Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1 резултата.
  Подредба по 
Михаил Александрович Врубел (1856 - 1910) е руски художник-символист. Основните теми в неговото творчество са насочени към изобразяването на любовта и смъртта. Заниманията на Врубел са свързани с живописта, графиката, скулптурата, но не на последно място е и любовта му към театралното изкуство.
Познанството на Михаил с Пьотър Кончаловски, който е литератор, преводач и съдружник в издателство, благоприятства нова посока в творческите му търсения. Художникът започва да рисува илюстрации към юбилейното издание на произведенията на Лермонтов (руски поет и писател, считан за един от основните представители на романтизма в руската литература), като сред тях най-вече се открояват тези, които той сътворява за поемата "Демон".
Както винаги при повечето творци, Врубел намира своята муза в лицето на друг човек. Това е оперната певица Надежда Ивановна Забела, с която той се запознава през 1896 г. Двамата влюбени сключват брак в Москва, а любовта в очите на Врубел, вдъхновява поредица от портрети. Михаил започва да рисува жена си в ролите, в които тя участва на сцената. Но щастливите дни изведнъж помръкват. През 1901 г. Михаил Врубел започва да проявява първите признаци на душевно заболяване. Състоянието му е обезпокоително - нервни кризи, влошено зрение, а диагнозата, която поставят лекарите, е сифилис. Михаил постъпва в психиатрична болница. През 1906 г. състоянието му се влошава значително. Той ослепява напълно, а кризите се задълбочават. Художникът окончателно спира да рисува, а четири години по-късно умира.
...

Продължава
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас