Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 191 резултата.
Етикет: Филми Подредба по 
С документална поредица от 6 филма, която представя наследството на древните човешки култури от Месопотамия до Тракия, първата българска телевизия за култура и туризъм tvart отбелязва своя първи рожден ден.
Двуезичната DVD колекция "Пътят на човешката цивилизация" повежда към Месопотамия, където преди 5000 години е създадена първата писменост, а по-късно и астрологията. Вторият филм е пътуване към траките, после идва магията на Орфей и музиката, която бащата на съвременната медицина Хипократ използвал за терапия.
Вълнуващи разкази в четвъртата поредица водят зрителите към човешки стъпки на 17 000 години, скални рисунки на 11 хил., скулптура на богиня на 8000 г., както и към родните места на Омир и Херодот, храмовете на Ефес; светилищата на Кибела и къщата на Дева Мария.
Филмът разказва и за древната битка за Троя, сраженията на Рамзес II, похода на Александър Македонски.
Къде са приказните храмове на Аполон, Зевс и Дионис по Егейското крайбрежие? Ами гробницата на цар Мидас - най-алчния цар на всички времена? Накъде водят подземните градове в Кападокия, какви тайни крие султанският харем в Топкапъ? Кой е духовният учител на еничарите? Къде е магическият черен камък от Мека, вграден в Синята джамия? За всичко това разказва последната серия от DVD поредицата "Пътят на човешката цивилизация".
...

Продължава
"Аюрведа - изкуството да живееш" е документален филм на Пал Налин, режисьор на "Самсара" и "Долината на цветята".
Появила се в Индия, а след това стигнала и до Египет, Гърция, Рим, Тибет, Китай, Русия и Япония, Аюрведа вероятно е най-старата продължаваща да се практикува холистична медицинска система в света - начин да се балансира душевното и физическото здраве. Филмът разкрива тайнствата на човешкия ум и тяло в светлината на Аюрведа: всяка болест е резултат от нарушения баланс на жизнените енергии в човешкото съществуване. Всяка болест се лекува с възстановяване и поддържане на този баланс. "Аюрведа" е пътуване из Индия, но също и пътуване във времето - времето на древните лечителски методи, на племенните начини за изцеляване, но и времето на модерните начини за лекуване.
Очаквайте богата филмова програма и съпътстващи събития по време на Международен фестивал за документални филми "Един свят" на тема "Здравето е твое право", от 4 до 10 октомври 2010 г. в Чешки център, Червената къща, Евро Синема, Френски културен институт.
We, You, They on Wednesday и фестивал "Един свят" представят "Аюрведа - изкуството да живееш".
...

Продължава
По случай 90-годишнината от рождението на Федерико Фелини и юбилейните 50 години от премиерата на "Сладък живот", между 28 май и 3 юни в рамките на Фестивала на европейските копродукции, ще бъдат прожектирани филмите "Сладък живот", "8 ½", и биографичната творба на режисьора Пакито дел Боско "Федерико Фелини: Автобиография" (2000).
През 1974 година Фелини получава награда за цялостен принос, поднесена му от екипа на фестивала в Кан, 11 години по-късно във Венеция му връчват "Златен лъв" за цялостен принос, а през 1993 година идва ред и на "Оскар" за неговия принос в киноизкуството.
Премиерата на "Сладък живот" в Италия е на 5 февруари точно преди 50 години. Филмът с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг, Анук Еме, се е превърнал в една от емблемите с подпис Фелини.
С "Оскар" за костюми, с Оскарови номинации за най-добър режисьор, сценарий и сценография, и - разбира се - със "Златна палма" от Кан, „Сладък живот” е филм, задължителен за всеки ценител на киното по света.
"8 ½", с участието на Мастрояни, Клаудия Кардинале, Анук Еме, се появява на екран на 14 февруари 1963 година. Творбата има в актива си "Оскар" за чуждоезичен филм и за костюми, номинации за наградата на Американската академия за режисура и за сценография, както и голямата награда на Московския кинофестивал, специална награда от фестивала в Берлин и още десетки международни отличия, а също и признанието на милиони зрители от няколко поколения.
...

Продължава
"Траките" е пълнометражен документален филм oт поредицата "Пътят на човешката цивилизация" на режисьора Стилиян Иванов. В него са включени възстановки и анимация, които разказват за обичаите и вярата на народа населявал Балканите от III хил.пр.Хр. до началото на новата ера.
Филмът, продуциран от Dodofilm, представя не само "визитната картичка" на траките - златото, но и много скрити до този момент артефакти, които доказват, че наред с елинизма в основата на европейската цивилизация стои и тракийската култура. Продуцентът Деян Неделчев изтъква, че лентата е изключително ценна и с още нещо - съдържа непоказвани кадри с покойния археолог Георги Китов, който задочно отправя едни от най-сериозните предизвикателства към своите наследници - траколози и археолози.
"Траките" съдържа не само история, но и много любопитни факти. Изучавайки стотици страници древни текстове и съвременни теории, екипът на филма се шегува, че траките поставили основите на корупцията по нашите земи, защото нищо в древните им общества не можело да стане без подаръци. Траките не смятали прелюбодейството за грях - мъжете и жените наравно се отдавали на плътски удоволствия по време на пировете...
В лентата ще видим как траките се татуирали - правели са си цветни изображения в прослава на богинята Майка и бога Слънце. "Според Платон, когато някой от тях се разболеел, лекували първо душата му, а след това тялото", споделя режисьорът.   
...

Продължава
Под мотото "Нови игри и закачки за твоите детски играчки" стартира кампания за събиране на играчки за малчуганите от детските градини. Вдъхновена от сюжета на "Играта на играчките 3", целта на инициативата е да провокира всички, вече пораснали деца да издирят любими свои детски играчки и да ги подарят на децата. С този жест водещите на "Стартер" Симо и Богдана и екипът на "Синема Сити" искат не само да зарадват хлапетата с непознати за тях играчки, но и да върнат позабравените, но все така мили играчки към истинското им предназначение - да забавляват малчуганите.
"Освен пораснал фен на филма, аз съм и баща на едно доста щуро момченце, което ходи на детска градина. Така ми хрумна идеята, че мога да изровя любими мои играчки, които никой вече не поглежда и с тях да зарадвам дребосъците. В крайна сметка хрумването порасна до идеята за тази кампания и е страхотно, че тя вече е факт", споделя с усмивка Симо Колев, водещ на предаването "Стартер".
Всеки, който вземе участие в кампанията и остави свои любими играчки в специално подготвените кътове в "Синема Сити" в София и Пловдив има шанс да получи покана за специалната прожекция на "Играта на играчките 3". На 16 юни организаторите на инициативата ще раздадат събраните играчки на децата от детски градини в София и Пловдив.
...

Продължава
"Обичаме да показваме на публиката нови светове, които те не са виждали до момента. Светът на Древна Персия е един от най-очарователните. Притежава наистина голямо богатство от въображение и фантазия, като ние се опитахме да представим това в "Принцът на Персия: Пясъците на времето". Показахме на публиката епични филми като "Армагедон", "Карибски пирати" и "Принцът на Персия: Пясъците на времето" несъмнено се нарежда до тези силни заглавия. Филмът притежава въображение отвъд пределите, голям обхват и, разбира се, невероятен екшън", споделя Джери Брукхаймър.
Джордан Мечнър създава видео играта "Принцът на Персия" през 1989 г. "Търсех вселена, която до този момент не е пресъздавана в компютърна игра", споделя той. "Ранният период във видео игрите беше като същия този период в киното. Обръщахме се към вече създадени жанрове, като мечове-магии и научна фантастика, за да намерим неща, които да работят в една напълно нова концепция."
Режисьорът Майк Нюъл добавя: "Обичам представата, че това е мит, който оживява пред очите ни. Това е история, която е абсолютно реална, но и необикновена - нерационална и несъществуваща вселена, която ние разбираме по свой начин. Тези неща наистина се случват във филма."
Дастан не се ражда принц - съдбата му отрежда тази роля. Като дете в Персия през VІ в., когато тя е една от най-великите империи в историята на човечеството, Дастан е бездомно хлапе без родители и пари.
...

Продължава
Авангардният режисьор Микеланджело Антониони е роден във Ферара, Северна Италия, в далечната 1912 година. След дипломирането си в Университета на Болоня, специалност икономика, през 1935 г. той започва да пише като филмов журналист във вестника на Ферара "Il Corriere Padano". През 1940 г. Антониони се мести в Рим и започва работа в "Cinema" - официалното кино-списание на фашистите, редактирано от Виторио Мусолини. Няколко месеца по-късно е уволнен. Започва да учи техника на киното в "Centro Sperimentale di Cinematografia", но напуска след три месеца. Идва ред на службата в армията. Във филмовата индустрия Антониони започва като сценарист през 1942 г., работи и като асистент-режисьор на няколко филма, сред които е "Нощни гости" (1942) на Марсел Карне. Дебютът му като режисьор е през 1950 г. с "История на една любов" (Cronaca di un amore). Световна слава му носят трилогията "Приключението" (1960, L'avventura), "Нощта" (1961, La notte) и "Затъмнението" (1962, L'eclisse), както и първaта му цветна лента "Червената пустиня" (1964, Il deserto rosso), "Фотоувеличение" (1966, Blow-Up), "Забриски пойнт" (1970, Zabriskie Point), "Професия: репортер" (1975, Professione: reporter), "Идентификацията на една жена" (1982, Identificazione di una donna), "Отвъд облаците" (1995, Al di là delle nuvole).
Антониони е известен с уникалния си кинематографичен стил, той е автор на сценариите на повечето от своите творби. През 1994 година режисьорът получи специалната награда на Американската киноакадемия за принос към развитието на киното.
...

Продължава
Турското министерство на културата и туризма разтвори широко вратите на музеи и археологически обекти за екипа нa Стилиян Иванов. Лентата на dodofilm и tvart ни представя човешки стъпки на 17 000 години, скални рисунки на 11 000, скулптура на Богиня на 8 000 години...
Българският филмов екип успя за първи път да заснеме в детайли родните места на Омир и Херодот; храмовете на Ефес; царството на хетите; статуите на Ищар, светилищата на Кибела, арамейските църкви, къщата на Дева Мария, които са само част от увлекателния филмов разказ за Анатолия.
Това се случи с подкрепата на д-р Фадиме Гюлай Аслан - съветник по културата в посолството на Република Турция у нас.
Документалният филм е сбор от исторически факти и теории, представени като приказка, продуцирана от Деян Неделчев, която събира 15 000 години в 48 минути.
В аванс можем да обобщим: свързващ образ между раждащата Богиня с двата леопарда на възраст 8 000 г. и трихилядолетната Кибела - богинята на фригите, разпознаваме в Кубаба - богиня от хетския пантеон. Чрез шумерските надписи Стилиян Иванов проследява корените на Кубаба чак до средата на III хил.пр.Хр., разпознавайки я в образите на Ищар, Астарта и др. По-интересното е, че арамейците (семитите) от своя страна превръщат хетската Кубаба в Майка на всички живи организми. Така тя преминава в Библията като Ева. В превод името "Ева" означава "живот".
...

Продължава
В поредицата "Големите имена в малките филми" се представят късометражни ленти на известни режисьори, с участието на популярни имена от света на киното и музиката. Режисьорският дебют на Макгрегър с "Тромбон", анимационният шедьовър "Харви Кръмпит", отличен с "Оскар" и антивоенният проект на Марина Абрамович "Опасни игри" са включени в програмата "От Джони Деп до Юън Макгрегър".
Режисьорът на "Доберман" и "99 франка" Ян Кунен кани зрителите на пътешествие из джунглата на Амазонка с късометражния "Историята на Паншин Бека". Джони Деп и Фей Дънауей делят екран в музикалното предложение на Джулиан Темпъл "Сред пустошта". Програмата се допълва от руското предложение "Гласът" на Сергей Бодров и "Обсебен от звездите" с участието на Даниел Крейг.
Поредицата "Големите имена в малките филми" е проект на "Позор" и се представя в Пловдив от Артфилм и Open Arts Foundation.
...

Продължава
"В "Последната песен" има много мотиви. Има вяра, прошка, семейство - и ако ги представиш както трябва, тези мотиви трогват зрителите, защото отразяват собствения им живот", споделя Никълъс Спаркс.
По най-новата книга на автора на бестселърите ("Незабравимата", "Тетрадката"), действието в "Последната песен" се развива в крайбрежно градче на юг, където отчужден баща (Грег Киниър) получава шанс да прекара лятото със своята намръщена дъщеря тийнейджърка (Майли Сайръс), която предпочита да си е вкъщи в Ню Йорк. Той се опитва да се сближи отново с нея чрез единственото им общо нещо - музиката. Това е една история за семейството, приятелството, тайните и спасението, както и за първата любов и вторите шансове. "Последна песен" е петнайсетата издадена книга на Спаркс. Макар няколко от предишните му заглавия да са филмирани - "Тетрадката", "Писмо в бутилка" и "Нощи в Роданте", "Последна песен" е първата му книга, стигнала до големия екран по-малко от година след публикуването си.
Писателят Никълъс Спаркс става литературна легенда през 1996 г., когато романът му "Тетрадката" светкавично се прочува и се превръща в издателски феномен. Вдъхновяващите истории на Спаркс за необикновения живот на обикновените хора печелят читатели по цял свят. Най-новата му книга "Последна песен" не прави изключение, като дебютира под номер едно в списъците с най-продавани книги на "Ню Йорк Таймс" и "Ю Ес Ей Тудей".
...

Продължава
Новият български филм "Мисия Лондон" за отрицателно време се превърна в един от фаворитите в киносалоните. Лентата е копродукция между България, Унгария, Македония, Швеция и Англия.
"Мисия Лондон" е комедия, базирана на едноименната книга на Алек Попов. Основното действие на филма се развива в българското посолство в Лондон и въпреки че историята и героите звучат болезнено правдоподобни, те са изцяло плод на въображението на авторите на книгата и филма.
Когато властната съпруга на българския президент Деворина Селянска (Ернестина Шинова) решава да даде високопоставен прием в Лондон, новоназначеният с протекциите й посланик Варадин Димитров (Юлиан Вергов) получава една-единствена задача – да уреди присъствието на Нейно Величество Елизабет II.
В Лондон Варадин се оказва обграден от безумна плеяда колоритни персонажи, между които готвачът на посолството Коста Баничаров (Любомир Нейков), актьорът-далавераджия Чаво Толоманов (Георги Стайков), огненият дизайнер (Коцето Калки), руски мафиоти, красиви жени наемни убийци, детективи от Скотланд Ярд и не на последно място - красивата студентка-стриптийзьорка Катя (Ана Пападопулу), която чисти кабинета на посланика, но всъщност работи като принцеса.
...

Продължава
14 нови герои ще партнират на Баз и Уди в третата част от поредицата на Pixar.
Въпреки обичайната тайнственост, с която компанията подхожда към новите си продукции, от студиото разкриха героите, които ще забавляват зрителите с поредица от приключения в дългоочакваното продължение на "Играта на играчките" под режисурата на Лий Ънкрич (сърежисьор на "Играта на играчките 2" и "Търсенето на Немо").
В третата част на "Играта на играчките" ще видим любимците на поколения фенове на анимацията в 3D формат. Дошло е време Анди да постъпи в колеж и Баз, Уди и другите негови верни играчки се безпокоят за несигурното си бъдеще. Познатата ни банда попада в компанията на непознати герои в стая, пълна с дечурлига, които само чакат да разчовъркат тези "нови" залъгалки.
Хаосът става пълен, когато играчките се опитват да се държат заедно и "никой да не бъде изоставен". В сплотената банда, двама от героите ще изживеят вънуваща среща за първи път - прелестната Барби се изправя лице в пластмасово лице с Кен.
...

Продължава
"Храна за душата" е филм за семейството и приятелите, любовта, доверието и верността… както и за трудностите да запазиш мястото, което чувстваш като свой дом в днешния все по-непредсказуем свят.
Фатих Акин работи с най-добрите актьори от предишните си проекти - Адам Бусдукос ("Кратко и безболезнено", "Срещу стената"), Мориц Блайбтрой ("Солино", "През юли"), Бирол Юнел ("През юли", "Срещу стената").
Младият Зинос притежава и управлява ресторанта "Soul Kitchen". Заведението се намира далеч от туптящото, модерно сърце на Хамбург и помни много по-добри времена. Същото се отнася и за собственика му, който преживява жестока криза в отношенията с дългогодишната си приятелка Надин. Tя получава предложение за работа в Шанхай, a той не може да се примири с раздялата.
Първо му хрумва, че може да продаде ресторанта, колебае се дали да предложи на брат си Илиас управлението му, а през цялото време завистлив "приятел" крои планове за "Soul Kitchen".
...

Продължава
Десет години се изнизват като миг в човешкия живот.
На кинолента това се отразява още по-бързо…
Много неща се случиха през последното десетилетие в българското кино. Дебютираха и се утвърдиха нови лица, ветерани напомниха за себе си, таланти мигрираха от театъра към големия екран, появиха се първите пролетни птички на нискобюджетните филми, навлязохме още по-смело в копродукции. Зрителите свикнаха с присъствието на повече български филми в афишите на киносалоните, особено през последните две години. Наградите от значими международни кинофоруми се увеличават, а някои филми имат завиден фестивален живот.
Настоящата подборка от игрални филми, създадени в период (2000 - 2009 г.), съвсем не претендира за изчерпателност. Но с богата си палитра от теми, жанрове и авторски подход тя вероятно може да ни подскаже накъде се движи българското игрално кино. Утре започва от днес, както се пееше в една песен, а днес ние хвърляме поглед десет години назад.
...

Продължава
Носителят на Оскар Джеф Бриджис ни посреща в дигитална вселена с невероятни 3D ефекти. След успеха на оригиналната лента "Трон" от 1982 година, продуцентът Стив Лисбергер и силен актьорски екип отново ни въвличат във виртуалния сблъсък на доброто и злото.
"Трон: Заветът" е високотехнологично триизмерно приключение в дигиталния свят, каквото още не сме виждали на големия екран", споделят неговите създатели.
Сам Флин (Гарет Хедлънд) е 27-годишен компютърен специалист, чийто баща Кевин Флин (Джеф Бриджис) е изчезнал мистериозно. Някога Кевин е бил известен като водещ в света разработчик на видео игри. Докато Сам разследва странен сигнал, изпратен от стара електронна игра на Флин - сигнал, който може да идва само от баща му, той се озовава заловен в цифровия свят, в който Кевин е в капан от 25 години. С помощта на безстрашния воин Куора (Оливия Уайлд), баща и син се оказват въвлечени в пътуване на живот и смърт през една визуално зашеметяваща кибернетична Вселена. Създадена от Кевин, тя е станала толкова развита, колкото той никога не е предполагал. С невероятни превозни средства, оръжия, пейзажи и един безмилостен престъпник, който няма да се спре пред нищо, за да предотврати тяхното бягство.
...

Продължава
Програма на 20 - 25 март 2010 г.

20.03.2010


От 14.00 часа имате възможност да видите "Млякото на скръбта". Режисьорката Клаудия Льоса разказва чрез историята на красивата, но затворена в себе си Фауста за военновременните травми на много перуански жени. Филмът така и не ни показва престъпленията срещу тях, извършени преди смяната на режима от 1990 г., но въпреки това насилието, изнасилванията и изтезанията, които те са преживели, насищат всеки кадър.

От 16.00 часа отидете да гледате "Не спирай" на Агустин Дияс Янес. Това е историята на четири изтерзани от живота жени, които планират да ограбят няколко мексикански наркотрафиканти, за да си отмъстят.
...

Продължава
Комичен поглед върху реални събития, които са прекалено странни, за да са истина. Един репортер открива секретно крило на американската армия, докато придружава на извънредна мисия загадъчен агент от специалните сили.
Репортерът Боб Уилтън (Юън Макгрегър) е по следите на следващата си сензация, когато се натъква на Лин Касиди (Джордж Клуни, носител на "Оскар") - тъмен субект, който твърди, че е част от експериментален военен отряд. Според Касиди Армията на Новата земя променя начина, по който се водят войни. Легион "Монаси воини" са с несравними психични сили, могат да четат мислите на врага и даже да убият коза само с поглед. А основателят на програмата Бил Джанго (Джеф Бриджис, носител на "Оскар") е изчезнал и мисията на Касиди е да го намери.
Заинтригуван от невероятните истории на новия си приятел, Боб импулсивно решава да се присъедини към него. Когато двамата настигат Джанго в секретен тренировъчен лагер, който се управлява от ренегата психо-воин Лари Хупър (Кевин Спейси, носител на двe награди "Оскар"), репортерът се озовава насред гнева и омразата между силите на Джанговата Армия на Новата земя и личната гвардия супервойници на Хупър. За да оцелее след това диво приключение, Боб ще трябва да надхитри враг, за който дори не е подозирал.
"Мъжете, които се взират в кози" е вдъхновен от едноименния бестселър на Джон Ронсън - едновременно отварящо очите и забавно изследване на опитите на правителството да се впрегнат паранормалните способности на хората в битката срещу враговете му.
...

Продължава
София Филм Фест - 17 март 2010


Дом на киното


Днес от 16.00 часа ще можете да видите "Тайсън" - биографичен филм за живота на боксьора Майк Тайсън. Режисьорът Джеймс Тобак смесва автентични интервюта, архивни кадри и снимки от живота на тази легендарна личност, събрала слава и противоречия в едно.

От 18.00 часа започва филмът "Николай Майсторов". Режисьорът Юри Жиров е заснел филм за фаза от творчеството на големия български художник Николай Майсторов - цикъл от 27 монументални платна със сюжет от Библията. Сюжетът свързва работата върху платната, както и готовия резултат.
...

Продължава
"София Филм Фест" показва в "Дом на киното" на любителите на българската рок-музика филм за концерта на култовите "Ревю", "Контрол" и "Хиподил".
Групите се събират след дълго отсъствие от сцената за концерт през пролетта на 2009 и това дава повод за създаването на тази лента, в която музикантите разказват интересни моменти от своето минало.
И трите банди излизат на събитието в оригиналните си състави - "Ревю" с уникалния рокаджийски тембър на Милена Славова, "Контрол" с култовия герой от 90-те години Кольо Гилъна, а "Хиподил" са със Светльо Витков и Петър Тодоров, завърнал се специално от Германия за този концерт-подарък за българските меломани.
Над 6000 са почитатателите, които присъстват на концерта.
Режисьор на лентата "Сега и завинаги" е младата надежда на българското кино Драгомир Шолев. Досега в актива му има шест филма, три от които са анимационни, а другите три - късометражни. За тях получава няколко награди, включително и наградата Jameson на София филм фест през 2005 година за "Преди живота след смъртта".
...

Продължава
София Филм Фест 15 март 2010

Kино Люмиер

От 14.00 часа започва балканската копродукция "Магаре". Режисьорът Антонио Нуич ни разказва за 40 годишен мъж, чиито семейни взаимоотношения не са цветущи. Но в рамките на две августовски седмици, с помощта на едно магаре, той опитва да разреши дълготрайните конфликти.

От 16.00 часа следва "Зима по време на война" на Мартин Коолховен. Действието се развива по времето на Втората световна война, а главнoто действащо лице е Михил, който е на 15 години. Той вижда как британски самолет се разбива в полето. Момчето не знае на кого може да се довери и решава сам да помогне на младия пилот.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас