Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 8 резултата.
  Подредба по 
Михаил Александрович Врубел (1856 - 1910) е руски художник-символист. Основните теми в неговото творчество са насочени към изобразяването на любовта и смъртта. Заниманията на Врубел са свързани с живописта, графиката, скулптурата, но не на последно място е и любовта му към театралното изкуство.
Познанството на Михаил с Пьотър Кончаловски, който е литератор, преводач и съдружник в издателство, благоприятства нова посока в творческите му търсения. Художникът започва да рисува илюстрации към юбилейното издание на произведенията на Лермонтов (руски поет и писател, считан за един от основните представители на романтизма в руската литература), като сред тях най-вече се открояват тези, които той сътворява за поемата "Демон".
Както винаги при повечето творци, Врубел намира своята муза в лицето на друг човек. Това е оперната певица Надежда Ивановна Забела, с която той се запознава през 1896 г. Двамата влюбени сключват брак в Москва, а любовта в очите на Врубел, вдъхновява поредица от портрети. Михаил започва да рисува жена си в ролите, в които тя участва на сцената. Но щастливите дни изведнъж помръкват. През 1901 г. Михаил Врубел започва да проявява първите признаци на душевно заболяване. Състоянието му е обезпокоително - нервни кризи, влошено зрение, а диагнозата, която поставят лекарите, е сифилис. Михаил постъпва в психиатрична болница. През 1906 г. състоянието му се влошава значително. Той ослепява напълно, а кризите се задълбочават. Художникът окончателно спира да рисува, а четири години по-късно умира.
...

Продължава
Жан-Бертран Редон, по-познат с името Одилон Редон (1840-1916 г.), е един от най-известните френски художници, представители на символизма.
Той проявява интерес към изобразителното изкуство още от най-ранна възраст. Едва навършил 10 години получава първата си награда, а 15-годишен започва да изучава по-обширно тънкостите на рисуването.
От 1840 до 1851 г. Редон прекарва детството си, поверен на чичо си, в семейната вила в Листрак-Медок, Франция. Периодът му там, изпълнен със спокойствие и самота, ражда един въображаем свят, който събужда усещанията на Одилон за различни творчески експерименти и полага основата на значителна част от работите му. През 1851 г. той се завръща в родния си град Бордо при своите родители, а през 1855 г. започва да взима уроци по рисуване при Станислас Горин, който го въвежда в тънкостите на акварелната техника.
...

Продължава
Йеронимус Бош (1450 – 1516г.) е холандски художник, който е известен най-вече с изразителните и демонични изображения в картини си. Художникът пресъздава в платната си странна смесица от образи на полухора, полуживотни, които носят интересни символистични послания. Основната сюжетната линия, присъстваща в неговите творби, е насочена към човешките грехове.
Йерунимус Бош прекарва голяма част от живота си в Хертогенбос, град в херцогство Брабант, днес в южната част на Нидерландия. През 1463 г. в градчето избухва пожар, при който са опожарени голям брой къщи. Появяват се известни догадки, че това събитие отключва странното влечение на Бош, насочено към изобразяването на библейски сюжети. През 1488 г. се присъединява към "Братството на нашата Дама", което представлява консервативна религиозна група.
Интересен факт е, че Бош се подписва само на някои от картините си.
Една от най-известните негови творби е "Градината на земните удоволствия", която е завършена през 1504 г.
Други популярни негови картини са "Корабът на глупаците", "Седемте смъртни гряха", "Операция от глупост".
...

Продължава
Густав Климт (1862 - 1918г.) е един от най-забележителните австрийски символисти на XX век. Той е основател на школа в изобразителното изкуство, която е известна като "Виенски сецесион".
Една от основните теми в неговите творби е женската красота. Климт става предпочитан художник сред дамите от висшето общество. Изразителната еротика в творбите му предизвиква изострени реакции сред консервативното виенското общество. Често картините му са определяни като порнографски от религиозните и политически среди. Пo-късно започва да рисува пейзажи, като в работите му е характерно използването на повтарящи се елементи. Художникът насочва творчески си виждания в посока на кубизма.
Творбата "Целувката" е най-известната картина на Густав Климт.
*Символизмът е движение в изкуството, което се появява в края на 19 век във Франция и Белгия. Първата му проявява е в поезията, но бързо оказва влияние върху изобразителното изкуство, музиката и театъра.
Символистичното течение набляга главно на духовността и въображението в творческото изразяване.
...

Продължава
Фрида Кало (1907 - 1954г.) е мексиканска художничка, известна с бунтарската си природа, а също и стил, който е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм.
През 1929 г. се омъжва за Диего Ривера. Той е мексикански художник и стенописец, познат най-вече с дълбокото социално и политическо съдържание на творбите си.
През 1923 г. Фрида изкарва полиомиелит, след който остава с деформиран десен крак. През 1925 г. претърпява тежка трамвайна катастрофа, заради която остава бездетна. Драматичната съдба на художничката е съпътствана от многобройни операции, като често остава приковавана към леглото. Умира през 1954 г. от пневмония, но се прокрадват съмнения, че се е самоубила.
...

Продължава
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас