"Божествена комедия" - графичното творчество на Салвадор Дали пристига в България
      facebook 
Изложби
Неделя, 14 Ноември 2010 02:07
Графичното творчество на Салвадор Дали представят в съвместен проект Националната галерия за чуждестранно изкуство и Музейната галерия за модерно изкуство. Цикълът "Божествена комедия" ще бъде изложен в НГЧИ от 17 ноември 2010 г. Илюстрациите са предоставени специално за експозицията от колекция от САЩ, която включва 100 оригинални цветни графики на испанския сюрреалист. Това е най-голямата изложба от графични творби на Дали, представяна някога в България. През 1990 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство бяха показани 42 офорта на художника от Националния музей на писмеността в Прага.
Сега в галерията за първи път ще бъдат изложени пред публика подбрани декомпозиции (цветен анализ) на няколко графики от цикъла "Божествена комедия", които представят отделните етапи от процеса на създаването на всяка една работа. Пътуващата изложба на Салвадор Дали е едно от най-значимите събития в културния календар на Националната галерия за чуждестранно изкуство, която чества 25-годишен юбилей тази година.
От 18-ти ноември 2010 в Музейна галерия за модерно изкуство  на "Оборище" 10 ще бъдат изложени графики от сериите: "Божествена комедия", "Завладяване на Космоса", "Кармен", "Маркиз дьо Сад" и "Дон Кихот", които ще бъдат предназначени за продажба.
Мащабният проект е реализиран след 6-месечни съвместни усилия на двете галерии, които искат да предложат на българската публика изкуство с общоевропейски знак. Цикълът "Божествена комедия" ще започне световното си турне от България. Графични творби от тази важна за творчеството на испанския художник нео-класична серия са в постоянната колекция на Театър-музей "Гала Салвадор Дали" във Фигерас.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 16 ноември от 18:00 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство, София 1000, площад "Св. Александър Невски", ул. "19 февруари" 1., www.foreignartmuseum.bg.

Министърът на културата г-н Вежди Рашидов, световноизвестният изкуствовед д-р Геза фон Хабсбург, ерцхерцог на Австрия, Ирина Мутафчиева, директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство и Деница Атанасова, президент на Музейна галерия за модерно изкуство ще открият изложба.

Събитието ще радва любителите на изкуството до 15 януари 2011 г.

Вижте галерия с картини на Салвадор Дали
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас