Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 5 резултата.
  Подредба по 
Графичното творчество на Салвадор Дали представят в съвместен проект Националната галерия за чуждестранно изкуство и Музейната галерия за модерно изкуство. Цикълът "Божествена комедия" ще бъде изложен в НГЧИ от 17 ноември 2010 г. Илюстрациите са предоставени специално за експозицията от колекция от САЩ, която включва 100 оригинални цветни графики на испанския сюрреалист. Това е най-голямата изложба от графични творби на Дали, представяна някога в България. През 1990 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство бяха показани 42 офорта на художника от Националния музей на писмеността в Прага.
Сега в галерията за първи път ще бъдат изложени пред публика подбрани декомпозиции (цветен анализ) на няколко графики от цикъла "Божествена комедия", които представят отделните етапи от процеса на създаването на всяка една работа. Пътуващата изложба на Салвадор Дали е едно от най-значимите събития в културния календар на Националната галерия за чуждестранно изкуство, която чества 25-годишен юбилей тази година.
...

Продължава
Едгар Дега (1834 - 1917г.) е френски живописец, график и скулптор. Той е един от най-известните представители на импресионизма.
През 1855 г. се записва в школата за изящни изкуства в класа на Луис Ламот. През 1856 г. се отказва от обучението си и предприема пътешествие из Европа. Започва да изучава платната на Рембранд, Гоя и Дюрер.
През 1870 г. вълната на френско-пруската война стига до Париж. Дега се записва като доброволец в армията. Служи в пехотата и артилерията. По това време се разболява и се появяват проблеми със зрението му. На по-късен етап се насочва към пастелната техника, а после и към скулптората, защото положението му се влошава и предишните занимания стават непосилни за него.

...

Продължава

Салвадор Дали (1904 - 1989) e испански сюрреалист, който твори в областта на живописта, графиката, скулптурата, пише книги и реализира няколко филма.


...

Продължава
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас