Спектакълът "Кралете на слънцето" пристига в България
      facebook 
Танц
Петък, 29 Октомври 2010 18:27
Съвсем скоро българската публика ще може да види едно магнетично шоу, което съчетава модерни танцови техники и режисура с класически елементи и музика. Балетният спектакъл "Кралете на слънцето" ще събере на една сцена танцьори на водещи световни театри, които ще покажат най-добрите съвременни творби, най-любимите представления от техния репертоар. Това ще се случи на 25 ноември в зала 1 на НДК, когато пред зрителите ще се открие ярък калейдоскоп на хореографската мисъл в изпълнение на плеяда блестящи майстори на танца, балетисти и балерини от: Болшой театър, Мариинский театър, Михайловский театър, Балет "Москва", Кралски балет на Швеция, Eifman ballet, Het National Ballet, Compania Nacional de Danza, Staatsballett Berlin.

Основната тема на случващото се на сцената през тази вечер - една от страните на живота на Луи XIV, посветена на танцувалното изкуство.


От 12-годишен Людовик танцувал в така наречения "балет на театъра Пале Роял". Младият крал ставал за няколко часа шут, артист, акробат. Именно в тези балетни постановки Луи е играл ролята на Изгряващото Слънце и на Аполон. На Големия Карусел през 1662 - така наричали конния балет в Париж през барока, Луи се появява като римски император с огромен щит с формата на Слънцето. Така се ражда прозвището, с което става известен навсякъде. Кралят Слънце - името, дадено не от политиката и не от победи на бойното поле, а от балета.

КРАЛЕТЕ НА СЛЪНЦЕТОфотограф: Николай Крусер

Великите прими и солисти аналогично стават и крале, и шутове, представяйки по този начин на зрителите превъплъщенията на Луи XIV.

НИКИТА ДМИТРИЕВСКИЙ
Хореограф, художествен ръководител и продуцент

Роден в Москва. Майка му е балерина в Болшой театър, а баща му е режисьор и филмов продуцент. През 1993 г. започва да се занимава с акробатика, брейк, степ, хип-хоп и йога и развива умението да танцува във всички стилове. По това време започва и сериозно да изучава история и музика. През 1996 г. започва да преподава и да се занимава с хореография в някои от Московските танцови студия. През 1997 г. завършва Московската държавна академия за хореография (Moscow Academic Choreography School) и е приет в Болшой театър (Bolshoi Ballet Company) като участва във всички спектакли на основната трупа. Паралелно с това Никита Дмитриевски е приет и в училището за модерен танц на Николай Огризков. Участва във всички модерни танцови фестивали. Учи с Филип Декофлет, Паскюлин Вериер, Раза Амада . 2000 г. печели конкурс и е приет да учи и работи в НДТ The Netherlands Dance Theater (Jiry Kilian).
През 2001 г. е поканен от драматурга и критик Оно Стоквис да стане жури, представлявайки Русия на международен фестивал за модерно изкуство "Cadance". След завръщането му от Холандия е поканен от Хари Хейсканен да постави и режисира операта "Cavalleria Rusticana" (Mascagni, Pietro) в New Opera. Като хореограф работи с най-великите танцьори от основните театри в Москва - повече от 40 спектакъла.
През 2001 г. Никита открива втория фестивал на Европейския модерен танц със спектакъла "Пътят за двама" ("The Road For Two"). Разработва "Теми за Пушкин" ("Themes of Pushkin") в стил от 19-ти век специално за Музея на Пушкин. По време на репетиции на "Stabat Mater" в Бoлшой театър е забелязан от Роланд Петит, който по това време поставя "The Queen of Spades" и е поканен да си сътрудничат през лятото на 2002 г. в Швейцария. През април 2002 г. представя балетния спектакъл "Петата прелюдия" (Бах, Росини) на сцената на Болшой Театър. През юни 2002 г. напуска Болшой театър и по покана на трикратния световен шампион по фигурно пързаляне Георги Сур и Рене Рока от American Brian Boitano’s team заминава за Сан Франциско. В Калифорния работи като хореограф и танцьор към балета Сан Франциско (San Francisco Ballet).

Събитието ще се състои в София, 25 ноември, зала 1 на Националния дворец на културата, 19.00 ч. Билети за спектакъла се разпространяват на касата на билетния център на НДК, както и на eventim.bgОрганизатори на събитието: Organica Event Collective

Още информация може да се откриете на сайта на събитието: http://kingsofsun.bg/
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас