Художничката Ирена Соленарова и нейното вълшебство - картини, рисувани върху коприна
      facebook 
Таланти
Написано от Надя Христова   
Вторник, 11 Януари 2011 16:57
Ирена Соленарова е родена 31.03.1973 г. в София. Има сестра близначка - Милва. Двете започват да се занимават с рисуване още от деца. Това дава насока и в образованието им. Завършват училище по приложни изкуства, специалност "Текстил". Софийският университет е следващата стъпка, която сестрите избират. Ирена се записва да учи в специалност "История", а сестра й решава да следва "Педагогика".
На 18 януари 2011 г. в галерия "Икар" ще бъде открита изложба на талантливата художничка. Ценителите на изкуството ще могат да се насладят на творчеството на Ирена - картини, рисувани върху коприна. В тази изложба ще се видят работи, които са повлияни от живота на художничката в Мексико. Ще бъдат представени и нови творби.
"Коприната е материята, чрез която изразявам себе си. Това, което съм представила в тази изложба, са някои моменти от живота ми в Мексико, от които съм била впечатлена. Това са цветята, които се срещат навсякъде и то целогодишно. Те сякаш остават незабелязани за обикновения мексиканец. Коприната се оказа най-подходящото средство да изразя това свое впечатление", споделя художничката.

КАРТИНИТЕ НА ИРЕНА СОЛЕНАРОВАСнимки: авторски произведения и репродукции

Изложбата ще бъде открита на 18 януари 2011 г. от 18:00 часа в галерия "Икар", бизнес център "Платинум", улица "Бачо Киро" 26-28. Събитието ще продължи до 18 февруари 2011 г.

Ето какво разказва още художничката за изкуството, на което е посветила своето време:

Участвала съм в колективни изложби, но окончателното решение да рисувам само върху коприна дойде с поканата да дам курсове в Мексико. Така се озовах там с техниките, които трябваше да покажа и обясня. Имах възможност да направя няколко самостоятелни изложби, които дадоха и информация какво е рисуването върху нея. Когато се положи боята върху бялата коприна, тя се разстила почти равномерно във всички посоки. Коприната е много по-различна от хартията и платното. За да се направи дадена форма се използват различни техники, които контролират боята. Техниките са серти (serti), батик (batik с восък), шибори (японска техника, при която се правят различни възли върху плата), сереграфия, монотипия, ефекта на солта, ефекта на захарта, ефекта на алкохола, избелващи техники.

С тези многообразни изразни средства се постигат различни форми, обеми и материи.

Когато работата е готова се фиксира на водна баня около един час, след това се изпира в хладка вода, като боята не се променя. Това дава възможност рисуването върху коприна да се прилага в модата, изкуството и вътрешния интериор.

Друг важен момент в процеса на рисуването е, че грешките не могат да се трият. Затова всяка работа първо я правя върху изкуствена материя, за да видя и преценя пътя, по който трябва да мина.

В своите работи рисувам различни моменти от нашия живот, природа, нещо, което ме провокира да го реализирам чрез коприната.

В предстоящата изложба художничката използва техниките серти и батик.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РИСУВАНЕТО ВЪРХУ КОПРИНА?

Още любопитни факти, които сподели Ирена Соленарова:

Рисуването върху коприна има 2000 годишна история (http://www.fashion-lifestyle.net/textiles_broi12).

Съществуват много видове коприна: хаботай (Habotai), коприна сатен(saten), дупион (Dupion), органза (organza), китайска коприна (crepe de china), велвет (velvet), шифон (shifon), шармю (sharmeuse). Те имат различна тежест, това са момесите - определят дебелината на коприната.

БАТИКЪТ е познат още от древността. Това е техника, която се ползва за боядисване на платове.
Процесът започва с полагането на разтопен восък върху бялата коприна. Восъкът служи за защитен материал, който предотвратява проникването на боите в плата. Обикновено се използва разтопен восък, нишесте, масло, брашно и дори кал. Полага се с помощта на метална лула за восък на местата, които искаме да съхраним или запазим. След което тъканта се боядисва с най-светлия цвят. След като изсъхне цветът, се поставя повторно восък, за да го запази и се полага следващия цвят. Този процес се повтаря докато желаният ефект се постигне. Понякога твърдият восък се начупва ръчно и на напуканите места прониква боята, така се получава ефектът на паяжината. Восъкът се премахва с ютия или на водна баня. Неговата роля е да спре проникването на боята. Благодарение на това си качество, с него се правят изображения, контури, форми и се рисуват картини.
Естественият произход на коприната и нейната чистота са фактори, които правят цветовете интензивни и ярки. Единствено коприната и боите за нея постигат този ефект.

Когато рисуваната коприна е завършена, тя се фиксира на водна баня за няколко часа, което увеличава интензивността на цвета. Боята остава трайна. Накрая рисуваната коприна може да се изпере с вода.

ГУТА техниката, серти (serti), или срещана като линеарната техника, е най-често ползваната. Това е прозрачна субстанция, разтворима във вода, с която се правят очертанията или контурите.
Рисуването върху коприна е противоположно на другите видове техники в рисуването. Художникът трябва да контролира поставянето на боята по повърхността. При рисуване върху коприна с този вид техника, той контролира движението на пигмента или боята в рамките на очертания контур от гутата. Боята се разстила вътре в контура. Така се постигат форми, цветове, различни материи и измерения. Четките са по-малко важно средство. Интересното е, че грешките не могат да се изтрият или поправят.
Всяка картина е уникална. Рисуването върху коприна може да се прилага за шалове, вратовръзки и дрехи. Също се използва за направата на произведения на изкуството. Постигат се различни ефекти, но в повечето случаи творците искат по-прецизен контрол на своя дизайн. Художниците използват основните техники за създаване на дизайна, а също и ефектите на солта, алкохола захарта и други.

Рисуването върху коприна е практикувано в продължение на векове в Азия, прехвърля се в Европа, а сега става много популярно в Съединените щати. Първите сведения за серти техниката, датират от остров Ява, Индонезия, където вирее дървото паладиум (palladium tree), от което се извлича субстанцията на гутата.

Рисуваната коприна може да се пере и съхне на сухо и проветриво място.

Тeзи видове техники не се използват много, защото са специализирани. Артистът трябва да се научи да контролира пигмента или боята, които са в течно състояние и форма, чрез по-горе споменатите техники: серти или батик. Друг момент е, че естествената коприна е доста скъп продукт.
Рисуване върху нея, както и всякакъв друг вид изкуство, еволюира с течение на времето. Променя се технологията на производство на коприна, подобрява се качеството и състава на боите. Рисуване върху коприна в областта на текстилната промишленост е реалност. Тя също се нуждае от този вид творци, които да пресъздадат своите произведения на изкуството върху облеклата. Възможно е и те да създадат нов стил в света на модата.

Съществува Международна организация на артистите, които рисуват вурху коприна. Тя е със седалище в Англия (http://www.silkpainters.org/exhibits.html). Целта на организацията е да показва последните постижения в тази област. Всяка година се провеждат фестивали, по време на които се демонстрират техниките и се откриват изложби.

ИЗЯВА НА ИРЕНА СОЛЕНАРОВА в предаването "На кафе"на 15.01.2010 г.

Художничката демонстрира техниките за рисуване върху естествена коприна.

http://www.novatv.bg/bg/videos/view/2263/

http://www.novatv.bg/bg/videos/view/2264/

1990 - участва в колективна изложба в София с името "Street";
1991 - колективна изложба в Солун с име "Angel and human beens";
1992  - колективна изложба в София с името "Between me";
2007 - самостоятелна изложба в Дуранго, Мексико - "Bellezas de Mexico";
2007 - самостоятелна изложба в Дуранго, Мексико - "Flora y Fauna";
2008 - самостоятелна изложба в Мацатлан, Мексико - "El jardin del eden";
2009 - самостоятелна изложба в Дуранго, Мексико;
2010 - самостоятелна изложба в Закатекас, Мексико

Ирена Василева Соленарова има няколко самостоятелни и колективни изложби в Гърция, България и  Мексико. Била е жури в първия конкурс за плакат "Фермин Ревуелтас".


Снимки: авторски произведения и репродукции
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

Коментари  

 
#1 Rossalia 2011-02-05 00:09
Прекрасни картини! Излъчват светлина!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас