Периферията е там, където не съм
      facebook 
Изложби
Четвъртък, 14 Октомври 2010 15:03
Как се попада в периферията и как се излиза от нея? На този въпрос ще търси отговор Open Нouse 2010 - откритата за широката публика част от Sofia Architecture Week. С динамична програма от изложби, уъркшопи, дебати и концерти кураторите на Open Нouse - fordewind architecture ltd - представят интригуващата картина на периферни градски общности и нови урбанистични феномени в Испания, Естония, България, Австрия, Албания, САЩ. Посетителите ще бъдат запознати с многостранните решения на различни градоустройствени проблеми в някои европейски градове. Впечатляващ пример е Естония, която след половин век насилствено интегриране в Съветския Съюз, успява да намери собствена идентичност, да се премести в центъра на Европа, а Талин, заедно с Амстердам и Барселона, да попадне в списъка на най-харесваните градове на континента. Open Нouse проследява феномените, направили това развитие възможно.
Друг акцент е Тирана, където през 2000 година новоизбраният кмет на града - политическата поп звезда Еди Рама, открива първия светофар в столицата и лично обяснява на гражданите начина, по който той функционира. По същото време Еди Рама участва в почистването на целия град, засаждането на 1 800 дървета и озеленяването на 96.700 кв. м. нови паркови площи. Целта на кмета е да изведе града от изолацията и социалното пространство да бъде върнато на гражданите.

Специално внимание се отделя на потенциала на София, която през последните 20 години все така остава встрани от градоустройствените реформи в Европа и поради това е възприемана като град в периферията. Възможно ли е да спрем да вегетираме и да започнем да живеем в своя град? Има ли надежда за периферните квартали в София, или те все по-очевидно ще продължават да се превръщат в социални гета? Каква е ролята на политиката и могат ли тези проблеми да бъдат оставени изцяло в ръцете на частната инициатива?
          
Централна тема е ситуацията на ромите. Почти 1 000 000 българи са роми. Общият им брой в Европа е 12 000 000, което ги превръща в най-голямото европейско малцинство. Нито българската държава, нито Европейският съюз полагат сериозни усилия, за да намерят решения за по-достойно и равнопоставено съжителство на тази общност. Примери от гетата на Южна Америка показват възможности за нови успешни стратегии за реурбанизиране и ресоциализиране на проблемните периферни квартали.
 
Кураторите на Open Нouse застават зад убеждението, че в едно толерантно общество има място за всички и именно многообразието на социалното, етническо, обществено и национално присъствие, характеризират градовете с бъдеще.

Периферията е там, където не съм - Open House 2010, Sofia Architecture Week - 15 - 22 октомври 2010,  Централната минерална баня. Куратори: fordewind architecture ltd - Евгения Ходкевич и Борис Енев

Още от програмата на Sofia Architecture Week 2010

Музеят за модерно изкуство се мести в квартал "Факултета" и други архитектурни шамари от Sofia Architecture Week 2010

Музеят за модерно изкуство ще се построи в столичния квартал "Факултета". На неговото място в центъра на София ще бъде построен Културен център на малцинствата.
Това е задачата на участниците в уъркшопа THINK big, който ще се състои в рамките на Sofia Architecture Week 2010. Кураторите на свободната програма на фестивала, архитектурното студио fordewind architecture ltd, заедно с участниците в творческата работилница ще изследват културния и социален ефект на подобна смяна на местата. Те канят за участие архитекти, дизайнери, фотографи, кинематогрфи, писатели, всъщност - всички отворени, ангажирани и креативни хора, които често си задават въпроса "Защо не?".

Архитектурен шамар
Gifle, или шамар, е отворена презентация на идеи. Всеки е поканен да предложи проекта си. След предварителна селекция, избраните проекти ще бъдат представени на широката публика и критици, в рамките на Open House. Форматът е 3 минути за представяне на една идея и 7 минути за дискусия между автора на идеята и публиката. Gifle ще се състои на 18 октомври в Централната минерална баня.

Комунархия
Комунархия е другата творческа работилница в програмата на Sofia Architecture Week 2010. В нея участниците ще разсъждават как да се подобри градската среда в крайния квартал - в случая ж.к. Дружба, където ще се проведе уъркшопа. Ще се третират както пространствените, така и въпросите на социалното и икономическо функциониране на квартала. Освен че ще дадат идеи, участниците трябва и да ги реализират.
Реализациите могат да бъдат от различно естество: дизайн на градска мебел, облагородяване на зелени площи, преизползване на стари занемарени елементи на градско обзавеждане, преструктуриране на проблемни обществени пространства, освежаване на входове или пространства за общо ползване, градски арт инсталации и др. Творческото ателие ще се провежда всеки ден между 18 и 21 октомври, от 10.00 до 18.00 ч., в културен дом "Искър" в ж.к. "Дружба". Официалното представяне на резултатите ще се състои в последния ден на работилницата.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас