"Антистатик" 2011 - фестивал за съвременен танц и пърформанс
      facebook 
Фестивали
Понеделник, 28 Март 2011 14:00
От 1-ви до 5-ти април ще се състои четвъртото издание на "Антистатик" - фестивал за съвременен танц и пърформанс. Събитието ще предостави поле за изява на европейските пърформанс движения.
Голяма част от представленията, които ще бъдат показани през тази година, са носители на многобройни международни награди. Те ще провокират публиката и често ще я превръщат в пряк участник в случващото се. На вниманието на всички любители на съвременния танц ще бъде предложено и премиерното представяне на една книга, която несъмнено ще предизвика внимание, тъй като е първата по рода си в България. Също така публиката ще разбере къде може да бъде изучавана най-авторитетната магистърска програма за театър в Европа.
Отново ще присъстват интересни имена от международната пърформанс сцена. Сред участниците са Ан Журен (Франция/Австрия), Крут Юрак (Естония/Австрия), Марко Мандич (Словения), Ан Калер (Германия) и Александър Андрияшкин (Русия), Мария Баронча (Румъния), Драгана Булут (Сърбия) и Едуард Габия (Румъния). Немският феномен Ligna - Radio Ballet, притежател на множество международни награди, ще гостува в България за първи път. Българските представления са "Danza" на танцова компания "Дюн" и "Écorché" на Мирослав Йорганов и Валери Миленков. Отново ще бъде показана и пърформанс инсталацията "+/- 359 Topology" на германците Deufert+Plischke и Бbrain Сstore Пproject.
Ще се състои премиера на книгата "Танцови представи и артистични предпочитания" на Галина Борисова. Публиката ще може да види и представянето на театрална академия "DasArts" - Амстердам.

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ

Представленията ще се състоят в център за култура и дебат "Червената къща", Младежки театър "Н. Бинев", театрална лаборатория @лма @лтер и галерия "Райко Алексиев".

1 април (петък), Младежки театър "Николай Бинев", 19.00 ч., Камерна зала
"Look Look"

Концепция и изпълнение: Ан Журен (Франция/ Австрия), Крут Юрак (Естония/ Австрия).
В сътрудничество с Ева Блут (Австрия), коопродукция на Tanzquartier Wien и Unit F.
"Look Look" е хореографска стенограма на творческия процес, който движи света на модата.
"Look Look" е иновативно модно ревю, което представя техниките и различните начини, чрез които хората се вдъхновяват от модата.
Тялото и картината се променят.
КАК?
Отговорът ще дадете вие.

1 април (петък), Червената къща, 20.30 ч., Червена зала
"+/- 359 Топология"

Концепция и представяне: Дойферт+Плишке (Германия), Ива Свещарова (България), Нели Митева (България), Вили Прагер (България), Стефан А. Щерев (България), Мила Одажиева (България), Мая Стефанова (България), Боян Манчев (България).
"+/- 359 Топология" изследва (само)изобразяването на България - не исторически или политически, а чрез разгадаване на сложните спомени, факти и стереотипи, които изграждат многото гласове на разказа за България.
Зрителят е поканен да намери себе си сред представените добре познати елементи: буркани с туршия, бродерии, светци, футбол, игри на карти, порно звезди.
Нищо от това, което ще се появи не е предварително фиксирано, защото "+/- 359 Топология" е място на възникване.

2 април (събота), Младежки театър "Николай Бинев", 19.00 ч., Камерна зала
"Вива Мандич"

Концепция: Марко Мандич (Словения) и Боян Яблановец (Словения);
Изпълнение: Марко Мандич (Словения), продукция на Via Negativa, 2009.
Възможно ли е артистичният живот да се събере в една единствена чаша, пълна с пот?
Станете свидетели на театралните постижения и на тайните преживявания на Вива Мандич - ексхибиционист, нарцисист, палячо, интелектуалец, животно, егоист и артист!

2 април (събота), Червената къща, 21.00 ч., Червена зала
"Хайди"

Концепция и изпълнение: Александър Георгиев (Македония)
Проектът се занимава с атрибутите на глупостта, състоянието на ума и усещанията. Целта на проекта съвсем не е спасяването на света, защото "Хайди" символизира и представлява наивност, чистота, глупост и радост.
Дали тя може да бъде очарователно глупава или пък прекалено сладка да се нарече глупава... Отговорът ще получите на място.

Формула"

Хореография и концепция: Искра Шукарова (Македония) и Деян Сърхой (Словения); Драматургия: Ана Вуянович (Сърбия); Продуцент: Биляна Тануровска–Кюлавковски; Изпълнение: Искра Шукарова (Македония) и Александър Георгиев (Македония)
"Формула" деконструира класическия балет и го трансформира.
Резултатът - няма общо с балета, но предлага ново тълкувание на прецизността и качеството на движението.

3 април (неделя), СУ "Св. Климент Охридски", 19.00 ч., Театрална лаборатория @лма @лтер
"Danza"

Идея и хореография: Петя Стойкова; Продукция: танцова компания Дюн/Сдружение "Танц БГ"; изпълнение: Владимир Грудев, Петя Андреева, Петя Стойкова; Музика: И. Албенис, П. Чайковски, Ш. Гуно, Й. Брамс, П. Маскани, А. Дворжак, Ж. Масне, Ф. Шопен, Й. Щраус.
"Danza" е спектакъл за танца и неговото неизбежно и дори понякога неусетно присъствие в ежедневието.
Как ежедневието се превръща в изкуство може да видите само тогава...

3 април (неделя), Червената къща, 20.30 ч., Червена зала
"Écorché"

Танцов спектакъл на: Мирослав Йорданов (България) и Валери Миленков (Бългрия); изпълнение: Валери Миленков (България); Художник: Ралица Тонева (България); Музика: Юрий Бонджуков (България)
"Écorché" е органичен монолог на тяло - фетиш, изследва динамиката на тяло, прогонило личността, което мисли своите граници и цялост, радикално в жестовете си, разтворено и чувствително.

4 април (понеделник), Червената къща, 17.00 ч., Червена зала
"Танцови представи и артистични предпочитания" от Галина Борисова

Представяне на първата, макар и закъсняла книга в България, занимаваща се с европейския и американския модерен и съвременен танц.
"Танцови представи и артистични предпочитания" събира на едно място различни мнения, опит и лични гледни точки на танцьори, хореографи и критици и интервюта, издадени в списания и специализирана литература през периода от началото на 60-те до наши дни.
В текстовете са включени и лични наблюдения и критически текстове на Галина Борисова за съвременен танц, свързани с българската сцена след 1989 г.

4 април (понеделник), галерия "Райко Алексиев", 20.00 ч.
Ligna (Германия) представя "The New Man"

Един пърформанс-експеримент, който показва визиите за "новия човек" и кара публиката и да ги съпреживее.
Снабдени със слушалки, всички участници се движат по сцената. Те са в едно и също време колектив и индивид, отделна личност и разпръсната група.
Един театър без театър, пърформанс, който се случва изключително в умовете на участниците, чиито представите се превръщат в съществената част на това индивидуално представление.

4 април (понеделник), Червената къща, 21.30 ч., Червена зала
"Untitled Stills"
Изпълнение: Aн Калер (Австрия) в сътрудничество с Александър Бачински и Родриго Собарсо.
"Untitled Stills" изследва изобразителните възможности на движението.
Неподвижното в движението е разгледано чрез тестване на моментите точно преди застой или пристигане на вибриращи, застопорени, взаимносвързани позиции. Изследването разглежда различни пози и заставането в тях като активиране на движението и физическите практики.
Предстои да се случи едно прерамкиране на движенията, а празните места ще заработят по нов начин.
Как ще стане тази трансформация? Ще разберете само тогава. В рамките на един музикален албум.

5 април (вторник), Червената къща, 17.00 ч., зала “Пеша Николова”
Представяне на академия "DasArts" - Амстердам от Георг Уейнанд (Холандия).

"DasArts" е най-авторитетната международна магистърска програма за театър под формата на тренинг-лаборатория за професионалисти от изпълнителските изкуства. Ще бъде отговорено на въпросите - "За кого е предназначена програмата?", "Как се кандидатства за нея?", както и на всичко останало, което ви интересува.

5 април
(вторник), Младежки театър "Николай Бинев", 19.00 ч., Камерна зала
"I Will Try/ Ще опитам"

Идея и изпълнение: Александър Андряшкин (Русия); Асистент: Вадим Карташев, Нина Конгурова (Русия); Продукция: танцова агенция "Цех" (Русия)
Александър Андряшкин, един от основателите на легендарната танцова компания Wampeter (Новосибирск), представя първото си соло - интерактивния пърформанс "Ще опитам".
Артист и публика общуват непрекъснато в условността на тъмнината. Именно това е шансът да бъде разрушена невидимата граница от ръба на сцената.
Рисков експеримент, в който никога не се знае дали ще успеем да бъдем разбрани... Имаме ли нужда от това?

5 април (вторник), СУ "Св. Климент Охридски", 21.00 ч., театрална лаборатория @лма @лтер
"EIO" - носител на приза Jardin d'Europe за 2010 г.

Изпълнение: Мария Баронча (Румъния), Едуард Габия (Румъния), Драгана Булут (Сърбия)
"EIO" е утопична измислица за практични решения, съчетаваща работа с удоволствие, за да постигне едно футуристично приключение.
Това е съвместно създадено преживяване, в което крайната цел е да сме практични.
"EIO" е едночасово общество. А едночасовото общество позволява бягството от заучената безпомощност.
"EIO" ви се представя и в момента.
"EIO" ви дава цел.
"EIO" ви помага да добиете опит.
"EIO" осигурява условия.
“EIO" ви прави активен.
"EIO" не осъжда
"ЕIO" е… Разберете на място.

"Антистатик" 2011 е проект на Бbrain Сstore Пproject, център за култура и дебат "Червената къща" и Информбюро. Повече информация и цени на билетите можете да видите тук.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас