Людмила Филипова
      facebook 
Таланти
Написано от Надя Христова   
Понеделник, 26 Януари 2009 21:30
Людмила Филипова е родена на Великден през 1977г. в София.
Тя завършва висшето си образование в УНСС, където се дипломира като бакалавър през 2000 г. Специалността й е "Икономика и управление на индустрията". Предстои й да получи магистърска степен по "Бизнес администрация".
Осем години Людмила работи като специалист и мениджър в областта на маркетинг, PR и медии в едни от най-големите български и международни компании у нас.


Специализации и курсове

Strategic Product Management, Radi Medical, London, 2004 Management Development Program, Slovenia, S.J.M. Consulting, 2003 Selling Skills and Strategies, Barcelona, Abbott Vascular Devices, 2003 Marketing and Sales Strategies Skills, London, MRI Worldwide, 2003 Ideas and Creative Thinking, Professional seminar, (Slovenia, New Moment Ideas), 2001 Marketing and Advertising Management, Greece, SAP Greeceр 2000 Internship in Center for Local Society Support and Development, England, Brighton, 1999 Course in Business Administration (British Council, Sofia),1999 - 2000

Авторката вече е номинирана в международни литературни конкурси като уважавания американски "Hidden River" и за втори кръг на европейския "Prix du Livre Europeen" 2008. Книгите й предстои да излязат на турски, руски, сръбски и немски.

Людмила пише първата си книга без литературна амбиция. Опитва се във формата на роман да представи своята гледна точка за краха на комунизма и преходът към демокрация. В него авторката вплита секретна и непубликувана досега архивна информация с драматична история за любовта на мъж и жена от два несъвместими свята.

"Анатомия на Илюзиите" (2006) бележи голям успех, като романът е преиздаван вече пет пъти за две години.
През март 2007 г. излиза романът "Червено злато" (2007), който в напрегнат трилър съчетава темите за незаконната световна търговия с кръвни продукти и задържаните в Либия медици. За да напише романа, Людмила Филипова прави разследване в пет държави, включително и в Либия. Книгата има шеметен успех, като се продава в десетки хиляди тираж. В момента по нея се подготвя сценарий за филм.
През февруари 2008 г. излиза романът "Стъклени съдби" (2008), който за първи път представя в литературата шокиращите теми за масово производство и търговия, както и бизнеса с асистирани технологии. Жанрът е драма-трилър. Книгата предстои да се преведе в няколко страни.
Все по-често в медии и рецензии излизат мнения, че Людмила Филипова е добър разказвач, с ясни послания, с новаторски теми, успяваща да запълни нишите в съвременната българска литература за романи загадка, амбициозни като проекти трилъри и технотрилъри. Авторката постепенно развива свой собствен стил и жанр, в който изследва значими за обществото теми с оригинална форма, завладяващи истории на границата на фикцията и автентичната реалност.
Последният й роман е озаглавен "Мастиленият лабиринт" (2009). Разследването по темите му трае повече от 3 години на териториите на 7 страни. Авторката е направила десетки интервюта с учени и специалисти по темата, изброени на последните страници. Идеята за него се ражда в най-ниската точка, под земята, до която човек може да слезе на Балканския полуостров. Повече информация за книгата можете да намерите тук.

Журналистически опит

На българската масова публика тя е известна с работата си като журналист към ТВ 7 ДНИ, ТВ Триада, главен редактор на сп. Маркетинг&Медия. Нейни статии и анализи са публикувани във в. "Монитор", в "24 Часа", в. "Новинар", в. "Икономически живот", сп. Тема, сп. Businessweek България и др.

Участие във филми

Людмила Филипова е участвала и като актриса в няколко детски филма, най-популярните сред които са:
Куче в чекмедже (1982), реж. Димитър Петров,
Денят не си личи по заранта (1984), реж. Неделчо Чернев,
Търси се съпруг за мама (1985), реж. Мариана Евстатиева-Биолчева 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас