Богданов. Книгата ще бъде представена от Стефан Цанев. Стихосбирката излиза по повод 50-годишнината на автора.
Бойко Богданов е театрален режисьор с над 90 постановки в страната и чужбина. Завършил е Театралната академия в София, специализирал в Русия, Полша и Франция, носител на многобройни национални и международни награди. Реализирал е няколко телевизионни филма и постановки, четири оперни спектакли, предназначени за турнета в Европа, САЩ и Япония. Автор е на музиката за повечето от спектаклите си, както и на операта "Алгара". Издал е стихосбирките "В годините на тихото безвремие","Око на гущер", "Сълза опари циферблата". В продължение на осем години е директор на НДТ "Сълза и смях". Негови спектакли са гастролирали в Русия, Македония, Украйна, Чехия, Словакия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Япония и др.
"Стиховете на Бойко Богданов са като картините на Салвадор Дали. С кристално чисти и изящно класически, бих рекъл, дори старомодни средства изразява свръхсъвременни, свръхмодерни и луди идеи.", споделя Стефан Цанев, поет.
"Прочети тези стихове и ще разбереш, че сълзата може да има кора, а сърцето съвсем други размери. Ако ги извикаш силно, в небцето ти ще останат баритоните на ехото. Ако ги четеш бавно, ще се стопиш в парата на меланхолията. Но най-добре да ги разлистиш в парка, сред шумата на залеза и пяната на есенни листа. Става ти тихо и единствено. Става ти болезнено и неотложно. И кръвното ти налягане вече е част от песнопоя на вселената. А това е напълно достатъчно, да обикнеш тази книга", разкрива впечатленията си Елин Рахнев, драматург.
...

Продължава
Поли Муканова е родена на 23.05.1980 г. в София. Завършва специалност "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (2004). През 2005 г. се дипломира в магистърската програма "Литературата – творческо писане" с проекта "Самоличност – дневници (2000 - 2005)". Магистър по философия – модул "Онтология" (2006). В момента е докторант в СУ "Св. Климент Охридски", Философски факултет.
Дебютната й стихосбирка "Мигови в кибритена кутийка" (2009) излиза на македонски в превод на Зоран Якимовски.
Книгата съдържа в себе си цялостен поетичен свят и носи специфично настроение. В "Мигови в кибритена кутийка" на чист поетичен език, необременен от "специални ефекти", са засегнати разнообразни теми от любовта и живота до писането и смъртта. Впечатление прави библейската образност и най-вече екзистенциално напрегнатото позоваване на фигурата на Йоан Кръстител. При по-внимателно четене се откриват фини препратки към постмодерната философия и психоанализа, която тук е успешно преведена на езика на лиричното преживяване. Метафорите включват и музика, теоретична физика, история, както и един от най-важните въпроси: Дали "аз" и "ти" са само празни местоимения и каква е езиковата химия на любовта?
...

Продължава
Димитър Зашев е преподавател в катедра Културология при Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на философската книга "Естетически отклонения". Като доцент по философия  той е известен със своите авторски текстове в тази сфера, както и със забележителните си преводи на "Битие и време" на Хайдегер и "Хаос и форми" на Дьорд Лукач. Димитър Зашев обаче обогатява българския език не само със своите точни и оригинални философски термини. Както сам казва, той се занимава "ексклузивно" с поезия и за него тя е на първо място. След първата му стихосбирка "Лèта и цвят" (2003) читателите вече могат да намерят и втората от издателство "Алтера".
"Оцелели рими" е определяна като много емоционална и разнообразна книга. В своите четири цикъла – "Загадка", "Самота и тишина", "Литургично" и "Устременост" – стихосбирката съдържа най-различни по своето звучене творби – от младежки опити до поезия на равносметката. Темите са любовта, скритите философски послания на природата, етическите прозрения на интелектуалеца.

Продължава
"Моята твоя любов" е книга, посветена на поета Николай Кънчев (1936-2007г.)
Стихотворенията на Федя Филкова са своеобразен лирически дневник за един съвместен житейски и творчески път, внезапно прекъснат от смъртта. Книга за любовта и поезията, за радостта и тъгата през годините, за живота заедно с някого. И за самотата после, когато него вече го няма.
Новите стихотворения на поетесата Федя Филкова, събрани в книгата "Второ сърце", са отново стихотворения на предела: на несигурните прегръдки помежду ни и на предела на думите. Поезия, в която "стаите на любовта са пространства на свободата", но и в която "природата си отива и сандалите й тъжно проблясват".
...

Продължава
Приживе Христо Ботев издава само една книга със свои творби - "Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова", която излиза през 1875 година. Едно от най-силно въздействащите произведения на Ботев е стихотворението "Борба", което е публикувано за първи път във в. "Дума на българските емигранти" (1871г.), но без последните десет стиха.
Цялата творба е отпечатана в стихосбирката "Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова".
"Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество."
Христо Ботев
...

Продължава
"Венко Евтимов е един от поетите, които нямат нужда от представяне. Той тръгна по своята литературна пътека още през 80-те години на миналия век.
Издателство "Захарий Стоянов" представя избраната лирика "Молекула любов" на Венко Евтимов. В книгата са събрани едни от най-изпепеляващите стихотворения в любовната ни поезия. Те са заредени с внезапна и едновременно дълбоко осъзната страст, пречупени са през призмата на дебнещото ни отвсякъде бездуховно всекидневие, заредени са със спасителните молекули на любовта.
...

Продължава
Подножието на вечерята
Автор: Мария Калинова
Издателство: АлтераМария Калинова е завършила българска филология и магистратура "Литературознание" в СУ "Св. Климент Охридски". В момента е докторантка по Българска възрожденска литература в същия университет. Съоснователка e на арт-група "Устата".
Печели наградата "Михаел Клет" за научна дейност в областта на филологическите науки. Носителка е на първа награда в конкурса за поезия "Веселин Ханчев" (2003г.). През 2004 г. излиза дебютната й стихосбирка "Окото".
...

Продължава
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас