В прегръдката на виолончелото
      facebook 
Опера
Сряда, 11 Февруари 2009 00:08
14.02.2009, събота 19.00
В ПРЕГРЪДКАТА НА ВИОЛОНЧЕЛОТО
Празничен концерт за "Свети Валентин"
Мястото: Национална опера и балет - София
Соло – виолончело:  Светлозар Радуканов
Диригент:  Григор Паликаров


СВЕТЛОЗАР РАДУКАНОВ вече 45 години е "в прегръдката на виолончелото", а от 30 години е концертмайстор-виолончелист на оркестър на Софийската опера. Солист на камерни и симфонични оркестри в България и чужбина. Негов рецитал от 2003 г. е в Златен фонд на Българското национално радио. В Лас Палмас свири соловите партии за виолончело в концерти на Мирела Френи и Пласидо Доминго. Участва в записи на CD на рецитали на Никола Гюзелев и Мария Христова, а в Националното радио участва в записи за Английски кралски балет с диригент Бонд на "Лебедово езеро" и "Спящата красавица".
Започва да свири на виолончело на 10 годишна възраст. Завършва Средното музикално училище в Русе, а след това Музикалната академия в София.
Светлозар Радуканов произхожда от фамилия на музиканти. Неговият дядо - Никола Радуканов е ръководил оркестър за салонна музика, който озвучавал немите филми в градското кино "Модерен театър", а чичото - Пеко Радуканов е бил цигулар, възпитаник на Виенската консерватория.
"В прегръдката на виолончелото" е една сбъдната мечта за Светлозар Радуканов. Програмата е в хармония с неговата романтична натура и е горещ поздрав към всички, които не се страхуват да изразят любовта си. Своята любов той поднася чрез виолончелото в съчетание с палитра от красиви оркестрови, вокални и танцови изпълнения.
Участват: Радостина Николаева, Добрина Икономова, Ивайло Джуров, Петър Данаилов, солистите на балета Мария Илиева, Дарина Бедева, Росен Канев.
Диригент: Григор Паликаров.   

Програма


Франц фон Супе  "Поет и селянин"  Увертюра

Камий Сен-Санс  "Карнавал на животните" - "Умиращият лебед"
Хореография Михаил Фокин, редакция Мария Илиева
Солистка Мария Илиева

Хенри Пърсел "Дидона и Еней" - Плачът на Дидона
изпълнява Добрина Икономова

Роберт Шуман "Мечтание" – Балетна сцена
Хореография Риолина Топалова
Солисти Дарина Бедева, Росен Канев

Джузепе Верди "Бал с маски" - Ария на Амелия
изпълнява Радостина Николаева

Джузепе Верди "Риголето" - Ария на Риголето
изпълнява Петър Данаилов

Жул Масне "Дон Кихот" - Интермецо

Джузепе Верди "Дон Карлос" - Ария на Крал Филип ІІ
изпълнява Ивайло Джуров

Георги Златев-Черкин "Севдана"

Шарл Гуно "Фауст" Три танца от Валпургиева нощВИОЛОНЧЕЛО - струнен лъков инструмент. Появил се в началото на XVI в. и е бил усъвършенствуван през XVII, XVIII в. oт знаменитите майстори в Кремона, Италия. Има богати технически и художествени възможности, а по тембър напомня мъжки глас - баритон и тенор. За първи път е бил използван като солов инструмент през XVII в. в Болоня, Италия, при изпълнение на сонати и други произведения от Джовани Габриели (ок. 1557—1612 г.). Известни произведения за виолончело са 6 солови сюити от Й. С. Бах, концерти от А. Вивалди, Л. Бокерини, Й. Хайдн, Лало, Дворжак, сонати от Бетховеп, Менделсон, Григ, Брамс, Шостакович, Вариации на тема рококо от Чайковски, пиеси от Прокофиев. Шостакович, Хачатурян и др., Концерт за виолончело и оркестър от М. Големинов (1950), от Л. Пипков(1960), Солови сонати за чело: Бритън, Дим. Христов, В. Казанджиев.


 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Събития Опера
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас